PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na pelete Thermoflux Eco Pelling 25 - ima kdo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

Sem nov na forumu, tiste, ki se spoznajo, bi res prosil za mnenje, situacija je sledeča.

Pred slabim mesecem smo vgradili kotel na pelete Thermoflux Eco Pelling 25. Prej smo se ogrevali na kurilno olje (cca 2000 l olja na leto za ogrevanje hiše s sanitarno vodo vred). Monter je peč samo vklopil, nič ni nastavljal gorilnika in meril temperature dimnih plinov, moč peči je pustil na 5 (25kw) in rekel, da ni treba nič prestavljati, ker se peč sama nastavlja.

Poraba se mi je zdela ogromna, glede na to, da smo ogrevali stanovanje samo cca 1 uro zjutraj in 1 uro zvečer (na dan skoraj 1 vrečo peletov 1A kvalitete, avstrijskih), sanitarno vodo pa smo ogrevali preko električnega boljerja, ker električar še ni uspel urediti priklopa. Zaradi tega sem začel spreminjati moč peči in spremljati porabo, še najmanjša je bila na moči 2 (v takih pogojih cca pol vreče na dan), na moč 1 pa še nisem prišel. Ampak zdaj, ko je že malo hladneje in ogrevamo stanovanje cca 3 ure na dan (več ni potrebe), tudi na moči 2 porabi skoraj celo vrečo 1A peletov. Je to normalno ali je gorilec sprogramiran na pelete slabše kvalitete in 1A peleti (smreka) prehitro zgorijo? Kar bojim se, kaj še bo, ko se bo res začel mraz in se bo res začelo kuriti. In ko se bo preko peči ogrevala še sanitarna voda. Peč je nastavljena na temperaturo 60 stopinj, kolikor sem opazil, se gorilec vklopi, ko temperatura peči pade pod cca 54, ko naraste preko 60, jo ventilator začne hladiti in se peč nato ogreje do cca 70 stopinj.

Naj povem, da je hiša klasične gradnje, stara 35 let, 5 cm fasada. Ogrevamo slabih 80 m2 stanovanja, pri čimer je peč vklopljena 24 ur na dan (je ne izkljapljamo, po potrebi se gorilec vklopi, drugače pa je v stand-by načinu), ponoči temperatura ne pade pod 19 stopinj (trenutno se še ne ohradi toliko, da bi bilo ponoči kaj ekstra treba kuriti), zjutraj ogrejemo tam do 20-21 stopinj in potem čez dan ni kaj dosti potrebe po ogrevanju, še zlasti v sončnem vremenu, pumpa se spet vklopi šele proti večeru.

Podatki o porabi kurilnega olja so iz lanske zime, ko so bila še stara okna (ko je zunaj konkretno pihalo, se je zavesa znotraj prestavila tudi za 15 cm, tako da so bila okna bolj za okras), letos spomladi pa smo okna menjali za lesena okna s troslojno zasteklitvijo, ki so na seznamu Eko sklada. Naše navade glede ogrevanja so primerljive lanskim.

Zaradi vsega naštetega sem res pričakoval manjšo porabo (dotična peč bi naj pokurila 1-1,5 vreče peletov v najhujši zimi), tako da me že res skrbi.

Prosim, če se javi kak lastnik Thermofluxa in mi napiše svoje izkušnje.

Menite, da bi bilo smiselno preizkusiti še kakšne druge pelete slabše kakovosti (ko razmišljam, se mi ravno ne zdi, da bi bila bosanska peč programirana na avstrijske pelete)?
Ali bi bilo vseeno smiselno poklicati serviserja za nastavitev gorilnika?

Že vnaprej najlepša hvala za vsak nasvet in pomoč. Res se opravičujem, če se moja vprašanja komu zdijo neumna, sem čisti začetnik v svetu kurjenja na pelete in se v marsičem še lovim...

Lep pozdrav,

Sandi
Joj, kako to mene boli! Kupili ste navadno trovlečno peč (za kurjenje drva ali premoga) s prigrajenim gorilcem na pelete in zalogovnikom pelet.

Na koncu zime boste preko 5t pelet.. Upoštevati je treba, da peč s takšnim izkoristkom 1t pelet spusti samo skozi dimnik na zimo.

Ekvivalent porabi 1t - 1,5t pelet bi bila poraba KO 500l - 750l, kateri joker vam je ta podatek prodal?

Kakršenkoli gorilec že je, je treba parametre vnesti Smile
Ah ja.. Stvar najverjetneje še preprostih, v takšnih pečeh tako ali tako neuporabnih turbolatorjev nima vgrajenih.

[img]httpunichr("58")//thermofluxunichr("46")si/uploads/thermo/public/_custom/image022unichr("46")png[/img]
Ta peč ima na vratih kukalo, kako zgleda plamen ko peč gori? Če bi peleti preveč goreli, bi se plamen kar odbijal od tistih plošč zgoraj nad kuriščem.
Koliko imaš v pepelu nezgoretih peletov?
Fajn bi bilo, če bi imel podatek o temperaturi dimnih plinov, da bi videl, koliko peletov ti pobegne čez dimnik.
Identično peč trži tudi Seltron v svojih barvah (dodali so svojo elektroniko, nekaj šminke), tako da ne bi rekel, da je res totalno sranje od sranja. Turbolatorji bi morali biti vstavljeni.
[img]httpsunichr("58")//termometalunichr("46")hr/upload/catalog/groups/366/kotao-za-centralno-grijanje-na-pelete-thermoflux-pelling2unichr("46")jpg[/img]
To je peč za drva kurit Smile to je kot Centrometalov Pelet-set. Isto sranje. Sanja tak kotel 60% izkoristek, v navezi s 24/7 kurjenjem gre v dimnik 1t, potem gre 1t v zrak okoli kotla in ostale tone po vodi v hišo.

Če je prej imel specialko za ELKO, bi bilo bolje tist kotel predelati na gorilec pelet..

Kakorkoli, 2.000l ELKO = 4t pelet, potem pa še igra izkoristkov in uide na 5t +
Pozdravljeni.

Najprej se vsem zahvaljujem za odgovore in pripravljenost pomagati z nasvetom.

Za to peč sem se odločil, ker mi jo je monter (pravzaprav več monterjev) predstavljal kot najboljšo varianto glede na to, da sem želel kombinirani kotel z možnostjo kurjenja polen (zlasti poleti za ogrevanje tople vode - imam drva), glede na mali obseg dimnika (za nov večji dimnik ni pogojev, niti ni v kurilnici prostora za zalogovnik, v nasprotnem primeru bi raje vgradil kotel na polena v kombinaciji z zalogovnikom, za kar žal nimam pogojev).
In ker sem verjel, da ima kotel dober izkoristek, med iskanjem informacij po forumih nisem zasledil kakšnih resnih kritik... Če bi bilo možno, bi svoj stari kotel na KO predelal v peletni kotel, ampak so mi to odsvetovali zaradi zelo majhnega prostora za čiščenje. V glavnem - zdaj je kar je, poskusil bom rešiti, kar se da...

V letu pred menjavo oken smo porabili cca 2000 l KO (vljučno s celoletnim ogrevanjem sanitarne vode), po vgradnji novih oken bi se naj poznala razlika za vsaj 400 l, ampak tega mi ni uspelo preveriti...

Podatke o tem, da kotel ne bi smel v najhujši zimi porabiti več kot 1,5-2 vreči peletov, mi je podal uradni serviser za dotični kotel (žal sam osebno ne poznam nobenega lastnika navedenega kotla, ki bi ta podatek potrdil ali ovrgel).

Občutek imam, da izgorevanje ni optimalno, ravno danes sem čistil kotel - v pepelu je kar nekaj neizgorelih delcev (občutek med prsti kot oglje, se drobijo), zdaj ne vem, če je to zaradi slabega izgorevanja ali zaradi ventilatorja zaradi zaustavitve kotla med gorenjem (smo ga v zadnjem tednu kar nekajkrat ugasnili med delovanjem zaradi prevezave elektroinštalacij, ne vem, če ima to kaj veze). Po steni kotla in tudi po turbolatorjih se je pod pepelom nabral sloj saj - je to normalno ali kaže na težave z nepravilnim izgorevanjem?

Kukalo je žal zelo majhno, tako da vidim samo del plamena, se mi pa zdi, da bi bilo možno, da preveč gori (ampak to je spet samo moj občutek). Glede temperature dimnih plinov žal nimam podatka, saj se s serviserjem še nisem uspel časovno uskladiti. Sicer imam namen naročiti merilec <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.mru.si/izdelek/XXX-115/termometer-za-dimne-pline-do-500c-l-140-mm">https://www.mru.si/izdelek/XXX-115/term ... c-l-140-mm</a><!-- m --> ima kdo z njim izkušnje, ga priporoča? Se mi pa zdi dimnik v času delovanja zelo vroč.

Najbrž nikakor ne morem zgrešiti z obiskom serviserja, da mi nastavi gorilec (slabše verjetno ne more biti, lahko le boljše)?

