Objave: 1472
Teme: 4
Ocena:
0
"v nekaterih predelih je "leš" not, na določenih delih ga ni, zaradi delne sanacije."
Sam bi tole do konca zmetal ven, pz med stropnike, izolacija steklena volna, ....
Zgoraj tistih 3 cm betona zna bit tudi bolj na omet tisti beton.
Stiropora pa ne bi dajal nad to, sploh ne trdega, kar kliče po problemih.
Vrteks zaradi eventuelnih pajkov, prahu, ipd.?
Objave: 309
Teme: 71
Ocena:
1
Če se lahko še jaz pridružim v tej temi in postavim vprašanje zase.
Imam podstrešje s 15cm betonsko ploščo, ki bi jo rad izoliral s 30 cm izolacije, dva sloja ki bi ju križno prekril. Seveda čim ceneje. Zato trenutno planiram, da bi položil stekleno volno. Streha ni izolirana, niti ni sekundarne kritine.
Kaj mi svetujete glede pohodnosti podstrešja, saj grem 2-3x letno na pregled podstrehe, po potrebi grem tudi do dimnika. Drugih stvari ne odlagam na podstrešje, torej bi pohodnost potreboval le iz "servisnih" razlogov.
Ali naj po sredini podstrešja položim pohodno volno ali pa stiropor, povsod drugje pa stekleno volno? Kaj svetujete v tem mojem primeru?
Morda povsod stekleno volno in potem čez njih po sredini ene par OSB plošč, ali pa samo deske? Ampak koliko se potem uniči volna, če tako hodiš po njej?
Podstrešje je dolgo 15m in široko 8m.
Objave: 272
Teme: 1
Ocena:
0
Hvala energetik81! Res super dokumentirano.
Če prav razumem, bi naj bila parna zapora nad cementom. Nato 20 cm steklene volne. Nad zgornjimi deskami, je cca 3 cm cementa to je bilo verjetno protipožarno, oziroma da je bilo pohodno. objekt je končan, tako, da ne morem odstranjevati leša vmes, tako da je stanje takšno.
Kaj je mišljeno tisto na sliki pod 7 parapropustna folija, Bi lahko bilo nad tem, kakšne pohodne ploskve?
Objave: 1472
Teme: 4
Ocena:
0
pisco, če je plošča vsaj koliko toliko, po sredini lahko položiš eps za potko, da bo pohodno, lahko daš kako desko.
Najprej pa daj na ploščo pe folijo, naredi bazen, lepi preklope, vihaj jo ob straneh, dimnikih,...navzgor 10 cm.
Zgoraj prekrij izolacijo s pp folijo, prav tako naredi bazen s podlaganjem pod preklopi pp folije.
Lahko pa narediš pohodni del iz letev, štaflov, lahko podložiš točkovno z lesom, da prideš na višino.
Mehka volna ni mišljena za hojo, pa osb porabi kje drugje.
Objave: 71
Ocena:
0
Še eno urpašanje imam za stekleno volno. Če mi kdo lahko odgovori.
Prvo plast za izolacijo betonske plate na podstrešju sem vzel stekleno volno URSA z alu folijo, za drugo plast imam pa vredu ponudbo za URSO TWF, ki je bolj namenjena za predelne stene. Je ta izolacija enako dobra tudi za polaganje na betonsko plato kot DF 39 ali mogoče še boljša kompaktnejša ali ima kakšen minus?
P.S. cena te izolacije je na hrvaškem (TWF fono je njihov naziv) okoli 2,20€/m2. Cena pri nas v akciji je pa 4,19 €/m2(TWF 1). :-O :-O
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Ne vem zakaj ne bi bila dobra za polaganje po tleh, zgleda da gre praktično za DF39, samo razrezano na ožje trakove. Če dobiš poceni...
Pa glej da boš alu folijo obrnil proti betonu.
Objave: 71
Ocena:
0
Hvala za hiter odgovor. Tudi meni se zdi da bo OK. :-)
Verjetno se dobi dol tudi DF39 za podobno ceno, ampak bolj to TWF ponujajo oz imajo na zalogi.
Cena pa mislim da vsekakor ugodna, preračunano iz kun me bo prišla natanko 1,92€/m2 po najnovejši ponudbi iz enega centra in je to več kot pol ceneje od našega trgovca, ki ima trenutno v akciji to izolacijo po 4,17 €/m2. :-)
Objave: 12051
Teme: 16
Ocena:
27
Ti primerjaj 0.040 ceno volne pri nas s to ki jo imas dol ogledano. Da ne bos polno potnih stroskov naredil pa brez haska...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ocena:
1
Popson ne to ni res ko si dal primerjavo med izolativnostjo U-042 in 034.
Sem ravnokar naredil izračun, pa je 30cm volne U-042 = 24cm volne U-034
Ocena:
1
Mimogrede, jaz sem pred kratkim uspel v Merkurju dobiti Urso df39 po 2,54€/m2 za 10cm.
Objave: 12051
Teme: 16
Ocena:
27
Ce pogledamo pa 0.044 volno bo pa se ceneje/izolativnost.
Jst se vedno pravim da za mansardo slabse volne od 0.035 nocem videt. Ne glede na "poceni" zadeve...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Objave: 355
Ocena:
0
Ta vikend se bom tudi jaz pozabaval z izolacijo hladne podstrehe. Imamo betonsko ploščo. Nanjo pride pe folija+32cm sf35 volne, ob straneh kjer je kolenčni zid pa 40cm (kolenčni zid je ravno 40cm).
Na krajših stranicah (kjer so stene pozidane v špico) bom 1m v višino prilepil 10cm eps. Koliko se ponavadi izolira to špico iz zgornje strani in ali je eps ok (ali je potreben xps?če ja, zakaj?)?
Na daljših stranicah imam 40cm kolenčnega zidu (ena šara cegla+horizontalna vez). Širina je 25 cm. Legi sta široki cca 20cm. Pod legi bom dal purpen. Ob legi, tistih par cm se mi zdi tudi smiselno izolirati. Koliko epsa ali xps-a naj dam?
Že vnaprej hvala za mnenja oz. nasvete.
Lp
Objave: 2
Teme: 0
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Rad bi izoliral mrzlo podstrešje (zadnjo ploščo), pa nisem ravno gradbeni strokovnjak... Zato vas lepo prosim za pomoč.
Gre za starejšo hišo (pritličje + nadstropje; oboje ogrevano) z ne-bivalnim oz. "mrzlim" prezračevanim podstrešjem.
Podstrešna plošča je "polnilna", na vrhu je še nekaj cm estriha.
Glede na to, ureditev mansarde ni v načrtu, sem razmišljal, da bi po tleh položil kar stekleno volno.
Zanima me postopek izvedbe oz. vrstni red:
1. parna zapora
Je slednja v mojem primeru res potrebna? Knauf tukaj prikazuje, da ni potrebna: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.knaufinsulation.si/uporaba/izolacija-nebivalnih-podstre%C5%A1ij/nepohodne-povr%C5%A1ine">https://www.knaufinsulation.si/uporaba/ ... r%C5%A1ine</a><!-- m -->
Ursa po drugi strani navaja, da je potrebna: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.ursa.si/izolacija-na-plosco-hladnega-podstresja">https://www.ursa.si/izolacija-na-plosco ... podstresja</a><!-- m -->
2. steklena volna
10cm + 14 cm križno položen Knauf UNIFIT 032. Je to dovolj/preveč izolacije?
Hiša z zunanje strani po stenah ni dodatno izolirana...
3. paropropustna folija (vrteks?) - potrebno?
Sem navedel pravilno? Kako je glede parne zapore, ki jo omenjam pod 1. točko?
Če je potrebna, ali jo je potrebno "položiti" oz pritrditi tudi po atiki (bazen?). Kaj pa po dimnikih?
Glede na to, da imam že sedaj probleme s plesnijo (odkar imamo nova PVC okna) v kotih stanovanja, me zanima, če ne bo parna zapora vse skupaj še poslabšala?
Že vnaprej hvala za vso pomoč.
LP