PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ropot v centralni

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živijo,

Imam problem z ropotom v centralni. Ropot se pojavlja občasno, je pa vedno na istem radiatorju v enem prostoru. Če malo zavrtim termostatski ventil se zadeva preneha, čez kratek čas spet začne. Sumil sem na zanič ventil in termostatsko glavo zato sem dal nova. Zadeva se ni spremenila.Če prestavim pumpo od centralne na prvo stopnjo ropot preneha.
Danes sem posnel ropot v kurilnici. Najprej je pumpa na drugi stopnji, potem dam na prvo stopnjo, sledi druga in potem tretja nato spet na drugo in prvo.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=Aul9DwqzPgA&feature=youtu.be">https://www.youtube.com/watch?v=Aul9Dwq ... e=youtu.be</a><!-- m -->

Kaj bi bil lahko vzrok?
Znano je da lahko pride na termostatskih ventilih do piskanja, če je pretok vode velik ventil pa zaprt oz. več ventilov zaprtih. Če ropot preneha ob manjši hitrosti črpalke, jo pa imej na manjši hitrosti. Verjetno je dovolj močna na najnižji hitrosti da bo uspela krožiti vodo skozi vse radiatorje. Pa še elektrike bo manj porabila. Smile Smile
Moti tresenje kazalca pritiska, torej imaš vibracije katerih razlog je lahko neka prevelika zožitev seci, premočan pretok ali kaj tretjega. Pusti črpalko na nižji stopnji in bo verjetno mir
V kakšnem položaju imaš protipovratni ventil?
Daj ga v odprti položaj.
Kovinske cevi se lahko nekje dotikajo armature pri prebojih in posledica so vibracije in pokanje. Lahko je to?
strom Napisal:V kakšnem položaju imaš protipovratni ventil?
Daj ga v odprti položaj.
+1
Težava se pojavlja občasno, je pa vedno isti radiator v katerem ropota. To ni piskanje ampak "udarjanje".Tudi ko imam pumpo na 2 stopnji tega ropota v 90 % časa ni.
Na radiatorju sta oba ventila spodaj odprta do konca.
Kje pa naj bi bil protipovratni ventil?
ponavadi je tik za črpalko ali nekje blizu črpalke. So pa različne izvedbe: nekateri imajo od zunaj velik bel ali črn gumb za nastavljanje (odprt v obe smeri, odprt v eno smer, zaprt v obe smeri), nekateri imajo samo z izvijačem dostopen vijak, nekateri pa se ne dajo nastavljati. Pri teh včasih pomaga da s kladivom potolčeš po njem, pri tistih z zunanjim gumbom ali vijakom pa je velika verjetnost da bodo začeli po kapljicah puščati pri tem gumbu ali vijaku ko ga boš premaknil, ker ga skoraj zagotovo nihče ni premaknil od kar je bil vgrajen.
Pusti na stopnji 1 če ti dovolj segreva in ne ropota. Lahko, da je prevelik pretok (lahko so drugi radiatorji že zaprti), čez tega pa je velik pretok, ko gre zapirat zato ti pa ropota, ker ne more zapret. Pri sestrični se je isto pojavlalo nabijanje po radiatorjih, dal sem takrat na črpalko na 1 in je ok, imela je danfosove ventile in glave.Koliko radiatorjev imaš?
Doma imamo v spodnjem nadstropju 6 radiatorjev, črpalko imam na 1 (40W) in je več kot dovolj. Ko je bila na 2 so se pojavlal šumi.
Meni je kazalec takole skakal ko sem imel zrak v sistemu (kolektorji).
Radiatorjev je 8 in tri "lojtre". So trije krogotoki ( apartmaji) ki so ogrevani z isto pečjo. Regulacija posameznega krogotoka je preko motornega ventila, ko se vsi trije motorni ventili zaprejo ( ni potrebe po ogrevanju) se pumpa in peč ugasne - ni pretoka.
Prezračil sem že velikokrat, ampak nikoli ni bilo zraka ali pa samo za vzorec. Bom še enkrat prezračil sistem, mogoče bo bolje.
Pumpo bo pustil na 1, trenutno je ok.

Hvala
Bom obudila staro temo, da ne odpiram nove. Nekaj na to temo / problem sem že našla, rešitve ne... morda se pa 'danes' najde kdo, ki mu je tole poznano.

Skratka, v naši stolpnici poka po vertikalnih ceveh za ogrevanje. No ja, menda samo pri meni v 3. nadstropju. Sicer je par dni nazaj pokalo tudi spodnji sosedi, danes, ko so prišli spraševati iz toplarne, pa ne več... :? Tudi zgornjim sosedom v 5., 6. nadstropju in višje ne. Kakorkoli že.

V glavnem tudi če poka samo v delu cevi ki gre skozi moje stanovanje, kaj se da narediti oz. kje vse iskati rešitev? Poka ko se ogreva, ko so radiatorji zaprti. Ko se odprejo najprej poka manj, vendar spet začne. Po teh ceveh voda nonstop šumi (pretok verjetno, in to ne ta, ki se sliši, ko odpreš radiator). Poka tudi, ko se ogrevanje zmanjšuje. Gre verjetno za razna raztezanja, ampak dvomim, da je to kar normalno.

Torej... kaj mi je narediti? Če sploh kaj Smile
Citat:Poka ko se ogreva
Poka tudi, ko se ogrevanje zmanjšuje
Torej... kaj mi je narediti? Če sploh kaj
če je v toplotni postaji vgrajen regulator Samson Trovis, naj vklopijo "dušenje"; to pomeni da bo regulator odpiral ogrevanje dosti počasneje kot normalno, zapiranje pa ne bo dušeno. Pri novejših serije 557x se to nastavi v Co 1 -> F13=1 , in potem še z izbiro med 2 in 10 določiš moč dušenja; pri 2 bo odpiral cel dopoldan, pri 10 dušenja skoraj ni. Jaz bi za probo dal na 8.
Iskanje po temi