PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ ali plinska kondenzacijska peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaj priporočate oz kaj je, če gledamo sedanje cene za 15 let naprej ugodneje oz kaj se bolj splača.

Nizko energijska hiša, talno gretje, rekuperacija, novogradnja.

Za ogrevanje in toplo vodo uporabiti:
1. TČ zrak/voda (in sploh ne uredim priključka za plin)
2. plinska kondenzacijska peč (tukaj je še strošek ureditve priključka. Plin gre sicer pod cesto, ki je bo parceli. Trenutno na parceli še ni plina)

Sicer v LI piše, je obvezen priključek na plin ampak baje, da če dam TČ priključek ni več obvezen.

?
TČ. Razen če si zelo konzervativen in misliš, da ti bo TČ crknila že po 5 letih.

Dvomim, da bi lahko bil priključek za plin obvezen, verjetno si prebral, da je prednostno mišljeno ogrevanje na plin in da ne dobiš subvencije za TČ.
Sam priključek na plin neki stane,potem, tudi če nič ne koristiš plin, boš plačeval:omrežnino,trošarino in bog si ga vedi kaj še,potem letni servis - zaradi osebne varnosti,ker je plin v igri.
boris445 Napisal:Kaj priporočate oz kaj je, če gledamo sedanje cene za 15 let naprej ugodneje oz kaj se bolj splača.

Nizko energijska hiša, talno gretje, rekuperacija, novogradnja.

Za ogrevanje in toplo vodo uporabiti:
1. TČ zrak/voda (in sploh ne uredim priključka za plin)
2. plinska kondenzacijska peč (tukaj je še strošek ureditve priključka. Plin gre sicer pod cesto, ki je bo parceli. Trenutno na parceli še ni plina)

Sicer v LI piše, je obvezen priključek na plin ampak baje, da če dam TČ priključek ni več obvezen.

?

Če si kaj bral mojo veselico glede na specifiko razpisa Eko sklada... Priklop plina na bajto z vsem potrebnim (če je plin na cesti pred hišo): okoli 1.700 EUR.

Subvencija Eko sklada je samo v primeru priklopa na mestni plin in znaša do 2.000 EUR. Če nisi omejeno z Odlokom o načrtu za kakovost zraka, ki ti omejuje dostop do določenih subvencij, potem bi jaz izbral TČ na tvojem mestu.
Jaz grem iz plina na TČ zaradi stroškov, ki so povezani s plinom. Stroški so odvisni od občine v kateri prebivaš. Recimo, v naši občini je pavšalni strošek za distribucijo 36€/mesec za CDK5 skupino - poraba 2500 - 4500m3/leto.
Mi imamo plin...in za sedaj vse ok.
Prvi servis po 5 letih...vse BP
Poraba cca 500€ na sezono 200m2 hiša.
Začetni strošek ko smo primerjali je bil 3500€ nižji od TČ v tistih časih.
za 3500€ se bom pa kar nekaj časa grel da ujamem ugodnejšo porabo pri TČ.
Ne rečem da je plin ali TČ boljši ..le povem svojo porabo.
To je poraba le za ogrevanje. Za sanitarno imamo TČ in poraba cca 8€ mesečno.
Letošnja zima je bila kar huda ni pri tem je plin neobčutljiv. Poraba mogoče 10% več kot lani.
Ne bi sodil , kdaj se komu povrne TČ napram plinu ali obratno (ipd.).
Je pa gotovo tko, kot pri kurilcu napram TČ...malce odvisi od samih naprav (cena&izkoristek) še več pa od potreb objektov...večje potrebe= večji prihranki! Idea
In mogoče tudi centrum (ipd.) ne rabi STČ zato ker mu plin ne zmore, temveč ?! :wink:
Za priklop plina ze mas skoraj pol toplotne, tako da js sm za toplotno. Plin je drag... isto kot primerjava bencin-dizel

Poslano z mojega HUAWEI P7-L10 z uporabo Tapatalk
Hja, primerjava ne bo za vse primerna ... :wink: Moral bi primerjat naftne derivate z el. baterijami :lol: Spet pa je odvisno od firme, moči, lepote... itd.&hibrid :mrgreen:
Pozdrav!
Tudi jaz sem bil pred podobno odlocitvijo, le da sem jaz gledal hibridno toplotno crpalko. No na koncu sem se odlocil za navadno TC.
Ker smo imeli plin na parceli sem ga vseeno pripeljal na hiso in je trenutno neaktiven prikljucek na hisi. Torej ce se kdaj cene energentov zasukajo imam moznost razpeljat plin do kurilnice, brez da kopljem okrog hise in razkopavam cesto.....prikljucek na hiso me je prisel 550 eur in 120 eur PZI ter nekaj evrov da mi je bager skopal 10 m jarka- lahko pa bi ga tudi rocno.
Lp
Andrej
Za tak dnar bi si ze zagrizeni tc verniki "roko odsekali". Sam ko bo pa avto kupo, da pa jurja za lite felne, tist pa ni problem. Pol se da pa valarje gor, zaradi tega se vec pije, pri zavarovanju je drazje. Apmak to je smotrn nakup. Za tc se bo pa kregal pa pripreceval da je sibkejsa dost, in bo jurja prisparal.
Enaka dilema in situacija, s tem da imam plin že na parceli, in sem se odločil za plin. Za konkretnih nekaj jurjev razlike bom dolgo časa grel. Bomo pa pripravili zadeve tudi za TČ, če/ko pride do menjavr.
Kolikor sem sedaj zase računal, se je tehtnica vedno nagnila na ne najslabšo "klima" TČ.

Kakšne bodo cene energentov v bodoče, pa ne pove niti ciganka pred penzijo, torej z ogromno delovnimi izkušnjami.
Zdravapamet pač spet na veliko zanemarja TOC (vse stroške investicije), tudi na dolgi rok. Če zanemariš neprijetnosti ob morebitni potrebni menjavi zunanje kište nekega Korejca (kar je spet le neko predvidevanje), si z njim na dolgi rok verjetno precej bolj v plusu kot z uberTC in uberkotlom. Trebe je racunat da taka zunanja kista stane le 1-2k€, menjava pa je izjemno hitra in enostavna.
zdravapamet Napisal:Zakaj si potem kupil Vaillanta , če je LG tako dobra in pametna izbira ?

Ker me je komplet kotlovnica prisla nekje toliko kot "azijska" kotlovnica. In ker takrat se nisem imel dovolj informacij. Je bila TC pac samo ena od miljon zadev takrat pri gradnji in enostavno nisem imel časa se pretirano poglabljati.

Zdaj bi bila odlocitev zelo verjetno drugacna.
1 2 3
Iskanje po temi