Objave: 3209
Teme: 61
Ocena:
17
Pa še glede javnega dobrega in da je “namenjeno vsem pod enakimi pogoji”. Pri stvarni služnost ne gre za vse pod enakimi pogoji. Gre za eno stvar (in ne osebo) pod točno specificiranim pogojem in služnost kot taka omejuje pravice na stvari.
Objave: 1287
Teme: 4
Ocena:
1
Jes, jes.
Govorim o tem, da na javnem dobrem (=javna pot v našem primeru) ne moreš (in ne rabiš) vpisati služnosti za dostop. Ker ti le tega omogoča že zakon.
Ocena:
17
Še enkrat, to ne drži. Tudi to da konkretna parcela ni kategorizirana javna pot, je samo javno dobro.
Recimo občina Grosuplje striktno vpisuje služnosti na vse ceste. Za dostop, komunalne vode, vse. Soglasja za poseg v javno cesto ne dajo.
Ocena:
1
Kaj, za dostop do hiše po lokalni cesti rabiš vpis služnosti?
Komunalni vodi in podobno so druga stvar. Tu govorimo o dostopu.
Ocena:
17
Ne, ne rabiš (pa mislim, da se začenjaš sprenevedati).
Če je kategorizirana javna cesta zadostuje soglasje upravljavca. Kar pa ni v tem primeru, je samo javno dobro.
Ocena:
1
Le jasno mi ni, zakaj je potrebno vpisovati služnost na javni dobrini (v dejanskem stanju javna pot - nekategorizirana, kar se najverjetneje še da potrditi na katastru).
Soglasje oz PP upravljalca pa ni nadomestek služnosti, temveč pogoj priključitve (izvedba priključka) dostopne poti na javno infrastrukturo.
Nič se ne sprenevedam. Sprašujem, kar me žuli. Če ti ni do debate, me mirno daš na ignore.
Ocena:
17
Nikjer ni govora o nadomestku služnosti ali nadomestku soglasja za priključitev na javno cesto.
Pa še malo zlobna - če bi bila parcela št. 4 javna pot/cesta, potem bi lahko v projektu navajal parcele za priključitev na javno cesto samo do te parcele. Zakaj bi se trudil še s služnostjo na parceli št. 2 in 3?
Ocena:
1
Najbrž ker rabiš dostop vse do kategorizirane javne ceste.
Bo avtor dal kakšen update, kako je rešil.
Objave: 8
Teme: 2
Ocena:
0
Seveda bom poročal - takoj, ko bo kaj novega - in hvala za debato, ker to so ravno vprašanja, ki si jih kot laik na področju zastavljam. Trenutno od občine čakam na dopolnilo k soglasju o prometni ureditvi, to sem napisal v odgovor UE in jih prosil za podaljšanje roka za dopolnitev (čeprav glede tega slabo kaže, vsaj kot mi je referent pojasnil po telefonu).
Objave: 8
Teme: 2
Ocena:
0
Epilog zgodbe je pravnomočno gradbeno dovoljenje, zadeva pa se je odvijala takole:
1. Uradnik na UE o kakšnem podaljšanju roka za dopolnitev noče niti slišati, češ, da jih potem preganjajo "šefi" ...
2. Kličem na občino, prosim, če bi se dalo dobiti to dopolnitev soglasja k prometni ureditvi še tisti dan in dopolnitev še isti dan (sreda ob 17:24) tudi dobim - hvala občina za hiter odziv.
V dopolnitvi soglasja občina ugotavlja, da je v prvotnem soglasju navedeno, da je za vsa občinska zemljišča soglasje podano. Da potek prometnega priključka poteka preko interne dovozne poti, katera poteka tudi preko dotičnega zamljišča, vpisanega kot javno dobro, katerega upravljalec je občina. Da so rešitve ustrezne. Da občina soglaša z ureditvijo interne dovozne poti po dotičnem zemljišču ...
3. Odnesem na UE, čakam še nekaj manj kot 3 mesece.
4. Dobim gradbeno dovoljenje, čakam še 1 mesec.
5. Dobim štampiljko na gradbeno dovoljenje, da je pravnomočno.