Objave: 353
Teme: 7
Ocena:
0
@mazeruner,...
upam da me nisi narobe razumel, sem spodbudnik primerne cene izvedbe,... in se zavedam vaših finančnih omejitev in tudi sam sem veliko večino vsega na hiši delal sam in s pomočjo,... mojstri so mi več zajebal kot dobro nardil,...
vodovopd in kanalizacijo v hiši sem v celoti sam naredil, mi je vodovodar enkrat ko mi je še v stanovanju delal prnovo in sem ga gledal s tem press-fit sistemom delat,... pa sem reu da danes pa to ni več neka umetnost,... pa mi je odvrnil, ja dons pa res hoče vsak bit vodovodar in ja tud simpl je bl, ko kolut 25m cevi na rami prneseš,... hehehehe
sam a veš kako je to z mojstri,... al imaš prijatelja, ki ti to res naredi za pivo, mojstra dobit za to da ti samo da nasvete kje in kako poštemat,... jah boš res moral imet srečo,... drugače pa kr sam,... imaš standarde koliko rabiš za kaj na netu,...za priklop kadi ali tuša imaš v navodilih, za WC tud ni neka umetnost,... umivalnik tudi ne,... lahko malo pomerišp v obstoječem stanovanju, da boš dobil občutek,... ni tak kunšt,...
sam drugače veš da delovne akcije tudi niso zastojn pa dost manj produktivne so,... tko da neke kompromise boš moral sprejet,...
definitivno na trenutna zimska stanja,... bi se lahko vselil tudi brez fasade,... ja zdej se bodo pojavili zagovorniki in nasprotniki tega,... a da se,... verjetno poraba za kurjavo ne bo toliko večja, kot vsak mesec najemnina preden uspeš fasado naredit,...
prlimi kake tlorise in želje, sigurno se bomo našli kaj pametnega in malo manj pametnega za svetovat,... velik je električarjev in vodovodarjev tu na forumu, ki bodo dali kak pameten nasvet,...
predvsem pa pri WC školjki če bo tista klasična na tleh pravilno naredi odmak od stene da bo pokrov od dile samostojno stal naslonjen na koltiček,... hehehe
Objave: 70
Teme: 5
Ocena:
0
evo nek improviziran načrt oz. približek, postavitev ni fiksna, lahko se spreminja. To je celo pritličje, vse skupaj je v izmeri 42m2.
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?3H/mK/2ydo0izQ/planunichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/3H/mK/2ydo0izQ/planunichr("46")jpg[/img][/url]
Školjka bo kar z Jagra, tista za 59€ ki ima kotliček že montiran na školjko. Tuš bo na vrhu, ker je ta kopalnica vse skup cca 5m2 in nad delom levo še vodijo stopnice, tako da ni povsod iste višine.
Objave: 353
Ocena:
0
uf, če bi se dalo pralni stroj in bojler premaknit na tisto steno kjer imaš predviden umivalnik in na drugi strani stene kuhinjo, bi bilo zmagovalno,... ja mogoce se vrata narobe odpirajo ali pa bi jih celo bilo potrebno prestavit bolj levo, samo bi pa bilo manj oddtokov in cevi za vlečt,... pa bojler je bližje kuhinjskemu koritu, predvidevam da si toplo vodo planiral iz istega bojlerja vlečt tudi v kuhinjo,...
za napo in kamin imaš ločeni tuljavi ali bo napa samo na oglje,... ker skupaj s kaminom upam da veš da tega ne smeš priklopit na dimnik,... samo opozorilo da ne bo pomote,...
Ocena:
0
Razmišljala sva o 20cm stiroporu iz Bauhausa (6.69€/m2)ali z neke Varaždinske firme po cca 6.20€/m2, to ni 1500€ ampak 669€ za 100m2. Purpena je 4,5€/750ml, na Hrvaškem, torej ne vidim, zakaj to ni izvedljivo za tak denar, sploh ker smo tako blizu meje. Nevem pa če je kakšna večja razlika v izolativnosti, zarad tistih x% gor dol se nama ne splača plačevat toliko več za znamke, nevem Fragmat itd ali se motiva? Notri beton zaenkrat. Mčn ko bo denar, zaenkrat pa pod breg. Upava pa na subvencijo, nihče nima mčn, 3 hiše greznico, ostali pa kar odvod pod breg(na hrvaško stran). Vem da ni prav ampak sva res kešles.
Ocena:
0
Da ne bova odpirala nove teme, kupila sva elektro material (vodnike, grla, doze, stikala, vtičnice in drobni material). Klicala sva 3 elektromajstre in vsi 3 pravijo, da morajo bit ometi narejeni pred štemanjem in razpeljevanjem, nama pa to nekak ni logično. Ni bolj enostavno naredit utore čez cigl, položit kable in nato ometat? Prosim za kak nasvet in kako se vam zdijo cene majstrov za tak projekt:prestavitev omarice s prizidka na zunanjo steno novogradnje, razpeljava kablov po pritličju in nadstropju, 2 vtičnici v kleti, skupno 34 vtičnic in 12 stikal.
1. majster 1000€, 2. majster 800€, 3. majster 800-1000€. Vsi 3 brez računa. Je to ugodno? Ves material imava in štemala bi sama. Hvala
Objave: 1619
Ocena:
44
Ta o štemanju po ometih je res malo nenavadna praksa.
