Objave: 275
Teme: 42
Ocena:
0
Zdravo.
Na staro bajto, ki jo letos podremo, pride po zraku telefonska parica.
V novi bajti je optika (po zemlji torej).
Menite, da je dobro obržati strateško možnost, da lahko zopet uporabimo parico, ali s padcem stare hiše podremo tudi to?
V prvem primeru bi bilo treba kabel prestavit na bližnjo štango (preko ceste), nato pa po cevi v novo bajto (cev že obstaja).
V drugem primeru najbrž zgolj kak mesec pred podiranjem javim Telekomu, da odpne kabel?
Štromarji so (vsaj pri nas) dokaj ustrežljivi z raznimi prestavljanji štang in kablov (zastonj), je kaj izkušenj s Telekomom?
Hvala.
Objave: 928
Teme: 7
Ocena:
0
jaz bi drugo možnost obdržal, če ti jo dejansko lahko spravijo pod zemljo v hišo. po klasiki internet prav tako hitro teče kot po optiki, razen če si res ne vem kako daleč stran od vozlišča. pri starših HD brez težav teče in to mislim da nekako po 3 km bakra. če ne drugega boš lahko prešaltal na drugega ponudnika.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Seveda obdrži baker povezavo, saj te ne stane nič razen tiste prazne cevi pod zemljo.
Objave: 1161
Teme: 18
Ocena:
4
Gurenc, optika proti kablu nima za burek... Poleg kake občutljivosti na vreme, pomanjkljivosti ADSL tehnologije in podobnih zadev....
90% je da je nikoli ne boš več rabil, zdaj dobiš preko GSM signala boljši flow podatkov kot preko parice, ki mora biti lepa in lepo povezana da deluje normalno. Glede na to da poraba podatkov se samo povečuje, ti zadeva ne bo koristila, tudi kot backup vrjetno ne. Telekom tudi stane da si povezan v centralo.
Nekih blaznih stroškov si jaz s tem nebi delal.
Objave: 208
Teme: 14
Ocena:
0
Zanimivo , da moj kolega ko je racunalnicar in informator v velikem avstrijskem podjetju v sloveniji pa doma neče imet optike pa je napeljana po vseh hišah okoli njega, on pa na bakru . Ko se srečava ga bom povprasal zakaj neče optike?
Moje mnejnje da je prednost bakra samo v tem da ne potrebuja štroma za tel klic kot v drugih primerih kot sta adsl ali optika imas doma celo vozlisce kablov pa tud neki štroma pokur.
lp stihl ms
Objave: 353
Teme: 7
Ocena:
0
baker nima nobene prednosti pred optiko kar se interneta tiče, pika amen,...
ker ko štroma zmanjka ti prav nič ne pomaga baker, ker ti itak modem ne dela,... razen če imaš še UPS doma,...
kot že napisano, danes je 3G, 4G in kmalu bo 5G omrežje že tako razširjeno, da tudi kot backup varijanto ne bi imel bakra,... ker kaj,... ko optika dol pade boš kaj šel iskat ponudnika preko bakra in potem dvojno naročlnino plačeval,...
lej,.. če te stane enga 6 packa, da ti prestavijo baker, o.k. drugače pa ga jaz ne bi sral,...
ko se bo meni zmešalo, bom sam odščipnil kable iz strehe,... ker sem imel samo sranje preko bakra,... ko je začelo deževat ali snežit ni bilo ničesar,... še bolje, lahko bi napovedoval padavine,... ker ponavadi sem 10min prej ostal brez interneta, ker je vse tako v k,... speljano do moje hiše,... pa sem samo 880m od centrale,... jajaj na hrvaškem ne v slo,... ampak isto sranje drugo pakovanje,...
Objave: 275
Teme: 42
Ocena:
0
bodo samo sneli dol in pozabimo.
telekomovec je rekel, da če bomo kdaj želeli nazaj, komot takrat priklopijo, ker nihče v vasi ne uporablja niti ene od 30-ih paric, ki so navoljo.
hvala.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Če gledaš cigane in baker je popolnoma isti klinc tudi z optiko. V Afriki na veliko ravbajo optične kable iz jaškov ker - se tisti kevlar, ki je v optičnih kablih na veliko uporablja za izdelavo prediva za neprebojne jopiče. Pri nas k sreči še ni tako. Je pa Tody v glavnem zadel žebljico na glavico. Z bakrom se uporaba za karkoli bolj resnega neha pri kilometru oddaljenosti od centrale in ne treh, kot je nekdo napisal. Ajd, za en televizor še morda. Kaj pa za dva, ali tri? Pri HDMI sliki sama kocka. Hitrosti prenosov iz dneva v dan naraščajo, pri bakru je pa tako, da mu impedanca z višino frekvence le narašča, s tem pa mu pada sposobnost uporabnosti. In ker se bodo naši otroci prej ko slej pričeli pogovarjati o hitrostih prenosov reda TB/sek., bo baker enostavno izpadel iz konkurence. Ker teh prenosov enostavno ne bo zmogel. Tudi na 500 metrih dolžine. Na tem mestu pa z veliko suverenostjo vskoči optika, pa še ta v single mode izvedbi (saj multi mode marsikje ne zadovoljuje več vseh potreb po dolžinah, pojavljajo pa se pri njem še druge težave, ki jih single mode F/O kabel ne pozna), ki bo s takimi hitrostmi z največjo lahkoto opravila brez težav. Kaj pomaga kabel kategorije 7, 7A, 8, in 8A če je maksimalna dopustna dolžina zanj 100 metrov. Pa tudi kabel sam ni več tisti cat 5 ali 6 kabel, ki se je meril v premeru tam okoli 5 ali 6mm, tile konji imajo vsi po vrsti najmanj 8mm če ne centimeter. Tako da ja, fiber optic je naša bodočnost (dokler so kaj drugega spet ne izmislijo).
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
mi nismo... sej neka soglasja v projektu so pa to, ampak vse kar bi mogla jaz plačati, na parceli in v omarici, ni. me sploh ni zanimalo in tudi če bi rekli da je 5 evrov vse skupaj. pojma nimam koliko stane. konec koncev, če se pokaže nuja za kaj takega, bom pa takrat to zrihtala. na zalogo tudi ne moreš teh stvari kar naprej plačevati. sploh pa ne takih,kjer gre tehnologija tok hitro naprej. že zdaj je tole cajt povozil, backup imam na gsm. edina reč, ki dela, ko štrom dol pade in LTE je več kot dovolj za poiskat "telefon za pomoč uporabnikom elektra gorenjske", da jim zatežim, kva se to prav, pa kdaj bo štrom nazaj.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Cifro za izpade shraniš in je mir ob izpadu.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
Pa daj lte dela... Prej ko je bil pa samo Edge, je bilo težje...