PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Električno talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@bozgom
Še nobenega avta nisem zamenjal ker je "crknil", ampak ker je bil nekoliko "zmahan" in sem še nekaj dobil za njega.

Ne omenjaj mi mobilne telefone, ker je to popolnoma potrošna roba. Nekaj sem jih razbil, tisti ki so bili s tipkovnico je ta začela štekati, le eden mi je crknil.......

Hladilnik mi je v 40ih letih crknil eden, eden je bil zamenjan, ker se ni skladal z zamenjano kuhinjo, kaj več pa jih ni bilo.....
STČ deluje 16 let, upam da bo še 16.
Televizorje sem v začetku kot študent in potem mlada družina "recikliral" iz starih, ki sem jim zamenjal kak del. LCD je star 9 let .......
Mlinčke, mikserje in podobno je smešno poceni, da bi popravljal.....

Skratka, da bi bilo nekaj nepopravljivo, ga skorajda ni.
Seveda pa ne boš določenih stvari popravljal, ker je pač tehnološki napredek tak, da se pač odločiš za novo.

Komentiral pa sem odločen komentar, da v 30-ih letih pokuriš 3 TČ, čeprav tega do sedaj še nobeden ni potrdil! In zato moj sarkazem!
Citat:Komentiral pa sem odločen komentar, da v 30-ih letih pokuriš 3 TČ, čeprav tega do sedaj še nobeden ni potrdil! In zato moj sarkazem!
Če nekaj še nihče ni potrdil to nikakor ne pomeni, da tega ni. Lahko ji pokuriš tudi 5 če imaš smolo.

Ti imaš očitno naprave dokler delujejo, nekateri pa uporabljamo tudi svinčnik in radirko ter jih zamenjamo, ko so tehnično problematične (okvare, servisi...) ali tehnološko zastarele (boljši izkoristek..).
Ali pa so rezervni deli dragi kot prasica in raje kupiš novo.Homer samo zate Link ene od spletnih trgovin :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bublshop.co.uk/ekhbrd011aav1/c48?sortby=priceh-l">http://www.bublshop.co.uk/ekhbrd011aav1 ... y=priceh-l</a><!-- m -->
kjer lahko vidiš naprimer ceno kompresorja za Daikin HT za skoraj 1500 funtov.itd,itd....
Pri tvoji je še dodatna jeba,da sta vgrajena 2(dva)kompresorja.Upam da kdaj daš za mašo,da ne bi okoli tvoje hiše vžgala kakšna strela. :lol:
@timi11
Imaš avto?
Ja?
No, koliko "zaribanih" motorjev si imel?

Pač običajno nakladanje "bulšita" brez kakršnekoli realne osnove.
Kdaj bomo morali menjati TČ preprosto ne vemo

@bozgom
Citat:Ti imaš očitno naprave dokler delujejo
Torej bi po tvojem moral mojo 16 let staro STČ zamenjati, ker sodobne imajo boljši COP?!
9 let star LCD naj vržem stran, ker je novi boljši, tanjši manj porabi in ima še xy možnosti, pa čeprav mu nič ne manjka?
@timi11
Citat:Upam da kdaj daš za mašo,da ne bi okoli tvoje hiše vžgala kakšna strela. :lol:
Ne zanašam se na maše, ampak imam urejene ozemljitve in prenapetostne zaščite!
Homer Napisal:Torej bi po tvojem moral mojo 16 let staro STČ zamenjati, ker sodobne imajo boljši COP?!
9 let star LCD naj vržem stran, ker je novi boljši, tanjši manj porabi in ima še xy možnosti, pa čeprav mu nič ne manjka?
Glej, ali ne razumeš ali pa obračaš besede. Zaradi mene jo lahki imaš še 100 let, če želiš. Sam bi pač vzel svinčnik in radirko dal na eni stran SCOP stare, SCOP nove, porabljeno energijo sedaj, porabljeno energijo potem, verjetnost okvare v najhujšem mrazu, cena in dostopnost rezervnih delov... vse skupaj preračunal za npr. 10 in bi videl ali bom čez 10 let imel več denarja, če vztrajam še s staro ali pa bom imel več, če kupim novo.
Homer Napisal:@timi11
Citat:Upam da kdaj daš za mašo,da ne bi okoli tvoje hiše vžgala kakšna strela. :lol:
Ne zanašam se na maše, ampak imam urejene ozemljitve in prenapetostne zaščite!
To ti nič ne pomaga, če strela udari v bližnjo hruško Big Grin

Drugače pa - a imaš izvedeno tristopenjsko zaščito in imaš na zunanji enoti ozemljitvene vodnike ustreznih presekov?
@bozgom
In meni očitaš, da sprevračam besede, a sam po eni strani praviš, da bom pokuril tri TČ, potem pa to obrazložiš s trditvijo, da se mi ne splača imeti staro TČ zaradi slabšega SCOP.
Električno gretje s SCOP 1 pa bibilo na 30 let OK in poceni, ker je menda nepokvarljiva...

Kot sem napisal, je to brezvezna debata, ki jo lahko zaključimo šele čez 30 let, ko bo vsak lahko povedal svoje izkušnje. No mene takrat verjetno ne bo več zraven ......
@Homer dj umiri se malo in preberi še nekajkrat. Očitno je, da ne prevračaš besed ampak enostavno ne razumeš.
Kje sem trdil, da boš moral v 30 letih zamenjati 3 TČ?
Kje sem trdil, da se ti ne splača imeti stare TČ zaradi slabšega SCOP?

Res je težko debatirati z osebami, katere nekaj vzamejo od enega, drugo iztrgajo iz konteksta drugega in potem napade z vsemi topovi.
Ti si se vpletel v moj komentar s "pripombami" timi11 in ne jaz v tvojega!
ower & out
JaBK Napisal:Kar ne odgovori na moje naslednje vprašanje. So potem, če je to zdaj neka praksa, že naredili ustrezne kanalske klime za normalen denar. 5 let nazaj je bil Mr. Slim. minimalen pretok 2x tolikšen kot standarden 300m3/h rekuperator, ki nikdar nima 300m3/h v praksi najbrž.
Se opravičujem za pozen odgovor. Sem par dni googlal in imaš prav, dejansko na trgu ni kanalskih enot manjših moči. Sicer imajo kanalske klime enake zunanje enote in predvidevam da tudi drobovje notranje enote kot stenske klime istih proizvajalcev, ampak slednje se spustijo do 1kW, medtem ko kanalske pod 3kW ni za dobiti. Morda se jo da izdelati po naročilu, kot je dal avtor bloga na povezavi izdelati TČ zemlja-voda z močjo le 2kW:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://ugodnagradnja.com/index.php/ogrevanje/praksa/toplotna-crpalka/">http://ugodnagradnja.com/index.php/ogre ... a-crpalka/</a><!-- m -->

V redni ponudbi proizvajalcev klim pa očitno res ni na razpolago ustrezne rešitve za pasivne hiše.

Glede omejitve 10W/m2, kot pravim je to ena od dveh opcij, lahko izbereš ali to ali pa 15kWh/m2a, kar pač lažje dosežeš, v enem in v drugem primeru se hiša šteje za pasivno hišo. A le doseganje omejitve 10W/m2 omogoča uporabo prezračevlnega sistema tudi za ogrevanje, če tega na izkoristiš in vgradiš ločen sistem centralnega ogrevanja potem je omejitev 15kWh/m2a brez pomena, lahko bi porabila tudi 16kWh/m2a ali pa 20, ogrevalni sistem bi oboje zmogel.

Tako da, z mojega vidika je "prava" pasivna hiša vendarle takšna, ki izpolnjuje pogoj 10W/m2 in se ogreva oziroma dogreva preko prezračevalnega sistema. A po drugi strani je prav, da način ogrevanja ni predpisan, ker to je pripomoglo k popularizaciji standarda, tako da je danes več pasivnih hiš, kot bi jih bilo sicer, in tako v povprečju porabimo manj energije. Tudi hiše, ki niso pasivne, uporabljajo nekatere pridobitve razvoja standarda, na primer troslojna okna. Skratka, same dobre stvari - pa naj bo tudi hiša s talnim gretjem pasivna.

Kar se izkoristka rekuperatorja tiče, je pravzaprav vseeno. 10W/m2 ogrevalne moči se doseže s tem, ko se standardni tok svežega zraka segreje iz 21C (temperatura v prostoru) na 50C (zgornja omejitev, da ne pride do smojenja prahu). Zaradi neučinkovitosti rekuperatorja iz njega dobimo zrak, ki je hladnejši od 21C - bolj neučinkovit kot je rekuperator, bolj hladen je zrak. Da te izgube nadoknadimo, moramo zrak segreti nazaj na 21C, a s tem sploh še nismo posegli v naš "proračun" 10W/m2, ker slednjega nam da šele segrevanje nad 21C. Torej dejanska učinkovitost rekuperatorja ne bi smela vplivati na to, ali lahko hišo ogrevamo le preko prezračevalnega sistema, bistvene so toplotne izgube skozi ovoj stavbe.

Glede sanitarne vode pa se opravičujem za nesporazum, komentar ni letel nate, ampak na bozgoma, ki je upošteval zgolj energijo za ogrevanje objekta ko je primerjal stroške elektro grelcev proti TČ.
Pozdravljeni!

Ker je moje glavno vprašanje glede talnega gretja, sem se odločil, da ga postavim v tole temo...
Da orišem mojo situacijo:
S punco preurejava zidanico v hiško, notranje dimenzije 6x5m, klet je vkopana, v pritličju bo predprostor, kopalnica in v enem prostoru kuhinja, jedilnica in dnevna soba. V mansardo vodijo okrogle-zavite stopnice (jih je naredil moj dedek, zato sem jih pustil notriSmile ), mansardo smo letos spomladi dozidali-5 šar+obloga,nova streha gerard in 8 cm termotopa, pod njo že imam izolacijo med trami cca 15 cm. Fasada je končana, debeline 10 cm. Notri so nova plastična okna Ug=1,1.
Glede ogravanja precej kolebam in sproti spreminjam zadeve. V mansardi že imama klimo Daikin 3,5kW, ki bi bila uporabljena za ogrevanje mansarde. V pritličju v dnevni sobi je kamin Color E-wasser, na katerega se lahko priklopijo radiatorji s toplo vodo, vendar sem si zdaj malo premislil, saj mi zaradi prostorske postavitve in tudi premalo prostora radiatorji ne dišijo najbolj. V osnovi bi naj sam kamin zadoščal, saj je kar močan (mislim da je 8,5kW), plus stopnišče v mansardo je odprto. Tla še niso končana niti v mansardi niti v pritličju (kleti ne preurejam). Razmišljam, da bi v pritličju naredil estrih, zdaj ko je možnost, da nebosta vlaga in mraz prihajala iz kleti v dnevno,jedilnico,kuhinjo. Potem pa mi je mojster dal idejo da bi naredil še talno gretje-električno. Oče pa pravi da če sem pameten naj naredim vodno talno gretje. Moram gledat na ceno ker sem že veliko vložil in zapravil vse prihranke, vodno talno je cca 30€/m2 če sem prav zasledil+da je potem smiselno imeti TČ zrak-zrak, torej je za 35m2 1.050€+cca6000€ za TČ investicija ogromna. Predvsem me zanima, če se odločim za električno talno gretje v pritličju-cca 35m2-ali je energijsko potratna zadeva ali ne preveč. Namreč škoda mi je investicije, če bom potem ugotovil da pokuri preveč € in imel izklopljeno.... Wink po drugi strani je pa fajn če bi nama malo dogrevalo stanovanje ko sva v službi, pa potem še zakuriva kamin po potrebi.. bova pa dala el.talno v kopalnico, to pa sigurno in el.radiator lojtro.
Upam da bo razumljivo moje zmedeno vprašanje, in bom vesel kakršnegakoli predloga, tudi izven konteksta.

Hvala!
A imata namen živeti vsaj 10 let? Če je odgovor ja, potem je ogrevanje smiselno narditi kot je treba. Estrih z izolacijo vsaj 10 cm je v vsakem primeru dober. Če klima v nadstropju dela dobro in za kopalnico že vesta kako in kaj bi bilo najbolj smotrno v pritličje še eno klimo za cca 700€ glede na to da imata že kamin. Če je kamin vzidan lahko v vzidan del prebiješ luknjo ali dve fi 100-150 mm (meni je tak način ogreval mansardo 55 m2, resda z toplozračnim).Jaz bi verjetno ubral to pot.
Če že TČ in talno, potem za cel objekt, ker za 35 m2 se računica ne izide. Imajo pa TČ trenutno visoke subvencije če "odstraniš staro kurilno napravo". Hkrati rešiš še ogrevanje sanitarne vode.

Glede izolacije bi najbolje znal povedati kdo, ki je objekt videl. Včasih kdo misli, da ima dobro izoliran objekt, a če ima neizolirano klet, ogromno toplotnih mostov, 15 cm slabo izoliranega na stropu mansarde, tistih 10 cm v praksi ne pomeni kaj dosti.
Pozdravljen!
Namen imava živeti v stanovanju cca 10 let, če pa bojo finančne razmere neugodne pa lahko je lahko bivanje tudi stalno.. ja sem malo gledal cene in ugotovil, da je estrih cca 10-11€/m2, bom videl če je temu res tako,saj pride mojster v soboto na ogled. Vodno talno in TČ mi je res prevelika investicija, tako da odpade. Ideja z klimo v pritličju mi je kar všeč! Kamin je prostostoječ ampak je blizu stopnic, tako da gre ravno prav toplote v zgornje nadstropje-preverjeno Smile klima zgoraj še ne obratuje ker notranja enota še ni zmontirana, saj še ni zbeljeno.. nisem se še odločil, ali bi dala poleg kamina in klime v pritličje v dnevno tudi talno-bolj zaradi tega, da ni mrzlo v noge, kot pa za samo ogrevanje...moram se pozanimati, koliko stane el.talno ogrevanje za cca. 25m2 in en termostat. praviš, da je bil samo toplozračni kamin dovolj za ogrevanje 55m2 mansarde? Brez kakšne klime?
Lp
Bil je dovolj ampak je bil 15 kw toplozračni in vzidan in iz vzidanega prostora zvrtane 3 luknje, dve fi 100 ena fi 150. Težko rečem, kako se bo obnesel prostostoječi. Klima je bila, ampak za hlajenje v julijskih in avgustovskih dneh.
Glede talnega v pritličju je pa tako, če boš želel preprečiti občutek hladnega boš moral tla segrevati na 25 stopinj ali še kaj več, kar pa ob kolikor toliko dobri izolaciji že zadošča za celotno ogrevanje in zahteva svoje kwh. Če predpostavimo da bi TČ porabila za ogrevanje z talnim 200€ za tak objekt in ima SCOP 3 bi bil strošek z električnim talnim cca 600€. Seveda še moraš rešiti ogrevanje SV.
1 ... 6 7 8 9 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi