Halo!
Peč imam vgrajeno od leta 2003 pa so vedno isti problemi. Letos pa sem se odločil, da bom zadevo nekako uredil in sem poklical mojstra, ki je pooblaščen za Lamborgini gorilnike in mi je 0.50 60 stopinjsko S Danfoss šobo zamenjal za 0.50 80 stopinjsko 8SS Danfoss, ker da je kratko kurišče in da je bolje če je kot širši. Pred nastavitvijo je bilo CO emisij po meritvah dimikarjev 3249 , NO2 41 in toplotne izgube z dim.plini 16,7%.
Po nastavitvi, ki jo je opravil serviser z digitalnim inštrumentom je bila meritev sledeča:
Tlak 10 BAR
11% CO2
TEMPARATURA 200 st. C
IZKORISTEK 90,6%
02 5,8%
IZGUBE 9,8%
LAMBDA 1.38
CO 206
T-KOTLA 60 st.C
Računal je 50EUR brez računa (z računom je 68 EUR) in čez teden so prišli dimnikarji-Dovrtel in mi rekli da emisije ne ustrezajo standardu in da mora serviser napisati izjavo da se zadeve ne da nastaviti pod 170 CO, da zadeve potem ne dajo naprej inšpekciji, ki bi mi zapečatila kurilnico (zahteve EU pač).
Malo sem razmišljal, kako je to možno, da se CO ne da nastaviti pod 170 in prišel do zaključka, da nekje peč vleče nek zrak, ki ga serviser ni predvidel. In res. Tesnilo pri kotlu se je polomilo, ko so dimnikarji čistili peč in potem ko je tesnilo puščalo gorilnika ni bilo možno nastaviti. Kupil sem novo tesnilo (10 EUR) in poklical dimnikarstvo Dovrtel, ki so mi zagotovili, da je druga meritev v primeru neustreznosti brezplačna. Prišel je dimnikar, ki pa je imel to srečo, da me ni bilo doma, ker bi v nasprotnem primeru dobil batine...Doma je bila namreč žena, ki ji je brez slabe vesti zaračunal 25 EUR. Ko sem to izvedel, sem v Dovrtel dimnikarstvo poklical direktorja, da kaj za vraga se gredo ,da mi je bilo rečeno, da je druga meritev vedno bresplačna (če prva ni ustrezna). Šefe Dovrtel je poklical dimnikarja, ki je čez 10 minut pripeljal 25 EUR nazaj in strniral račun....
Meritve dimnikarja so po menjavi tesnila na peči naslednje:
CO 88
NO2 146
Toplotne izgube z dim. plini 10,5 %
O2 4,8
CO 11,0 %
T okolice 19 st.
T dimni 233 st.
T kotlovna 65 st.
Vlek -0,13
Oljni madeži NE
Merjeno z Madur inštrumentom
Kljub menjavi tesnila se kapniki še vedno pojavljajo.Ponovno sem klical serviserja ETS Podobnik, ki mi je rekel, da po menjavi tesnila ne rabi nič nastavljat in da ne bo nič bolje, da pa lahko rešim problem z nakupom Benton gorilnika, ki mi bo rešil problem...
Klical sem v IKO Žiri,ki pradaja Feroli peči ,in njihov lokalni serviser dejal, da so prodali zelo veliko teh GN1N 2 členskih peči v kombinaciji z Lamborgini in Termomatic 4 gorilnikom in da ni nikjer nobenega problema. Dejal pa je, da je problem, ker ima 2Feroli 2 členska peč kratko kurišče. Lahko bi dadal 1 člen k 2 členski peči, samo potem bi ohišje peči postalo premajhno in bi vse skupaj izgledalo čudno, bi pa baje rešileo problem (cena 1 člena v IKI ali MIX v Ljubljani 100 €).
Klical sem tudi v Gorico v SANMAK d.o.o. ki je uvoznik Lamborgini gorilnikov. Vprašal sem jih, kako to, da se omenjeni ECO3 gorilnik brez predgretja ne da nastaviti, da se na njem nebi nabirali kapniki, ki zaprejo pokrov za razpršitev nafte. Dobil sem odgovor, da sem prvi, ki je poklical za tak primer in da se ta gorilnik z kratko plameno cevjo, na tej Feroli 2 členski peči lahko nastavi tako kot Bentone gorilnik in jih je izjava Antona Podobnik ETS zelo presenetila, saj je njihov pooblaščeni serviser. Mojster mi je dejal, da če bi imel na gorilniku predgretje tudi nebi rešil problema, ker je predgretje namenjeno gretju nafte kjer je cisterna zunaj. Lahko pa bi predgretje dogradil, kari bi me stalo dodatnih 100€ + delo...Po besedah direktorja Lamborgini gorilnike na veliko od njih kupuje gospod Franci Stroj, ki jim potem na gorilnik doda svojo posodo in še dodatno izboljša NO izpuste...
V glavnem preklical sem že celo Slovenijo serviserjev in vsak pravi drugače.
G Slak iz Tržiča mi je zadevo pripravljen nastavit in mi je po pogovoru zatrdil, da ta šoba, ki jo imam sedaj 0.50 80 stopinjska 8SS sploh ni za v to peč. On bi montiral 0.40 60 stopinjsko in mi zadevo uredil, rekel mi je da ni problema, kar sploh ne morem verjeti...
Drugi serviser iz gorenjske, katerega imena se sedaj ne spomnim in je tudi na listi Lamborgini SANMAK pooblaščenih serviserjev mi je v telefonskem pogovoru pri prvem kontaktu dejal, da je krivo to, da gorilnik dobi preveč zraka in da naj kar sam nastavim zrak pod 1. Rekel sem mu, da brez inštrumenta ne nastavljam nič in da ga prosim, da mi proti plačilu nastavi gorilnik... potem pa je začel komplicirati...Ker je ima Feroli 2 členska peč premajhno kurišče je nastavitev zelo zahtevna in se je potrebno kar zelo pomatrat...Moj gorilnik Lamborgini kar naenkrat ni bil več vredu, ker nima predgretja, čeprav imam cisterno v kleti na toplem...Ker ima hiša v pritličju 5 radiatorjev in v mansardi prav tako, je peč kar naenkrat ratala premajhna( čeprav nobeno zimo še nismo zmrzovali) in rešitev iz njegove strani je bila ta, da kupim Feroli 3 člensko peč in gorilnik s predgretjem. Se pravi menjava celotne kurilnice...
V MIX d.o.o. v Ljubljani so mi povedali, da imajo naprodaj originalni Feroli GN3 gorilnik, ki je narejen prav za 2 člensko peč, ki je nastavljiv od 24 do 36 KW, tako da teorija, da imam premočan gorilnik za tole peč ni kaj verjetna...
VanDen v Kranju, ki tudi prodaja feroli pa mi je rekel, da je 2 členska v kombinaciji z Lamborgini ECO3 brez predgretja čisto vredu in da z 3 člensko pečjo nebi rešil nič, dobil bi še dodaten problem, porabe in glasnega delovanja pri zagonu...
Zadnja ugotovitev, ki pa jo je imel direktor SANMAk podjetja pa je ta, da je lahko kriv dimnik, ker imam preveč 45 st kolen, vlek ni tak kot bi moral biti, zato verjetno z nobeno pečjo ne bom mogel tega urediti.
Kot ste videli se informacije pri serviserjih gorilnikov zelo razlikujejo, ker vsak dela po svoje (eni za hitro prislužene in neobdavčene evre, drugi pa za nevemkaj) zato mi je tale problem gorilnika vedno večja uganka...
Vse rešitve so dobrodošle....
Hvala!
LP B :roll: