PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Napeljava v obstojeci estrih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Za zacetek se opravicujem, ce je tema postavljena v napacni podforum... V tem primeru bi prosil moderatorje, da jo prestavijo.

Situacija je sledeca: kupili smo hiso v 4gf. Celotna napeljava je ze polozena, estrih je suh, na celotni povrsini je polozeno talno gretje.
Problem je v treh kablih, saj trenutno pridejo iz estriha na sredini sobe (prejsnji lastnik je planiral TV-omarico na sredini sobe), nam pa ta resitev sploh ne ustreza in potrebujemo kable na 3m oddaljeni steni. Napeljavi po steni ni mozno speljati, saj je zid na katerem bo TV obenem stranski zid montaznih stopnic in stoji sredi prostora. Edina moznost je potegniti kable od trenutne lokacije sredi sobe do zida.

Gre se za 3-4 kable - elektrika, LAN, BUS, evtl. se audio. Kaksno je vase mnenje o tem, da bi se za te potrebe postemalo estrih ca. 2cm globoko in polozilo napeljavo, nato pa zagipsalo vse skupaj in cez polozilo parket? Estriha je 8cm, cca. 4cm je instalacije talnega gretja. Je vse skupaj zelo kriticno, ali naceloma izvedljivo? Ce ignoriram ocitno nevarnost da prebijes talno gretje - koliko je nevarno, da pride do poskodb estriha (npr. da poci itd.)?

Je kdo to ze delal oz. ima kak pameten nasvet za vse skupaj?

hvala!!!
r
Ne tikaj tlaka!
Najdi drugo rešitev!
1 dan po položenem estrihu sem se spomnil da sem pozabil na kamen pred kaminom. Estriha 7-8cm, pod estrihom talno. Naročil sem kamen 130x90 in sem en dan previdno štemal 5dni star estrih v globino 2,2cm za kamen+lepilo - vinil.

Z fleksom sem zarezal 2cm globoko mrežo in počasi štemal.

1 dan pred estrihom sem pa vleku kable za zvočnikeSmileSmile
Hmm, nekako tako sem tudi sam mislil. Fleks, zarezati dva pasova 1-2cm globoko, mogoce poskusiti nekje dobiti termovizijsko kamero (da vidis kje so cevi in gres tam se bolj previdno), nato pa pocasi izstemati.

Sicer ze 2 meseca iscem drugo resitev, a je ne najdem... Napeljave pridejo iz tal sredi sobe. Dobesedno sredi sobe. Potrebujemo jih pa na 3m oddaljeni steni. Ta stena, ob kateri bodo montirane stopnice, je montazna in ravno tako postavljena sredi sobe. Preko stopnic nimam od kje potegniti kablov, edina alternativna opcija je kanal za kable nad parketom. Kar je pa absolutni no-go saj je grdo, motece in pokvari celoten prostor. Brezzicno povezavo za signal lahko resim, audio kablu sem se pripravljen odpovedati, a vsaj elektriko in BUS pac nekako moram napeljati. Bojim se, da druge opcije zal nimam... :/
Vedno se najde rešitev, upoštevaj pa mnenje @Homerja.
Kaj ko bi skiciral, kako imaš obstoječe inštalacije in kako bi rad imel?
Ni bojazni, kar zareži na kontrolirano globino in poštemaj.
Sam sem tako napeljal kar nekaj kablov, ker se prej nisem spomnil...na koncu zaliješ s fleksibilnim lepilom za ploščice.
Problem zna biti le, če imaš električno talno, tisto pa je tik nad estrihom zalito samo z izravnalno.
Hmm... Ni kaj dosti skicirati. Prilagam sliko. Kje so instalacije se vidi. Kje jo rabim je pa oznaceno na hitro s crnim X.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://serving.photos.photobox.com/70761425978e4ff0984ec42a087ea0c8ba3a0ff1fc10ec3ef7ca5057ed19022c4b0144f6.jpg">https://serving.photos.photobox.com/707 ... 0144f6.jpg</a><!-- m -->

Tam kjer je X je modtem postavljen montazni zid, preko katerega pa elektrika tudi ne gre - slo bi edino iz zgornjega nadstropja, v kolikor bi zgoraj odprl 4m estriha Smile

Zavedam se, da opcija ni optimalna, ampak alternativ ne vidim. Zdaj samo vprasanje kako to najboljse narediti - fleks in stemarca, ali obstaja kaksen boljsi nacin??
Seveda ni noben problem zarezati utor v estrih. Zna pa biti problem, če poškoduješ cevi talnega ogrevanja.
Jaz se z rezanjem nebi za=baval. Tamalo štemarco, malo ploščato dleto in lepo počasi. Vsaj pol metra, meter, da se izkaže da ni cevi talnega ogrevanja blizu. Potem pa magari nastopa fleksa z omejilcem. Pa omejilec nastaviš na polovico zahtevane globine za cev, ker ko boš šel z štemarco praskat še preostali del v globino boš tako ali tako naredil tisti preostali del potrebne okrogline v globino. Cev ti ne sme gledati ven, v izštemani utor boš "nalil" ustrezno maso (nivedur ali podobno), cev vtisneš v lepilo, čez vrži desko on jo obteži z zidaki, lahko se nanjo tudi uležeš, le enega ali dva sixpacka imej na dohvat ruke, da ne boš žejen ratal. Tisto lepila preko nivoja pa taširok malarski špohtl in čez pol dneva "porežeš". Jasno, kablovje v cevi uteraj prej. Boš pa moral na mestu, kjer ti pridejo kabli iz tlaka narediti konkreten krater, da boš potem uspel razvrstiti vse tiste rore v eno horizontalno linijo. Tam bodi pač pazljiv, ker boš zagotovo srečal "vodovod".
Se strinjam s tabo, samo problem je, da ni podatka koliko estriha je nad cevmi talnega ogrevanja (in če se posla misli lototi sam, sam ve, koliko je sposoben). Če ga je vsaj 1,5 cm, potem ni problem vzporedno položiti cevi fi 13,5 mm. Vsekakor bo pa moral na lokacijisedabjega izpusta vgraditi talno dozo.
Estriha je minimalno 5cm. Ni pa problem zvrtati eno luknjo ali točkovno poštemati še bolje.

Brez rezanja utora pozabi, boš imel prej mlade zraven. Gre še z dobro štemarco in žlebalom.
Ali pa si sposodi rezkar in daš tri plošče skupaj, nastaviš na 2cm globine in je dovolj za kabel.
mirator
Talna doza (kar se mene tiče) niti slučajno ni potrebna. Je pa odvisna od tega, kar si že napisal - odvisno ali ima dve leve ali dve desne. Tiste spoje cevi se da rešiti na malce bolj "urarski" način in z nekaj malega prostora, da iz tistega okroglega izpusta preideš v vrsto, ko cevi zložiš v linijo. Seveda na tem mestu praksa ogromno naredi.

ElGrigon
Sem bil kar nekajkrat priča prihodu "tamladih skupaj" ob uporabi rezalke. Ko je iz tal ali sten pritekla - sicer ne elektrika - temveč navadna voda. Ob uporabi štemarice in možganov nikoli.
Hvala vsem za odgovore! Kot receno mi stvar ni prevec vsec, ampak ni izbire...

V glavnem mala stemarica pa flex z omejitvijo 1,5cm. Nimam dveh levih rok, pa nekako se mi zdi, da bom sam se najbolj natancen. Garancije za neposkodovano talno gretje mi itak ne bo nihce dal, tako da bo ocitno res najboljsa opcija si vzet en dan casa, pa iti centimeter po centimeter Smile
No, ce komu pomaga, kratek rezime... Smile
Kanalna rezalka z dvema diamantnima ploscama, nastavljena na 2,5cm, estrih porezan v dve liniji skupaj ca. 5cm sirine, 3m dolzine. Slo brez problema, nato bilo potrebno samo se odstemati vmesno plast estriha. Pol ure dela, zaenkrat brez kakrsnihkoli tezav. Talna doza je bila malo bolj komplicirana, ker se je z rezalko dalo odrezati le zunanji rob, ni bil pa tudi noben prehud problem. Rabis le dovolj mocno stemarco.
Lepo da si se vsaj oglasil on sporočil kako si rešil. Take informacije preostalim največ pomenijo. Meni, ki se s takimi in tvoji težavi podobnimi rečmi srečujem skoraj vsakodnevno je zadeva bila že v štartu jasna. Štemarca je za take afnarije zakon. Vse je rešljivo, le malo volje in pazljivosti pa je.
Iskanje po temi