14.12.2017 ob 11:12
sassapo Napisal:Vrtina je cca 40€ m + transport mehanizacije
Kaj je zdaj ta številka? Cena samo vrtanja, ali cena za vrtino ter vstavljeno in zalito cev?
sassapo Napisal:Vrtina je cca 40€ m + transport mehanizacije
JaBK Napisal:Mene kišta nervira da sem pikasta. Vsaka!!! Kot analogija - rjava bradavica sredi obraza. Pa recimo, da so od klime TČ se kosmate. Toliko me moti. Me čudi, da je to nekomu na tem forumu to ušlo. Zakaj pa misliš da imam 20m povezave med notranjo in zunanjo.Kaj pa lepa lesena utica nad kišto?

DELPHI Napisal:sassapo Napisal:Vrtina je cca 40€ m + transport mehanizacije
Kaj je zdaj ta številka? Cena samo vrtanja, ali cena za vrtino ter vstavljeno in zalito cev?
DELPHI Napisal:Če imaš zdaj 6kW TČ, boš pri vrtini rabila največ 4kW, saj je moč konstantna, COP pa od 3,5 do 4,0.
Verjameš ali pa ne Napisal:DELPHI Napisal:Če imaš zdaj 6kW TČ, boš pri vrtini rabila največ 4kW, saj je moč konstantna, COP pa od 3,5 do 4,0.
Tale COP pa od 3,5 do 4,0 pa je čisto na palec. Vrtina mora za tak COP imeti več kot 15 stopinj. Ne vem koliko je takih toplih vrtin, obstajajo pa. V mojem primeru niti v sanjah. 2x120 m TČ 15 kW pa sedaj dobivam iz vrtine le 3 stopinje(v mirovanju po dveh urah pa je na dnu vrtine 8 stopinj) , kar znaša na bruto delovanje TČ od vsega začetka le 3,1.
Ne zavajate se tako hitro!
lp
Verjameš ali pa ne Napisal:Kakšno pa imaš geološko sestavo tal?DELPHI Napisal:Če imaš zdaj 6kW TČ, boš pri vrtini rabila največ 4kW, saj je moč konstantna, COP pa od 3,5 do 4,0.
Tale COP pa od 3,5 do 4,0 pa je čisto na palec. Vrtina mora za tak COP imeti več kot 15 stopinj. Ne vem koliko je takih toplih vrtin, obstajajo pa. V mojem primeru niti v sanjah. 2x120 m TČ 15 kW pa sedaj dobivam iz vrtine le 3 stopinje(v mirovanju po dveh urah pa je na dnu vrtine 8 stopinj) , kar znaša na bruto delovanje TČ od vsega začetka le 3,1.
Ne zavajate se tako hitro!
lp
DELPHI Napisal:Ne vem s čim in na kakšen način meriš porabo in izračunavaš COP, kakšna je regeneracija in letni odjem, kakšno je razmerje med ogrevanjem in SV, itd, ampak dejansko je tvoj rezultat bolj na spodnji meji.
Seveda se gre vedno lahko še nižje, nad 4,0 pa že težje.
Evo kontra primera s COP konkretno nad 4,0 (brez hišne obtočne črpalke): [url]httpunichr("58")//baublogunichr("46")ozerovunichr("46")de/2013/11/zaehlerstaende-und-arbeitszahlen-im-4-jahr/[/url]
Ima pa dve vrtini: 65m in 70m.