PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Menjava radiatorjev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

rad bi zamenjal dva radiatorja v stanovanju, ker sta zarjavela, eden levo spodaj, eden desno spodaj). Eden celo že nekoliko pušča.

Zamenjal bi jih rad kar najenostavneje - z identičnimi, ki ne bodo terjali spremembe priključkov, nosilcev ali kakršnihkoli drugih posegov. Ali lahko kdo na podlagi fotografij ugotovi proizvajalca radiatorjev in tip? Ali lahko to najdem zapisano kje na radiatorju? Če ni mogoče dobiti identičnega - ali so priključki standardni?

Ali je mogoče radiatorja menjati, ne da bi izpustil vodo iz celotnega sistema? Je mogoče z ventiloma pod radiatorjema zapreti dotok in odtok vode v radiator in nato vodo izpustiti samo iz tega radiatorja, ki ga želiš zamenjati? Kolikor razumem delovanje enocevnega sistema (in razumem ga slabo Smile) bi skoraj gotovo moralo biti mogoče, saj bi bilo v nasprotnem primeru ob puščanju ali odpovedi enega radiatorja v veji potrebno izključiti celotno vejo.

Lep pozdrav vsem

Priložene datoteke
.jpg   IMG_1689.JPG (Velikost: 47,52 KB / Prenosi: 1023)
.jpg   IMG_1690.JPG (Velikost: 51,31 KB / Prenosi: 1025)
Glede na sredinski priklop skoraj ni važno, kakšen tip radiatorjev je glede velikosti. Vsi radiatorji imajo v tem primeru enake priključke, pomembna je zgolj globina radiatorja, zato je potrebno narediti slike od zgoraj in pa po možnosti še spodaj, kjer so cevi priklopljene.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.funtrade.net/vse-za-dom/radiatorji/vogel-noot/radiator-korado-classic-tip-11-17682.html">https://www.funtrade.net/vse-za-dom/rad ... 17682.html</a><!-- m -->

Mislim, da je na sliki radiator Korado.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.instal.si/index.php?c=98">https://www.instal.si/index.php?c=98</a><!-- m -->

Glede zapiranja, izpuščanja vode:
Ne rabiš praznit celotnega sistema, saj lahko zapiraš tako dovod kot povratek.
O hvala za hitre odgovore. Bom še od spodaj poslikal, izmeril sem tako že. Eden je 8x60x90, drugi pa 6x80x60. Tele korado pa zgleda tako skoraj povsod prodajajo. A se to splaca v Bauhausu kupit, ali rajsi na internetu ali v specializirani prodajalni za ogrevanje/strojne instalacije/vodovod?
Jaz bi samo dodal!
Lahko zamenjaš radiator brez izpuščanja vode iz sistema, pod pogojem :!: , da so ventili "izpravni"! Če niso, bo morala voda ven in potrebno bo zamenjati tudi ventil! (vsaj priporočljivo)
Tudi mojemu laičnemu očesu tole izgleda Korado! Jih imam še nekaj po hiši, je pa res, da so si vsi radiatorji podobni! Vsaj meni se tako zdi! :wink: Je pa proizvajalec napisan na embalaži! 8)
Mislim, da glede nakupa ni potrebno komplicirat, saj bo razlika med ponudniki v rangu nekaj evrov! (za tole velikost)
Tile radiatorji so V&N, če bodo novi Korado, bo treba še konzole zanje, ostalo so pa že fantje povedali.
pa ne bi tole mal pobrusu pa špricnu z šporhetbarvo,bo ceneje pa predvsem enostavnejše,ker takle na sliki ne izgleda da se ne bi dalo popraviti.
Pa si ti prebral, da je omenil puščanje?
Niti pod razno, ne razmišljajte, da bi popravljali, samo menjava ...... potem pa glede na težo na kos se ve za kako dolgo bo nadomestni....
Hvala vsem za odgovore. Ste pa res učinkoviti in hitri na tem forumu Smile.

Naročil sem kar identične radiatorje Vogel&Noot. Sicer nekoliko dražji od Korado, ampak bo verjetno manj dela, ker ne bo potrebno spreminjati konzol. Pa nove konzole za korado verjetno tudi ne bi bile čisto zastonj (čeprav prehudo drage verjetno tudi niso).

Če že sprašujem pa samo še na hitro - postopek menjave? Jaz si predstavljam takole:
1. zaprem oba ventila spodaj v sredini, da je radiator "ločen" od sistema
2. spustim vodo iz radiatorja (domnevam da je kak ventil desno ali levo spodaj?)
3. Odšraufam starega, prišraufam novega. Je tu potrebno kaj tesnit, kot pri vodovodu? S tistim predivom?
4. Ponovno odprem oba ventila spodaj in odzračim.
5. Po potrebi dodam malo vode v sistem, če preveč pade.

Drži?
Dodatnih ventilov nimaš zato bo voda iztekla, ko boš odvil vijake.
Za tesnjenje ne potrebuješ prediva ali teflona.
Ostalo pa drži.
Pa nekaj brisač okoli dovoda ker bo nekaj vode vseeno izteklo in seveda posodo za vodo iz radiatorja.
Predstavljal sem si, da ce odvijem desno ali levo spodaj (na sliki), bo tam odtekla voda in bi jo pac lazje “ulovil” v posodo kot pri obeh sredinskih ceveh s prikljucki. Ampak tudi tako verjetno ne tece prehudo hitro, in lahko s cunjami preprecis, da so cela tla mokra, pa ga hitro z nosilcev dvignes in nad posodo prestavis.

Priložene datoteke
.jpeg   C683C8FE-86C8-4AA0-9200-8902BC973C8F.jpeg (Velikost: 63,78 KB / Prenosi: 511)
.jpeg   ADF2B5FC-434A-4838-BD68-7C511FF469EE.jpeg (Velikost: 47,62 KB / Prenosi: 510)
Ker imaš vgrajene slepe čepe v radiator in ker ga boš zamenjal z novim potem ne vidim težave, da odviješ ta čep in najprej tam spustiš vodo. Nekaj pa jo bo še kljub temu izteklo tam, kjer boš odvil vijake priklopa.
Pod čep podstavi posodo in ga odvij; počasi odvij še odzračevalni ventil na vrhu. Počasi, da ne špricne mimo posode. Prav veliko vode potem res ne more ostati v radiatorju.
1 2
Iskanje po temi