Objave: 226
Teme: 37
Ocena:
1
Vsi proizvajalci montažnih hiš navajajo podatke o toplotni prehodnosti (W/m2K) za svoje stene.
Kako iz tega izračunati (čisto po kmečko in enostavno) porabo energije za ogrevanje?
In kje je meja, da se hišo smatra za nizko energetsko, oz. pasivno?
Ocena:
1
Uf, sicer odličen članek, vendar preobsežen za tole pozno uro :|
Po čem proizvajalci svoje hiše poimenujejo npr. 3 litrska hiša? Ok, vem da to pomeni, da naj bi porabila 3l kurilnega olja na m2 na kurilno sezono (sem zadel?).
Ampak oni ne vejo, v kakšni klimatski coni bo hiša stala, prav tako ne vejo kako bo orientirana glede na strani neba? Kako se torej zanesti na te podatke, ki jih navajajo proizvajalci hiš?
Objave: 1161
Teme: 18
Ocena:
4
Tako da prebereš drobni tisk, kjer piše da je hiša v Ljubljani in je obrnjena na jug.
Ocena:
1
In kakšno porabo lahko ima hiša, da se jo šteje med nizko energetsko?
Ocena:
1
No, pa sem malo pobrskal:
-pasivna hiša: do 15 kWh/m2
-nizko energijska hiša: 15-30 kWh/m2
-energijsko varčna hiša: 30-60 kWh/m2
-energijsko sprejemljiva hiša: 60-90 kWh/m2 (ta ne vem, če je sploh dovoljena po današnjih standardih)
Kurilno olje ima ima naslednjo energijsko vrednost: 1l = 9,7 kWh
Torej 3 litrska hiša komaj še zadošča standardom za nizko energijsko hišo? Sem prav razumel?
Ocena:
1
Aaaa, me je "nick101" prehitel. No, sem kar zadel bistvo, se mi zdi.
Ocena:
1
Ah, kako se bo reklo hiši, mi ni pomembno. Lovim ravno to, kar si omenil, t.j. največjo možno racionalnost. Če bom polovil kakšno subvencijo, ne da bi pri tem moral doplačevati, toliko bolje.
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Po mojem računskem igračkanju z izolacijami, bi rekel, da je nizkoenergijski razred racionalen, pasivni že veliko manj ... Ampak moji računi so bili vezani na obnovo starejše bajte. Pri novogradnji pa lahko subvencije to seveda na glavo postavijo. V vsakem primeru priporočam natančno branje razpisa 54SUB-OB17.
Objave: 6
Teme: 2
Ocena:
0
še ima kdo dostop do teh člankov? kolko gledam so linki nepopolni.
Sem v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja in pred izdelavo PZI-jev, bi rad optimalno izbral debelino zidakov in izolacije. zanima me kakšna je formula za izračun porabe energije glede na toplotno prehodnost stene.
za odgovor se že vnaprej zahvaljujem.
LP
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
1.10.2019 ob 12:16
(*Zadnja sprememba objave: 1.10.2019 ob 12:17 uporabnik pentax.)
Kaj ti bo le podatek o prevodnosti stene, če ima hiša še strop/streho, tla/temelj in pa še kar nekaj stavbnega pohištva?