PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri MikMik butnglavec

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
peleti12 Napisal:Ne vidim kolikšna je temperatura plamena!
Izmeri še to!!
Izmeril si samo emisijo izpusta.
Tega podatka pa žal nimam. No tukaj ga niti me rabiš.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.normatherm.com/Abgasberechnung.php">http://www.normatherm.com/Abgasberechnung.php</a><!-- m -->
Citat:Hiše rabijo 30, 40, 50 stopinj
Ni res!
Hiše rabijo kolikor je potrebno za nadomeščanje izgub in izbrani tip ogrevanja.
To pomeni, da tudi 1 stopinja višja temperatura radiatorja kot je okolica ogreva. Sicer malo-nič ampak če je to v danem trenutku dovolj tudi OK
Tako je tudi neko fiksiranje talnega na 30 stopinj dvižnega voda nesmiselno.
V tem trenutku gre v talno 28 stopinj in to je dovolj za 22,7 stopinje v prostoru.

Res je, kotel mora delovati na optimalni delovni temperaturi.
In ta je seveda bistveno višja kot jo potrebujemo.
Zato so si "izmislili" varovanje povratka, da se ne ohlajuje kotel in povzroča kondenzacijo...
Razen če, si kondenzacijo želiš in imaš kotel in dimnik primeren za tak način delovanja. Potem lahko z VR potisneš kotel do nizkih temperatur in povečaš izkoristek.
No jaz sem to poskusil dokler sem ogreval na ELKO. Žveplena kislina je drla iz INOX dimnika, ampak poraba pa je bila po najbolj skromni oceni najmanj 20% manjša.
In ja, VR mi je zmanjšala temperaturo v kotlu!
Seveda pa to ni tako, da k 40 let staremu kotlu in zidanemu dimniku pritakneš VR in potem kuriš na 30 stopinj!

Če se vrnemo na temo, pa teme pravzaprav ni, saj gre za preprosto nabijanje v prazno.
Nikoli nisem oporekal prihranku. Me pa zanima o kakšnih številkah je govora.
Res pa ne razumem zakaj ne dobim nobenega konkretnega odgovora na to kaj poleg tega kar že imam mi VR še nudi.
MikMik Napisal:
peleti12 Napisal:Ne vidim kolikšna je temperatura plamena!
Izmeri še to!!
Izmeril si samo emisijo izpusta.
Tega podatka pa žal nimam. No tukaj ga niti me rabiš.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.normatherm.com/Abgasberechnung.php">http://www.normatherm.com/Abgasberechnung.php</a><!-- m -->
Izmeri ga in bomo takoj videli pri čem si!
MikMik Napisal:Me pa zanima o kakšnih številkah je govora.
še zadnjič v tej temi: nikoli ne boš zvedel, dokler ne boš "pritaknil" zadeve... Big Grin
peleti12 Napisal:Izmeri ga in bomo takoj videli pri čem si!
Nimam opreme za takšno meritev.
Pozdravljeni,
Sem nov na forumu, čeprav forum spremljam že par let. Dovolite mi , da še jaz povem par besed o svojih izkušnjah glede vremensko vodene regulacije.
Sistem v kotlovnici imam narejen z dvema kotloma. Klasični kotel na polena z zalogovnikom in kotel na ELKO, ki služi kot rezerva ter 200 literski bojler za pripravo tople sanitarne vode. Pri prenovi kurilnice, pred tremi leti je bila moja ideja, da se to izvede čim bolj enostavno z čim manj elektronike. Preklopni ventil za izbiro kotla povezan z termostatih, varovanje povratka v kotel na polena z ESBE vtc511 ventilom ter obtočno črpalko, termostatom in črpalko za ogrevanje sanitarne vode in ročnim tripotnim ventilom ter frekvenčno črpalko za ogrevalni krog, brezžični sobni termostat in termostatskimi glavami na radiatorjih. Ker sem ugotovil da se pri nas zelo veliko energije porabi na segrevanje tople sanitarne vode (poraba od 5:00 do 22:00), sem priklopil programsko uro za ogrevanje bojlerja, montiral obtočno črpalko za sanitarno vodo na najbolj oddaljeno točko cirrkulacijskega voda z programsko uro in termostatom. Kljub sobnim termostatom, termmostatskimi glavami na radiatorjih in ročnim mešalnim ventilom, udobje v prostorih ni bilo zadovoljivo. Še vedno so ženske vrtele termostatske glave na radiatorjih.
Kaj se je dogajalo?
Če sem nastavil mešalni ventil, da je temperatura dvižnega voda bila 50 stopinj, ko je bila temperatura ogrevalnega medija npr. 60 je bilo o.k., ko pa se je voda v zalogovniku segrela se je posledično segrela tudi temperatura vode v dvižnem vodu in dokler so termostatski ventili na radiatorjih reagirali so se radiatorji že pregreli in se je posledično povečala temperatura v prostorih. Ko se je temp. v zalogovniku znižala na 50 stopin je bila že neuporabna, ker je v radiatorje prihajala prehladna voda. Temperatura v prostorih je zelo nihala in udobje je bilo slabo. Po prvi sezoni kurjenja na tak način, sem se odločil, da je potrebno nekaj narediti na tem področju in da ne bom glumil motorni pogon na mešalnem ventilu. Na mešalni ventil sem montiral motorni pogon in kupil vremensko vodeno regulacijo za en krog ogrevanja od enega kolege s hrvaškega foruma (100 €). Malo sem se igral z nastavitvami, da sem izbral pravo krivuljo glede na potrebe naše hiše. Termostatske glave na radiatorjih sedaj obrnemo dvakrat letno, prvič ko se neha kurilna sezona na maksimalno in drugič ko se začne kurilna sezona, na začrtano vrednost. Pa tudi, če bi jih odprli na maksimalno ne bi prihajalo do takšnih temperaturnih razlik kot pred montažo vremensko vodene regulacije.
Še nekaj o razliki v porabi goriva in podaljšanju avtonomije zalogovnika.
Prve dve leti sem vodil dnevnik kurjenja v katerega sem vnašal podatke o zunanjih temperaturah, količini goriva potrebnega za eno filanje kotla in uro štartanja kotla. Vsakič v kotel naložim 15 kg bukovih polen in 6 kg briketov in zakurim na vrhu. Takšen način zalaganja kotla mi zadošča da je obisk v kurilnici 1 krat do 2 krat dnevno, odvisno od dnevnih temperatur. Drv nikoli ne dolagam na ogenj ampak pustim da do konca pogorijo in ko ni v kotlu nobene žerjavice naložim zalogo za naslednje kurjenje.
Pred vgradnjo regulacije smo pokurili 6 kubikov bukovih drv in 2 toni briketov, sedaj pa 4 tone drv in dve toni briketov, pa lanjska zima ni bila tako mila. Se pravi investicija se je izplačala skoraj v eni kurilni sezoni. O udobnosti bivanja pa škoda besed.
Še to. Odkar smo renovirali kurilnico, režim ogrevanja je od prvega dne pa do sedaj isti, od 5:00 do 22:00 je 22 stopinj v prostorih, od 22:00 do 5:00 je 19 stopinj.

