PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Regulacija kondenzacijske plinske peči (Immergas)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

ob prehodu sistema ogrevanja na plin s pečjo Immergas Victrix Zeus, se sedaj ukvarjam z izbiro najboljšega načina regulacije, pa ob študiranju različnih variant ne uspem priti do povsem optimalne rešitve...
Temperaturni režim bi imel v principu od 7h do 21h na 22°, od 21h do 6h pa je lahko peč ugasnjena.

Prišel sem do dveh variant:

1. Vremenska regulacija, ki bi kontrolirala optimalno temperaturo dvižnega voda. Glede na to, da je v tem primeru krivulja temperature nastavljena tako, da dovaja natanko toliko potrebne toplote kot je izgub, se sprašujem kako potem izgleda segrevanje hiše po začasnem izklopu, ko je potrebno hladnejšo hišo najprej segreti z višjo začetno temperaturo dvižnega voda od tiste optimalne ki je nastavljena s krivuljo in samo nadomešča izgubljeno energijo?

2. Druga varianta bi bila pač ročno nastavljena nekoliko višja temperatura dvižnega voda, s katero bi potem sobni termostat imel nekoliko več avtonomije pr dovajanju viška energije, potrebnega ob segrevanjih ohlajene hiše...

Pri vremenski regulaciji mi je sicer všeč, da zmanjšuje število vklopov peči in s tem podaljšuje njeno življenjsko dobo, če je ta učinek kolikor toliko bistven?
Glede na to, da hiša ni prav odlično izolirana, bi se z načinom reguliranja s sobnim termostatom peč morda dokaj pogosto vklapljala in izklapljala...

Lepo se priporočam za vsakršne nasvete in pomisleke. :)
Ponavadi obstaja še način, kjer se razlika med nastavljeno in sobno temp. uporabi za modifikacijo DV, ki je bil izračunan po krivulji. Torej če bo zjutri v sobi hladneje kot je setpoint, se bo DV dvignil dokler se ne doseže setpoint.
1. Vremenska regulacija, ki bi kontrolirala optimalno temperaturo dvižnega voda. Glede na to, da je v tem primeru krivulja temperature nastavljena tako, da dovaja natanko toliko potrebne toplote kot je izgub, se sprašujem kako potem izgleda segrevanje hiše po začasnem izklopu, ko je potrebno hladnejšo hišo najprej segreti z višjo začetno temperaturo dvižnega voda od tiste optimalne ki je nastavljena s krivuljo in samo nadomešča izgubljeno energijo?
Si prepričan? Kako VR ve kakšne so izgube tvoje hiše?
Ti ji poveš, ko določiš krivuljo.
Pri boljših regulacijah pa izbereš adaptivno krivuljo in se ti sama nastavi v roku tedna/dveh.
Ti ji poveš, ko določiš krivuljo.
Da, to je zelooooo natančno...

Pri boljših regulacijah pa izbereš adaptivno krivuljo in se ti sama nastavi v roku tedna/dveh.
Tole mi pa prosim razloži? Na podlagi česa se nastavi sama?
@Energetik81
Ta varianta bi bila pa že precej idealna. Sicer bi potem najbrž moral kupiti bolj zmogljivo in drago regulacijo? Morda kakšen predlog?
Sicer ima peč že dokaj pametno elektroniko, na katero se lahko direktno priklopi zunanjo temperaturno sondo, vendar se po navodilih sodeč lahko krivuljo DV prilagaja samo ročno.

Predstavljam si, da je v praksi kar dolgotrajno segrevanje hladne hiše, brez modificiranja krivulje temperature DV...

@MikMik
besedo "natanko" sem sigurno preveč optimistično uporabil... Se pa sedaj sprašujem, kako koristna je dejansko vremenska regulacija brez neke koordinacije z zaznavanjem notranje temperature, torej sobnim termostatom oziroma neke vrste adaptivno krivuljo...
Če bi se dalo nastaviti krivuljo na natančnost +- 1° željene sobne temperature bi sigurno ustrezalo mojim potrebam... Nimam pa izkušenj kako lahko/težko je to v praksi doseči.

Glede adaptivne krivulje predvidevam, da regulacija komunicira tudi s sobnim termostatom, nato potem ob poznavanju zunanje in notranje temperature naredi po meri krivuljo temperature DV...?
Miki samo provocira, saj vemo.

Ja, na podlagi poskusa in napake lahko hitro določiš zelo dobro krivuljo. Meni drži sobno na +-0,5K natančno, brez sobnega termostata.

Vaillant krmilje ima na voljo tudi adaptivno krivuljo, ki jo krmilje določi samo, z učenjem, jasno tudi z uporabo sobnega tipala. Nisem je pa še probal, ker sem jo že sam na roke zadel.
Ja, na podlagi poskusa in napake lahko hitro določiš zelo dobro krivuljo. Meni drži sobno na +-0,5K natančno, brez sobnega termostata.

V vseh sobah?

Vaillant krmilje ima na voljo tudi adaptivno krivuljo, ki jo krmilje določi samo, z učenjem, jasno tudi z uporabo sobnega tipala. Nisem je pa še probal, ker sem jo že sam na roke zadel.

Enega sobnega tipala?
Kako si lahko potem tako prepričan da deluje?

ps. Pisanje resnice NI provociranje... No, na tem forumu očitno ni tako...
@Energetik81
Kako pa imaš potem rešeno situacijo, ko je potrebno hišo segreti po izklopu peči? Ali tako kot si omenil, z regulacijo ki s kombinacijo sobnega termostata modificira krivuljo?

@MikMik
Razmišljam tudi o termostatskih glavah (elektronskih) na radiatorjih, vendar bi v enem nadstropju rabil menjati ventile, tega pa letošnjo zimo še ne bi počel...

Mogoče bi bla OK varianta vremenska regulacijo z malo toplejšo krivuljo od potrebovane (za potrebe hitrejšega ogrevanje ohlajene hiše), ter potem termostatski ventili na vseh radiatorjih...

Ima kdo še kakšno mnenje glede pogostega vklapljanja in izklapljanja plinske peči, je ta pomislek na mestu? Pri tehtanju plusov in minusov glede vremenske regulacije proti sobnemu termostatu.
V katerih primerih bi se ti lahko hiša podhladila?
Če imaš vremensko vodeno regulacijo potem se ti hiša ne more podhladiti. Podhladi se ti lahko edino, če elektrike sfali ali pa se peč pokvari. V teh primerih pač prestaviš na fiksno temperaturo dvižnega voda, ko pa se hiša segreje pa greš nazaj na vremensko vodenje.
Giovanni Napisal:@Energetik81
Kako pa imaš potem rešeno situacijo, ko je potrebno hišo segreti po izklopu peči? Ali tako kot si omenil, z regulacijo ki s kombinacijo sobnega termostata modificira krivuljo?
Tako je, moja regulacija ima to možnost. Ne vidim pa razloga, da bi ponoči ustavil ogrevanje in podhlajeval bajto, da bi to funkcijo potreboval. Nam greje 24/7 po vremenski krivulji in to je to.
@Sebek
Deloma se bi shladila vsako noč, ko bi timer izklopil peč ob 21h in jo prižgal ob 5h.
Prav hudo se v tem času hiša ponavadi ne shladi, pa vseeno se najbrž do te mere, da se od 5h pa do 7h z "ohranjevalno krivuljo" ne bi prav kmalu segrela nazaj na 21° iz nočnih ~15. Ali pač?

Ob odsotnosti vseh članov za večino dneva ali dlje (5-10x na zimo )bi pa tudi ugasnil peč, oziroma jo dal v način preprečevanja zmrzovanja...

No, saj za ta problem je povedal dobro rešitev Energetik, vendar bi pač moral investirati v novo regulacijo, kar mi sicer malo manj diši, glede na to da peč že ima lastno regulacijo, a žal malo premalo pametno. Ampak tako pač je.

@Energetik81
Za našo hišo se mi 24/7 po vremenski krivulji zdi malo potratno, glede na to, da so ponoči najnižje temperature in je takrat potreba po ogrevanju pri meni tudi najnižja... Torej bi ravno ponoči imel najvišjo porabo, ko nihče tega ne potrebuje.
Seveda, po drugi strani se pa potem zjutraj porabi toliko več energije, da se hišo ponovno segreje... Hm.

No, mogoče pretirano kompliciram, ampak rad bi se za kratek čas toliko poglobil v to zadevo in nekaj optimalno zrihtal, da bo potem mir za naslednjih čim več let. Smile
To pa potem ni več vremensko vodena regulacija, če želiš da ponoči manj ogrevaš. Jaz nimam vremenske regulacije, samo sobni termostat, kjer lahko nastavljam nočno in dnevno temperaturo. Ko je zunaj huda zima prestavim termostat na dnevno temperaturo in ogrevam z fiksnim dvižnim vodom 24ur. Edino takrat ko se zalogovnik sprazni (kurim na drva) nimam v dvižnem vodu nastavljene temperature.
Mislim pa da s z dnevno-nočnim režimom ogrevanja ne prihraniš nič, saj moraš takrat ko ogrevaš, imeti v dvižnem vodu višjo temperaturo in s tem večjo trenutno porabo, kot pa bi bila z vremensko regulacijo.
Sam vidim da je veliko prijetnejše bivanje, če so notranje stene ogrete na 22-23 stopinj kot pa da so na 18-19 pri dnevno-nočnem režimu.
Ne vem zakaj komplicirate z vremensko vodeno regulacijo, ker se omenjen sistem da rešiti z sobnim termostatom, ki ima možnost nastavitve dnevno nočnega režima in histereze.
Sam sem imel prej plinski kotel, sedaj peletni kotel, termostat se nahaja v dnevni sobi in je nastavljen na določeno temperaturo in to je to. Nočem ohlajati prostorov ponoči, ker jih moram nato segrevati. Temperatura v prostoru se giblje +- 0,4 stopinje C od nastavljene ne glede na zunanjo temperaturo. Če je zunanja temperatura višja se bo prostor manj ohlajeval in s tem bo tudi termostat manjkrat vklopil peč in obratno.
Energetik81 Napisal:Miki samo provocira, saj vemo.

V vseh sobah?
Energetik81 Napisal:Vaillant krmilje ima na voljo tudi adaptivno krivuljo, ki jo krmilje določi samo, z učenjem, jasno tudi z uporabo sobnega tipala. Nisem je pa še probal, ker sem jo že sam na roke zadel.
Enega sobnega tipala?
Kako si lahko potem tako prepričan da deluje?

Prosim za odgovore. Hvala.
1 2
Iskanje po temi