Glede cen pa nimam komentarja, saj sem elektro zadeve izpeljal brez plačila dela komerkoli.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Res nenavaden pristop. Nabavita elektro material. Prav. To še razumem. Se pa poraja ob tem vprašanje: pa je to nabavljeno vse ok, ne bo česa premalo, preveč, navadnih stikal namesto menjalnih, kakega križnega... ker sem se srečal sicer redko, tudi s takimi slučaji, pa vem, da res nikoli ni štimalo. Pa je popis materiala vsaj štromar naredil?
Glede same štemarije je pa tako: tisti ometi če so ali pa niso, to za štromarja ne more predstavljati nobene ovire, še manj izgovora. Še najbolj merodajen je podatek kaki ometi bodo na steno nanešeni, iz tega nadalje izhaja koliko lahko vzidane doze gledajo iz stene. Pri strojnih ometih je to okrog 5mm (oziroma je na dozi običajno že označen prstan, do katerega se dozo v steno vzida. Če bodo ometi klasični lahko doze iz stene gledajo največ 10mm. Sicer pa: dober štromar bo v roke vzel lajšto in jo prislonil na steno in mu bo več ali manj vse jasno. Jurja ali 800€? Odvisno od količine cevi, kablov, elektro instalacijskega materiala. Velja tako za fušarje kot za obrtnike. Je pa razlika pri ddv, ki ga noben fušar ne more obračunati po 9,5% stopnji. Brez da bi si pljunil v skledo. Kako bo s pravilnostjo (varnostjo) izvedene instalacije ne ve nihče. Verjetno enako velja za garancijo. Ceni se bom tudi sam izognil, ker ne vem, kake so stene, kaj potegne za seboj obnova razdelilnika, morda prestavitev tega...
Mi pa vse navedene želje (kaj vse naj bi se obnovilo) in pa razpoložljivi budžet nikakor ne gredo skupaj in se mi zdijo utopija. Napisano pač brez dlake na jeziku. Pa če bo vse delano v lastni režiji.
Ocena:
0
Popis sva naredila po domače, po ciglu sva šla povsod s flomastrom in označila kje bo stikalo in kakšno, kje vtičnica in podatke prenesla na papir. Vmes sva naračunala še koliko metrov in kakšnega kabla bo treba. Vtičnice 2,5mm, šalterji 1.5mm. Bi bilo delo bolje prepustiti torej nekomu, da naredi z računom? Kako je z zavarovanjem bajte v tem primeru? Štrom material in cevi za odtoke je pripeljal brat z Ukrajine, praktično zastonj v primerjavo našim cenam. Ometi bodo v samoizvedbi, vreče prihajajo drug teden, tud z Ukrajine. Verjetno bodo ometi falš, ker bodo v samoizvedbi ročno a bova že pobrusila. Najbolj nama je važno, da sva do naslednje zime v hiši na toplem, vsaj ena soba.
Objave: 393
Teme: 35
Ocena:
0
Za zavarovanje se ne boj - nategovanja v smislu, če ti ne bom delal jaz, zavarovalnica ne bo plačala, so samo NATEG ljudi ki si drugače ne znajo pridobiti dela. Če zavarovalnice zavarujejo (in povrnejo škodo) celo na objektih ki nimajo nobene dokumentacije in so postavljeni na "črno" v tujini, se ne boj.
Pri projektu pa ti želim veliko veselja in čimprejšnjo vselitev.
Ocena:
0
Hvala most0028, nama je padlo breme z ramen, ker točno to sta rekla dva majstra, tretji pa je začel, da bo treba še to, pa tisto in da bo cena višja, zato sva elektriko sama potegnila testno do hodnika na dve vtičnici in stikalo. Luč gori, vtičnici laufata. Prvič sva zraven stala z gasilkoti, prijatelj pa pri varovalkah :lol: Učiva se z youtuba. Jaz štemam, žena razpeljuje. Računava, da bosta hiša in prizidek skupno prišla pod 200€/m2 (95m2+42m2). V ceno je vštet ves material, dela ne štejeva, ker delava sama. Okna bova vzela od Jagra "Moj dom", dvojna zasteklitev, 6 komorni 80mm profil, komarnike in rolete pa v obiju oz. kje bodo najcenejši. Keramika, laminat itd. bodo stvar videza, ne kvalitete, ker se nama zdi bzv plačat 30€/m2 za neko stvar, če je lahko podoben detajl 5-6€/m2, samo kakšno črto ima obrnjeno v kontra smer, pa tudi ploščice na skretu boš gledal kakšen teden, dva, potem se jih tako navadiš in bo vseeno kakšne so. Čez laminat daš kak tepih, postaviš lepo sedežno in tud ni neke razlike za tist m2 ko gleda spod tepiha in tud če je laminat za 3€/m2, se z izbiro prave dekoracije po sobi prav vse fajn poštima. Ogrevanje bo kombinirano a prioriteta drva, ker imava na parceli dost gozda, dodatno 8m2 sončnih kolektorjev s Kitajske. Mogoče bova začela pisati blog o samogradnji, ker ko se enkrat lotiš in malo poučiš (pogledaš yt, greš na gradbišče in gledaš) ni več težko, plačevat pa z zlatimi palicami za nekaj, kar lahko narediš sam, verjetno še bolje, ker se maksimalno potrudiš in brez sekiranja o ceni, kakšen strošek te še čaka, pa besede, da ni izvedljivo ali je, samo 2x dražje ker treba še to, pa tisto...dost je sam ena desna roka pa za kokoš in pol pameti, pa je vse izvedljivo.