PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik talnega ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sosedu je udarila strela in mu je skurilo MOS-FET tranzistorje na plati za krmiljenje grelcev, torej je TČ neuporabna.

Tudi jest se strinjam, da je potreben nek backup, po vremenu sodeč nikoli ne veš, kdaj ga boš rabil.

Naslednji projekt bo še generator za elektriko ter vgradnja preklopnega stikala.
no, konec koncev ti lahko strela udari pa v tisti backup grelec. nismo vojska na pragu bitke, da moramo povsem vse scenarije predvideti in jih vkomponirati v naše sisteme, ker če ne bo konec vsega. Po pameti...

smo pa mi gradili v času žleda, kjer noben grelec ne pomaga pa lahko celo bajto na agregat priklopimo. med gradnjo pa živeli na notranjskem. tako, da poznam in mi je blizu strah, kaj pa če... vendar pretiravati ni treba, ker rešitev tudi ni nujno daleč stran in se zanjo plačuje šele ko je treba in ne vnaprej...
Če bi bili samo odrasli v hiši pozabim na vse backupe, če pa imaš 3 majhne otroke je druga pesem.

Ni mi bilo čisto jasno ko ste omenili, da bo oviralo pretok, če bo 120l bojler? Dal bi 2 črpalke, eno spodaj, ki poriva vodo v zalogovnik, eno pa na vrhu, ki gre potem naprej v talno.
Hmm... Malo berem tole temo. Ravnokar smo z aktivacijo TC zakljucili vse, kar se tice ogrevanja v hisi. Pa sedaj razmisljam, ce je smiselno kakorkoli poskrbeti za backup v primeru izpada TC.

Talno gretje, NE hisa, lokacija v civilizaciji. 5 kW elektricni grelec je uspel v casu gradnje vsako sobo segreti na neko priblizno sprejemljivo temperaturo, pa je bilo zunaj -15, notri pa +5 in sperplata namesto vhodnih vrat. Predvidevam, da pri predhodno segreti, izolirani in zaprti hisi temperaturo v sobi uspe vzdrzevati vsak 1,5 kW kalorifer, pa tudi ce je "iz pralnega praska".
Bojler za toplo vodo stane koliko, 100-200 EUR? Dobis ga skoraj v vsakem Sparu, ne bo ravno za napolniti masazno kad, bo pa dovolj za tusiranje in pranje zob.

Skratka z recimo 400 EUR, spravljenimi v stumfu, lahko kadarkoli v roku enega dneva v hisi dobim toplo vodo in zasilno gretje, ki bo drzalo temperaturo v izbranih sobah (tudi kopalnici in otroski sobi) blizu 20°C vsaj kak teden ali dva. Pri tem popolnoma ignoriram dejstvo, da mi bo prakticno vsaka zavarovalnica (ce nisem ravno sparal na vseh koncih) za moji familijo ponudila tudi kak dan ali dva hotela, ce bo v hisi res nevzdrzno mrzlo, jaz pa bom cakal na dobavo ND za TC. Bi moral prebrati pogoje, mogoce celo castijo kak kalorifer ali pa krijejo stroske nadomestnega bojlerja, v kolikor jim uspes dopovedati, da bi bilo to cenejse Big Grin

Mogoce jaz ne razumem vsega, a po kaksni logiki se splaca, pa ceprav minimalno, investirati cas, denar, zivce in kvadratne metre stanovanjske povrsine v backup sistem?
Dobil sem Lenthermov bojler za 0 Evrov, ima že vgrajen grelec 2kW. Torej me ne stane nič, razen nekaj malega prostora, imam viška 2 črpalki, torej le dve uri mojega časa.
Ne vem no- le zakaj moraš imeti bojler, da si lahko umiješ zobe s toplo vodo?
V mojem rosnem otroštvu smo imeli v kuhinji štedilnik na drva, kateri je imel vgrajeno posodo za tam 5 l tople vode. Ko si rabil toplo vodo si jo pač zajel nekaj zajemalk in nato dopolnil posodo s sladno vodo. Za umivanje zob smo pač dali toplo vodo v kozarec. Torej potrebuješ le štedilnik, malce večji lonec v katerem segreješ vodo, malo večje vedro (lavor), s pomočjo katerega se umiješ in pa seveda kozarec.

V primeru izrednih razmer ne potrebuješ nič drugege kot iznajdljivost in sposobnost rabe tistega kar takrat imaš na razšpolago. Nič ti ne pomaga tisoč backupov, če te doleti 1001 primer.
Vas razumem in vem kaj želite napisati vendar sem si to zamislil, ker me to zanima pa prosim za pomoč, da razjasnimo pojme.

Zadeva je enako, kot bi se želel greti z elektro grelcem, torej imaš zalogovnik, grelec in črpalko.

Mi pomagate, da rešimo tole. Izhod iz talnega bi v tem primeru bil spodaj, topla voda pa bi šla na vrhu ven na talno, prav razmišljam?

Hvala
Okoli backupa za ogrevanje je bilo že ogromno napisanega, prav tako je Seveda bilo ravno toliko, ogromno različnih mnenj o tej potrebi Big Grin.
Moje mnenje je, da če si lociran nekje izven mestnega središča, je dobro imeti nekaj za backup, predvsem nekaj takega, kar deluje brez štroma - to je seveda potem vezano na nek strošek pri sami gradnji (kamin/dimnik itn.). Vsi ostali backupi na štrom ti v največji zimi ne pomagajo nič, če recimo ni štroma v omrežju, pa imaš lahko tri zalogovnike in 9 črpalk v sistemu.
Da ne kupuješ kaloriferja imaš backup vgrajen že v kuhinji - pečico daš na max. kar je nekje 2kW in vključuš ventilacijo. Za boljši izkoristek seveda odpreš vrata pečice Tongue.
Dobro, dejmo zdej pustit backup gor ali dol.

Prosim za pomoč, da bom bolje razumel vse skupaj.
guslovd Napisal:Naslednji projekt bo še generator za elektriko ter vgradnja preklopnega stikala.

Verjetno mislis agregat, ki ti bo proizvajal elektriko v casu morebitnega izpada omrezja?? Enako je razmisljal moj sosed v casu gradnje, elektricarji so poslusali njegove zelje in modro molcali. Naredil je tudi preklopno stikalo kot nacrtujes sam. Ko je bilo gradnja koncana je zelel testirati kako elektrika v hisi deluje preko agregata. Privlekel je neko masino iz obija (cca 400-500€) priklopil, pognal in cakal Smile delalo je par zarnic in vticnic, pricakoval pa je da bo lahko gledal TV, hladil pivo in zamrznil piscanca Wink vse to je OK v kolikor imas za backup mocnejsi in boljsi agregat, ki imajo ceno nad 2k€, kateri pa za delovanje porabijo kar nekaj nafte. Skupaj je imel cca 1000€ stroskov za prazen nic, ker pa si je on tako zamislil so mu majstri tudi izvedli, ce bi prej vprasal kako in kaj bi kaj hitro izvedel, da njegova ideja ne pije vode Smile
Saj tudi gretje vode z sončnimi konektorji niso ravno v prid, enako solarna elektrarna. V štartu stane veliko, povrne pa se veliko kasneje ali ne.
To ne gre primerjat, ker agregat se ti ne zamortizira nikoli, je zgolj nek luksuz katerega boš ali pa ne boš rabil nikoli.
Jaz imam zalogovnik 200 l ( lenterm+ elektro 2 kW) na talnem gretju. Za njim pa mešalni ventil, da talno obratuje kot mora.
Dokler nismo priklopili TČ, je bil elektro grelec edini vir ogrevanja ( je zmogel toliko da ni zmrznilo).
Ena črpalka za krog od TČ. Ena pa za talno gretje.
Ker TČ ni najbolj pametna, ta zalogovnik še kako prav pride.
Dal sem ga pa iz podobnih razlogov ( dobil skoraj zastonj..)
Kako to, da 2kW grelec ni zmoglel ogreti hiše, predvideva, da gre za dokaj veliko hišo.

Kako pa imaš vezano na talno preko bojlerja ali preko izmenjevalca?

Ne vem kdo tukaju na forumu ima 3kW grelec pa dela kar lepo.
Odvisno od izolacije na/pod/okoli hiše. Hišo lahko ogreješ tudi z eno svečko, če je hiša izolacijski bunker.
1 2 3
Iskanje po temi