Če je morda med bralci te teme kak lastnik Termofluxovega kotla, bi mu bil zelo hvaležen, če se mi javi in mi sporoči svoje izkušnje z delovanjem in izkoristkom svojega kotla.

Še enkrat hvala vsem za vaš čas in pripravljenost pomagati.

Lep pozdrav,

Sandi
5 cm fasada je kaj notri (termopuc) ?
@sandireno najprej si kupi tisti termometer za dimne pline. Z njim boš ugotovil kakšno temperaturo dimnih plinov sploh imaš na izhodu peči. Preberi si tudi spodnjo temo o štadleci, saj je tvoja peč podobno grajena. Če imaš visoko temperaturo dimnih plinov potem vgradi podobne zavore za dimne pline kot so slikani v spodnjh temah, ki si jih tudi preberi. Je pa tako da si boš peč, oz. gorilec najbolje sam nastavil, saj ti boš imel čas preverjati temperature dimnih plinov, vode v peči, porabe peletov,... Serviser bo samo prišel, nastavil par parametrov, kaj povedal in šel. In ko bo šel boš vedel še manj kot veš sedaj.

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=28&t=60131">viewtopic.php?f=28&t=60131</a><!-- l -->

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=71163&hilit=frane">viewtopic.php?f=7&t=71163&hilit=frane</a><!-- l -->

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=28&t=64557&hilit=frane">viewtopic.php?f=28&t=64557&hilit=frane</a><!-- l -->
Tale kotel iz naslova je na hrčko strani termometal.hr reci in piši 2.200€. Na isti strani je enako močna peletna specialka Peltec 24, 3.310€. Toby 30 je polna cena 2.550€.

Med kotlom na drva z gorilcem pelet in peletno specialko je 30+ % razlike v izkoristku (porabi pelet).

Kotel na drva je za kurit drva. Zgodba s takšnim kotlom je narobe štart. Če misliš pelete kurit. Boli me pa zato, ker se zadevo veliko plača za nekaj, kar ni njen osnovni namen.
Tukaj se popolnoma strinjam. Ali peč na pelete, (specialka) ali peč na polena. Kombinacija je vedno nekaj na pol.
Še pralno sušilni stroj ne valja baš mnogo :?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Torej se Seltron (ki po mojem skromnem mnenju velja za neko ime na področju ogrevanja, vsaj na tem koncu sveta) že nekaj let blamira s to pečjo?
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.seltron.si/index.php/ogrevanje/kotli/peleti/kotli/optima-peletni-kotel-tip-pko25b-27-kw-zalogovnik-135-kg.html#.W9LneGgzaUk">https://www.seltron.si/index.php/ogreva ... 9LneGgzaUk</a><!-- m -->

Glej, saj je možno, čeprav se mi zdi skoraj namogoče...
Če bi bil kotel tako slab, ga nebi bilo na seznamu eko sklada.
Pa sedaj brezveze ugotavljat kateri so še boljši, normalno da so in slabši so tudi.
Ko bo enkrat kotel pravilno nastavljen bo čisto vredu zadeva špilala.
Men se zdi kakšen digitalni termometer boljši, ker so veliko bolj odzivni, tudi sam imam digitalnega prej sem imel pa navadnega. Kupil sem ga kake 3 leta nazaj preko bolhe za 20€ mislim, da gre celo do 1300stopinj.
Teta s seltronovo peletno pečjo, ki je razen elektronike podobna tej je čisto zadovoljna. Tudi poraba je ji gre "skupaj" s kurilnim oljem od prej.
Seveda ji gre poraba skupaj. Saj bo tudi OP-ju šla. Nekam okoli 5t. Kotel je slab po porabi energenta z imenom peleti, pa četudi je na seznamu ES. Jih je polno slabih v tem smislu tam. Se opravičujem OP-ju, mu nič slabega ne želim. Žal ni opravil domače naloge pred prenovo kurilnice.
Moj bivši bosanski sodelavec je rekel "nikad neznaš kad če da zarati", s čemer je opravičeval dve vrečki malice, kramp in lopato je pa pozabil vzeti sabo.

Iz previdnosti imam torej še naftni gorilec, peletni gorilec, kombinirano peč in toplotno črpalko. Tudi če bo vojna me ne bo zeblo, kar pa ni pravilo za tiste, ki imajo vse zoptimirano na en vir energije. Res pa je, da se v 40. letih nabere veliko tega.
Sem že vse napisal v 1. odgovoru te teme. A znaš brati? To je to. Plačaš skoraj toliko, kot za dober kotel, za kotel ki to ni. Ta z vojsko, ta je pa od sile. Kotel ni slab, za drva kurit. Še ni bela cesta.
1 2
Iskanje po temi