PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Skupna parcela in gradnja dvojčka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V 'španoviji' smo kupili parcelo in pričeli z gradnjo dvojčka. Gradnja poteka po načrtih. Zanima me sledeče , če soinvestitor slučajno preneha z gradnjo svojega dela dvojčka in zemljišče še ni parcelirano ali jaz lahko gradim dalje ali ne? Problemi so nastali z zunanjo ureditvijo in parkirišči. Premalo je namreč zemlje in preveč avtomobilov Sad da bi bili vsi zadovoljni. pogovori z geodetom so že in tudi soinvestitor je dobil vabilo. Zaradi različnih informacij me res zanima: ali lahko gradim dalje, četudi soinvestitor ne bo želel parcelacije in bo prenehal z gradnjo svojega dela?
Tole je škoda sploh komentirat.
Nihče od nas na forumu ne ve vsega, kar veš ti, oziroma je dejansko res.

In ja , dajte si že enkrat v glave vbit, da se vse stvari glede lastništva, parcelacije, in ostalega uredi PREDNO SE ZAKOPLJE PRVA LOPATA.

Takrat bi to stalo par 100€, sedaj pa parkrat več in še slaba energija se širi med udeleženimi.

Kot so že pametnejši davno nazaj napisali; Boljša je prva- kot zadnja zamera! 8)
Dopolnjujem @svetega očeta. Pametnejši so davno nazaj rekli tudi;
V španoviji še pes crkne! :wink:
Ce ne zeli razparceliranja si ga itak nasrkal... kaj ima pa.njegova ne gradnja pa tudi ne vem... saj dvojcka sta locena konstrukcijako
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Citat:Ce ne zeli razparceliranja si ga itak nasrkal... kaj ima pa.njegova ne gradnja pa tudi ne vem... saj dvojcka sta locena konstrukcijako

Se bojim, da je parcela do polovice idealna solastnina. Spet vprašanje je, kdo je torej vložil vlogo za GD? Če bi se vse sočasno delalo, pol ni panike, če pa je eden pujs, pa drugi prej zaključi gradnjo, pa ni razparcelirano ............. lahko celo reče, da je tisti končani dvojček njegov, saj ni določeno kje je kaj in čigavo je kaj.

In ja - španovija je čist fajn stvar, ker se včasih da mal pršparat pri določenih stvareh. Je pa fajn, ja, da se ve kdo pije in do plača. To pa je možno le, če se od začetka ve, kaj in kako.
ja vse to vem..ampak zdaj je kar je. tole s konstrukcijo mi ni jasno. Vmesna stena je skupna. Imeli smo istega izvajalca, ki je začel delati malo po svoje. in tu so nastale težave. Ne pristanem , da mi gradbinec soli pamet glede izgleda vsega in mi ves čas pljuva po arhitektu, ki je zelo dobro naredil vse. Za parcelacijo sem dal pobudo jaz in tudi plačati mislim. Hišo želim dokončati v normalnem roku in denar imam (ja, pamet s španovijo sem si tudi kupil ). Mislim, da je to tudi drugi strani v interesu ( parcelacija), saj sem mnenja, da so ostali brez denarja in sedaj štopirajo gradnjo na 1000 in 1 način.
Ključni vprašanji preden se sploh začne karkoli debatirati.
- Kdo je formalno investitor
- Ali je izvedeno res kot dvojček (dve konstrukcijsko ločeni steni, ki se stikata in ne ena skupna) ali pa kot dvostanovanjski objekt.

Sicer pa tudi če bo odgovorjeno na ti dve vprašanji bomo še vedno zelo daleč od realne slike, ker je za kakršen koli konstruktiven odgovor potrebno pregledati celotno stanje

Poišči pomoč odvetnika, da pregleda gradbeno dovoljenje, medsebojne pogodbe in začne formalno urejati zadevo tako, kot bi morala biti že pred začetkom. Vse ostalo je šank debata.
Ti povem najhitrejšo in najlažjo pot ven iz tegale, pri predpostavki, da je soinvestitorju zmanjkalo denarja?
Ti odkupiš njegov del, nepremičnino pravno "pošlihtaš" in potem prodaš. Ali pa dokončaš obe polovici in potem prodaš.

P.S. Je pa tole seveda odvisno od količine "šuškov" v tvoji denarnici, oz. na tvojem TRR in želji soinvestitorja, da se tegale znebi! 8)
Se pa strinjam, da je tole "šank debata", ker ne poznamo podrobnosti in imam na sumu, da podrobnosti celo ti ne poznaš! :wink: Odvetnik :!:
Sva 2 investitorja. Vsak je kupil polovico parcele. Ponavljam, sedaj je problem, ker so začeli s štopiranjem del. Čakam na geodeta in parcelacijo in upam, na najboljše. Jezi me, ker očitno sam ne morem več graditi naprej. Kogarkoli vprašam, vsak mi odgovori drugače. in ja, objekt je dvojček. Ponavljam, problemi so nastali zaradi parkirišč, ki so na "moji" strani parcele, ker je le tam dostop z javne ceste. druga stran parcele ga nima. Ponudil sem,
služnosto cesto oz pot do "njihove" parcele -pa je ne želijo, češ, da jim po parkirišče zavzelo preveč prostora...Dobro, a? Očitno mi bo preostalo le še sodišče...
Đizs.

Vmesna stena je skupna: po definiciji to ni dvojček temveč dvostanovanjski objekt. Dvojček ima dve ločeni steni, ki se dotikata.

Če ni parcelacije potem nista kupila vsak svojo polovico parcele ampak eno parcelo v 50% deležih. Velika razlika kot ti izkušnje kažejo.

Tudi tvoj zapis v zadnji objavi potrjuje točno to, kar sem zapisal, da niti pod razno ne bomo dobili neke celovite slike, na podlagi katere bi se dalo kakšen uporaben nasvet, ampak informacije kot ponavadi kapljajo malo tu in malo tam in samo bolj mešajo drek.

Če napišem pomoč odvetnika ne mislim takoj na sodišče ampak očitno rabiš nekoga (strokovnjaka), ki bo situacijo pregledal in jo strokovno ter pravno ocenil ter ti jasno povedal kakšne so tvoje možnosti.

V takšnem clusterfucku hitrih in enostavnih rešitev, ki bi se dale napisati v treh stavkih na forumu pač ni!
če sta lastnika vsak do 1/2 potem ti geodet nič ne bo rešil, če solastnik ne podpiše parcelacije in še več, če jo podpiše bosta še vedno vsak do 1/2 solastnika na obeh novo nastalih parcelah. Tu bo verjetno potrebno sodišče (razdružitev solastnine), če se ne dogovorita.
A to mimo gradbenega dovolenja delata? Je blo ja prej jasno kako in kaj... Ampak lej zajokaj nisi edini vsi smo ze ... Daj si duška, jutri pa k profičem
Skratka osnovne informacije, ki jih po veliko postih še ni:

Ali je parcela že razdeljena in sta vsak lastnik svojega dela?
Ali imate pogodbo z graditeljem, ki jasno opredeluje koliko bo kdo plačal, ter predvsem ali je kaj zavezujočega bilo podpisano/plačano?

Za skupno nosilno steno če prav razumem smo pa rekli da je? Namreč ne glede na zgornje ne boš mogel na lastno pest graditi polovico dvojčka, v kolikor niste narisali da sta konstrukcijsko ločena, ker bi rabil novo gradbenjo, kjer sta ločena. Aja če arhitek ni ločeno narisal ga raje ne hvali, to se v modernih časi striktno ločeno dela, da se tudi v prihodnostiločeno podira, če so slučajno kaki spori.
Tule se je slo pa res precej naivno v gradnjo. Zdaj ce sta investitorja zlahta bi mogoce se razumel, ce sta si pa tujca pa niti pod razno ne razumem njihovih dejanj.
Zidarja poslji na.drug objekt, vidva pa zrihtajta medsebojna (pravna) razmerja. Ko bosta to uredila ( vsak svojo parcelo, sluznostna pot, kot kaze ne bosta imele vsak svoje stene) se naj pa zidar vrne in nadaljujeta z gradnjo.

Bolje da ti zadeva stoji pri prvi plosci (al.kjerkoli ze si)/, kot pa pri zadnji fazi. Nikoli ne ves kaksne (zlonamerne) razloge ima soinvestitor do tebe.
pozdravljeni:
-objekta sta konstrukcijsko ločena
-parcelo sva kupila s prijateljem :1000 m2 skupaj ( ja, butl sem )
- gradbeno dovoljenje je eno
- delamo z gradbeno firmo
- gradbinec je naredil prej predračun
-vsako situacjo plačujemo posebej, vsak za svoj del ( vsaj jaz sem jo )
-problem je nastal zaradi okolice ( moje), saj želi "prijatelj" parkirišča na moji parceli, ki ima dostop na glavno cesto
-moj del parcele se tako izredno zmanjša, na kar ne pristanem
- tu sedaj nastopi geodet in parcelacija
- gradbena firma in njen šef, so hoteli samo etažiranje češ, drugo bomo že kasneje...saj smo vendar prijatelji

- bedak sem šel na limanice....
1 2
Iskanje po temi