PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Posoda za odvod kondenzata iz dimnika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam eno vprasanje glede posode za kondenz. In sicer mi je kar malo nerodno tu gor pisat kaj so mi majstri zasustrali. Stvar je taka da ko je bil dimnik koncan in me ni bilo zraven zaradi sluzbenih odsotnosti sem opazil da je podstavek narobe obrnjen in kondenz ne more po neki logiki odtekat skozi cevko... in zdaj me zanima ce se da to kako popravit. Je pa klasicni dimnik ekoker.

Ze vnaprej hvala za odgovor!
Odgovor je ne.
Potem takem samo upam da kondenza ne bo oz. da bo minimalen. Majstre pa za usesa... bom pa kaj sčaral brez razbijanja
Mi podstavka oziroma tistega plasca za kondenz sploh dali nismo..se mi ni zdelo potrebno, ker bi naj bil kondenz minimalen, sploh pri fajn suhih drvih. Res pa bo kamn v uporabi 3-4x na mesec..
Ravno pri občasni uporabi dimnik še bolj kondenzira.
Potemtakem pri nas nebi smelo bit problema ker bo kamin v redni uporabi. Oziroma tisto malo bo pa ze shlapelo...
Na mestu kjer je dimnik postavljen, ni bilo vec mozno narediti odvoda kondenza, zato je mojster iz schiedla, ki je dimnik postavil rekel, da pri kurjenju drv, sploh ce so ta dovolj suha, nastaja minimalen kondenz, ki ga naj nebi bilo potrebno odvajat, ker se bi naj sproti izsuseval. Mora pa biti T dimnih plinov dovolj visoka in dimnik dobro izoliran, da do kondenzna sploh ne pride. Tako je meni pojasnil mojster Smile
Mojster. Kondenz ni od drva ampak od zunanjega zraka. In pri občasnem kurjenju je tudi v dimniku -15, potem pa po 200+ prične prihajati notri. In se ulije. Pa še zunanji vlažen zrak dovajamo za gorenje. Če te ne moti se ulije pač na dno tuljave. Največji problem je pri občasnem kurjenju.
No ja, človek se vedno nauči nekaj novega. Do danes sem misli, da se kondenz izloči iz toplega zraka, ko pride v stik s hladnejšo stvarjo.
bozgom, tvoja teorija je zagotovo prava. tista od valhalle me malce čudi, ker dokler je dimnik toplejši, toliko časa piha navzgor. in četudi zunanji mrzel zrak pride v dimnik, se segreje in postane kvečjemu relativno bolj suh. od kod bi vlago vzel, da bi se potem ohladil in vlago oddal, ne vem. ampak možno.

dejstvo pa je, da sem kuril lani nekje od začetka oktobra naprej, na dan ali dva, odvisno od potrebe. in ko se mi najavi dimnikar, pogledam seveda kako je. bil sem precej negativno presenečen, saj me je - navkljub pravilni izdelavi - v dimniku čakal bazen do nivoja vratic - dejansko je bilo opazno, da je že teklo preko roba vratic, pod estrih ...

tisti prah in pepel in katran, ki je nastajal ob vsej tej vlagi, mi je povsem zabasal fi 30 odtok. kondenz torej je lahko in lahko ga je ogromno. da bi šel tako po vetru dež ... tudi možno, a precej dvomim. pa tudi če, potem moraš reševati tudi to vodo.

preden dobim kakšne pripombe na dimnik naj povem, da sem ga prvič čistil po treh letih in da je bilo na 12 m dimnika za komaj kaj prahu, 1 cm obroč pepela se mi je nabral le pri priklopu iz peči.
da nadaljujem še s predlogom ... sam imam priklop dimnika na višini 1,5 m.
če bi torej čisto spodnji del prevrtal, dal skozi železno palico npr. fi 12 (da bi nosila notranjo cev, nato nekako odbil (odrezal / razbil) spodnji del (podstavek), ga obrnil (dal drugega) in vmes dal lepilo (seveda ustrezno za dimnike), bi verjetno funkcioniralo.
ko se posuši še odstraniš palico - ali pa jo kar pustiš notri (v tem primeru bi dal inox, ne vem pa kako kisline v dimniku delujejo na jeklo). če jo vzameš ven bi nato še zapolnil luknje od te palice od znotraj in zunaj.

druga varianta je, da podstavek odrežeš na sredini v širini cevi na tvoji strani, nekako odstraniš cev, jo nadomestiš z drugo, ustrezno zatesniš.

oz. narediš povsem nov odtok, prevrtaš, vstaviš negorljivo cev, v dimniku z nekaj betona oblikuješ "novo" dno da ti voda pravilno odteka potem v to cevko, prejšnjo seveda neprodušno zaliješ.

AMPAK - vse to je povsem na pamet in brez pojma o pojmu.
Pri meni recimo obstaja resitev, v primeru da se res izkaze, da bo ob obcasnem kurjenju dosti kondenza.. ker se dimnik zacne v dnevni sobi in je pod njim hodnik v kleti imam moznost prevrtat plosco in estrih od spodaj gor pod prvim plascem, namestim odtocno cev in je problem resen. Bi bilo smiselno del dimnika tik pod streho se dodatno izolirat? Tako na oko sta samo zadnja dva metra od skupno 9 na neogrevanem podstresju.
Jst sm nasega na vrhu pod streho kake 2 m kr oblekel v urso. Skodit ne more.
@gurenc sm resu na tvoj predlog z vrtanjem in palico... res je bil to neki pionirski podvig, vendarle je bil uspesen. Hvala za pomoc.
Pri nas tisto posodo uporabljamo za vodo za pse, na vrtu.
Odkar jo imajo, ne pijejo več iz nobene druge posode.
Luknjo smo zamašili s čepom.
Za kondenz zvrtat luknjo ni problema
1 2
Iskanje po temi