Opravičujem se, če je bil post malček predolg.
lp
Tole je pa lepo opisano in kar je najbolj pomembno stvari je potrebno preizkusiti, da po tem veš kako ukrepati naprej.
MikMik Napisal:Nikoli nisem oporekal prihranku. Me pa zanima o kakšnih številkah je govora.
Res pa ne razumem zakaj ne dobim nobenega konkretnega odgovora na to kaj poleg tega kar že imam mi VR še nudi.
Sem ti že dvakrat konkretno odgovoril pa še vedno nabijaš isto. Daj, zaupaj nam, kaj si želiš slišati :?: :?:

PS verjetno: MikMik ima najboljšo močno regulacijo, vsi ostali so bedaki. Razen tistih, kateri imajo VR, ti so popolni idioti. ZADOVOLJEN :lol: :lol: :lol:
Vesel da ti je uspelo. Smile
Je pa tako, da jaz nihanja nimam že brez VR.
Jo pa vgradim za naslednjo sezono in dobim KONKRETNE odgovore. Od vas jih očitno ne bo...
Fery Napisal:Še enkrat!!!
Hiše rabijo 30, 40, 50 stopinj (talno ali radiatorji). Vse peči morajo, zaradi kondenzacije, laufati na VIŠJI TEMPERATURI od ogrevalnega medija!!! Razumeš? Na višji od potrebne!
Toplota skozi plašč peči!? Vremenska zniža temperaturo v peči!? Nikad čuo.
Tudi če iz cevi (oblečenih v izolacijo) uide delček več toplote, ostane v hiši. Razen če si jih ti po kakšnih čudnih poteh napeljeval.
Pregrevanje! Pa že. Kot da proti temu rabiš vremensko.
Če ti nisi nikoli slišal, to še ne pomeni, da kaj takega ne obstaja. Meni npr. VR v plinski kondenzacijski peči krmili temperaturo vode, saj mešalnega ventila sploh nimam.
Ko je peč ogreta in mešalni ventil zaprt ali črpalka izključena misliš, da bo peč ostala topla večno ali se bo mogoče kdaj ohladila na temperaturo okolice? Pa le zakaj na peči dajejo toliko toplotne izolacije, če skozi plašč kotla ne uhaja nič toplote? Če imaš peč v ločeni kurilnici ali kleti hiše potem so to vse izgube. Če pa jo imaš v toplem delu hiše potem pa so nepotrebne izgube skozi ovoj stavbe razlika med dejansko temperaturo v kurilnici in med minimalno možno temperaturo, katero bi ti nudila VR.
Pa če nekaj narediš sam to še ne pomeni, da je to najboljše. Nenazadnje velja, da se na napakah učimo. Le priznati jih je težko.
muki: srecno Smile

Citat:Pa če nekaj narediš sam to še ne pomeni, da je to najboljše. Nenazadnje velja, da se na napakah učimo. Le priznati jih je težko.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
OK, poanta je, da nekateri rabite VR, motorne pogone in podobno šaro, da dosežete tisto, kar drugi brez vsega tega.
Saj če imate to vgrajeno, pomeni da imate keš in ste to plačali.
Če ste še zadovoljni zraven, da ste to scolali, še toliko lepše.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
No prosim še za priporočila katero VR naj vzamem. Želja je, da lahko tudi grafično spremljam temperature. Hvala.
Fery Napisal:OK, poanta je, da nekateri rabite VR, motorne pogone in podobno šaro, da dosežete tisto, kar drugi brez vsega tega.
Saj če imate to vgrajeno, pomeni da imate keš in ste to plačali.
Če ste še zadovoljni zraven, da ste to scolali, še toliko lepše.
Nekako tako ja. No, čisto možno, da je nekaj prihranka. Koliko pa bom TOČNO za moj sistem ugotovil sam, drugi tako samo nekaj nabijajo...
1 ... 7 8 9 10 11 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi