PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Pritožba na komunalni prispevek

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo;

Prejeli smo odločbo o višini plačila za komunalni prispevek.
Naša neto tlorisna površina je 135m2. Velikost parcele pa je 849m2.
Parcela ni opremljena s kanalizacijskem in vodovodnim omrežjem, česar mi tudi niso zaračunali. Edino je opremljena s cestnim omrežjem, ki poteka vzdolž cele parcele. Trenutna višina za plačilo je 7000€. Na podlagi katerih vzrokov lahko prosim za znižanje prispevka?

Cestno omrežje so mi računali po enaki formuli kot če bi gradili v mestu. Naša cesta nima pločnika, na delih ceste je cesta ozka, če se srečata 2 avtomobila je na delih ceste problem. Če pa srečaš šolski avtobus (javnega prevoza drugače nimamo), ali tovornjak ki pelje hlode, se pa rabiš nekje ustaviti in počakati da se gre mimo. (hočem povedati da je cesta mišljena za 1 avto, mogoče 2, kaj več pa ne). Prehitevanja na tej cesti ni. Cesta je v slabem stanju, polna lukenj (gradimo v vasi, 20km oddaljeni od mesta, cesto nam flikajo vsake 4 leta pred volitvami :roll: )
Potem pa še parcela sama: cela vzhodna in južna stran je breg, ki je neuporaben za kakršnokoli rabo. Vzdolž cele zahodne strani pa tudi izgubim 4m, ker poteka cesta in nemem postaviti nič.

Če napišem v tem smislu bi bilo ok?
Pozna kdo kakšnega ki se ukvarja s pritožbami?

Hvala in lep dan
Smile edino kar lahko narediš je da razpalceliraš preostalo parcelo na minimalno zahtevano površino ki jo zahteva občina .......drugje ne boš veliko dosegel. jaz sem ga plačal 11700€ ........takrat nisem vedel al se naj zjokam al grem v stanovanje ......nekako so mi razložili v tej smeri ........kar občina hoče vzame na eden ali drug način. In verjemi imajo mnogo možnosti da ti še kaj vzamejo. Plačaj in pozabi.
točno to naredi, jaz sem tudi. komunalni prispevek je na hišo - tu nimaš kaj, kakršna je, je in pa na parcelo na kateri stoji hiša. nekatere občine pustijo baje še vedno, da se določi kao gradbena parcela - pač parcela ki po projektu paše k hiši in se plača samo na tisti del parcele, drugače pa jim to ni treba. torej se upošteva komplet parcela, na kateri stoji hiša. lahko parcelo pač razparceliraš na 2, na eni bo vse to plačano na drugi pač ne. v naravi bo pa zadeva identična.
Ene občine imajo zahtevo, da po parcelaciji ostane samostojna parcela tako velika, da je na njej možno zgradit objekt.
7k€ in 11k€ je veliko? Pri nas je 20k za cca 600 m2 veliko parcelo :/
Da ne odpiram nove teme, se oglasim pod to.

Torej smo v fazi pridobitve PGD, komunalnega prispevka še nismo plačali. Gre za parcelo veliko okoli 700m2, kjer je v preteklosti že stalo gospodarsko poslopje (bila je neka stavba), gradila se bo dvonadstropna hiša 200m2.

Ali je možno, da bi na občini dokazali, da je na tej parceli v preteklosti že stal objekt (ki ga sicer ni več, prejšnji lastnik parcele ga je podrl) in bi bil komunalni prispevek zaradi tega nekoliko manjši?

Lp
Ortofoto.
Torej je možno? Priložimo DOF in je to to?
Za gospodarsko poslopje ne vem ce dobis kaj "popusta". Pa da ne bos potreboval se kak rusitveni nacrt potem delat...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
To je pa druga zadeva, na katero sem pomislil. In ne vem če je bila urejena. Razen če bi rekel, da se je objekt podrl sam vase. V tem primeru potem ni problemov...?
nova gd. zakonodaja, prinaša poenostavitve za investitorje. Od junija prihodnje leto, ko stopi v veljavo, tako ne bo več treba pridobiti gradbenega dovoljenja za odstranitve objektov, manjše rekonstrukcije in začasne objekte itd...
Od junija prihodnje leto, ko stopi v veljavo...
Misliš od junija letos.
Kako pa je z doplačilom?

Gradbeno dovoljenje je bilo izdano in je še veljavno. Komunalni prispevek je bil plačan v celoti. Takrat se je računalo po občinskem odloku.
Sedaj se bo gradila drugačna hiša, izdano bo novo gradbeno dovoljenje. Površina hiše je večja. Občina nima več svojega odloka, zato uprablja pravilnik o podlagah za odmero komunalnega prispevka na osnovi povprečnih stroškov opremljanja stavbnih zemljišč s posameznimi vrstami komunalne rabe (ur.l.RS, št. 95/2007, 61/2017-ZureP-2).

Na občini bi radi na novo izračunali celotni prispevek. Ni tako, da se v tem primeru doplača samo razlika v poršini hiše?
Investitor je v obeh primerih ista oseba.
Če je že bil enkrat plačan za povečano površino je smiselno, da plačate samo še dodatno razliko in ne še enkrat tisto, kar ste že plačali.

Lahko pa zahtevate nazaj predhodno plačan komunalni prispevek, če se objekt ne bo gradil. Vam ga vrnejo in potem na novo odmerijo. Tako bi bilo formalno najbolj pravilno.
najprej ugotovi, kaj ti bolj koristi. če ti obračunajo po novem za staro gradbeno - bi te prišlo več ali manj? če bi te stalo več, potem ima smisel prositi samo za "aneks", kar pa je zelo težko - sploh ob drugačnih načrtih. ampak potem bi tudi papirji morali biti pripravljeni kot "aneks", od nekod bi moralo jasno izhajati kaj je bilo prej in kaj sedaj. potem pa upaš, da boš uspel upravno enoto prepričati.

v drugem primeru, če bi te stalo za prejšnji objekt manj, bodi tiho, zahtevaj le da ti že plačano vštejejo v račun. in iz papirjev naj izhaja, da gre za spremembo oz. podaj takšno izjavo, da gre za spremembo na podlagi že izdanega gradbenega. naj ti lepo izračunajo za celoten objekt in boš na boljšem.
1 2
Iskanje po temi