Najverjetneje imaš preklopni ventil. Tudi tega se da do neke mere "sprogramirati" da dela kot mešalni. Deluje pa, da ko dobi napajanje, gleda ali ima na dodatni sponki napetost ali ne. V kolikor ima gre v eno smer, če ne gre v drugo...
Sam imam preklopnega, da mi preklaplja med ogrevanjem SV in zalogovnika. Ko zakurim kamin, odpre preklopni ventil na neko pozicijo (časovno) - mi na začetku greje oba sistema. Ko SV doseže temperaturo, se preklopi samo v zalogovnik...
Ja tak ventil imam samo oranžni 3 polni. V bistvu ni vmesnih stanj samo smer pretoka se spremeni. To pride v pošev, če želiš en čas ogrevati hiš, potem pa zalogovnik SV.
Sem včeraj v trgovini preveril in obstaja enostavni mešalni ventil termostatski od 20-40°5C. Nastaviš nekje 28 za talno, ostalo samo počne. Za krmiljenje z elekro motorjem rabiš še pamet. Če se ne motim mora biti motorček koračni ali implulzni, da določi končne točke odprtja.
Končne točke so določene s stikaloma. Tebe nič ne briga, kakšen motor je.
Vmesne mora pa pamet določiti. To smo ti že povedali.
Pamet je lahko arduino, ali malina, ali karkoli, dva releja in senzor ali dva. Se pravi nekih par evrov.
Ampak ja, očitno je boljše, da kupiš termostatski ventil. Kar pač rabiš.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!?? Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Imam motorni pogon za tripotni ventil, pogon je SRVM Ecomix.
120 s za 90 stopinjski zasuk, 5 Nm navora, 230V AC napajanje.
Ima 3 priključne žice kot je prikazano na sliki vezave. Nula je vedno priklopljena,
potem pa je faza na eni žici za vrtenje v eno smer, faza na drugi žici pa za vrtenje v drugo smer.
Zanima me naslednje:
- ali se vrtenje ustavi, ko je ventil v skrajni legi, čeprav je faza še vedno priključena?
- ali je dovoljeno da je faza hkrati na obeh žicah (vrtenje v eno in drugo smer)?
Uprabljati ga mislim samo kot prekrmilni ventil, ne kot mešalni.
Pomoje ima vgrajena končna stikala, ki izklopijo motor v skrajni legi.
Če je lahko na eni strani stalno prisotna faza, pa dvomim. Sicer firštov rotodivert ima točno tako narejeno da mora biti na eni žici stalno prisotna faza za vrtenje v eno smer, Za vrtenje v drugo smer se pa faza vklopi takrat ko želimo vrtenje v to smer.
Če ne boš našel vezalne sheme, ga pa priključi provizorično na mizi, potem boš pa videl v katero smer se kdaj vrti.
(4.11.2019 ob 18:47)sassapo Napisal: Nekateri imajo končna stikala, drugi ne. Kakorkoli, mešalni ventili niso primerni kot preklopni, saj ne tesnijo.
Evo, sem sedaj tudi praktično preveril: vrti se dokler ne doseže končne lege, potem pa tam obmiruje. Med vrtenjem sveti indikatorska ledica, ki ostane prižgana tudi ko pride do končne lege (razen seveda, če odstranimo fazo = napajanje). Za vrtenje v drugo smer pa sveti druga ledica.
Očitno ni hudega, če ostane faza priklopljena potem, ko doseže končno lego (kar je nekako pričakovano, saj ne moreš povsem točno vedeti, kdaj bo dosegel končni položaj).
Obeh žic (za obe smeri) pa raje nisem poskušal hkrati dati na fazo.
Tak pogon bi torej lahko krmilil (kot prekrmilni ventil) z enim samim preklopnim relejem.
Glavna razlika med preklopnim in mešalnim ventilom je v sami konstrukciji. Mešalni ne rabijo tesnit, morajo pa omogočit čim bolj linearno povečevanje in zmanjševanje pretoka, saj v nasprotnem prihaja do precejšnjega nihanja temperature, kateremu tipalo ne more sledit.
Preklopni so konstrukcijsko navadno krogelni ali zasunski, njihova prioritetna naloga je tesnenje v končnih položajih, linearnost pretokov je pri teh neobvladljiva.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Meni talno že ene 20 let regulira termostatski ventil ESBE. Edini problem je, da ko se temperatura v zalogovniku bliža nastabljeni temperaturi talnega, le ta začne rahlo padati.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.