PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Odzračevanje solarnega sistema

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izvajalec mi je vgradil solarni sistem (3x2m2 ploščatih kolektorjev, 300l solarni bojler, 25 l solarna raztezna posoda). Na ceveh, ki pridejo na podstrešju iz kolektorjev sta zmontirana dva avtomatska odzračevalna lončka. Izvajalec trdi, da sta lončka zmontirana smo za odzračevanje sistema ob začetnem oz. morebitnem dodatnem polnjenju sistema. Med samim delovanjem (ko je sistem odzračen) morata biti lončka zaprta ???!!!!!
Ali je takšna razlaga oz. izvedba pravilna.
Ali bo v primeru povišanega tlaka (zaradi temp. vode v kolektorju čez 100 stopinj - vretje oz. para) ta povišan tlak v celoti prevzela raztezna posoda???
Kolikšen naj bi bil tlak v v ohlajenem sistemu??

Sašo
Ta trditev monterja bo kar držala s tem, da moraš pred odzračevalnimi lončki imeti montirane ventile katere se po odzračevanju zapre, kajti običajni prezračevalni lončki niso primerni za tako visoke temperature.
Nihanje tlaka v celoti prevzame raztezna posoda.
Pri meni je tlak glikola nastavljen na 2,5 bar. Težav ni niti sredi poletja,
tudi v primeru, ko je elektro zaradi del na omrežju izklopil elekektriko do 15 ure.
Temperatura na kolektorjih max. 176 stopinj, tlak je malenkost narasel-3bar.
Lep pozdrav Marjan
odrzačevalni lončki morajo biti med delovanjem zaprti, ker bi ti ob morebitnem vretju glikola le tega pometali ven.... jaz imam dva odračevalnega enega na vrhu drugega pa spodaj spirovent.... pri nižjem tlaku imaš lahko odprte.... da se sistem odzrači potem pa jih zapreš...

zakaj sta dva... zato da se sitem odzrači tako kot se mora.... spomni se zračnih mehurčkov v vodovodni cevi, če je vrtna cev malce zaokrožena, se mehurčki ujamejo v "zavoje" in se le počasi premikajo proti izhodu...čeprav voda teče... podobno je tukaj..
sašo Napisal:Izvajalec mi je vgradil solarni sistem (3x2m2 ploščatih kolektorjev, 300l solarni bojler, 25 l solarna raztezna posoda). Na ceveh, ki pridejo na podstrešju iz kolektorjev sta zmontirana dva avtomatska odzračevalna lončka. Izvajalec trdi, da sta lončka zmontirana smo za odzračevanje sistema ob začetnem oz. morebitnem dodatnem polnjenju sistema. Med samim delovanjem (ko je sistem odzračen) morata biti lončka zaprta ???!!!!!
Ali je takšna razlaga oz. izvedba pravilna.
Ali bo v primeru povišanega tlaka (zaradi temp. vode v kolektorju čez 100 stopinj - vretje oz. para) ta povišan tlak v celoti prevzela raztezna posoda???
Kolikšen naj bi bil tlak v v ohlajenem sistemu??

Sašo
Pri sodobnih sistemih se tako imenovaniodzračevalni lonec vgradi samo za odzračevanje ob instalaciji in zagonu sistema ob vezavi dveh pali več kolektorskih polj. Vse enostavne vezave enega polja se odzračuje pri bojlerju z polnilno črpalko.
Ekspanzijska posoda mora biti dimenzijonirana tako, da lahko absorbira ves medij ob priliki uparitve v kolektorjih. 5 do 10 l posode niso primerne. Tlak medija v sistemu pa ob polnitvi 3,2 bar
Odzračevalni lončki in ventilčki pa kar hitro zapuščajo prizorišče sončnih sistemov in niso priporočljivi.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Tudi vsi odzračevalni lončki niso isti. Smile Tudi v centralnem sistemu na drva kmalu lahko pride na 110 Smile, pa ne pušča. Je pa fino, če zmontiraš dva polnilna ventila z eni srednskim navadnim, ker lahko tako sistem obtočno prezračiš Smile

l.p. Jože

p.s. Višji je tlak, višja je temperatura uparjanja. Osebno imam 4 bare..
Sistemi z običajnimi odzračevalnimi lončki predstavljajo velik problem pri zastojih ob preseženi maksimalni temperaturi. Praviloma se jih zato ne uporablja.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Zanimiva debata res pa je da je stara tema, bi jo pa obudil in sicer z vprašanjem raztezne posode.
Torej imam 300L bojler z 2 kačama, solarni kolektor Bramac BSD6 E Pro (upam da je prav napisan) Potem solarni set Seltron z Wilo črpalko itd... in raztezno posodo 18L gor piše tudi 130 stopinj ne vem kaj to piše nimam pri sebi. Rečeno mi je bilo da je ta posoda 100% dovolj velika.
Meni pa se zaradi preveč skrbi postavlja vprašanje, ali je ta raztezna posoda dovolj velika za moj sistem? ali je primernejša 24 Litrska?
Kar nekajkrat je prevelika.

Zakaj točno se postavlja vprašanje?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
18L je prevelika ekspanzija? No prej me skrbi da je premajhna zato sem vprašal.
Vprašanje se postavlja samo zaradi skrbi da bi ne bila sposobna sprejeti ves ta tlak v primerjavi ko elektrike zmanjka ali ob drugi priložnosti ko prihaja do res previsokih temperatur v kolektorjih ali posledišno v sistemu, torej da ekspanzija res zmore sprejeti ves ta tlak.
Ne vem namreč raje se prej pozanimam, želim samo da sem brez skrbi Wink Sicer ne vem točnega volumna vode + glikola al kaj bo že v sistemu.
Saj je večja, kot je vode v sistemu? Kolikšno pa bi ti dal? Še za sosedovo vodo?
Če jo imaš, raje štej zvezde. Bolj koristno.
Če pa jo kupuješ, kupi magari 50 l. koristi ne bo, boš pa bolj mirno spal.
Ok v redu, za koliko vode v sistemu pa pa meniš da je še primerna tale raztezna?

Naročil sem 24L ampak vodoinštalater je vzel 18L, ker pravi da je to pokrito 100% in da je čisto dovolj Wink zato sem pač vprašal tudi zato, ker sem nekje pri kompletnem sistemu opazil zraven 24L ekspanzijo kot kmplet, pa se mi je zdelo da je 18L premalo, tako da samo sprašujem kako je s tem.

EDIT: Sem pa poklical še na Bramac kako je s tem, pravijo da je v samih kolektorjih samo cca 3L vode je drugje več vode recimo po ostalih ceveh itd cca max nekje tm do 25L vse skupaj bi znalo bit več ne. Torej potem pravijo da glede na površino teh kolektorjev ki ima aperturo 5,53m2 zračunaš krat 3 (5,53x3=16,59<- "expanzija litrov") Kar pomeni da bi mogla bit 18L dovolj oziroma minimalno, manj pač ne. Tak imam odgovor z Bramaca Wink

Btw Fery hvala za odgovore.
Panika je hudič.
Nažokaj solarni sistem na 5 barov, pa boš imel vrelišče na okrog 150 stopinj, ko raztezna praktično še niti v akcijo ne stopi. Ker so raztezki zanemarljivi.
Če imaš sistem z odzračevanjem, bo itak para uhajala tam. In bo vsaka raztezna dovolj velika.
Mislim da imam jaz 18l pri 6 kolektorjih. V petih letih se nisem opazil obcutnega nihanja tlaka. Tako da mislim da res neupraviceno zganjas paniko
Jaz imam 12 l, za 16 m2 kolektorjev. Že osmo leto, brez tikanja.
Pred enim mesecem so mi zmontirali 2 kolektorja buderus mislim da skt1.0 povrsina je 2,55 m2 na en kolektor se pravi 5 kvadratov. Poleg tega 300 l bojler...
Cevi je cca 15 m od bojlerja do strehe in so poleg tega dali:
18l raztezno posodo za solarno tekocino
24 l raztezno posodo za sanitarno vodo...
Solarne tekocine je v obtoku okoli 20 l...
1 2
Iskanje po temi