PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Visoka poraba Mitsubishi Ecodan 11kW

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri teh temp. dvižni 26, v hiši pa 23,5 Confusedhock: ? Nam to ne rata nikoli, pa smo prejšnji mesec pokurili 700kWh za vso elektriko v hiši. Hiša pa cca. 180m2.
A je mogoče da ima on povratek 26 in dvižni vod 29 stopinj.
Piše da spušča V talno 26C.
Vprašanje koliko so umerjeni termometri. Sicer pa, če je velika ogrevalna površina glede na volumen prostora, dovolj gosto položene cevi, dovolj vej, bi se tudi to dalo. Zakaj ne?
burger Napisal:Pozdravljeni!

Ponovno se oglašam. Evo naredili smo fasado 15cm, cokl 10cm. Na TČ sem znižal dvižni vod za 4°C (krivilja bolj položna), kar pomeni da sedaj pri -5°C spuščam v talno 26°C. V hiši imam 23,5°C stalno.
Sanitarno vodo ogrevam na čas in sicer zvečer od 18h-22h, ter md 05h-07h na 45°C

Zanimivo pa je, da se poraba ni zmanjšala. Trenutno porabim 30kWh/dan, lani istega časa tudi 30kWh/dan, temperature so bile približno enake.

Kaj bi lahko bil vzrok, da se mi poraba ni znižala za tistih cca.40% kot sem zasledil da bi se naj?
Za fasado sem dal 8k€, poraba pa enaka Sad

Morda se grelci malo prepogosto vklapljajo, preveri nastavitve.
TČ je močna, izolacija dovolj dobra (se vidi tudi po dvižnem vodu) in grelce lahko brez skrbi izklopiš, če še niso.
Sicer pa: če bi lani v takih razmerah porabil brez fasade po 30kWh/dan, bi presenetljivo malo.
Možno je, ploščice povsod, brez tepiha, zelo na gosto cevi, samo poraba ga matra. Res pa je, da letos pri nas zima malo bolj pritiska kot je lansko leto. Mikro lokacija je seveda bistvenega pomena, ker nekateri omenjajo manjšo porabo kot lansko leto, pri nas je 20% večja, s tem da je vse isto kot lani.
Pozdravljeni!

Izolacija je Stiropor Fragmat EPS F 15cm. Evo danes zjutraj preveril porabo (vsak dan ob isti uri) in je bila 30kWh. Temperatura -1°C zunaj, dvižni vod 25°C, temperatura v prostoru 23,7°C.

Ko sem kupoval TČ so mi rekli, da glede na kvadraturo lahko damo 8kW črpalko, vendar je glih na meji, pa sem se potem raje odločil za 11kW.

Cevi imam položene na 10cm narazen, veje so vse približno 100m dolge.

Koliko TČ spušča v talno preverim na LCDju in potem še na analogne na cevi.
Po celi hiši imam vinil, razen kopalnica, kjer so ploščice.

Kako pa izklopim grelce?

LP
Lej, zaradi fasade je sigurno precej manjša poraba. Nekaj ni enako kot lansko leto. Ali bolj zračiš, porabljaš več SV, ali pa si kaj šaril po nastavitvah in se ti vklapljajo grelci.
Seveda je lahko glavni razlog zunanja temperatura. Pri nas je te dni decembra konkretno mrzlo, zjutraj -9, čez dan -2, kar je hladneje kot lanski december. Ne vem kako je pri vas.
Porabljamo pa 1-4.12. povprečno 28kWh/dan za 21-22° v bajti 125m2, imamo pa ravno tako 15cm EPS, v mansardi pa 20cm Ursa34. Je pa res, da smo trenutno vsi doma na porodniškem in porabljamo vsaj 2x več SV kot običajno.
Ne poznam Mitsubishi Ecodan TČ (sam imam Fujitsu), če imaš možnost izklopi grelce. Občutek imam, da zaradi nizke temperatura vtoka, TČ ogreva občasno ogreva na grelce in ne samo s kompresorjem.
Za hišo 170m2 brez fasade, bi bila nižja poraba s to napravo že skoraj čudež Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
tako malo za primerjavo:

Mi imamo tudi Ecodan 11kW le da z ločenim 300L bojlerjem. Ogrevamo 24/7 neto 170 m2 od skupnih 195m2 na 21(M)-22(P) stopinj (regulator ni na TČ ki je v garaži ampak sem ga prenesel v eno od sob v P - ogrevamo po notranji temperaturi.) Sanitarna voda non stop na 47 (+-4 stopinje). Fasada 20 EPS, Okna 0,9, nad mansardo 32 cm volne 0,35. rekuperacija laufa 24/7 (povprečno 70-100m3/uro)

temperature zjutraj par dni nazaj -12 čez dan 0. veliko sonca

od 1-5.12 smo za komplet bajto porabili 31kwh/dan, čez prst ocenjujem da za gospodinjstvo porabimo okoli 12kwh/dan, torej pade na TČ in SV okoli 19 kwh/dan.. pomoč grelcev do sedaj ni bila potrebna (razen mogoče pri defrostih, nisem spremljal)

si poskusil regulirati po notranji temperaturi? meni le ta regulacija najbolj ustreza, precej bolj kot po vremenski krivulji ali po določanju temperature vtoka. najmanj dela, največ komforta, najmanjša poraba.
Naša toplotna trenutno porabi od 8 do 15 kw na dan (odvisno od zunanje temperature), res pa je, da imamo geosondo.
sassapo Napisal:Za hišo 170m2 brez fasade, bi bila nižja poraba s to napravo že skoraj čudež Idea
Sassapo, avtor teme je že dodal fasado vmes, 15cm eps. In zdaj piše da ima pri DV 26C v trenutnih razmerah dnevno 40kwh porabe. To ne gre skupaj razen če ima težave s segrevanjem SV in tam pokuri več kot za ogrevanje hiše.
T v prostoru pravi da je 23,7° ...če to zniža na normalnih 22-22,5 bo vsaj 20% manj...
burger Napisal:Pozdravljeni!

Poraba električne energije se mi zdi nekam visoka in bi vas prosil za mnenje. Karakteristike hiše:
- ogrevana površina 170m2 (novogradnja)
- izolacija v mansardi 30cm (ursa 35 in Agepan plošče)
- zidana s porotherm profi 30
- temperatura v hiši nekje med 22 in 23°C
- TČ Mitsibishi ECodan 11kW z 200l bojlerjem sanitarne vode
- št.stanovalcev 3
- fasade še ni
- lokacija je okolica Murske Sobote

Imam števec energije posebej za TČ in malo opazuje in ugotavljam, da mi dnevno TČ porabi povprečno 42kWh v mesecu decembru.

Se mi zdi to malo dosti ali se motim?

Ponovno se oglašam. Evo naredili smo fasado 15cm, cokl 10cm. Na TČ sem znižal dvižni vod za 4°C (krivilja bolj položna), kar pomeni da sedaj pri -5°C spuščam v talno 26°C. V hiši imam 23,5°C stalno.
Sanitarno vodo ogrevam na čas in sicer zvečer od 18h-22h, ter md 05h-07h na 45°C

Zanimivo pa je, da se poraba ni zmanjšala. Trenutno porabim 30kWh/dan, lani istega časa tudi 30kWh/dan, temperature so bile približno enake.

Kaj bi lahko bil vzrok, da se mi poraba ni znižala za tistih cca.40% kot sem zasledil da bi se naj?
Za fasado sem dal 8k€, poraba pa enaka

LP

Burger

Še enkrat si preberi kaj si pisal v prvem postu in po vgradnji izolacije.
V prvem 42 kWh za 22-23 stopinj
Po izolaciji 30kWh za 23,5 stopinj

Če boš že samo to dvoje preračunal imaš 30%. Če vzameš v izračun še višje temperature v stanovanju boš imel kmalu 40%.

lp
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi