Objave: 471
Teme: 140
Ocena:
0
Živjo,
zanima me debelina vodnikov za:
- od FID-a do zbiralke na spodnji strani varovalk
- od ozemljitvene zbiralke v omarici do ničelne zbiralke, kjer je tudi valjanec
- od prenapetostne zaščite do ozemljitve
- kakšno zbiralko/letev vzamem za varovalke
Hvala
Objave: 931
Teme: 34
Ocena:
10
S=100*l*P / λ*U²*Δu% [mm²]. Predvidevam da premorete kalkulator pri hiši.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
@goslovd,
poglej, tvoja vprašanja so sicer enostavna, pa vendar tako kompleksna, da ti kakršenkoli odgovor preko foruma, lahko naredi več škode kot koristi. Ne na vsezadnje smo nekateri morali zato, da to oblvladamo, kar nekaj časa presedeti v šolskih klopeh pa še ni bilo dovolj. Tudi kar nekaj let prakse smo si morali pridobiti.mora biti enak d
Seveda boš verjetno dobil kar nekaj nasvetov, samo bodi previden.
Vseeno pa nekaj napotkov:
- od FID-a do zbiralke na spodnji strani varovalk - enak preseku dovodnega kabla
- od ozemljitvene zbiralke v omarici do ničelne zbiralke, kjer je tudi valjanec - vidiš. s tem vprašanjem pa dokazuješ, da si laik. Od valjanca mora iti kabel (lahko pa tudi direktno valjanec) v dozo glavnega izenačevanja potencialov. Od tu dalje pa gredo povezave na posamezne večje konstrukcije in na PE zbiralko električnih razdelilnikov. Presek teh kablov mora biti enak preseku napajalnega kabla.
- od prenapetostne zaščite do ozemljitve - enak preseku napajalnega kabla
- kakšno zbiralko/letev vzamem za varovalke - verjetno boš vgradil inštalacijske odklopnnike, za katere imaš tipske zbiralnice.
Še enkrat ti polagam na srce, ne se igrati z električnimi inštalacijami, če ne spoznaš pretečih nevarnosti.
Ocena:
0
Kako se zadrzujem da nebi napisal kaj vec...
Glede sole pa je sigurno nimas vec od mene, sva lahko samo na istem. Na faxu te ne ucijo kako zvezati omarico.
Zakaj beres moje poste ce te motijo, just skip...
Ocena:
0
Kjer si napisal da sem laik, se vidi da ne beres dobro. Odgovoril si enako kar sem vprasal.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
A to je tisto, kdo ma daljšega? Poslušaj lepo miratorja in pusti šole ob strani. Človek ti hoče le dobro, ti pa kar na prvo žogo. Če ti še jaz potrdim enako, mu boš potem verjel? S faksi sam veš kako je, uči te pa življenje in praksa. O štromu pa vseeno nimaš najbolj razčiščenih pojmov. Vsaj glede na tvoja vprašanja ne. Brez zamere.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Drago
Sem pozabil prej pripisat: formula ti ne pomaga ne vem kaj, ker...ker ti presek dovoda (vodnika) predpisuje dobavitelj elektro energije. Od tu naprej pa spet velja kar je že mirator napisal - se pravi enaki preseki kot na dovodu. In ker so dovodi sedaj praviloma "tempirani" na 4x10mm2 je odgovor na vprašanje lahko le eden in nikakor ne tisti, katerega izvrže izračun po formuli. Izračun bo velikokrat izvrgel 6 ali celo 4mm2. Se pa pojavi težava v pravilnost izračuna prepričat še elektro. Tisti so nekako bolj trdobučni in nočejo slišat za manjše preseke. Pišem o dovodu.
Ocena:
0
Elektroinštalacije niso neki bav bav, se da naštudirati in narediti po predpisih.
Pač je tako, da večjo šolo imaš manj delaš praktično, zato pa lažje razumeš stvari ko ti jih nekdo pove.
Ni težava samo moj post ali moj profil, v skoraj vsakem postu se nekdo javi, ki najprej pove da kaj se tega lotevaš sam da kaj pa to, kaj pa to, samo kritiziranje. Forum je, da se pomaga če nekoga kaj zanima. Zakaj je tako težko napisati do tam pa tam gre tak pa tak vodnik, kaj te briga kdo kaj zna in kaj ne.
Poglejte statistiko foruma, oglašajo se samo določeni skoraj v vsaki temi in vse vejo, vedno manj pa je takih, ki rečejo tako in tako je treba. Veliko tem zaide že po nekaj odgovorih.
Moja zadnja tema in obisk tega foruma. Moderator, prosim za izbris mojih tem in accounta.