PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri cena toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Še dobro da mamo dolenci cvičk. Ponavad fašemo največ snega Big Grin
CvetkoP: daj napiši kaj več o svoji tč, prosim.

hvala, cardinal
Težko bom povedal kaj posebnega. O TČ nimam kaj dosti podatkov. Ima scroll kompresor 4 Kw. Priložena avtomatika je čisto osnovna za regulacijo vode v zalogovniku.
Tukaj [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")vicunichr("46")si/instructionHPunichr("46")pdf[/url] lahko vidite priložena navodila. Letošnjo zimo, če bo seveda "prava", bom poskusil nastaviti pravilno delovanje in verjetno zamenjati avtomatiko za nekaj boljšega, saj mi nabavna cena to omogoča.

Kar pa se tiče delovanja, pa mi sedaj deluje super in tudi po intervenciji mi je pri 0 stopinjah ogrevala 140m2 slabo izolirane hiše od tega samo 30m2 talnega. Kljub vsemu(začetne težave z odtajevanjem) smo v letošnji zimi porabili le za 500€ več elektrike in cca 500l ELKO, kar skupno je pol manj, kot doslej.
prosim vas če lahko prikažete koliko je bila dejanska investicija v TČ. Zanima me predvsem varianta zemlja/voda ali voda/voda.
ala
kolektor in vse kaj paše zraven
TČ in vse kaj paše zraven
l.p.
Z možem se nagibava k nakupu TČ zrak/voda za ogrevanje sanitarne vode in za ogevanje stanovanja.

Stroški pa naj bi bili (od oka) naslednji:
* Talno ogrevanje, možno je sicer tudi preko radiatorjev, vendar ni optimalno
* TČ 11kW - okoli 5850 EUR
* bojler za 170 litrov (ni treba, je pa priporočljivo) - 740 EUR
* montaža: cca. 500 EUR

Za nujne primere (če recimo zmanjka elektrike, kar se zgodi kdaj pozimi), pa bi dala manjši špargert v kuhinjo in po potrebi s tem ogrevala vsaj kuhinjo.

Prvotno sva sicer razmišljala, da bi postavila v dnevno lončeno peč in poskušala s tem ogrevati večji del stanovanja (nisva preverila ali bi bilo to sploh možno!), ampak sva nekako prišla do zaključka, da se v tem primeru bolj splača omenjena TČ. Finančna investocija je tam-tam, potem naredit dimnik (razbivat skozi zgornje nadstropje in skozi streho), plus tudi če imaš posestvo z drvmi, rabiš nekoga, ki ti jih bo naredil. Pri naju je opcija le, da nekomu plačava, da nama gre posekat drva ...

Plin v naših krajih ni opcija, za nafto pa se (iz preteklih izkušenj) nismo odločili.
Problem so najnižje temperature, zato preveri kako bo TČ delovala pri vaših najnižjih temperaturah.
Jaz bi razmislil o zalogovniku, da bi TČ delovala na poceni elektriko. JE ap problem, ker je pozimi bolj mraz, izkoristek nižji in morda to sploh ni pametna naložba.
Kar se pa vode tiče je pa morda optimalnejši navaden bojler in ura, ki vklaplja samo poceni elektriko. TČ pri talnem dela s temperaturami cca 35 ali še manj, zato je potrebno nekaj avtomatike in ventilov, da se pogreje voda, to pa zna kar nekaj stati in ko izračunaš, se ti morda ne izplača. Razmisli o poceni kitajskih TČ, ki prihajajo in bodo vedno cenejše.
Zalogovnik je pri TČ zrak/voda nujen, ker se deloma iz njega odvzema toplota za odtajevanje uparjalnika. To je dodatno še cca 500€. potem pa je priporočljiv še električni grelec - cca 140€.
povodni mož Napisal:Zalogovnik je pri TČ zrak/voda nujen, ker se deloma iz njega odvzema toplota za odtajevanje uparjalnika. To je dodatno še cca 500€. potem pa je priporočljiv še električni grelec - cca 140€.

Verjetno je odvisno od TČ. Jaz imam zrak/voda in mi odtaljuje s pomočjo pretočnih el. grelcev vgrajenih v TČ in ne potrebujem zalogovnika.
sopotnik Napisal:Verjetno je odvisno od TČ. Jaz imam zrak/voda in mi odtaljuje s pomočjo pretočnih el. grelcev vgrajenih v TČ in ne potrebujem zalogovnika.

Evo, to me je zanimalo. Ker meni ni nihče omenil nobenega Zalogovnika, pa so mi vseeno rekli, da če zamrzne, se črpalka sama sebe "odtali" ...
Jaz sicer nisem vseved, me pa moti, da dajejo nasvete nekateri, ki po pisanju sledeč nimajo pojma, oziroma so se komaj srečali z stvarmi, pa so že profiji. Prosim, ne zavajajte drugih, če še sami niste prepričani.

