PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Termostatska glava

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

ker sem laik na tem področju bi prosil za malo pomoči. V kopalnici imam Korado lojtra radiator ter Herz ventil M28X1,5 (enocevni sistem). Zanima me katero termostatsko glavo lahko namestim na ta ventil, ker se na spletu razlikujejo glave glede na proizvajalca ventila. Katere termostatske glave so za Herz ventile.

Hvala za pomoč.
V kopalnici je vgradnja termostatske glave največja neumnost, ki si jo kdo zamisli! Termostatske glave se vgrajuje tam, kjer hočemo znižat prostorsko temperaturo glede na referenčni prostor (dnevna soba). To so spalnice, hodniki, stopnišča......
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Hvala za vaše mnenje. Vseeno bi potreboval informacijo kakšna termostatska glava je ustrezna za ventil herz.
Poslušaj telmosa in ne nameščaj termostatske glave na radiator v kopalnici.
telmos Napisal:V kopalnici je vgradnja termostatske glave največja neumnost, ki si jo kdo zamisli! Termostatske glave se vgrajuje tam, kjer hočemo znižat prostorsko temperaturo glede na referenčni prostor (dnevna soba). To so spalnice, hodniki, stopnišča......

In zakaj bi moral imeti v kopalnici npr. 30°C, če nam je 25°C že preveč? Pol pa ta vročina prehaja v spalnico, katera se kljub zaprtemu termostatskemu ventilu pregrevava ...

Termostatska glava nima kaj iskati le na enem radiatorju (če jih je več) v prostoru kjer imamo sobni termostat. Povsod drugod pa jih je dobro namestiti.
telmos Napisal:V kopalnici je vgradnja termostatske glave največja neumnost, ki si jo kdo zamisli! ...
Tole bi te pa prosil, če mi lahko utemeljiš.
mirator Napisal:
telmos Napisal:V kopalnici je vgradnja termostatske glave največja neumnost, ki si jo kdo zamisli! ...
Tole bi te pa prosil, če mi lahko utemeljiš.
Če si lahko dovolim odgovoriti.

Termostat v kopalnici je brezveze le pod predpostavko, da je radiator v kopalnici poddimenzioniran glede na zahtevano visoko temperaturo zraka. Toda to itak velja za vsak prostor, kjer je ogrevalno telo poddimenzionirano. Lahko bi bilo ravno obratno. Tega pa ne vemo, ker dotičnega sistema ne poznamo.

Niti ne vemo, kaj je vir toplote. Če je to toplotna črpalka je preklemano pomembno, kam boš dal in kam ne termostatsko glavo. Saj je njen njen izkoristek, v primerjavi z ostalimi viri toplote, najbolj odvisen od višine temperature ogrevalne vode.

Ni vse črno kar je belo.
Prostore ogrevaš z namenom, da v njih zagotavljaš neko želeno temperaturo. Če ti vir ogrevanja daje premalo energije ti tudi radiator brez ventila prostora ne bo ogrel na želen nivo. Da bi bili vsi radiatorji dimenzionirani tako, da bi pri neko razliki zunanje in notranje temperature vse prostore ogrevali ravno toliko, kot si želimo je čista utopija. Potem so pa tu še pribitki- v en prostor lahko skozi okno sije sonce, v drugega ne. V enem prostoru so trije ljudje, v drugem eden, ostali so prazni. Nekje gori računalnik, drugje se peče pečenka v pečici ali pere v pralnem stroju... Edina rešitev so termostatske glave na vseh radiatorjih in temperatura vtoka nastavljena na toliko, da so prostori ogreti na želen nivo v vsaki situaciji- tako na kisel deževen dan, kot na lep sončen.

Termostatske glave brez hranilnika toplote so lahko problem pri zagotavljanju minimalnega pretoka skozi TČ in pri zagotavljanju potrebne energije ob procesu oddaljevanja izmenjevalnika.

Zakaj pa bi zaradi termostatskih glav moral z virom ogrevanja zagotavljati višje temperature mi pa niti najmanj ni jasno. Bom vesel vsakega razumnega pojasnila.
No ravno to sem hotel kot pojasnilo prebrati od @Telmosa, ki je vehemetno zatrdil, da je termostatska glava v kopalnici neumnost.
V mojem stanovanju v bloku imam termostaske glave na vseh radiatorjih, čeprav bi v spalnici, otroških sobah in kuhinji lahko bile navadne, ker jih imam vseskozi zaprte. V kopalnici in dnevni sobi pač imam nastavljeno temperaturo, ki mi v celotnem stanovanju zagotavlja primerno toploto.
Po mojem je priporočljivo, da mora vsak prostor z radiatorjem in je z vrati zaprt, imeti termostasko glavo.
bozgom Napisal:Zakaj pa bi zaradi termostatskih glav moral z virom ogrevanja zagotavljati višje temperature mi pa niti najmanj ni jasno. Bom vesel vsakega razumnega pojasnila.

