PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Pametna hiša?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vsak se sam odloči kaj potrebuje. V prvi fazi odločanja prevlada navdih inspiracija, in človek si zamisli 1000 in 1 stvar ki bi jo rad imel. Ko izve ceno glede na zahteve, pa začne trobiti kako je elektronika s Kitajske zanič in da nič ne dela tako kot bi moralo.

Predvsem menim, da bi si vsak sam moral izbrati kar si želi.
Pri raziskavi trga sem ugotovil, da nam ponujajo več ali manj zelo inteligentne hiše za zelo veliko denarja. Če me razumete, ponujajo nam mercedesa, fiata pa ne trži nihče.

Poznam primer, ko je ostarela gospa živela sama v svojem nadstropju hiše. Sin ji je hotel preurediti zadeve v hiši in sicer tako, da bi imela elektro pogone na senčilih, regulacijo ogrevanja/hlajenja v hiši ter hitro tipko za klic v sili 112! Na trgu so mu nudili same izdelane rešitve, ki so ponujale trikrat preveč kar je on potreboval.
Naredila sva z mini krmilnikom svetovno znanega proizvajalca. Reklame ne bom delal.

Zadeva deluje še danes-brez problemov.

Cena je bila pa glede na ponudbo trga manjša kar za 4 krat - pa smo bili na koncu vsi zadovoljni. On, jaz in njegova mama - ki je z veseljem pritiskala tipki senčila gor in senčila dol!

LP

Smile
Mobitel vedno zazvoni takrat ko imaš polhen fangel zmešanega gipsa....
LED diode imajo izkoristek okoli 40% (električni) - vsaj tak se mi zdi.
Drugače malo star podatek za bele ledice:
[img]httpunichr("58")//imagesunichr("46")vnuunichr("46")net/gb/inquirer/news/2006/02/03/nichia-makes-breakthrough-on-white-led-efficiency/whiteledunichr("46")jpg[/img]

PIr senzorji imajo eno napako in sicer če ti miruješ in si po možnosti pokrit s kako odejo pred televizijo te za njih ni - lič se vgasne in potem ko se stegneš po pivu se luč prižge in jaz popi___m.
Tako da je že skrajni čas, da vsakemu človeku damo en čip pod koži, da teh težav več ne bo in bodo senzorji lahko lepo delovali glede na prisotnost človeka :-)

Od avtomatike bom pa imel garažna vrata na daljinec in mogoče kak dvih LCD ja iz omare, da ne bo TV vedno na steni in vabil k gledanju.
Rad bi nadaljeval to temo ...

Malo sem pregledal, kaj vse obstaja na to temo, pa me zanimajo mnenja o tem, katerega sistema se lotiti:
- KNX/EIB
- X10
- LONWorks

Te zadeve so precej drage, kako ceneje skozi? (v prvi fazi zgolj senčila - tipke ob oknu in možnost centralnega odpiranja/zapiranja). Uporabiti kakšen krmilnik (npr. Siemens Logo) in vse žice speljati centralno? Kako potem zagotoviti odpiranje ob oknu?

Pa prosim vse, če se lahko omejimo na debato o izvedbi in ne o smiselnosti sistema :evil:
tinatom Napisal:Rad bi nadaljeval to temo ...

Malo sem pregledal, kaj vse obstaja na to temo, pa me zanimajo mnenja o tem, katerega sistema se lotiti:
- KNX/EIB
- X10
- LONWorks

Te zadeve so precej drage, kako ceneje skozi? (v prvi fazi zgolj senčila - tipke ob oknu in možnost centralnega odpiranja/zapiranja). Uporabiti kakšen krmilnik (npr. Siemens Logo) in vse žice speljati centralno? Kako potem zagotoviti odpiranje ob oknu?

Pa prosim vse, če se lahko omejimo na debato o izvedbi in ne o smiselnosti sistema :evil:

Poglej, odvisno je kaj vse sploh potrebujete?

Sistemov na trgu je veliko. Pri nas malo manj, na svetovnem seveda več.

Če želiš vgraditi sistem ki je specificiran za inteligenčno hišo se boš moral odločiti med sistemi ki so že zasnovani za to in so glede na namembnost "še precej" dragi.

Glede investicije bi povedal še to, da je potrebno gledati kot npr. pri fasasdi, da se nekako vsaj delno povrne.

Če že vgrajujemo sistem inteligence v svojo hišo, naj nam vsaj ta nekako služi za to da nam zmanjša stroške npr. pri ogrevanju in ohlajanju prostorov.

Z krmilniki se da v hišo vgraditi avtomatiko ki dela enako kot specifični sistemi le da se da krmilnike programirati na individualno željo uporabnika.

Krmiljenje senčil ob oknu in centralizirano se preprosto izvede s krmilnikom. NI noben problem.

Ker je pa prepovedano delati reklamo ti bom več povedal preko PS!

LP
Pa definirajmo drugače. 106€ na stikalo, kolikor stane recimo Gewiss-ov krmilnik za žaluzijo je absolutno preveč, sploh glede na to, da si približno predstavljam, kaj v "škatlici".

O vračilu investicije ... V prvi fazi gre vse v izolacijo in način ogrevanja, velikih dodatnih prihrankov tu ne bo, če bo celoten strošek ogrevanja 500€/leto. Torej se nagibam bolj k dvigu udobja, kot upravljanju ogrevanja.

Če se zadeva zdaj zastavi modularno, lahko verjetno enkrat kasneje dodam še regulacijo osvetlitve.
Na sejmu Dom sem videl to firmo <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.comfortclick.com">www.comfortclick.com</a><!-- w --> , ki ponuja inteligentne instalacije.
Ja, cene se gibljejo od 10000 do 15000€ oz. na gor ni omejitve Confusedhock:

lp
WilierKix Napisal:Na sejmu Dom sem videl to firmo <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.comfortclick.com">www.comfortclick.com</a><!-- w --> , ki ponuja inteligentne instalacije.
Ja, cene se gibljejo od 10000 do 15000€ oz. na gor ni omejitve Confusedhock:

lp

Dober sistem, vendar mislim da za navadne smrtnike "na žalost" še vedno ne dosegljiv!

lp
Mene moti, da v vsaki drugi vasi nekdo razvija svojo avtomatsko hišo, po možnosti svoje protokole..
Osebno se mi zdi glede luči daleč najboljša avtoamtika stikalo, pa še daljinca ne iščeš Smile . Če moraš pa vstati iz fotelja pa HVALA BOGU.
Trenutno vidim edino potrebo v roletah in tendi za senčenje panoramskega okna.
V jeseni sem bil na predstavitvi Legrand pametne inštalacije. In one by Legrand - sistem deluje na običnem ožičenju, in se ga da vgraditi v že obstoječo inštalacijo brez težkih del. funkcij je ogromno (deluje tudi vse brezžično,če je potreba, lepi daljinci..), cena pa je baje še kar znosna.
Naj povem en primer.... mam na dalinec luči, okoli hiše pa še kar nekaj tipk, čisto na izi, da koder prideš ven, pritisneš tipko in luči potem svetijo kakih 15min, da lepo odideš... he he pa sem bil škrt in sem šel zadevo narediz z ne555 namesto da bi kupil časovni rele. in posledica... ko je kdo zazvonil je svetilo pol hiše, ko si prižgal 3jo luč je začelo svetiti pol luči.... vzrok ? preblizu so bili speljani signalni kabli in 220v kabli , in ko je kje stekel 220v se je inducirala napetos na signalni kabel in sprožil timer (Za 5v res ne rabiš velikih tokov).... vse skupaj sem najprej poskušal rešiti z optokoplerjem, da bi galvansko ločil, pa je blo isto. Ustavil je šele drugi transformator ti pred elektroniko..... pa dva dni cajta.,,,,..... predolgo služim denar z elektroniko da bi se šel avtomatizacijo hišeSmile

l.p. Jože
za moje pojmovanje je edina prava pametna hiša predvsem hiša,
kjer sistem avtomatike optimizira delovanje ogrevanja, hlajenje in prezračevanja glede na to, kakšna je temperatura in vlaga izven hiše, ali smo doma ali ne in na podlagi tega uravnava notranjo temperaturo in vlago
da zraven spušča rolete, da se hiše po nepotrebnem ne ohlaja ali ne pregreva je potem samoumevno
( če ostane kaj denarja za motorne žaluzije SmileSmile )

to, da se luči vžigajo na tipko ali senzor, da je dodan alarm - varnostni ali požarni je samo dodatek, ki služi enim zaradi funkcije, večini pa za "vunbacivanje" :roll: :roll:

problem pa je, ker ekipa za inteligentne instalacije ponavadi pride na hišo, ko so strojne instalacije že narejene, ogrevalno/hladilne/prezračevalne naprave kupljene,
potem pa res ostanejo samo lučke

in seveda je strošek nekaj 000 eur v večini primerih popolnoma nepotreben - proti tistemu, da bi z bistveno manj denarja za popolno avtomatizacijo in optimizacijo HVAC sistemov dejansko naredili nekaj pametnega in na dolgi rok veliko prišparali
Tone Napisal:Mene moti, da v vsaki drugi vasi nekdo razvija svojo avtomatsko hišo, po možnosti svoje protokole..
Osebno se mi zdi glede luči daleč najboljša avtoamtika stikalo, pa še daljinca ne iščeš Smile . Če moraš pa vstati iz fotelja pa HVALA BOGU.
Trenutno vidim edino potrebo v roletah in tendi za senčenje panoramskega okna.

Pozdravljen,

zakaj te moti to?

Isto bi bilo, če bi jaz rekel da me moti to da v vsaki državi delajo avtomobile.

Renault, Peugeot, Citroen, Mercedez, BMW, Audi ......

zakaj toliko podjetij, ko pa rabim samo en avto?

Katerega bom pa vzel bo pa povedal moj proračun?

Lahko pa nimam nobenega pa grem na avtobus, ki pelje vsake 2 uri proti LJUBLJANI, pa še v RADOVLJICI šofer počiva 15 minut, ker je utrujen od vožnje iz Rateč.

No ja vsak ima svoje mišljenje.

Lp

midjko
MBR Napisal:V jeseni sem bil na predstavitvi Legrand pametne inštalacije. In one by Legrand - sistem deluje na običnem ožičenju, in se ga da vgraditi v že obstoječo inštalacijo brez težkih del. funkcij je ogromno (deluje tudi vse brezžično,če je potreba, lepi daljinci..), cena pa je baje še kar znosna.
Kaj to pomeni znosna cena?
midjko Napisal:Ker je pa prepovedano delati reklamo ti bom več povedal preko PS!
Še čakam Smile
tinatom Napisal:
midjko Napisal:Ker je pa prepovedano delati reklamo ti bom več povedal preko PS!
Še čakam Smile

Se opravičujem :oops: :oops:

Sem poslal pa je izgleda nekam drugam šlo.... :?:

Poglej ZS!

LP

midjko
1 2 3 4 5 ... 23 Pojdi na stran 
Iskanje po temi