PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Rekuperacija - centralni ali decentraliziran sistem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@Aerys: dileme med centralnim sistemom in Lunosom pri meni ZA ISTO ceno ni. Lunos bi vgradil kvečjemu, če bi bil konkretno cenejši. Če že gledaš necentralne, jih gledaš verjetno zaradi za vas visoke cene centralnega. Torej glej za etažnimi ranga Mitsubishi Lossnay VL-100EU5-E ali pa plačaj bilokaterega centralnega. Random luknje po fasadi imet s temi brenceljni pa tudi ni smisel novogradnje ali? Potem sem raje spet na temu, da ga nimam.
Nikar ne delajte centralnega prezračevanja z rekuperacijo. Meni so montirali pred 6 leti in lahko 100% povem, da je to povsem stran vržen denar, raje zračite z odpiranjem oken ali lokalno (kuhinjska mapa, odvodi iz wc-jev in kopalnic, ipd...) Prezračevalni sistem ima skratka premalo efekta, "sapica",ki pihlja skozi dovode npr. na 8 stopnji je več kot premalo, da se hiša prezrači. Posledica plesen, slab zrak v kuhinji, ...
Tule prinesi štiri pire :!: Kaj bodo pa prijatelji , pa ne vem :mrgreen:
Dam za par kišt pira.!!! Govorim iz izkušenj, lahko si prideš pogledat kaj se dogaja. Skratka centralno prezračevanje HELIOS je za en K. MIsliš da kaj dela, pa ena uboga sapica pihlja, to je bistveno premalo če uporabljaš hišo, da v njej živiš, no če je za gledanje potem je drugače. Skratka na telefon sem dosegljiv, pa naj vsak pride pogledat, pa mu bom v detajle razložil, zakaj tako prezračevanje nima skoraj nobenega efekta.!!!
Res zanimivo, pa ste ugotovili kaj je razlog temu? Helios bi naj bil super sistem, cena niti ni tako nizko postavljena, torej bi za ta denar pricakoval da bo delal kot treba. Kaj pravijo monter in pa prodajalec oz uvoznik kjer ste napravo kupili?
Samo malo povzetka:

Lahko se pride k meni pogledat, pa boste videli, koliko plesni se je nabralo!!! Lahko se me kadarkoli pokliče pa bom vse razložil!!!. Tudi moji kolegi nimajo nikakršne plesni v hišah, ki so prav tako novogradnje in brez rekuperatorja, čeprav sem jih v začetku prepričeval v prezračevalni sistem, no razlika je v tem da oni zračijo, tako da imajo velik dela časa odprta okna na kip, jaz pa že 6 let zaprta okna, no edino sapica piha skozi dovodne kanale.
No to je doga zgodba, da vse pojasnim, je novogradnja, izolacija 20 cm stiroporja na strehi 45 cm volne, 3 slojna okna, tako da je vse zabito, v hiši se dnevno kuha, 4 se tuširamo, v utilitiju vsak dan ropota pralni in sušilni stroj, skratka ogromno vlage proizvedemo, ....., plesen se je naprej začela pojavlkjati v utilitiju, kjer je bistveno višja vlaga (okoli 70 % trenutno) kot drugod, plesen se je najprej začela pojavljati na steni, kjer so spodaj prezračevalni cevi (neizolirane), potem se je razširila, potem se je plesen začela pojavljati v kabinbetu na zunanji steni pod mizo, kjer je iz enega kota v drug kot montirana pisalna miza (očitno je premalo zraka pod mizo), potem se mi je plesen začela pojavljati na stopnišču kjer se gre v klet (ta je pod zemljo in se ne ogreva, skozi je cca 18%, v prtličju pozimi 22stopinj), hiša se je 3 leta naravno sušila predno smo se vselili,.....

Proizvajalec pravi, da bodo vse rešili, da bodo zamenjali prezračevalno kocko in da potem kar OK, pripeljejo mi tudi sušilca, da ji dam v klet in utility ter v pisarno, očitno se je v teh 6 letih ko ne odpiram okna in laufam samo prezračevanje preveč vlage nakopičilo,....
Pa še to povem:

70 % vlago je težko opazit ker malo težko sploh ker smo prej živeli v stari hiši, kjer je bilo večkrat izmerjena vlaga 100%. Šipe se niso nikoli rosile, v kleti je vlaga konstanto 80%, ne vem ali je to normalno, prtličju je najslabše v utilitiju, ko laufa sušilec in pralni stroj, pa še cunje so obešene, zato je tam tudi vseskozi skoraj 80% vlaga, v 1 nadstropju se plesen zaeenkrat ni pojavila, tam je vlaga pod 60 % (pozimi seveda še manj)

Mogoče je bila napaka v štartu, ko se hiša skoraj 2 leti ni prezračevala, ker so bi bile napačno zvezane cevi za rekuperacijo, zamenjana odvodna in dovodna cev iz rekuperatorja, tako da je v hipi skoraj 2 leti krožil isti zrak, potem je izvajalec to porpavil, vendar sem se držal navodil da imamo prezračevanje na 3 stopnji, ko kuhamo pa na 6 stopnji, tako smo imeli potem še 4 leta, zadnje po leta imam prezračevanje skoraj konstantno na 8 stopnji , zadnjih 14 dni pa ona odprta na kip, in vidim da je "zraka" bistveno več in tudi manj zatohlo je, skratka vse skupaj je eno s..
Jaz bom dal tole:

<!-- m --><a class="postlink" href="https://m.ebay.de/itm/Marley-Frischluft-Warmetauscher-Ventilator-Warmeruckgewinnung-Luftung-/121916823190?ul_ref=http%3A%2F%2Frover.ebay.com%2Frover%2F1%2F707-53477-19255-0%2F1%3Fff3%3D4%26pub%3D5574635388%26toolid%3D10001%26campid%3D5338224425%26customid%3DDzGL71-lHnJDQPZbKnUxpw%26mpre%3Dhttp%3A%2F%2Fwww.ebay.de%2Fitm%2FMarley-Frischluft-Warmetauscher-Ventilator-Warmeruckgewinnung-Luftung-%2F121916823190%26srcrot%3D707-53477-19255-0%26rvr_id%3D1672873730189%26rvr_ts%3Dedfdfe691650aa661f650873fff122d6&_mwBanner=1&_rdt=1&ul_noapp=true">https://m.ebay.de/itm/Marley-Frischluft ... noapp=true</a><!-- m -->

Zmontiral bom pa tudi sam.... Kako bo funkcioniralo bom pa še videl. Prodajajo ga tudi va Bauhiši...
pavlek... Si eden redkih, zelo redkih, ki odkrito prizna, da njegova investicija ni ena izmed najboljših odločitev v življenju.
lahko rečem, da imam precej praktičnih izkušenj iz področja centralnega prezračevanja in če že, bom v invidualni hiši vedno zagovarjal lokalno, ker je dobro centralno prezračevanje enostavno predrago. Pa ne izvajam ne eno ne drugo, da ne bo pomote. Precej izkušenj sem delil tudi tukaj, ampak večina kontrira moji demantaciji in slepo verjame marketingu.
Kaj in zakaj se ti to dogaja bo pa še vedno uganka, za katero bi tudi sam zelo rad izvedel razlog.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zanimivo. Nekomu slabo-verjetno nepravilno naredijo prezračevanje, potem je pa prezračevanje zanič. Vzrokov je lahko še en kup drugih.

Vsakemu svoje, ampak se mi zdi škoda vseh potencialnih kupcev, ki se bodo zaj. ker bodo brali to temo in opustili prezračevanje.
Zame osebno najpomembnejša investicija v hišo. TČ je bistveno, bistveno nižje na prioritetni lestvici. Lokalo prezračevanje je pa izhod v sili.
Mi imamo centralno rekuperacijo cca 6 let.
Moram reči, da brez tega ni šans, da lahko pri sedanjem načinu življenja normalno prezračuješ bajto z okni, glede na to da nas ni po 10 ur doma.
Pri nas je oddtehtalo vso investicijo.
Nobene plesni, vlaga se gilje od 55poleti do 35 pozimi če je res mraz zunaj.
Skratka moderna bajta, z stanovalci veliko od doma ni šans brez neke take rešitve.
To da se vam pa nabira plesen v novi bajti kljub prezračevanju pe je pomoje feler v inštalaciji, pretoki zraka ...itd.
Nekaj ne štima.
Tudi pri nas ni nobene plesni, najvišja vlaga je v kopalnici, okoli 60%, po tuširanju seveda več (sploh ko gre tamala po pol ure ven). Ne more biti drugače, če pa je do stropa v keramiki in je zato prisilno prezračevanje nuja. Čez noč so vrata kopalnice odprta. Drugod pa je idealnih 50%.

Prezračevanje bi dal spet, bi ga pa še nadgradil/kombiniral s centralnim razvlaževanjem za poleti.

Pavlek, kdo ti je montiral razvod cevi in zagnal sistem, Agregat?
Verjamem da je vse fino in fajn, lep zrak, ni vlage... Samo 6.000 evrov... Plus še ??? za spuščene strope, poleg tega moram živeti notr ko se vse to dela...
Da se tudi ceneje.
Preko koga? Jaz sem si pridobil še eno ponudbo ki je še višja.
1 2 3 4
Iskanje po temi