Nisem šel in ne bom prebral kar sem napisal. Morda sem narobe napisal ali se slabo izrazil. Bom samo odgovoril na to zadnje vprašanje.

Ne, tega kar si napisal ne trdim.
Trdim le, da višino temperature kotlovske vode dirigira najbolj podhranjen prostor glede na zahteve, ki jih imaš. Zato v tem prostoru termostatske glave načeloma ne potrebuješ. Ker če jo boš imel, bo odigrala svojo funkcijo le, če boš imel še višjo temperaturo kotlovske vode, kot jo v resnici potrebuješ. Temu se pa že reče razmetavanje z denarjem. Vsi ostali prostori jasno je dobro, da imajo termostatsko glavo, sicer se bodo po nepotrebnem pregrevali, kar je pi svoje spet razmetavanje in hkrati neudobno.

Ni vse črno kar je belo.
Aha, sedaj vidim, da je letelo bolj na telmosa.

Ni vse črno kar je belo.
alanford Napisal:Ne, tega kar si napisal ne trdim.
Trdim le, da višino temperature kotlovske vode dirigira najbolj podhranjen prostor glede na zahteve, ki jih imaš. Zato v tem prostoru termostatske glave načeloma ne potrebuješ. Ker če jo boš imel, bo odigrala svojo funkcijo le, če boš imel še višjo temperaturo kotlovske vode, kot jo v resnici potrebuješ. Temu se pa že reče razmetavanje z denarjem. Vsi ostali prostori jasno je dobro, da imajo termostatsko glavo, sicer se bodo po nepotrebnem pregrevali, kar je pi svoje spet razmetavanje in hkrati neudobno.

Ni vse črno kar je belo.
Tudi to ne pije vode. Le zakaj bi moral terati TČ toliko, da bi se zaprl kateri koli termostatski ventil? Teram jo toliko, da so vsi prostori ogreti na želeno temperaturo. Termostatski ventili mi zgolj preprečujejo pregretje prostorov, saj raditorji niso v vseh prostorih relativno enako močni, pribitki so različni in se vseskozi spreminjajo...
Pri tvoji razlagi bi se kvečjemu lahko reklo, da sem vrgel stran denar za eno ali dve termostatski glavi. Samo- kako ob montaži radiatorjev vedeti, kateri prostor je ne bo potreboval?
"Terat" T.Č., da lovi podhranjen prostor je B.V. Dejansko razmetavaš z energijo, ker na račun enega prostora, "bremzaš" vse ostale! Zamenjaš radiator za večjega, ker pa ponavadi niso vsi prostori enako obremenjeni (nimajo enakih pribitkov), na decimalke nastaviš z termostatskimi glavami, oz, ventili! Je pa zaradi pretokov, fino imet zalogovnik pri T.Č.!

Jaz sem pri prenovi dal vse termostatske ventile, glave pa dokupoval po potrebi!

@niet, jaz imam Danfosa, zato ti ne vem pomagat! Pojdi v prvo trgovino in jim povej kaj imaš! Zagotovo ti bo prodajalec iz glave povedal kaj potrebuješ, ali pa ti bo to tudi prodal! Tista glava za ventil ni tako zelo draga, da bi se splačalo naročat po int. Moja je pribl. 20€
Bozgom, napisal si isto kot jaz.

Ni vse črno kar je belo.
niet Napisal:Pozdravljeni,

ker sem laik na tem področju bi prosil za malo pomoči. V kopalnici imam Korado lojtra radiator ter Herz ventil M28X1,5 (enocevni sistem). Zanima me katero termostatsko glavo lahko namestim na ta ventil, ker se na spletu razlikujejo glave glede na proizvajalca ventila. Katere termostatske glave so za Herz ventile.

Hvala za pomoč.

Herz glava, Herz ventil; zelo enostavno to rešiš; lahko pa tudi kakšno drugo glavo in dokupiš adapter

primer
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.ikoma.hr/hr/radijatori/termostatske-glave-i-ventili-za-radijatore/termostatska-glava-za-termo-ventil-m-28-x-1-5-mm-herz-standard-1726006-1357/">https://www.ikoma.hr/hr/radijatori/term ... 6006-1357/</a><!-- m -->
1 2
Iskanje po temi