Sopotnik in ostali: TČ ne rabi ničesar za odtajevanje, Vse so reverzibilne in z kombinacijo ventilov spremenijo grelno telo. Tako odvzeme del toplote notranjosti, da segreje zunanji del ( v tem momentu deluje kot klima). To pa je malenkost in ji zadostuje že par stopinj v vodi. Grelci v TČ pa niso za odtajevanje, pač pa za pomoč pri delovanju. Pri nizkih temperaturah namreč segrevajo vstopni zrak in s tem povečujejo COP.
Če ima TČ cevni električni grelec, lahko nadomesti toploto, ki jo porabi za svoje odmrzovanje.
CvetkoP Napisal:Jaz sicer nisem vseved, me pa moti, da dajejo nasvete nekateri, ki po pisanju sledeč nimajo pojma, oziroma so se komaj srečali z stvarmi, pa so že profiji. Prosim, ne zavajajte drugih, če še sami niste prepričani.

Sopotnik in ostali: TČ ne rabi ničesar za odtajevanje, Vse so reverzibilne in z kombinacijo ventilov spremenijo grelno telo. Tako odvzeme del toplote notranjosti, da segreje zunanji del ( v tem momentu deluje kot klima). To pa je malenkost in ji zadostuje že par stopinj v vodi. Grelci v TČ pa niso za odtajevanje, pač pa za pomoč pri delovanju. Pri nizkih temperaturah namreč segrevajo vstopni zrak in s tem povečujejo COP.

Jaz pa tudi nisem vseved se pa prekleto dobro pozanimam o stvareh preden kaj napišem, tako bi se moral tudi ti. :? Običajno ljudi na forumih ne žalim in se bom tudi tokrat vzdržal in podal le dejstva, potem pa naj se ostali odločijo....

Grelec v TČ ne segreva vstopnega zraka Confusedhock: ampak vodo v tokokrogu sistema :!:

TČ ki jo imam jaz pa jasno prikaže na displaju, ko poteka odmrzovanje tudi znak vklopa dodatnih grelcev, čeprav mam te grelce za potrebe ogrevanja izklopljene (to pa lahko tudi občutiš sam, ker se cevi okrog pretočnega grelca zelo segrejejo) - namen je ta, da je ta postopek odtaljevanja čimprej opravljen saj še bi črpal le toploto iz sistema bi zadeva trajala veliko dlje.
Meni odtajanje traja nekih 3 - 5 minut, brez grelcev in to se mi ne zdi predolgo. Če pa tvoja TČ deluje tako, potem je pač tako. Je pa res, da imam jaz zalogovnik.

Lepo, da si se vzdržal zalitev, tudi jaz nisem napisal s tem namenom, si pač mel nesrečo, da sem bil malo slabše volje, oprosti. :wink: :oops:

V mojem primeru grelci delujejo tako, kot sem napisal.
Po osnovnih podatkih in preprosti logiki elektrogrelniki pri TČ ob odtaljevanju ne igrajo vidne vloge, ker je potrebna energija vedno v hipu na zalogi v sami obtočni vodi. Možno pa je, da jih nekateri sistemi zaradi tako nastavljene avtomatike vklopijo. Odmrzovanje samo se odvija zelo hitro v manj od minute. Je pa postopek preklopa štiripotnega ventila malo počasnejši in zahteva nekaj več časa kot odmrzovanje samo.Razlika je tudi v tem, kakšne izparilne ventile ima naprava (termostatske ali digitalno vodene) zaradi hitrosti v izenačevanju tlakov. Vendar pa običajno pri TČ zrak-voda ves postopek traja manj kot pri običajnih klima napravah. Zmotno pa je tudi mišljenje, da je sorazmerno z nižanjem zunanje temperature odmrzovanj več. Največ jih je prav med -2 in 4°C
Senka Napisal:Z možem se nagibava k nakupu TČ zrak/voda za ogrevanje sanitarne vode in za ogevanje stanovanja.

Stroški pa naj bi bili (od oka) naslednji:
* Talno ogrevanje, možno je sicer tudi preko radiatorjev, vendar ni optimalno
* TČ 11kW - okoli 5850 EUR
* bojler za 170 litrov (ni treba, je pa priporočljivo) - 740 EUR
* montaža: cca. 500 EUR

Za nujne primere (če recimo zmanjka elektrike, kar se zgodi kdaj pozimi), pa bi dala manjši špargert v kuhinjo in po potrebi s tem ogrevala vsaj kuhinjo.

Prvotno sva sicer razmišljala, da bi postavila v dnevno lončeno peč in poskušala s tem ogrevati večji del stanovanja (nisva preverila ali bi bilo to sploh možno!), ampak sva nekako prišla do zaključka, da se v tem primeru bolj splača omenjena TČ. Finančna investocija je tam-tam, potem naredit dimnik (razbivat skozi zgornje nadstropje in skozi streho), plus tudi če imaš posestvo z drvmi, rabiš nekoga, ki ti jih bo naredil. Pri naju je opcija le, da nekomu plačava, da nama gre posekat drva ...

Plin v naših krajih ni opcija, za nafto pa se (iz preteklih izkušenj) nismo odločili.

Toplotna črpalka 8 kW pri nič stopinjah

Zunaja enota + notranja enota 160lit 1520 evrov

Za istočasno ogrevanje stanovanja in sanitarne vode pa je potrebna notranja enota 400 litrov s toplotnim izmenjevalcem za sanitarno vodo. Cena je višja 1898 evrov.

Pozdrav
1 2 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi