PodSvojoStreho.net Splošno Sam svoj mojster Za strojnike - konzolne stopnice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@urosbe, ne vem katera generacija si, ampak meni je ta "komplet" zelo všeč (pa zaključujem 6. dekado življenja).

Wink

Glede na to, da ste se že vsi navadili po stopnicah brez ročajev hodit, si težko zamislim neke minimalistične stenske ročaje v tej sliki. Razumem pa, da se da hoditi po stopnicah brez ograj, saj jih tudi mi v hiši še nismo "kupili - naredili".

Lepe štenge! Lepa stena in lep parket!
Izgleda vrhunsko in kot celota nekaj posebnega (ki razumljivo ni všeč vsakemu), tudi sam malce pogrešam ograjo (sploh za otroke).

Drugače pa kot celota nekaj posebnega.

P.S: Kakšen je bil strošek vsega skupaj v lastni režiji?

lp,
@Dawid: Če seštejem vse skupaj (vključno z ograjo v nadstropju) je bil strošek cca 4 tisočake, od tega je leseni del znašal približno polovico tega. Delo montaže (tako konzol stopnic kot jeklenic) pa sem kot rečeno izvedel sam.
Pišem (sprašujem) zato, ker sem nek teden nazaj eni stranki vrtal steno za popolnoma identične stopnice, kot jih imaš. Le da sem zadnji dve zgoraj sidral z Hilti maso, navojne palice pa pol metra v plato. Vsaka stopnica pa ima dve navojni palici M16 skozi steno, zadaj poštemano za matico in podložko, privito, zazidano, stopnica iz 5mm pločevine, po vseh štirih robovih zavihana 50mm navzgor, vogali varjeni, vzdolž vsake pa po sredini še varjen kvadratni profil 50x50mm, levo in desno od ojačitve pa luknje za navojne palice 16mm.
Zanimivo, skorajda identična rešitev kot pri meni. Bom objavil nekaj slik samega postopka, samo da jih prenesem in pomanjšam.
No takole, sem zbral nekaj slik in celoten postopek izdelave opisal kar v spletniku (da ne objavljam toliko slik v temo): <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/urosbe/izvedba-konzolnih-stopnic-v-lastni-reziji/14163">http://www.podsvojostreho.net/vsebina/s ... ziji/14163</a><!-- m -->
@urosbe hvala, narejeno zelo lično in natančno. Kapo dol Smile

P.S: Kako pa je jeklenica pritrjena v stopnico (les), navrtano skozi zgornjo ploščo ali?

lp, D
Lepo izgleda
Ročaj za vzpenjanje oz naslon je vprašanje, ki tudi mene muči in še ne vem ali da ali ne sam še nisem končal v celoti funkcionalno sicer že, čeprav sem začel to temo :oops: tako pač je, če vse na ne mali hiši sam delaš :roll:
Vidni beton je bil tudi moja prva ideja, ker imam več sklopov (3kpl stopnice) sem zadevo ob predstavljeni ceni opustil.
Vidim da imaš na eni strani vpeto v steno na drugi pa na jeklenice ali prav vidim?
Če je tako (?) tehnično gledano niso konzolne stopnice so pa še vedno enako lep izdelek.
Lepo delo.

Me pa zanima, kako je z dušenje zvoka - ali pluta zaduši dovolj, da ni slišna hoja v sosednjih prostorih?

Dušan
@Dawid: Iz pritrjevanja jeklenice na stopnico sem prav tako celo študijo naredil Smile Težava je bila, da nisem šel vnaprej preverjati kakšni priključki obstajajo, nisem pa želel kaj glomaznega. Na vsakem profilu stopnice sta bili za ta namen pripravljeni 2 luknji, na isti točki so naredili luknjo tudi mizarji. Upal sem, da bi dobil kakšen "adapter", ki bi ga lahko iz oblike črke I po vstavitvi v luknjo razširil na obliko črke T, tako da jeklenice ne bi bilo več mogoče izvleči. Tako bi na koncu videl zgolj jeklenico, ki poteka iz stopnice ven. Na koncu sem bil primoran izbrati priključke z navojem.
K sreči navoja nisem imel še vrezanega v profile, saj se je v praksi izkazalo, da se le redko katera luknja 1:1 prekriva. Tako da mi ni ostalo drugega, kot da sem povečal luknjo v lesu, da sem skozi spravil navojni sveder, vrezal navoje na vseh 38 luknjah, in nato privijačil priključke. Preveliko luknjo, ki je posledica vrtanja z navojnim svedrom pa sem prekril s podložko.

@ex5522: Če bi bil brez otrok, bi bile verjetno stopnice brez jeklenic Smile Tako pa je bilo potrebno poskrbeti, da je tudi za mlajšo generacijo varno. Stopnice sicer stojijo same po sebi, jeklenice so tam zgolj za varnost, da ne bi kdo padel čez.

@mdule: Da, pluta zadostuje, hoja po stopnicah je povsem neslišna.
Sem kasneje na tvojem linku videl da so jeklenice "samo" ograja, ki je nujna da se razume torej ograja izvedbe so lahko različne tvoja je bila tudi ena od mojih opcij

Moje vprašanje je izhajalo iz lastnih raziskovanj pred izdelavo mojih leta nazaj, ker sem želel maximalno vitke/tanke konzole je bila ena od variant za katero se kasneje nisem odločil tudi, da obesim konzole (v bistvu trik) na zunanji strani na jeklenice s tem dobiš ograjo&nosilnost in zaradi dvostranskega vpetja je lahko nastopna plošča veliko vitkejša/tanjša
Gledajoč nazaj bi bilo tako lažje ampak je kar je.
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi