PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Plin za kuhanje ( jeklenka : omrežje )

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali je pri kuhanju plin iz jeklenke proti plinu iz omrežja kakšna razlika v energijski moči ( daljši oz. krajši čas kuhanja ) ?
Če je, kateri plin je boljši za kuhanje?
Glede na vrsto plina ( tlak ) morajo biti ustrezne šobe v goilcih..
Je.
Jeklenka je načelno hitrejša.
Se pa da s pravilnimi šobami to precej izenačiti.
Boljšega plina ni. Morda je bila posoda pri zemeljskem malo bolj umazana spodaj kot pri mestnem. Je pa to relativno.
Kalorična vrednost m3 zemeljskega plina je tam 9,47 kWh. Kalorična vrednost utekočinjenega naftnega plina je tam 27,31 kWh/m3. Torej je razlika v kalorični vrednosti skoraj 3x.
Za kuhanje pa je mirodajna moč gorilnika. Tako bo npr. 2 kW gorilnik v primerjavi z UNP porabil skoraj 3x več zemeljskega plina kavo ti bosta pa oba plina skuhala enako hitro.
Hvala.
Mi je logična razlaga.
Da si izposodim; pred leti sem kupil wok kuhalnik pa je bil zraven komplet dodatnih (verjetno) šob. Zdaj sem ugotovil da verjetno kar pise predhodnik - ene za mestni plin ene pa za jeklenko. Ne vem katere imam montirane, kuham pa na plin. A je zlo narobe ce imam napacne sobe, kaj bo drugace?
Hvala!
Najprej preberi navodila. Če jih nimaš in dela regulacija popolnoma v redu, torej wok deluje tudi na minimumu, imaš srečo, da imaš noter prave šobe. Če bi bile napačne, te tukaj na forumu verjetno ne bi več bilo. Obstoja še možnost, da wok neseš pokazat na servis...
Kam bi pa šel, namesto na ta forum?
Ker jaz sem imel napačne gor. Ko sem skorajda izgubil živce, sem našel prave (pač ko kupiš nov stroj, najprej navodila zabrišeš v koš, v tem primeru skupaj z drugimi šobami).

Tle sem pa še zmeraj. Čeprav sem kuril najprej z napačnimi.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Obema hvala za odgovora. Preverim ko se vrnem domov. Deluje mi kuhalnik sicer ok, edino na max je plamen preveč rdeč za moj občutek. Na min pa dela ok. Fery kako pa izgleda igenj če so šobe napačne? Lp
No tudi jaz sem nedavno v novo kuhinjo dobil 2x plin in tudi nisem vedel in na moje začudenje sem se zopet nekaj novega naučil in to iz navodil Big Grin Tovarniško so gor zabrisali kar za zemeljski plin, za zraven sem pa dobil še paket šob za plin v jeklenkah in čisto posebej še en par šob, ki pa ne vem še zdaj ne za kaj so, so pa vsi paketki drugačni.
Torej piše pa še, da je treba nastaviti po menjavi šob še neko zadevo da bo pravilno gorelo.

Jaz bi to sam nastavil če bi le vedel kje in kaj premikati imamo pa 2x indukcija in 2x plin od Gorenje seveda ti majstri iz gorenja računajo od 40€ navzgor da ti pridejo zamenjajo šobe in nekaj tam sčara da nastavi.

Mene pa zanima če ima kdo mogoče kako idejo kje se to nastavi morda prikazano s sliko bi mi bilo bolj jasno.

Najprej sem mislil da bom plin priklopil za hec in da bo več dela z elektriko in nazadnje sem indukcijo in pečico priklopil za hec in mir, za plin pa še zdaj nisem zihr ali bo ok ali ne oziroma je treba še naštelat xD
Kot sem zapisal zgoraj- poraba zemeljskega plina je za enako moč gorilnika tam 3x večja, kot je poraba UNP. Večja poraba pa zahteva večje odprtine v šobah. Torej, šobe z večjimi luknjami so za zemeljski plin, z manjšimi pa za UNP.
Zaradi različne količine plina je potrebno ob menjavi šob bolj odpreti ali pripreti dotok plina na gorilniku. Če ta ni nastavljen pravilno potem gorilnik na min. ugasne in na max. zgolj brli (imamo šobe za UNP in zemeljski plin) oz. gori "kot nor" (imamo šobe za ZP in uporabljamo UNP).
Če nisi 100% prepričan, kaj delaš je bolje riskirati 40€ za serviserja kot pa uničiti gorilnik ali povzročiti še kaj hujšega.
XxRobertosxX Napisal:Jaz bi to sam nastavil če bi le vedel kje in kaj premikati imamo pa 2x indukcija in 2x plin od Gorenje seveda ti majstri iz gorenja računajo od 40€ navzgor da ti pridejo zamenjajo šobe in nekaj tam sčara da nastavi.
6 let nazaj sem kupil nekaj aparatov Gorenje+ , med drugimi tudi plinsko kuhališče. Ne vem ali velja le za znamko Gorenje+ ali tudi za navado, toda že ob nakupu mi je prodajalec rekel, da imam brezplačni priklop. Na njihovem portalu sem registriral izdelek in naročil priklop. Prišel je serviser, zamenjal šobe in priklopil jeklenko in tako naredil 'uradni priklop' ki je tudi obvezen pri uveljavljanju garancije. Obisk serviserja je bil brezplačen.
VseJeZeZasedeno Napisal:Na min pa dela ok. Fery kako pa izgleda igenj če so šobe napačne? Lp
Originalno so bile za zemeljski plin. Gori malo ali nič, regulacija ne dela.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Lp
No imamo točno tako kuhališče <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.gorenje.si/izdelki/veliki-gospodinjski-aparati/kuhanje/modeli/kuhalisca/itg623usc/428712">https://www.gorenje.si/izdelki/veliki-g ... usc/428712</a><!-- m -->
Našel sem pa samo tole za primer Big Grin <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=s8urJYZhILg">https://www.youtube.com/watch?v=s8urJYZhILg</a><!-- m -->

@Turbo sicer pa kolikor sem videl sem ravno zamudil tole brezplačno zadevo ker pač kar tako brezplačno pa spet nimajo, razen če imajo ravno takrat kako akcijo, ne vem ampak vse to niti ni tak bavbav le vedeti moraš kje je kaj da ne razdiraš in privijaš po nepotrenem. Me ni strah tega, samo nebi rad delal to ravno na slepo Wink
PS: In kje si se ti to registriral, razen da ne rabiš uporabiti "Naročilo servisnega posega"
Če imaš točno tako kuhališče potem imaš v navodilih na str. 6 in 7 točno opisan postopek, kako zamenjaš šobe in nastaviš gorilnik.

[url]httpsunichr("58")//partnersunichr("46")gorenjeunichr("46")com/fts/GetDigitDocunichr("46")aspx?sifra=428712&jezik=sl&tipVsebine=1&docName=lib30621_slunichr("46")pdf[/url]
1 2
Iskanje po temi