PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Bojler

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Bom kar tukaj vprašal, da ne odpiram nove teme.

Informativno me zanima ena stvar glede bojlerja.

Imam bojler z dvema izmenjevalcema- enega greje peč,drugega kolektror.
Kupil sem komplet bojler z kolektorjem..in ko sem kupoval, smo dorekli da je 200l čisto dovolj za napolnit banjo itd. Se pravi,ja dovolj je poleti.. da pozimi greje peč samo zgornji del(nekje80l) takrat nisem razmišljal oz niti vedel kako to deluje,niti prodajalec ni kaj omenil.

Sedaj me zanima,ali je možno da naredim baypass (odklopim zgornji izmenjevalec) in povežem spodnjega? Se pravi da bi kolektro preko zime odklopil,peč bi pa ogrevala spodnji izmenjevalec. Potem bi grelo 200l vode.

Kaj pravite?
Z lahkoto. Samo izoliraš ga, pa pazi na, da ne pride do galvanskega člena.
Kot trajna rešitev je lahko ploščati zunaji izmenjevalec za solarne kolektorje.
Zlahka. Samo dosti glikola kupi.
Ali izprazni kolektorske cevi.

Sam sem pri kolegu dodal ploščni izmenjevalec za kolektorje in zvezal obe spirale. Dela bp. Seveda rabiš še eno pumpo, tripotni ventil, bla bla.
Imel je enak problem kot ti. Pri 300 l bojlerju, peč ni folgala.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
@xavi hvala. Kaj naj izoliran? Kaj naj pazim da ne pride do galvanskega člena?

@Fery hvala.
Ta predlog mi je OK, da izpraznim kolektor-ni problem.

Naredil bi tako:

Kolektor bi izpraznil, ter na cevi od kolektorja dal dva ventila,ter ju zaprl da potem ne bi voda iz peči krožila tam kjer ni treba.
Pravtako bi na bojlerju na zgornji izmenjevalec dal dva ventila da voda ne bi krožila skozi zgornji izmenjevalec. Pred ventiloma bi naredil bypass na spodnji izmenjevalec.
Tako bi peč grela samo spodnji izmenjevalec. Na baypasu bi dal tudi odzračevalni lonček.

Kaj pravite?
Zgleda, da se nismo razumeli. Ti moraš od zunaj povezat zgornji (solarni) in spodnji (peč) toplotni izmenjevalec, pri čemer solarno ogrevanje čez zimo odpade, spomladi pa bi moral vzpostavit zopet sedanje stanje. Zunanja povezavo pri tem izoliraš.
Da pa se trajno ogneš te premontaže, pa daš na zunanjo prirobnico ploščati izmenjevalec za solarno gretje. Če je OČ za solarno gretje izklopljena, potem ne rabiš nobenih dodatnih ventilov.
Hvala za pojasnjeno.

Zanima me,kaj je narobe z primerom ki sem ga jaz podal.
Hvala za pojasnjeno.

Zanima me,kaj je narobe z primerom ki sem ga jaz podal. ....

- v peci imas vodo, v solarnem sistemu najbrz glikol ...

zato se en izmenjevalec, ki locuje glikol od vode ...

- bolj enostavno ne znam ...
Kot so rekli, za trajno resitev bos rabil se en izmenjevalec (zunanji, ploscati, imam enega viska, star leto ali dve). Ali pa bos kolektorje imel za lepoto.
morda butasta, pa vendarle .. kaj pa če bi oba sistema povezal na spodnji izmenjevalec in seveda potem tudi v oba sistema dal glikol? potem bi le še tiste ventile dodal na vse štiri cevi, da enkrat zapreš streho, drugič pa peč.
Imam podoben bojler, na spodjem izmenjevalcu so kolektorji, ki grejejo cel bojler, zgornji je vezan na peč na drva, ki pa ogreje kakih 100 litrov vode. Načeloma jo je dovolj, če je pa potreba za večjo količino vode ali je dlje časa slabo vreme, sem pa zgoraj v bojlerju naredil priključek z obtočno pumpo, speljal v spodnji del bojlerja, pa po potrebi lahko pumpo vklopim. Na ta način se segreje cel bojler. Pri bojlerjih so ponavadi na razpolago razni priključki na plašču, ki so zaprti z čepi.
V bojler vtakni prirobnični izmenjevalnik, na njega veži kolektorje, peč pa veži zaporedno na oba izmenjevalca.
Boljša rešitev ne obstoji :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Najbrz.res, ce im a prirobnico na bojlerju. Kaj moram vtipkat v googla, da mi da ponudno za prirobnicni izmenjevalec?
Tole sem našel : <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.frigor.si/catalog-documents/Toplotni-prenosniki-Cenik-2017.pdf">http://www.frigor.si/catalog-documents/ ... k-2017.pdf</a><!-- m -->

Kako pa sedaj vem katerega izbrati za 200l bojler?

Se mi pa zdi tole super rešitev.
Pri teh še moraš izdelati ploščo z luknjami za izmenjevalec in privijačitev na bojler. Na ploščo kjer je montiran elektrogrelec verjetno ne gre ker ni prostora.
Janko ti je povedal najenostavnejšo rešitev brez večjega poseganaja v sistem. Pri tem lahko z diferenčnim termostatom narediš da ti črpalka meša vodo dokler se temperatura ne izenači
1 2
Iskanje po temi