PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitev Lamborgini ECO3 gorilnika s pečjo Feroli GN1-2čl.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav!

Imam peč Feroli GN1N - 2 člensko v kombinaciji z Lamborgini ECO3 gorilnikom(kratka plamena peč) brez predgretja. Cisterno za olje imam v kleti in ne na mrazu.
Šoba je 0.50 80 stopinjska 8SS Danfoss. Filter za nafto je rumene barve, koliko mikronski ne vem...Zrak na gorilniku je nastavljen na 1, pritisk nekje 10 barov in razdalja šobe na 0.50. Dimnik je visok približno 10 metrov in je 130mm premera v rostfrei izvedbi(dimnik ima približno 3 kolena pod kotom 45)
Gorilnilnik je bil že nastavljen pol leta nazaj s strani Lanborgini pooblaščenega serviserja z digitalnim instrumentom ravno zaradi nabiranja kapnikov na pokrovu gorilnika in posledično "zabijanja dimnika" s strani gorilnika, pa se problem še vedno pojavlja. Na vsake 3 dni moram zaradi strašnega hrupa pri delovanju gorilnika vse skupaj razdreti in posesati kapnike iz pokrova na gorilcu, potem zadeva že spet nekaj dni deluje.

Zanima me, če je v Sloveniji kak mojster, ki bi mi bil pripravljen dati kak nasvet oziroma ali nastavit gorilnik da se problem ne bo več pojavljal.

Slike kapnikov na Lamborgini ECO3 gorilniku in kurilnice so dostopne na:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://Boby3000.dotphoto.com">http://Boby3000.dotphoto.com</a><!-- m -->

Hvala!

:?:
Rešitvi sta samo dve
- zamenjaj gorilnik z Max 1
- reduciraj dimnik na fi 80 in ponovno nastavi gorilnik. ( ne bo idealno, bo pa bistveno bolje )

Zakaj se to dogaja?
Zato, ker na kotlih kot je vaš ne deluje pravilno niti eden od gorilnikov, ki imajo izvedeno regulacijo zraka na tlačni strani. Pa še konusna glava na dvočlenski peči je povsem neustrezna. Morala bi biti čim krajša in čim bolj široka, da bi omogočila normalno delovanje.
Imeli smo isti problem, serviser je bil ene 5x pri nam, vedno je zrihtal in par dni je blo ok, potem pa enak problem kot pri tebi - rohnenje. No potem smo poklicali drugega serviserja in ta zgleda ok poštimal gorilec, saj problemov že 3 tedne ni - no razen na začetku - manj kot pol sekunde se čuje tak čudn zvok ko puhne. Imamo pa 3-člensko FER peč in baltur spark gorilnik. Imamo pa sedaj probem, da se prepogosto peč prižiga, in gori max 2 minute.
Halo!

Peč imam vgrajeno od leta 2003 pa so vedno isti problemi. Letos pa sem se odločil, da bom zadevo nekako uredil in sem poklical mojstra, ki je pooblaščen za Lamborgini gorilnike in mi je 0.50 60 stopinjsko S Danfoss šobo zamenjal za 0.50 80 stopinjsko 8SS Danfoss, ker da je kratko kurišče in da je bolje če je kot širši. Pred nastavitvijo je bilo CO emisij po meritvah dimikarjev 3249 , NO2 41 in toplotne izgube z dim.plini 16,7%.
Po nastavitvi, ki jo je opravil serviser z digitalnim inštrumentom je bila meritev sledeča:
Tlak 10 BAR
11% CO2
TEMPARATURA 200 st. C
IZKORISTEK 90,6%
02 5,8%
IZGUBE 9,8%
LAMBDA 1.38
CO 206
T-KOTLA 60 st.C
Računal je 50EUR brez računa (z računom je 68 EUR) in čez teden so prišli dimnikarji-Dovrtel in mi rekli da emisije ne ustrezajo standardu in da mora serviser napisati izjavo da se zadeve ne da nastaviti pod 170 CO, da zadeve potem ne dajo naprej inšpekciji, ki bi mi zapečatila kurilnico (zahteve EU pač).
Malo sem razmišljal, kako je to možno, da se CO ne da nastaviti pod 170 in prišel do zaključka, da nekje peč vleče nek zrak, ki ga serviser ni predvidel. In res. Tesnilo pri kotlu se je polomilo, ko so dimnikarji čistili peč in potem ko je tesnilo puščalo gorilnika ni bilo možno nastaviti. Kupil sem novo tesnilo (10 EUR) in poklical dimnikarstvo Dovrtel, ki so mi zagotovili, da je druga meritev v primeru neustreznosti brezplačna. Prišel je dimnikar, ki pa je imel to srečo, da me ni bilo doma, ker bi v nasprotnem primeru dobil batine...Doma je bila namreč žena, ki ji je brez slabe vesti zaračunal 25 EUR. Ko sem to izvedel, sem v Dovrtel dimnikarstvo poklical direktorja, da kaj za vraga se gredo ,da mi je bilo rečeno, da je druga meritev vedno bresplačna (če prva ni ustrezna). Šefe Dovrtel je poklical dimnikarja, ki je čez 10 minut pripeljal 25 EUR nazaj in strniral račun....
Meritve dimnikarja so po menjavi tesnila na peči naslednje:
CO 88
NO2 146
Toplotne izgube z dim. plini 10,5 %
O2 4,8
CO 11,0 %
T okolice 19 st.
T dimni 233 st.
T kotlovna 65 st.
Vlek -0,13
Oljni madeži NE
Merjeno z Madur inštrumentom

Kljub menjavi tesnila se kapniki še vedno pojavljajo.Ponovno sem klical serviserja ETS Podobnik, ki mi je rekel, da po menjavi tesnila ne rabi nič nastavljat in da ne bo nič bolje, da pa lahko rešim problem z nakupom Benton gorilnika, ki mi bo rešil problem...
Klical sem v IKO Žiri,ki pradaja Feroli peči ,in njihov lokalni serviser dejal, da so prodali zelo veliko teh GN1N 2 členskih peči v kombinaciji z Lamborgini in Termomatic 4 gorilnikom in da ni nikjer nobenega problema. Dejal pa je, da je problem, ker ima 2Feroli 2 členska peč kratko kurišče. Lahko bi dadal 1 člen k 2 členski peči, samo potem bi ohišje peči postalo premajhno in bi vse skupaj izgledalo čudno, bi pa baje rešileo problem (cena 1 člena v IKI ali MIX v Ljubljani 100 €).

Klical sem tudi v Gorico v SANMAK d.o.o. ki je uvoznik Lamborgini gorilnikov. Vprašal sem jih, kako to, da se omenjeni ECO3 gorilnik brez predgretja ne da nastaviti, da se na njem nebi nabirali kapniki, ki zaprejo pokrov za razpršitev nafte. Dobil sem odgovor, da sem prvi, ki je poklical za tak primer in da se ta gorilnik z kratko plameno cevjo, na tej Feroli 2 členski peči lahko nastavi tako kot Bentone gorilnik in jih je izjava Antona Podobnik ETS zelo presenetila, saj je njihov pooblaščeni serviser. Mojster mi je dejal, da če bi imel na gorilniku predgretje tudi nebi rešil problema, ker je predgretje namenjeno gretju nafte kjer je cisterna zunaj. Lahko pa bi predgretje dogradil, kari bi me stalo dodatnih 100€ + delo...Po besedah direktorja Lamborgini gorilnike na veliko od njih kupuje gospod Franci Stroj, ki jim potem na gorilnik doda svojo posodo in še dodatno izboljša NO izpuste...

V glavnem preklical sem že celo Slovenijo serviserjev in vsak pravi drugače.
G Slak iz Tržiča mi je zadevo pripravljen nastavit in mi je po pogovoru zatrdil, da ta šoba, ki jo imam sedaj 0.50 80 stopinjska 8SS sploh ni za v to peč. On bi montiral 0.40 60 stopinjsko in mi zadevo uredil, rekel mi je da ni problema, kar sploh ne morem verjeti...

Drugi serviser iz gorenjske, katerega imena se sedaj ne spomnim in je tudi na listi Lamborgini SANMAK pooblaščenih serviserjev mi je v telefonskem pogovoru pri prvem kontaktu dejal, da je krivo to, da gorilnik dobi preveč zraka in da naj kar sam nastavim zrak pod 1. Rekel sem mu, da brez inštrumenta ne nastavljam nič in da ga prosim, da mi proti plačilu nastavi gorilnik... potem pa je začel komplicirati...Ker je ima Feroli 2 členska peč premajhno kurišče je nastavitev zelo zahtevna in se je potrebno kar zelo pomatrat...Moj gorilnik Lamborgini kar naenkrat ni bil več vredu, ker nima predgretja, čeprav imam cisterno v kleti na toplem...Ker ima hiša v pritličju 5 radiatorjev in v mansardi prav tako, je peč kar naenkrat ratala premajhna( čeprav nobeno zimo še nismo zmrzovali) in rešitev iz njegove strani je bila ta, da kupim Feroli 3 člensko peč in gorilnik s predgretjem. Se pravi menjava celotne kurilnice...

V MIX d.o.o. v Ljubljani so mi povedali, da imajo naprodaj originalni Feroli GN3 gorilnik, ki je narejen prav za 2 člensko peč, ki je nastavljiv od 24 do 36 KW, tako da teorija, da imam premočan gorilnik za tole peč ni kaj verjetna...

VanDen v Kranju, ki tudi prodaja feroli pa mi je rekel, da je 2 členska v kombinaciji z Lamborgini ECO3 brez predgretja čisto vredu in da z 3 člensko pečjo nebi rešil nič, dobil bi še dodaten problem, porabe in glasnega delovanja pri zagonu...

Zadnja ugotovitev, ki pa jo je imel direktor SANMAk podjetja pa je ta, da je lahko kriv dimnik, ker imam preveč 45 st kolen, vlek ni tak kot bi moral biti, zato verjetno z nobeno pečjo ne bom mogel tega urediti.

Kot ste videli se informacije pri serviserjih gorilnikov zelo razlikujejo, ker vsak dela po svoje (eni za hitro prislužene in neobdavčene evre, drugi pa za nevemkaj) zato mi je tale problem gorilnika vedno večja uganka...

Vse rešitve so dobrodošle....

Hvala!

LP B :roll:
telmos Napisal:Rešitvi sta samo dve
- zamenjaj gorilnik z Max 1
- reduciraj dimnik na fi 80 in ponovno nastavi gorilnik. ( ne bo idealno, bo pa bistveno bolje )

Zakaj se to dogaja?
Zato, ker na kotlih kot je vaš ne deluje pravilno niti eden od gorilnikov, ki imajo izvedeno regulacijo zraka na tlačni strani. Pa še konusna glava na dvočlenski peči je povsem neustrezna. Morala bi biti čim krajša in čim bolj široka, da bi omogočila normalno delovanje.

Se pravi, da ima Lamborgini ECO3 gorilnik izvedeno regulacijo zraka na tlačni strani in da v kombinaciji s to pečjo ne deluje vredu oziroma dela kapnike??? Potem mi je vodovodar, ki mi je svetoval dobavil in montiral kurilnico vgradil komponente, ki ne pašejo skupaj??? Zakaj potem na podjetju SANMAK zatrjujejo, da je gorilnik vredu za Feroli 2 člensko peč in da JE porblem nekje drugje...Zakaj trgovci potem sploh prodajajo take čudne kombinacije.

Kje pa ima potem gorilnik Ecoflam MAX 1 izvedeno regulacijo zraka?

Telmos, se pravi, da če kupim gorilnik Ecoflam MAX1 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si/plin_olje_obnovljivi_viri.php">http://www.telmos.si/plin_olje_obnovljivi_viri.php</a><!-- m -->
in mi ga nastavi nekdo, ki ve kako, ne bo več problemov s kapniki? Kaj pa poraba in glasnost?Sedaj je poraba gromozanska...cca 15 litrov na dan ( 10,625 € x 30 dni = 318 € /mesec v zimskih mesecih), poleti za sanitarno vodo cca 70€ mesečno.

Kdo pa prodaja Ecoflam gorilnike in kakšna cena bi bila za MAX1?

P.S. Kje si mislil, da reduciuram dimnik? Na izhodu peči pa potem zopet na 130 ali da zamenjam celotni dimnik(cca 1000 €).
Hvala!

LP B

Idea
Vsak pač prodaja tisto s čimer predvideva največ profita. Večina jih kompatibilnost sploh ne zanima. Gorilniki z regulacijo zraka na tlačni strani so primerni za kotle z daljšim kuriščem. Če se tak gorilnik instalira na te kratke kotle, potem prihaja do pulziranja in posledično do izgub na račun eksplozij v kurišču. Te eksplozije pa tudi v veliki meri povzročijo zamazanje gorilne glave (kapnike), da o motečem ropotu in izpadov kita med členi niti ne razglabljamo. Delno lahko pulziranje zmanjšamo z uporabo šobe stainen tip Q
S servisiranjem gorilnikov in učenjem serviserjev se ukvarjam zadnjih 20 let (med drugim sem marsikaj naučil tudi Podobnika). Zakaj se je večina serviserjev obrnila proč od gorilnikov Ecoflama, ki je bila nekoč najbolj prodan tip gorilnikov v Sloveniji, čeprav vsi vedo, kako delujejo na teh kotlih, je predvsem posledica nepravilne politike uvoznikov tistih časov (l1996/7), ker so zaradi nižanja vhodne cene zahtevali namesto Landys elektronike in Suntec črpalke slabšo Brahmo avtomatiko in Delto črpalko. Na ta račun so vhodne stroške znižali za takratnih 12000 lit in zaslužili y 2600 prodanimi gorlniki kar lepo vsoto denarja.. Posledica te neumnosti je bila zamenjava 1083 avtomatik v enem letu in posledično slab glas. Velika večina se jih je razpršila med ostale ponudnike ogrevalne tehnike in delajo pač na tistem programu, kjer jim največ ostane. Če pa jih vprašate o izgorevalnih parametrih in prilagodljivosti gorilnika Ecoflam, vam bodo pa vsi pošteni povedali, da ni imel konkurence le s tisto avtomatiko so vse "zasrali". Delovanje teh gorilnikov na teh "kratkih" kotlih ni primerljivo z nobenim drugim gorilnikom.
"Se pravi, da ima Lamborgini ECO3 gorilnik izvedeno regulacijo zraka na tlačni strani in da v kombinaciji s to pečjo ne deluje vredu oziroma dela kapnike??? Potem mi je vodovodar, ki mi je svetoval dobavil in montiral kurilnico vgradil komponente, ki ne pašejo skupaj??? Zakaj potem na podjetju SANMAK zatrjujejo, da je gorilnik vredu za Feroli 2 člensko peč in da JE porblem nekje drugje...Zakaj trgovci potem sploh prodajajo take čudne kombinacije."

Sanmak je samo prodajalec gorilnikov in o kombinacijah kotlov in gorilnikov nimajo preveč izkušenj.

"Kje pa ima potem gorilnik Ecoflam MAX 1 izvedeno regulacijo zraka?"

na sesalni strani

"Telmos, se pravi, da če kupim gorilnik Ecoflam MAX1 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si/plin_olje_obnovljivi_viri.php">http://www.telmos.si/plin_olje_obnovljivi_viri.php</a><!-- m -->
in mi ga nastavi nekdo, ki ve kako, ne bo več problemov s kapniki? "

Po vsej verjetnosti ti ga bom kar jaz osebno. Ecoflam teh problemov na glavi ne pozna.

"Kaj pa poraba in glasnost?Sedaj je poraba gromozanska...cca 15 litrov na dan ( 10,625 € x 30 dni = 318 € /mesec v zimskih mesecih), poleti za sanitarno vodo cca 70€ mesečno."

Poraba je odvisna tudi od potreb. Če prav razumem ti sedaj gorilnik deluje kar 7-8 ur dnevno?

"Kdo pa prodaja Ecoflam gorilnike in kakšna cena bi bila za MAX1?"

Me lahko kontaktiraš.
Z montažo nastavitvijo, zagonom in meritvami 365 euro *ddv

"P.S. Kje si mislil, da reduciuram dimnik? Na izhodu peči pa potem zopet na 130 ali da zamenjam celotni dimnik(cca 1000 €). "

Najbolje je kar vložiti novo cev v dimnik. Ako ni res ekstremno visok, potem si dal eno ničlo preveč

Idea[/quote]
Zanima me, kateri od ostalih gorilnikov bi bil še primeren za to peč. Malo sem se pozanimal in dobil podatke, kateri od gorilnikov imajo regulacijo zraka na sesalni strani in bi bili primerni:
Termomatic KS03 (brez predgretja) 315€(20%ddv) ali 273,42(8,5% ddv)
Termomatic KS03p(predgretje) 353€(20%ddv) ali 306€ (8,5% ddv)
Bentone B10FUV(s predgretjem) 460€(20%ddv) ali 416€(8,5% ddv)
Rielo RG1NR

cene sem navedel tudi z 8,5% ddv zato, ker če gre zadeva z montažo se lahko proda z 8,5% davkom...že tako ali tako niso prav poceni za tiste par cevi...

Mix v Ljubljani, ki je uvoznik za Feroli mi je danes sporočil, da je regulacija zraka na gorilniku Feroli G03 na tlačni strani in jih vgrajujejo tudi v 2 členske peči.
Feroli G3 ima razpon moči 21-36kW serviserji pa ga baje nastavljajo na 25kW - čudno, saj je peč narejena do 23,3 kW???

Doma imam še čisto nov gorilnik Rielo RG0.1 pa me zanima, če ima tudi ta regulacijo na sesalni strani in bi bil primeren za mojo peč. Razpon ima namreč od 22,5-35,6 kW pa da ne kupujem in če paše bi bilo ok, drugače pa bom moral kupit to, kar predlagaš Telmos...kaj je Bentone B10FUV boljši od Max1, da ga serviserji tako hvalijo? Se lahko ta dva gorilnika med seboj primerjata?
Tile termomatiki so slaba kopija prejšnjih gorilnikov riello G40 in niso prava alternativa. Riello rg 1 ima regulacijo na tlačni strani. Bentone gorilniki imajo regulacijo na vlečni strani vendar se po mojih preizkusih ne kosajo z Max po glasnosti, pa še pretirano dragi so. RG o.1 ali 0.3 pa bi vsekakor bolje delovala na vašem kotlu ker nista konusna tako po moči kot tudi šumnosti. Paziti je potrebno le na nastavitve glave. Ferrolli gorilniki imajo ponavadi regulacijo na vlečni strani in tudi delujejo kar v redu le to pomankljivost imajo, da še niso prešli iz brahme na kako bolj kvalitetno avtomatiko zaradi česar imajo kopico problemov.
Glede na to, da razpolagate z gorilnikom riello rg0.1, bi bilo pametno, da dogradite med nosilec in kotel distančnik, ki bo gorilnik pomaknil malo nazaj in ga preizkusite s šobo Stainen 0.50 gal 80°Q.
Pa se bom z RieloRG 0.1 gorilnikom rešil kapnikov? Mislim, da ta gorilnik nima predgretja, ki bi ga moral imeti zaradi boljšega izgorevanja in zaradi tega, ker se peč velikokrat vklopi in izklopi in takrat gre največ nafte v nič(vsaj tako pravijo serviserji)...

Na kateri strani ima moj Rielo gorilnik rg 0.1 regulacijo tlaka?

Vsekakor ne vem, če lahko nastavitev opravim sam brez kakršnega koli inštrumenta, tudi če vse parametre nastavim tako kot so sedaj na Lamborgini gorilniku: Tlak 10 Bar, Zrak 1, nosilec šobe na 0.50, ostalih parametrov pa ne vem)
Mam en gorilnik viška Riello G3. Za 100 EUR ti ga prodam. Smile
Najbolje, da v kleti naredim zbirko gorilnikov,pa da vidimo, kateri se bo najbolje izkazal...
Naketari trgovci in vodovodarji so res cvetke od znalcev, ker prodajajo kombinacije, ki sploh ne pašejo skupaj... Danes sem v različnih trgovinah spraševal, kateri gorilnik od teh, ki ga prodajajo, ima regulacijo zraka na sesalni strani, pa so mi skoraj vsi rekli, da je to tisti bel vijak za nastavitve in da je na zunanjem ohišju ...Švašta izveš od telih trgovcev.. uvažajo vse živo, pa ne vedo kaj...prodajajo, pa ne vedo, kaj paše skupaj...Vodovodarji pa najraje svetujejo Buderus ali Viessman komplete, ker se ni potrebno ukvarjat s tem, kaj paše skupaj, ker je gorilnik že v kompletu...

Kupim peč na drva, ki deluje na 130mm dimnikuSmile) najbolj da vso tole inštalacijo porežem z rezilko ven in za vsako sobo kupim eno električno pečko...Poraba bo sigurno manjša...
bla bla
Sem pa pred leti kupil takrat najdražjega buderusa z modroplamenskim gorilnikom, pa smo morali dati na dimnik dušilec, tako je grmelo. Je pa res, da se pri viessmanu in buderusu brez dela največ zasluži. Tudi jaz jih prodajam in montiram, da ne bi bilo pomote. Rabati so pač v procentih in več kot postrojenje stane, več ti ostane. Da so pa superiorni in , da se tile ne bi kvarili, pa naj kar lajajo v luno. Vendar pa je realnost povsem drugačna. Jih imam vsak dan po rokah in točno vem za vse pomanjkljivosti enih in drugih, zato ne bi nobenega prav posebej hvalil. Sicer pa, če ima naprimer gorilnik danfoss predgretje, siemens elektroniko, suntec črpalko, aeg motor istih kod, me ne bo noben prepričal, kako je nek buderusov boljši od npr. ecoflama, ko pa imata iste kat. številke sestavnih delov. Zame je pomembna glava in način ter točnost regulacije zraka. Vsi gorilniki, ki imajo regulacijo zraka za ventilatorjem so bolj občutljivi na pulziranje. Regulacija na sesalni strani je vedno bolj točna, in zanesljivejša pa tudi ne dovoljuje pulziranja. Riello rg0,1 ima regulacijo na tlačni strani in istočasno tudi elektromagnet, ki preprečuje tresenje lopute in je zaporedno povezan z tuljavo za dovod goriva. če se ta krog prekine tudi gorilnik ne vžge.
Citat:Glede na to, da razpolagate z gorilnikom riello rg0.1, bi bilo pametno, da dogradite med nosilec in kotel distančnik, ki bo gorilnik pomaknil malo nazaj in ga preizkusite s šobo Stainen 0.50 gal 80°Q.

Je pametno pri vseh močnejših gorilcih uporabljenih na kratkh (malih) kotlih dati ta distančnik umes? Ker mi ta distančnik imamo, vendar je gorilec oddaljen vsega 5 cm od zunanje stene peči. Bi moral biti več? Peč je FER 3 členska, gorilec Baltur Spark.
Če bi se pravilno izrazil, gre za gorilnike z dolgo glavo. Pri teh se vsekakor izplača pomakniti jih nazaj do prednje stene z dodatnim distančnikom. Gorilniki z dolgo konusno glavo so smiselni pri kotlih z daljšim kuriščem z povratkom plamena kot so unical, kiv in podobni jekleni kotli. Tam je dolga glava obvezna. Ako pa imate gorilnik z dolgo glavo v kratkem kurišču, potem se del razpršenega olja kondenzira na zadnji steni. Posledica je nepravilno izgorevanje, povečan CO in CxHy v dimnih plinih. Bacharach je običajno rjavkaste barve. Nekateri to rešujejo z dodatnim šamotnim vložkom pred zadnjo steno vendar tudi se ta rešitev ni pokazala kot optimalna, saj lahko povzroči kar nekaj dodatnih neprijetnosti.
1 2
Iskanje po temi