PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Nakup novega bojlerja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z nekaj meritvami aem ugotovil, da je največji porabnik električne energije stari bojler. Nahaja se v neizolirani kleti sedaj že kar stare montažne hiše. Temperatura v kleti je poleti max 18, 19 °C, pozimi pa slabih 10 °C. Ima le en regulator toplote, ki je nastavljen nekje na polovico. Težko rečem, ker ni nobenih označb. Vodni kamen še ni bil očiščen, torej 15 - 20 let.

Razmišljam, da bi v kopalnici montiral nov (pametni) bojler, kar me prineslo manjše izgube v ceveh ter večjo zunanji temperaturo. Ker pa je kopalnica majhna v poštev pride le vodoravni majhen bojler. Najbolj zanimiv izgleda Aristonov vodoravni 50-litrski primerek, ki pa vsepovsod stane nekaj čez 200 €.

Ko sem meril, sem bojler za 2 dni izklopil ter zapisal porabo. To sem storil tudi 2 dneva prej in potem.

Katere meritve še potrebujem, da bom znal točno oceniti smotrnost nakupa? Kateri podatki so pomembni pri izbiri novega bojlerja?

Karkoli mi bo v pomoč...
V bistvu ni porabnik bojler, ampak ste kar vi sami.
Največ boš prihranil, če pustiš stikalo na off.
Da boš z novim prihranil za novega, je utopija. Novega kupi, ko/če bo šel ta v franže.

O kakšem prihranku na ceveh govoriš in o kakšni višji temperaturi?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Stari bojler dodatno izoliraj. Naredi konstrukcijo za gips plošče, vmes pa daj 15-20cm steklene volne.
Bojler porabi točno toliko električne energije, kot je izgubiš z porabo tople vode in z izgubami skozi plašč. Te izgube skozi plašč se da zmanjšati z dodatno izolacijo, izgube z porabo vode pa ne, razen če se zmanjša sama poraba vode.
Nam je na vikendu spustil stari bojler, pa sem ravno naročil na mimovrste tega aristonovega 50l, 230€. Lušen, lahko ga namestiš leže ali stoje.

Te razumem kaj misliš s cevmi. Če imaš do kopalnice 10 ali več metrov cevi lep del vroče vode po uporabi ostane v ceveh kjer se shladi. Pri nas je zmontiran v kopalnici, trenutno 100l, ampak bo 50l čez glavo dovolj. Za tuširanje je ne porabiš, preden pride naslednji na vrsto pa se že segreje.

Če gledaš samo na ceno, imaš cel kup mnogo cenejših bojlerjev, ta pač stane ker ima neko obliko in ni samo izoliran sod.
Ce kupis dovolj velikega lahko grejes le v nizki tarifi. Mora pa biti dobro izoliran.
Ko sem pol leta nazaj kupoval bojler sem gledal ta dva
[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")nakupovanjeunichr("46")net/izdelki/oprema-za-dom/hlajenje-in-ogrevanje/grelniki-vode-bojlerji/12406/gorenje-ogb80sm-grelec-vode?utm_source=ceneje&utm_medium=referral&utm_campaign=OG&utm_content=Grelniki+vode%2C+bojlerji[/url]
[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")ideounichr("46")si/tlacni_grelniki_vode_bojlerji/elektricni_grelnik_vode_bojler_VLS_EVO_PLUS_80_EU_VELIS_ARISTON[/url]
So me prepričali da ima gorenje vseeno dosti boljšo izolacijo. Ampak mi je kar malo žal ker je ta gorenje res ogromen po dimenjzijah proti ostalimi enako literškimi.
Najprej nizaj temostat na bojlerju tako dolgo, da bos imel ravno prav sentoplo vodo pri popolnoma zaprti mrzli vodi. Moje izkusnje z bojlerji pravijo da je to.manj kot na cetrtino termostata.
@matson , Razumem prav? Razmišljaš o nakupu novega bojlerja, ki ga boš prestavil v majhno kopalnico, razbijal boš stene za novo povezavo in vse to zaradi prihranka (morda) dveh piv v "oštariji", ali treh kav, ali zavojčka "čikov" mesečno :?:
Ne ga no sra...!

P.S. Imam STČ v kleti s podobnimi temp.(februarja je en dan celo ugasnila, ker si je klet shladila pod 7st.C), pa mi na kraj pameti ne pade imeti bojler v kopalnici.
Jaz sem imel 80 l Gorenje Tiki ene 8 let (skoz pržgan, razen za daljše dopuste ugasnjen), do pred 4 meseci, ko sem zmontiral kolektorje. Bojler je od takrat ugasnjen, poraba električne energije pa se je zmanjšala za cca 7-10 € mesečno...
Predvsem me zanima, kako bi s primernimi podatki izracunal sedanji strošek ter predvidel bodoči. Tako bi lahko videl, kaj se mi splača in kaj ne.

Že ob začetku te teme sem bojler izklopil za 48 ur ter spremljal stanje števca. Enako sem naredil ob prižganem bojlerju v prejšnjih 48-ih urah. Pri morebitnem nov bojlerju bi imel vse podatke, pri starem lahko bolj kot ne ugibam. Izgube v ceveh ne morem predvideti.

Nakup bojlerja za okoli 100 € in montaža v kleti na isto mesto, bi bila verjetno precej ugodna. Drugače bi bilo pri montaži bojlerja v kopalnico, kjer zaradi majhnega prostora potrebujem tak kvadrasti bojler. Tu je ze nakup dražji, sploh pa je dražja montaža. Bi bil pa v tem primeru račun absolutno najnižji.

Kako bi tole lahko bolj sistematično predvidel?
Mogoče bi vse skupaj rešil po starem (kot ploščice na mleko v sosednji temi!): mama natoči toplo vodo v šprickanglo, stopi na stol, šprica navzdol, otroci pa v krogu tekajo okrog nje. Ko vode zmanjka, so stuširani! Računica sistematično predvidljivo jasna: ena šrickangla brez toplotnih izgub za vso družino.

Če boš takole kalkuliral, tople vode ne bo. Tudi ne brez vsakega stroška. Ne sekiraj se, kupi, pa basta. Kakorkoli se boš sukal, bo rit zadaj...
@matson, pa ti se šališ Confusedhock: Tablete si vse vzel? :wink:

Dražjega nakupa in predvsem montaže, s prihrankom na el. ne boš pokril nikoli.
Kupi si tak merilec porabe in bojler priklopi preko njega. Tako boš točno videl koliko ti bojler porabi na dan, teden. Na podlagi tega boš pa lahko ugotovil ali se splača nabavit novega ali ne.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.mimovrste.com/ampermetri/emos-merilec-porabe-elektricne-energije-p5821?gclid=CjwKCAjw2rjcBRBuEiwAheKeL9xJMMrjRoopYVv1ST0r6ZIQOr43ZyppgEqxZe1y1bzpDi9HB5kC-RoC8f4QAvD_BwE">https://www.mimovrste.com/ampermetri/em ... f4QAvD_BwE</a><!-- m -->
Kako bo pa to vedel? Bo primerjal z nakupno ceno banan?
Aja, nov ne kuri praktično nič, četudi iz njega zlivaš kanistre vroče vode. Stupid me.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Primerjal bo z porabo celotne elektrike. Če rečemo hipotetično, da bi se z novim bojlerjem zmanjšala poraba za 50%, se lahko ugotovi, kako dolgo, za denar novega bojlerja greje, vodo v starem.
1 2
Iskanje po temi