PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sanitarna TČ za talno gretje v kopalnici?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mogoče sprašujem neumnosti, pa vendar ...

Jutri namreč pridejo namestiti po obnovi nazaj ogrevalni sistem in bi bil rad seznanjen z mojim vprašanjem, da se vem jutri dogovarjati.

Kot kurilna naprava bo peč na olje, poleg nje pa pride TČ za sanitarno vodo De Dietrich Kaliko.

Ali je možno, da bi tako TČ uporabil poleti tudi za talno gretje v kopalnici?

Hvala.
TČ za sanitarno vodo je sistem zrak-voda, torej bi se dalo (vsaj teoretično).

Sploh potrebuješ poleti v kopalnici dodatno gretje ?
Teoretično ja, če ima STČ še dodatno "kačo".
Mislim pa da za tisti "pljunec" ogrevanja ni smiselno kompliciranje in bi naredil električno talno.
Mah tako je, kopalnica je pol podkletena in zna biti, mogoče ne toliko poleti, kot v prehodu, ko pa ostala hiša niti slučajno še/več ne potrebuje gretja, hladna.

Talno gretje je že potegnjeno in imajo svojo omarico, torej je čisto ločeno od omarice z ostalimi vejami.

Aha razumem, STČ bi morala imeti še dodatno kačo za segrevanje vode za talno ...
S tistimi par sto wati od STČ ne bo možno delati čudežev. Pri nas ne moremo učinkovito hladiti delavnice s STČ, je le dobrodošel stranski učinek. Podobno je pri ogrevanju.

Če smem vprašati: zakaj peč na olje?
Peč na olje ostaja. Zaenkrat.

Porabe v (majhni) hiši je z oljem v zadnjih treh letih 800 = cca 800 EUR.

Imel sem že predračun za nanovešjo TČ z notranjo postavitvijo in vse skupaj bi prišlo med 9.000 in 12.000 EUR. Recimo 10.000 - EKOSKLAD = cca 7.500.
Koliko bi prihranil na letni ravni. Računal sem da recimo 50%. To pomeni, da bi strošek ogrevanja spravil na 400 EUR (pa dvomim, da bi ga lahko toliko).

Pri trenutni ceni TČ sem se odločil, da se to ŠE ne splača. Mogoče enkrat v prihodnosti.
@katodr
Motiš se. Tudi celo hišo lahko ogreva, dokler deluje. Torej dokler je zrak preko 10 stopinj.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Fery, mi lahko poveš kaj več o tem?

Instalater mi je namreč ravno 3 min nazaj napisal, da ni možno ...
Akulp, si k hiši pripeljal zlatarja? Fery, moja ne ogreva. Mogoče tvoja... Max moč cca 1800 W. A se bom potem v mrzli vodi tuširal, če bom toploto porabil za ogrevanje? Imam Gorenje 80 litrsko, agregat je praktično enak drugim, podobnim, deluje do +12 stopinj. Ne moreš se s fračo iti artiljerije... Fery, bo bolje, da ostaneš pri oknih...
Ne, celo vse delo imam zastonj. Bližnji sorodnik. Robo lahko izbiram sam, poiščeva za vsako stvar najugodnejšega ponudnika.

Cena je taka, kot je. Govorim o tej, ki sem jo hotel, z notranjo postavitvijo. (zaradi prostora, ki ga je res malo in zato, da ne potrebujem zunanje enote...tudi problem prostora):

Stiebel Eltron WPL 19 I (zrak/voda)

235193 Stiebel Eltron - notranja postavi 1,00 KOS 9.050,00 9.050,00
(redna cena)
Potem pa še dodatne zadeve: črpalka/e, zalogovnik, itd ...
Če je želja Mercedes, se ga pač plača... vozit se da tudi z Renojem...

Ali vztrajati na olju...
Malo sva zašla. In ja, olju res nič ne fali, če računam, da bo zdaj poraba še manjša, ko bo talno + sanitarna TČ. Ne razumem, zakaj je olje kar naenkrat tak bavbav, odkar so TČ in ...

No, pa povej koliko ceneje bom prišel skozi z Renojem? Vse skupaj, ne samo črpalka.

Pa računaj, da res ne spravim v kurilnico neke velike zadeve. In ne ven, pred hišo enote. Vsaj ne brez dodatnih del, vlečenje cevi skozi kopalnico (sploh ne vem kako bi to izgledalo oz. ne bi izlgedalo....).
problem vidim v tem, da bi potreboval še mešalni ventil in dva razvoda talnega - enega za pozimi, drugega za poleti - oz. preklop med obema sistemoma.
v tla ne moreš spuščati temperature 45 stopinj.
pri porabi vode šestih oseb mi TČ porabi ca. 150 kW, torej pri moči 0,65 kW deluje okoli 230 ur na mesec. do 720 ur na mesec je še nekaj placa, torej bi verjetno lahko vsaj nekako ogreval tudi talno. ampak dvomim da ima peč dvojno kačo, da bi pa pitno vodo spuščal po ceveh - da bi torej imel na isto cev kot gre potem k tebi v pipe, pa se tudi ne bi šel. ko zadeva pol leta ne bo tekla bodo tam idealni pogoji za kakšno legionelo, tudi pregrevanje vode jih ne bi zadelo.
Hvala gurenc, tak odgovor sem iskal. Razlago zakaj ja/ne. Smile
V ta namen obstojijo namenske STČ, imajo močnejši kompresor in dodaten izmenjevalnik preko katerega lahko črpaš maksimalno 1kw toplotne energije
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2
Iskanje po temi