Objave: 35
Teme: 7
Ocena:
0
Pozdravljeni, imam eno precej motečo težavo. Živimo na obrobju mesta, in nam dostikrat zmanjka elektrike ob vremenskih neprilikah. Problem je kadar se distribucijski operater odloči spustit elektriko v omrežje pride do zanimivega efekta (in to večkrat) elektrika pride za cca. 1-2 sek, zgine za cca.1-2 sek in to se ponovi 3 krat. No med zadnjim takim izpadom (zgodil se je ponoči, zaporedoma vsaj 5x) mi je crknil usmernik tiskalnika in iRobot (zgleda tudi usmernik).
Pogovarjal sem se že z kar nekaj ljudmi na elektru, pa mi vsi kratko malo odslovijo. Zavarovalnica tega ne krije (ni direkten oz. indirekten udar strele) , elektro ni nič kriv, kriv sem sam ker pač uporabljam opremo, ki ni CE (spet njihove besede). CE naprave bi naj prenesle vso to slabo elektriko in še kaj zraven (spet njihove besede).
Kaj mi lahko kdo pove, ali obstaja naprava, ki bi jo namestil v zunanjo omaro in bi preklopila elektriko samo v primeru, da je elektrika stalna (ne prekinja) po določenem času, recimo cca. 2 minuti? Oz. kako bi se naj lotil te težave?
Strah me je ker imam pametno inštalacijo in toplotno črpalko, ki so pa pač "malo" več vredne, da o ostalih standardni opremi ne govorim, ki je v večini novejša!
Predvidevam, da to ni normalno delovanje. Pozabil sem še povedat, da sem zadnji priklopljen na tem dovodu.
Lep pozdrav, Robert
Objave: 1384
Teme: 8
Ocena:
1
Čak mal....IRobot ni CE? Vidiš, za take bi si pa jaz vzel čas...
Sicer pa, tudi v naši okolici je prihod štroma nazaj podoben kot pri tebi (da le ne živiva v istem kraju?) ampak vseeno nimam težav z odpovedjo aparatov, tako da tukaj pa mora kak štromar povedat kaj bi še lahko bilo.
Ocena:
1
Čak mal....IRobot ni CE? Vidiš, za take bi si pa jaz vzel čas...
Sicer pa, tudi v naši okolici je prihod štroma nazaj podoben kot pri tebi (da le ne živiva v istem kraju?) ampak vseeno nimam težav z odpovedjo aparatov, tako da tukaj pa mora kak štromar povedat kaj bi še lahko bilo.
Ocena:
0
Ne, iRobot je CE, saj ga drugače nebi mogli prodajat. Če jaz prav razumem je ta CE samo certifikat, z katerim si omogočiš prodajo na evropskem trgu. Verjetno so noter tudi kakšne zahteve ampak za kdaj drugič ...
To je njihova izjava in se je nanašala nato, da taktrat res nisem vedel kaj to je in čemu služi (CE). In če v tistem trenutku ne veš, si pogrnil, in te lepo odslovijo ...
Ocena:
1
Aha OK, torej ponovi vajo. Naprave mi crkujejo, kljub temu da...malček napora pa bo potrebno.
Objave: 274
Teme: 5
Ocena:
0
Imaš vgrajene prenapetostne odvodnike?
Kar želiš lahko izvedeš v notranji razdelilni omarici (ustrezno močan kontaktor in zakasnjen časovni rele).
Zakaj prihaja do "začasnih vklopov".
Večina napak na omrežju je bežnih - npr veja se dotakne žic in spet odmakne. In zato avtomatika po izklopu daljnovoda tega poskusi avtomatsko vklopiti nazaj, najprej takoj, nato zakasnjeno čez nekaj časa. V kolikor daljnovod spet izpade se smatra, da je okvara trajna in jo zaposleni ročno locirajo in odpravijo. V izjemno neugodnih razmerah je napak več. Dodaj noč, dež,...
Objave: 3410
Teme: 44
Ocena:
34
Ti je @mape več ali manj vse pojasnil.
Rešitev je seveda vgradnja ustreznih odvodnikov prenapetosti.
Dejansko ti tukaj distributer ne more nič pomagati.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Nimam teh težav. Dokler z omrežjem ni vse v najlepšem redu ropota generator. Izklop tega pa šele po treh minutah prisotnosti faz. Takrat je pa "nevarnost mimo".
Objave: 274
Teme: 5
Ocena:
0
#1 ustrezen sistem prenapetostne zaščite (npr. samo podaljšek NI dovolj)
#2 zakasnjeni časovni rele in ustrezno močni kontaktor
PAZI: To je idejna rešitev - osnova.
Točna rešitev je lahko podana, šele potem, ko je znano točno stanje tvojega priključka (tip ozemljitve, moč, izvedba,...)
Ocena:
0
Tega ne mislim sam delat. V glavno omaro imam vsaj 6mm2 če ne več (vem, da so me postrani gledali, ko sem jim rekel za presek). Pred FID-om imam razvod v spodnjo omarico, kjer je omarica samo za toplotno črpalko (tja je potegnjen 5x4mm2, števec porabe, 3x varovalka in FID).
Kar se pa tiče glavne omarice pa je polna relejev, ki so namenjeni cybrotu nekaj je varovalk (ja vsaka soba ima vsaj eno svojo varovalko, vsaka luč svojo varovalko, 3xFID in vrstne spojke, ki to vse povezujejo). Ni prostora ...
P.S. Rabim rešitev samo za toplotno, za ostalo mi je že bolj ali manj minilo ...
LP. Robert
Objave: 7865
Teme: 18
Ocena:
-189
Bi poskusil združiti kako varovalko ali kaj drugega in bi pridobil prostor za vgradnjo zaščite? Dober štromar bo že od daleč videl rešitev. Povabi ga v hišo in se do takrat ne sekiraj. Zaenkrat bo čisto dovolj, da boš sploh izvedel, kaj podtrebuješ.
Ocena:
0
Ok, bom upošteval tvoj predlog. Hvala za izčrpne odgovore.
Pa brez zamere.
LP. Robert