PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Servis in vzdrževanje toplotnih črpalk

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Berghaus Napisal:Haložan, pri zasreženem izmenjevalcu so preko njega nezasreženi pasovi. Sploh ne znam opisat, bi rabil kako fotko.....

Recimo naša iz lanskega leta:

[img]httpsunichr("58")//c2unichr("46")staticflickrunichr("46")com/6/5828/30639666054_26173bdac5_bunichr("46")jpg[/img]

.

To se tudi meni dogaja ampak samo ko dela na minimumu. Ko je enkrat obremenjena zaledeni cela

Priložene datoteke
.jpg   IMG_20171128_083417.jpg (Velikost: 193,89 KB / Prenosi: 536)
.jpg   IMG_20171129_151632.jpg (Velikost: 181,74 KB / Prenosi: 536)
JaBK Napisal:In katere so te količine? Pol pa lahko pogledamo katera TC za enostanovanjski hišo slučajno notri pade. Enkrat se je to že razprodalo tu gor, smo najprej mislili da bo to nas "dimnik" potem pa se je, če se prav spomnim, izkazalo da imajo le redke toliko plina, da pade notri.
Uredba velja le za industrijo. Količina plina pa je odvisna od vrste plina. Glede na vrsto plina in količino se izračuna ekvivalent CO2. In glede na ta ekvivalent potem zapadeš v intervale pregleda.
Sam menim, da se domači uporabniki TČ ne rabite bati, da dobite svojega "dimnikarja". Začel se je že uporabljati novi plin R32 kateri za tam 3x manj škoduje ozonu kot R410a. Ob tem pa ga za enak učinek potrebujemo manj.

Vseeno pa je priporočljivo občasno pogledati TČ. Izhajanje hladilnega plina je običajno videti kot oljni madež. Ves pregled nam enkrat letno mogoče vzame 10. minut. Če se to prej opazi in zatesni je strošek nižji za vsak težo plina v sistemu.
Berghaus Napisal:Verjetno je zaželjeno tudi kakšno čiščenje, recimo lamel, magnetnega filtra.

Ljuba duša. Filtre pa le ščisti. Sam ga večkrat na leto in sem presenečen koliko magnetnega blata se nabere. Bolje da se svinjarija nabira na filtru, kot pa na lončkih talnega, kondenzatorju, obtočni.
tako je prav in OK. ti je že sašo povedal. smo dali pa ta strah sreženja v pasovih vsi skozi. da pa ostane tako kot je na tvoji prvi sliki ali gor na bergijevi pa baje ni več OK. treba plin dofilati ali kaj takega, učinkovist TČ je pa nižja. Meni je bilo rečeno, da če kaj takega opazim pa povišano porabo brez nekega jasnega razloga, da zna biti plina premalo. takrat naj pokličem...
A je to res problem pri vseh proizvajalcih?(mislim to, da po nekem času ta spoj -matica popusti,zaradi vibracij?)
Kakšna pa je cena plina?
Sonda NTC N6 ip67 - pri meni 10€ :?:
Verjetno je to ta senzor.
JaBK Napisal:tako je prav in OK. ti je že sašo povedal. smo dali pa ta strah sreženja v pasovih vsi skozi. da pa ostane tako kot je na tvoji prvi sliki ali gor na bergijevi pa baje ni več OK. treba plin dofilati ali kaj takega, učinkovist TČ je pa nižja. Meni je bilo rečeno, da če kaj takega opazim pa povišano porabo brez nekega jasnega razloga, da zna biti plina premalo. takrat naj pokličem...
Meni Vaillant ves čas enakomerno sreži, tudi ko dela na čistem minimumu.
Mene je glih dones kontaktiral možakar ki jo je montiral. In rekel da je to normalno. Ni mi pa znal razložit zakaj lih te pasovi. Tko če mi zna kdo to razložiti. Pri klimi ko mi je primankovalo plina mi zgornji tri pasovi niso zmrzovali. Ko pa tko mal umes in ob delni obremenitvi pa ne vem
Takrat prvič, po montaži, sem zaznaval te pasove in enkrat omenil na forumu. Enkrat kasneje je uletel montažer in pihnil nekaj gramov notri, po tem pasov nisem več opazil, niti pri minimumu.

Lansko leto pa sem spet opazil te pasove in letos jih tudi. Ko preverjam porabo po mesecih opažam cca za 30% večjo porabo, iz tega sklepam, da smo verjetno izgubili nekaj plina. TČ načeloma dela bp, ni videti da bi bilo karkoli mastno ali da bi se kakorkoli matrala. Servis bi rad zaradi preventive.

Plus da ne omenjam da noben filter sploh še odprt ni bil. Niti ne vem kje je, oziroma kako sistem zapreš, da ga lahko sčistiš.
Če se ne motim, gredo na uparjalnik iz TXV-ja 3-4 tanjše cevke na uparjalnik, tako da uparjajoča tekočina na 4 različnih mestih vstpi v uparjalnik. Morda ima to za posledico, da je na tistih mestih malce toplejše v 1 vodoravni vrsti.
Zanimivo mogoče sassapo kaj več ve
scuba123 Napisal:Sonda NTC N6 ip67 - pri meni 10€ :?:
Verjetno je to ta senzor.
Ja ,ampak še vedno drži,da mi vnapejšnje (preventivne) zamenjave tega ni nihče predlagal.
pa, po moje ta stvar crkne zadnja pri TČ
Energetik ima v uparjalniku glikol. Plin se uparja v izmenjevalniku plin solnica, solnica pa v zunanjem zrak voda izmenjevalniku sprejema toploto zraka. V tem primeru je neenakomerno streženje praktično nemogoče. Tudi v primeru, da močno primanjkuje plina, bo zračni izmenjevalnik vedno enakomerno zasrežen.
Pri direktnem uparjanju (vse klima TČ in še precej drugih) v zračni izmenjevalnik se uparjanje plina do neke mere vidi s prostim očesom, kot začetek sreženja samega izmenjevalnika. Ta ob začetku delovanja vedno prične srežit v točkah kjer so dovodi tekočine iz delilne glave. Pri minimalni moči je lahko uparjalnik zasrežen tudi po več kot pol urnem delovanju. Gre za slabo toplotno prevodnost in konstrukcijsko slabšo izvedbo s cenejši materiali. Takšen pojav je normalen pri nižje kakovostnih napravah in ni indic pomanjkanja plina. Če se ta pojav nadaljuje pri višji moči, pa lahko z gotovostjo trdimo, da je hladiva premalo ali pa ekspanzijski ventil ne deluje pravilno.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Daj tole glede glikola še enkrat preveri. V uparjalniku je skoraj sigurno hladivo. če hočeš prenašat toploto zraka na medij se mora medij spustit pod temperaturo zraka.
1 ... 7 8 9 10 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi