PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Poraba TČ zrak/voda v mirovanju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nam cca. 2.5 kWh/dan v poletnem času porabi za ogrevanje SV, tak da se mi zdi to samo za SB to visoka poraba.

Kaj ostali ne ogrevate SV poleti (da se pogovarjate o Standby porabi) ali pozabljate na ta del?
njega zanima standby (ker kot razumem, ne ogreva SV), pa smo povedali za standby. Za SV pa porabi, kolikor je pač treba. meni je v prvih 15 dneh porabila vse skupaj 83,9kWh.
V čem pa je fora, da OČ dela, če TČ ne ogreva (kljub temu, da je v heating mode-u)?
je že bila tema...
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=48740[/url]

Pri meni v celem dnevu standby in oč porabita manj kot 1kwh...to nanese dva/tri evre/mesec...mi je vseeno za tisti mesec/dva prehodnega obdobja. OČ dela skoz na 50% v tem obdobju, kar je 22W porabe. Med ogrevalno sezono pa naj bi bilo boljše da oč dela 24/7 pri talnem gretju.
Evo sem pomeril, Arotherm je bil 1h v standbyju, cirkulacija SV na off. Mehanski števec je pokazal cca. 0,01kWh porabe, torej je poraba celotne kotlovnice v stb 10W, kar pomeni 0,24 kWh/dan.
Je pa zelo težko odčitat tako male porabe, za večjo natančnost bom enkrat dal v stb za vsaj 12h. Ampak vseeno se vidi, da je moja stb poraba precej manjša od nekaterih, ki navajajo 1-3kWh/dan.
Še stb poraba kotlovnice z vključeno cirkulacijo SV 24/7, in sicer znaša 17W.
(15.4.2018 ob 16:59)vizer Napisal: Zanima me kakšna je poraba toplotne črpalke, ko je izklopljeno tako ogrevanje vode kot ogrevanje radiatorjev?
Sem novi lastnik Hitachi yutaki S80 in imam porabo v mirovanju 3,3 kwh/dan. Po mojem laičnem mišljenu je to čisto previsoka številka.

Poraba, ki ste jo navedl,i je za YUTAKI S80 normalna. Črpalka ima namreč dva kompresorja, ki sta oba dodatno greta z električnimi grelci, ki so nameščeni na ohišju. Poraba elektronike za to TČ je po podatkih v standby-u 44 W (predvidevam, da imate trifazno TČ). Zunanji kompresor ima  el. grelec moči  cca 44W in je vklopljen vedno, ko kompresor ne dela. Notranji kompresor pa ima el. grelec moči cca 100 W in ga vklaplja termostat v elektroniki tako, da se giblje temp. ohišja termostata med 43 in 53°C, ko kompresor ne dela. Če dodamo še porabo kakega odprtega elektro ventila (cca 10 W), skupna poraba pri vklopljeni TČ hitro nanese 100 do 110 W ali še kaj več. To pa lepo utemeljuje tudi vašo dnevno porabo.
Iz napisanega se tudi lepo vidi, da bolj dolgo kot sta kompresorja vklopljena manjša je režijska poraba (pozimi je ta poraba minimalna). Če imate TČ vklopljeno tudi poleti za gretje tople vode, lahko porabo v standby-u zmanjšate tako, da izklopite notranji kompresor (DSW4 pin1 na on na notranji elektroniki) in odklopite grelec notranjega kompresorja. Temperaturo tople vode v bojlerju pa nastavite pod 50°C. Poraba v standby-u bo padla za 1kWh na dan. Ko se bodo zunanje temp. približale 0°C oziroma boste potrebovali temp. dvižnega voda večjo od 44°C,pa zopet priklopite drugi kompresor. A nikakor ne smete pozabiti 12h pred tem priklopiti nazaj gretje notranjega kompresorja, da se bo ta segrel na delovno temperaturo. 
El. gretje kompresorja imajo vse dobre TČ malo večjih moči, ker prava delovna temp. kompresorja zagotavlja dobro mazanje in s tem dolgo življenjsko dobo TČ.
1 2
Iskanje po temi