PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Talno gretje - elektricno

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trenutna situacija je pač takšna, da je olje cenejše od elektrike (s tem, da je elektrika pri nas poceni glede na EU). Res pa je, da ga bo nekoč zmanjkalo. Pa nikar ne misli, da sem kakšen goreč zagovornik olja (kurim na lesno biomaso-pelete), želel sem povedati samo to, da je ogrevanje na elektriko precej dražje.
ni ga čez komot ogrevanje brez kurilnice, dima, naročanja novih zalog, umazanije ipd. jajc.
samo en lcd zaslonček, ostalo pa je skrito in neslišno. če pa imaš inteligentno regulacijo, pa te pride enako kot olje. pa še investicija je ca. 35% nižja.
Mene pride kWh cca 8 (osem) SIT. Koliko pa tebe svens?
pri sebi bom prvič kuril komaj naslednjo zimo. poznam dva kolega, ki že ogrevata in plačujeta okrog 12-15 SIT. kako to, da plačaš samo 8? kakšen imaš priključek na elektro? če bi mi uspelo dobit za 8 SIT, bi bilo to idealno, imel bom namreč 10kW ogrevanja, kar pomeni okrog 300-1000 SIT na dan, odvisno od vremena.
Nisem rekel, da plačujem elektriko po 8 sit ampak mene toliko stane energija (1kWh) pridobljena iz peletov. S tem sem hotel povedati, koliko je takšno ogrevanje cenejše. Zanima me pa, kako lahko dobiš elektriko po 12 SIT/kWh če pa je na Elektro Maribor cena 1kWh 17 tolarjev v enotni tarifi (v nižji tarifi je res 12 SIT samo to je ponoči, ko verjetno ne potrebuješ veliko ogrevanja in je potem v višji 19 SIT)

LP Igor
zadeva je sledeča, zakaj bi plačal najmanj 1 mio več za investiicijo, da bom nato prišparal 50 jurjev na leto, pa še dela je veliko s temi peleti, da ne omenjam stroškov vzdrževanja, okvar, nadležne kurilnice z zalogovnikom in prahom, plačevanja vnaprej, dimnika in dimnikarja. današnje hiše so že tako varčne, da so razlike v ogrevanjih med sistemi glede stroškov energije tako male, da je višina investicije in udobnost glavni kriterij izbire. kar se tiče stroška elektrike, je pa vse odvisno od tega, kakšen priključek imaš, kako se zmeniš na elektro in kakšna elektronika ti regulira ogrevanje. jaz si ogrevanje nadziram kar na www iz službe, vsako sobo posebej. taka naprava z lcd zaslonom stane manj kot 200 eur z montažo, če imaš adsl doma.
Peco,

ali lahko poveš kaj več o začetnih investicijah za tvoj primer? Jaz bom postavljal montažno hišo in me zanima ali je elektrika alternativa plinu, ki ga imam predvidenega. Ali imaš v vsakem prostoru svoj električni radiator ali kaj drugega? Kako izgleda talno ogrevanje v tem primeru? Verjetno imaš tudi toplo vodo na elektriko. Kakšno priključno moč imaš? Kakšni so kaj stroški/masec? ... Zanima me "vse" Smile

Lep dan!
No, da ne bo utvar z ene in druge strani, si poglejmo številke. Naj te povedo, kako varčne so naše hiše.

1. primer: nizkoenergijska klasično grajena hiša z več kot 12 cm izolacije zunanjih sten (drugih izolacij sploh ne bom omenjal, ker gre itak le za ponazoritev lažjega občutka) IN urejenim prezračevanjem z vračanjem toplote odpadnega zraka porabi cca. 50 kWh toplote za ogrevanje 1 m2 bivalnega prostora na sezono. Če rečemo, da je taka hiša velika cca. 140 m2, dobimo potrebno toploto za eno sezono: 7.000 kWh. Za lažjo primerjavo povejmo, da to pomeni cca. 830 litrov kurilnega olja/sezono ob odličnem letnem izkoristku 85%. Koliko stane kurilno olje, vemo.
Če bi hišo ogrevali s peleti in enakim izkoristkom (kar je vsaj toliko realno kot v primeru z oljem) bi jih za 7 MWh toplote porabil 1694 kg oziroma bi me to stalo 67.082 sit.
7 MWh elektrike v enotni tarifi stane 143.405 sit. Razlike znate izračunati, kajne?

2. (precej bolj realen, a še vedno ne najbolj pogost primer): enako velika klasično grajena hiša z 10 cm izolacije obodnih sten in seveda brez rekuperacije in urejenega prezračevanja. Taka hiša za ogrevanje porabi cca. 80 kWh/m2 in sezono oziroma 11.200 kWh. To ob 85% izkoristku pomeni cca. 1.320 litrov kurilnega olja (164.604 sit) oziroma 2711 kg peletov (107.389 sit) oziroma 229.447 sit električne energije v enotni tarifi. Do razlik najbrž spet ne bo pretežko...

Upam, da boste glede na navedena primera znali vsak zase prekalkulirati oziroma vsaj grobo oceniti, kam paše čigava trenutna oziroma bodoča hiša. Če pa ne in vas vseeno zanima(!), se pa le oglasite pri svojem najbližjem energetskem svetovalcu, saj se bosta očitno imela kaj pogovarjati...

Mimogrede, v zgornjih primerih ni nikjer upoštevana potrebna energija za ogrevanje sanitarne vode. 'Električarji' bodo tudi to najbrž ogrevali na štrom, kar bo njihovo porabo dvignilo za cca. 1000 kWh na osebo na leto. Ostali imajo spet na voljo druge, cenejše variante, ki se (glede na investicijo) povrnejo v 5-10 letih.

Pa še namig: Slovenija ne bo več dolgo oaza (pre)nizke in nerealne cene električne energije. Že zdaj vsaj četrtino elektrike uvažamo, polega tega pa smo že na meji zmogljivosti našega elektroenergetskega sistema. Verjamem, da ljudje ne vedo, kaj to pomeni, ampak saj jim načeloma ni treba vedeti. Svojo nevednost bodo pač plačali. Ne 'prej ali slej', ampak kmalu...
izkoristek elektrike je 100%, izkoristek peletov pa največ 85% v idealnih pogojih, beri optimalna nastavitev, kvalitetni peleti, čist dimnik, čista peč ipd. še vedno del energije vržeš stran, ko po nepotrebnem 24h na dan ogrevaš kurilnico, tudi energija, ki odide skozi dimnik ni zanemarljiva. življenjska doba peči in gorilnika je max. 20 let, električni pa so brez kvarljivih delov in stroškov vzdrževanja.
pri elektriki je vsaka soba sistem zase (termostat in lcd programator, vse skupaj povezano na centralno omarico z nekoliko večjim lcd zaslonom), torej ponoči ogrevaš samo spalne prostore, delno tudi kopalnico, nikakor pa ne kurilnice, kleti oz. hobby sobe, kamor se ponavadi vgradi takšna peč, da vsaj malo stran vržene energije kdaj pa kdaj ponucaš. investicija na ključ za 140m2 varčno hišo je ca. 900.000 sit, vodo ogrevaš na solarne celice ali toplotno črpalko(+350.000 ST).
sistem ogrevanja vgradiš v tla, lahko pa tudi strop, ker gre itak za sevalno ogrevanje in ni gibanja zraka, tako da ogrevanja praktično ne čutiš, pa tudi razni tepihi in kavči ne ovirajo, tudi parket ti bo hvaležen.
še dobro, da energetski svetovalci ne svetujejo elektrike, pol bi se pa res podražila... je pa res, da se bo v vsakem primeru dražila, saj poraba močno narašča. bomo že preživeli tistega jurja več na mesec vsako leto. bo treba še kak kamin postavit.
Gost je že vse povedal. Zdaj pa še moj primer: zidana hiša poroterm 30cm+tervol 10cm površine 190m2. Izračunana potrebna maksimalna moč za ogrevanje in toplo vodo je cca 16kW. Kako naj to priklopim na 3x25A. Ne morem! Torej potrebujem 3x35A (najmanj). Takšnega gospodinjskega odjema kolikor vem ni. Koliko me v tem primeru pride priklop in energija.
Svens: mene pride energija pridobjena iz peletov (ob 80% izkoristku) 9,5 SIT/kWh. Še vedno mi nisi odgovoril koliko pride tebe 1 kWh (poglej na račun). Vse to kar si napisal lahko narediš tudi z oljem ali peleti - jaz konkretno bom že imel tako. Vsa inštalacija za ogrevanje z pečjo me je prišla 2,5 mio SIT in država mi povrne 400k SIT. Zdaj pa še konkretno z izračuni: mislim, da je gost vzel malo preveč optimistične izračune, kajti predvidevam, da bom letno porabil (za ogrevanje in toplo vodo) cca 4 tone peletov torej okoli 160.000 SIT torej bi za elektriko porabil najmanj 350.000 SIT (ob upoštevanju gospodinjskega odjema, ki pa ni možen) torej je razlika 190.000 SIT. Se splača?
Se pa strinjam, da se za manjše hiše z dobro izolacijo to ne izplača. Vendar, kot je rekel gost, elektrika ne bo več dolgo tako poceni.

LP Igor
še vedno se ne razumemo. kar se tiče stroškov ogrevanja, so peleti zmagali brez dvoma, vendar to pri nekaterih ni prvi kriterij.
glede odjema, imam samo 3x20, kar je 14kW za celo bajto in je več kot dovolj. ogrevanja je samo 8kW, vendar še ni bilo nikoli, niti letos, izkoriščeno nad 80%, ker cel sistem nikoli ne dela na maksimum, ampak se porazdeljuje, energija pa se akumulira. če je pa zraven dodatno vključen kak močan porabnik toka, pa je vgrajen limiter, ki za tisti čas ogrevanje zmanjša.
priznam, da še nisem videl stropnega ogrevanja na vodo... kolikor vem, so sevalni sistemi na vodo zelo počasni in niso preveč primerni za prehodna obdobja, ko hočeš zvečer samo za eno uro zakurit, saj se zelo dolgo segrevajo in nato celo noč ohlajajo.
Nima smisla razlagati prepričanemu (tudi sam sem prepričan). Bom pa vseeno za nepoznavalce navedel še nekaj dejstev.
Izkoristek električnega ogrevanja je za končnega uporabnika res blizu 100% (ne bi zdaj v debato vpletal še izkoristka primarne energije pri ogrevanju na elektriko). Ampak izkoristek ogrevanja na pelete pa tudi ni 'za prmej' največ 85%. To je je realna cifra, ki upošteva tudi tebi tako ljube izgube z dimnimi plini (ki sicer še zdaleč niso take, kot si jih bil morda vajen v kaki stari 'štadlerci') in izgube v kotlovnici. Nenazadnje izgube v kotlovnici sploh niso v resnici le izgube. Ne pozabi, da se vseskozi pogovarjamo o izolirani hiši in taka hiša ima tudi klet izolirano. S tem pa tam oddana toplota ni 100% izgubljena, saj ti ostane noter in imaš npr. zaradi nje manjše izgube iz nadstropja višje. Ampak če bi res hotel pretiravat in se obnašat (zaenkrat) neekonomično, potem bi pri peletih lahko upošteval tudi 10% višji izkoristek, kajti obstajajo tudi kondenzacijski kotli na pelete, ki znajo iz njih iztisniti še 10% več. Ampak pustimo to, ker so danes res še (pre)dragi. In vse navedene izgube so torej v mojem včerajšnjem izračunu že upoštevane. Ni mi treba naštevati stvari, ki jih vem in sem ti jih že prikazal z izračunom. Povej, kaj novega. Če veš. Prav tako nima sevalni način ogrevanja nobene zveze s poudarjanjem, da je izvedljiv z elektriko. Sevalni način ogrevanja je za enak denar (investicija) dostopen tudi če se ogrevaš z 'ognjem'. Stropno, stensko in talno ogrevanje seveda SO izvedljivi tudi če se ogrevaš z oljem ali lesom. Ali soncem, če hočeš. Ali toplotno črpalko. S slednjo je stvar pravzaprav še najcenejša. Investicija bo sicer res večja kot pri tebi, ampak obratovalni strošek za elektriko lahko mirno deliš s tri. In prideš kam? Seveda pa je na take stvar treba misliti pravočasno. Glede električnega ogrevanja je edino res, da se ga najlažje (najceneje) da dograditi pozneje. Če pa veš, kaj delaš, pa ni ovir, da te npr. ne bi grele stene z vodo, ki jo greje sonce. Nenazadnje se na sevalni način ogrevam tudi sam. In verjel ali ne – regulacije, ki bi mi vsak trenutek nadzirala temperaturo v vsakem prostoru na desetinko stopinje natančno, sploh ne rabim. Zadostuje izolirana hiša in trotočkovna regulacija. Ponoči ogrevanja sploh ne rabim, kajti akumulacija na notranji strani izolacije nekaj pomeni!
Pa še glede izračuna: vem, da je moj včerajšnji izračun pravzaprav nerealen. Ker takih hiš v praksi skoraj ni. Ampak o takih je bilo žal govora. Naj mar predpostavim porabo 25 ali še več MWh za ogrevanje in potem delam analizo. Potem jih bom takoj slišal, da je bilo prej rečeno, da je elektrika poceni energent za ogrevanje 'varčne hiše'. Dal sem primer in vsak si lahko na njegovi podlagi sam oceni, kako varčna je njegova hiša in ali je nemara treba stvar še množiti z dva... Jasno, predpostavljam pa, da ve, da bo v tem primeru tudi razlika dvakrat večja. Odgovarjal sem namreč na predpostavko, da je elektrika 50 ksit na sezono dražja od običajnih ogrevalnih načinov. Če bi bilo namreč to res, potem bi še res razumel, da se nekdo odloči za tak način ogrevanja. Ampak to NI res. In o tem govorijo moje številke. In še iz dneva v dan bo to manj res...
ŽIVELI PELETE!!! :lol: :lol: :lol:
primerjalni izračun za toplotno črpalko vs. 100% elektrika brez upoštevanja stroškov vzdrževanja, popravil, obresti:

investicija: 4 mio sit : 1 mio sit. prihranek elektrike pri črpalki je 70% (idealni pogoji).
da bi se investicija povrnila v 20 letih, bi moral prihranit 150.000 SIT na leto, kar pomeni, da se splača v kolikor te 100% ogrevanje stane manj kot 214.000 SIT na leto, to pa bi res moral pošteno kurit...

madona mamo danes cajta na šihtu... a gremo v debato o dizlih?
4 mio sit za toplotno črpalko je nerealna številka. Razen res za koga, ki je doma na kakem eksotičnem kraju in s hudimi zahtevami... Poleg tega je treba odšteti tudi subvencijo AURE.
1 2 3
Iskanje po temi