PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri kotel na pelete BIODOM

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, imam novogradnjo, pohiši so razpeljani radiatorji, hišaje iz Ytonga 40 cm jo bomo tudi obložili, okna so troslojna, površina je 150m2. PA ME ZANIMA ALI JE KOTEL BIODOM 27 DOBRA IZBIRA, saj je cenovno dokaj ugoden. Sem že odpisal polena in kurilno olje. Lep pozdrav
Jaz sem predlani zraven kurilnega olja vgradil BIODOM 27. Tako bom povedal: lansko sezono sem polovico ogreval s peleti polovico s kurilnim oljem, ker so cene peletov nenormalno poskočile in nisem videl računice z njimi kuriti, letos kaže bolje v prid peletom. Po mojem izračunu do 40% ceneje. Do sedaj, v dveh mesecih sem skuril cca tono in pol peletov, ogrevam pa manjšo površino cca 120 m2 in živimo v Vipavski dolini v bližini Nove Gorice. Hiša ni izolirana, okna termopan lesena, so bolj tako tako po 25 letih. Zadnje dni je bolj mrzlo in zjutraj zalaufam najprej kurilno, da se radiatorji ugrejejo potem gre na pelete. Sami peleti z nule rabijo kar nekaj časa da se cel sistem ogreje. Neprijetno pri peletih je kar pogosto čiščenje peči. Moj BIODOM ima majhen zalogovnik za cca 2 vreči, zato sem si napravil dodatnega, ki je montiran na stopniščnem podestu ob kurilnici.
Moje izkušnje:druga kurilna sezona,novogradnja,dobro izolirana hiša(upam,oz. mislim vsaj)ogrevanje talno(pritličje),talno+radiatorji(mansarda)180 m2-do sedaj porabil cca.3 tone peletov. Temp. pritlličje21 st.+ ,mansarda 19-20 st. Peč deluje bp. Zalogovnik je 200kg. Kar se tiče peletov-biopeleti(Avstrija)so po moji oceni boljši kot peleti ki jih dobiš pri nas.So svetli,medtem ko so naši peleti bolj temne barve.Lastna laična ocena!

lp
joohan
Joohan, kje se dobi avstrijske pelete in po koliko pridejo ?
Za avstrijske pelete pokličeš

Karin
040163337

Cena je bila novembra okrog 180eurov/tono (brez DDV).
Pozdravljeni hvala za mnenja, naš biodom gori 4 dni hiša je bila mrzla kot hudič, pa mi je požgala 300kg peletov Confusedhock: . Danes sem jih ponovno nasul in upam da bo pokurilo kaj manj. Prvi dan je peč tako zakondenzirala da se je nabralo za pol vedra vode Confusedhock: no sedaj kondenza ni več. Sem poklical serviserje pa so rekli da je to normalno. Drugače pa se je hiša lepo ogrela in se je začela počasi sušit.
lp
Srednje izolirana novogradnja (8cm stiro+20 cm mod., mansarda 24 cm volne, preveč oken); (prva) kurilna sezona od 1.9. (!!! mrzla grapa), 170 m2 , povsod samo radiatorji, vse ogreto na 22 stopinj, med delovnim casom in ponoci na 19, plus sanitarna voda: do sedaj 2.3 tone peletov. Kotel kwb.

Kaksen kondenz v kotlu?!?! A nimate dviga temperature povratnega voda? Brez tega je kondenz seveda normalna stvar, je pa tudi normalno, da ti kotel prerjavi v par letih.
Heh, ko sem jaz začel kurit v začetku novembra sem tudi pokuril po 50 kg peletov na dan. Me je skoraj kap, ker sem še takrat hodil v Merkur po Enerlesove sem komaj folgal vozit. No zdaj sem pri porabi do 15 kg na dan s tem, da hiša še ni izolirana (180 m2). Mam pa tudi občutek, da ti avstrijski peleti dajo več od sebe, je dosti manj pepela in kajenja skozi dimnik.
Forest, kakšen kotel pa imaš ali je kotel ugasnjen ponoči? Kakšno temperaturo imaš v hiši?
lp d
Zanima me, ali imate ob Biodomu kotlu na pelete priključen tudi hranilnik toplote ? Se to splača ?
Lep dan! Nia
Nia Napisal:Zanima me, ali imate ob Biodomu kotlu na pelete priključen tudi hranilnik toplote ? Se to splača ?

Ker je peč na pelete se računica investicija v hranilnik in prihranek ne izide.
Imam peč biodom 27

l.p.
Mark
za tistega, ki hoče nikoli ne zmanjka sredstev
za tistega, ki noče nikoli ne zmanjka izgovorov
Se splača - in to v primeru ki je obraten z pojavom pri kurjavi na drva. Sem pa to opazil čisto slučajno na testu vzdržljivosti enega peletnega kotla in sicer poraba zgradbe (simulirana za potrebe meritev) je bila podnevi ko so ogrevalni krogi obratovali cca 15 kW, ko vse miruje je poraba samo kak kW ali dva. Ponoči pa je poraba povprečno 7 kW. No po slovenski logiki bi inštalater za tak režim montiral 15 ali pa zaradi ustaljenega mišlenja boljše več kot manj celo 20 kW. Jaz sem peč nastavil na 8 kW višjo moč ter 4 kW nižjo moč. Ob 1500 litrskem hranilniku deluje že od začetka decembra neprekinjeno brez da bi se 1x ustavila. Poraba se z hranilnikom tako usklajuje da dela včasih skozi na minimalni moči, saj poraba 15 kW ni konstantna pač pa simulira dejansko bajto torej pumpa leti uro pol nekaj časa stoji itd... Tačas peč seveda polni hranilnik. Pogoj pa je ustrezna vezava.
Torej hranilnik ti prišpara dosti goriva ter predvsem ohranjaš čisto peč, saj ni zagonov ki ti po nepotrebnem "pocajo" ogrevalne površine. Skurim pa 260 kg pelet na 7 dni. Ampak to je konstantna obremenitev, če bi bila to dejanska hiša bi se gorilnik sedaj že preklopil na 2 kW nastavitev in bi skuril dosti manj.

LP
Ali mogoče lahko gdo od lastnikov biodoma prosim prepiše izpis iz listka, ki ste ga prejeli ob proizvajalčevem zagonu peči. Predvsem me zanima vsebnost CO2 ter O2 in temperatura dimnih plinov.

Hvala
Pozdrav, meni niso dali nobenega listka, pa so mi peč zmontirali njihovi serviserji, vendar če pritisneš zgornjo levo tipko ti vedno izpiše temperaturo dimnih plinov, pri men okoli 130°c.
lp d
No upam da so ti kotel nastavili kaj bolje kot samo "na oko" kot radi rečemo. No vprašal sem čisto iz firbca, ker me zanima kake emisije dosega biodom. Jaz imam 48 urno povprečje CO 48 mg/m3 , NOx 110 ppm , CO2 14%, O2 6%, ETA 92,3% in temperatura dimnih plinov 110 °C. Če mi lahko gdo posreduje za primerjavo bi bil zelo hvaležen.
Hvala.
1 2 3
Iskanje po temi