PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Črpalka hidroforja ne dela - je vzrok tlačno stikalo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na starem klasičnem hidroforju je prenehala delovati črpalka.
Kabli so vsaj na videz v redu.
Če preizkusim z žarnico, vidim, da je vtičnica pod napetostjo, žarnica sveti. Preverim še napetost na črpalki - tam ne zaznam faze in tudi žarnica ne sveti.

Torej je nekaj narobe s tlačnim stikalom, ki ne "odda" napetosti naprej, čeprav je hidrofor prazen?
Tlačno stikalo je Italtecnica tip PM/5.

Malo sem še vrtil gumb za nastavljanje vklopa/izklopa, če se je mogoče v stikalu kaj zataknilo - ne pomaga.

Naj nabavim novo stikalo, ali pa je lahko tudi kaj drugega?
Vnaprej hvala za kakšen nasvet, kako popraviti, da ne zarinem v investicijo brez potrebe!
Ali je na stikalu napetost?
Za začetek rahlo udari po tlačnem stikalu. Lahko je zaštekal. Nato vzami pokrov iz stikala dol ter, ga malo našpricaj z WD ali kakšnim drugim mazivom. Če to nebo pomagalo pa bo potrebno stikalo zamenjati.
kamenkost
Napišeš vse nekaj na pol: gre za kak hidrofor? Enofazen ali trifazen? Nekaj mi pravi, da gre za enofazen hidrofor. Možnosti za okvaro je lahko več. Če si na dovodu tlačnega stikala z žarnico ugotovil prisotnost napetosti, te napetosti pa ni na izhodu tlačnega stikala je fuč tlačno stikalo ali pa ni ustrezno nastavljeno. Če na izhodu tlačnega stikala imaš napetost je nekaj narobe v povezavi od stikala do motorja. Preveri napetost še na motorju. Če na motorju najdeš prisotnost napetosti sta možnosti okvare le še dve. Prva je zagonski kondenzator in druga je da je umrl motor. Tudi enofazni hidroforji imajo v veliki večini trifazne motorje izdelane sicer za 230 in ne 400V, rabijo pa zagonski kondenzator, kateri jim določi smer vrtenja. Za definiranje vseh težav je dovolj žarnica razen za ugotavljanje stanja kondenzatorja. Tam je potreben instrument ali pa vsaj kaka dioda, preko katere se kondenzator napolni na max. in se ga da v kratek stik, pri razelektritvi se sliši tisti majhen pok. V investicijo verjetno še ne bo treba hodit, saj so to dokaj zanesljive zadeve, tudi tvoja. Treba bo le locirat (pa odpravit tudi) tisto napakico.

Sebek
Kontaktov se ne šprica z WDjem. Ker je to rešitev na kratki rok. Kasneje se na pošpricanem nabere še več prahu in svinjarije. Potem gre le še navzdol, ko bo res treba kupiti novo. Sploh če gre za kak kontaktor je to njegov zanesljiv konec. Pričelo se bo najprej z brenčanjem....
Tu sem bolj mislil, da se namažejo vzmeti, kot pa elektro kontakti. Če je napaka na kontaktorju, so verjetno zaštekale vzmeti, kot pa da so oksidirani elektro kontakti. Je pa težko karkoli ugibat kaj je narobe, če niti ne vemo za kak hidrofor gre in kako dolgo je obratoval.
Ne glede na vse: Mene so v šolah učili da se elektro-mehanskih sklopov ne maže. To mi potrjujejo tudi 40 letne izkušnje. Zaštekanih vzmeti v kontaktorjih tudi še nisem srečal. Zašvasane, zgorele, pregrete, zamaknjene kontakte ja, vzmeti ne. Pa sem tega spustil tisoče čez roke.
laso Napisal:Ali je na stikalu napetost?

Najbrž je, saj je vtičnica v redu, vtikač je ulita plastika in težko da bi bil tisti meter kabla od vtičnice do stikala pretrgan. Na drugo stran do kontaktov črpalke vsekakor ne pride nič.

Ne morem pa pogledati kontaktov na stikalu, ker ne vem, kako se odpre pokrov!
Upam, da stari mački poveste, kako ga lahko snamem. Vijaka, ki bi bil povezan s pokrovom, ne vidim nobenega. Nisem hotel preveč pritiskati z izvijačem po plastiki, da ne bi iz nevednosti česa polomil.
Kako, za vraga, torej snamem pokrov stikala?
Kaj ko bi dal sliko tega tlačnega stikala in hidroforja. Nobenemu se sanja ne, kak hidrofor imaš.
kamenkost Napisal:Ne morem pa pogledati kontaktov na stikalu, ker ne vem, kako se odpre pokrov!Kako, za vraga, torej snamem pokrov stikala?
Takole: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=03YHa8_8AB8">https://www.youtube.com/watch?v=03YHa8_8AB8</a><!-- m -->
Po tolikih postih bi vprašal le, ali si nekje na samem v Sibiriji, sredi Sahare ali Gobija, ali v aljaških gozdovih, da nimaš enega soseda štromarja s fazenbrifarjem in univerzalnim inštrumentom (dokler si še živ)?
Hudir je edinole v tem, ker od gledanja noče pokrovček dol skočit, sosedovemu štromarju pa bo treba en deci nalit.
laso Napisal:
kamenkost Napisal:Ne morem pa pogledati kontaktov na stikalu, ker ne vem, kako se odpre pokrov!Kako, za vraga, torej snamem pokrov stikala?
Takole: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=03YHa8_8AB8">https://www.youtube.com/watch?v=03YHa8_8AB8</a><!-- m -->

Hvala, laso, super! Včasih najenostavnejše stvari kronani osli težko razumemo, medtem ko nam nobena kvantna teorija ne dela težav... :lol:
Hvala vsem, ki ste se oglasili! Hvala še posebej arbajterju za lepo analizo možnih vzrokov za prenehanje delovanja črpalke, prav tako lasu za ruski filmček.
Kakšne vrste okvara je pravzaprav bila, moram še pogledati demontirano stikalo - danes za to ni bilo časa.
Stikalo sem brez težav zamenjal za novo (13,99 € ) in črpalka zdaj lepo deluje.
Ko bi bila slika bi bilo rešeno tri dni nazaj.
Bom si kar sposodil temo. Imam enofazni hidrofor - in bo treba zamenjat tlačno stikalo, ker je že fejst dotrajano. Sedaj imam naslednje tlačno stikalo od Energoinvesta (tip TST-J)

[Slika: sklopka.jpg]

Mi lahko svetujete, kakšno stikalo nabaviti - bo kaj v tej smeri ok:
https://www.hisa-crpalk.si/tlacno-stikalo-pt12.html
Iskanje po temi