PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri MikMik butnglavec

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potrebujete samo udoben pisarniški stol, ki ga postavite pred mešalni ventil.
Če že imate motorni pogon za mešalni ventil, ga takoj odstranite in namesto njega montirajte volan od avtomobila.
Pa prijetno vožnjo!
MikMik Napisal:
kurili Napisal:Ojej, Kurili, kot sem napisal, ti manjka le vremenska regulacija.Svetujem, da si vzameš čas in se res poglobiš delovanje. Nisi kot upokojeni inženir malce zaspal? Ne le udobje, tudi prihranki... MikMiku bi mogoče pomagal česen? Saj ne moreš verjeti!
O kakšnem udobju je govora?
Temp. mi že sedaj ne niha, ni temp. šokov,... Kaj še pridobim z VR?
Koliko prihranim?
Koliko s tem obračanjem ventila sploh prihranim, saj so cevi speljane po hiši in toplota tako in tako ostane v hiši, peč pa deluje na stalni min. temperaturi katero še dopušča da ne kondenzira.
Izgube v hiši lahko izraziš tudi kot W/K. Ta podatek ti pove, s kolikšno močjo ti mora delovati kotel, da bo pri vsaki zunanji temperaturi v prostoru žaljena temperatura.
Ta vrednost se giblje od tam 50 pa preko 300 W/K (odvisno od gradbene fizike). Dnevno se ti temperature lahko spreminjajo za več kot 15°C kar pri neki vmesni vrednosti 200 W/K pomeni 3 kW razlike v potrebni moči ogrevanja. Če bi želel optimalno ogrevati bi moral sedeti ob mešalnem ventilu in ga nenehno premikati. Če pa tega ne počneš pa je lahko enkrat premalo energije, drugič pa preveč.

Sobni termostat ti sicer drži temperaturo v prostoru, kjer se nahaja blizu želene vrednosti, v ostalih prostorih pa temperatura precej bolj niha. Nekje je lahko prevroče in drugje prehladno. Nihanje temperatur pa lahko povzroči kondenzacijo, kondenzacija lahko povzroči plesen...
Vremensko vodena regulacija pa ti npr. vsako minuto prebere zunanjo temp. in ti odpre/zapre mešalni ventil za toliko, kot potrebuješ toplote v tistem trenutku. Tako ogrevaš prostore bolj enakomerno in v peči porabiš manj goriva. Če pa daš na radiatorje še termostatske ventile pa je nihanje temperature še manjše in s tem poraba energija nižja.
bozgom Napisal:Sobni termostat ti sicer drži temperaturo v prostoru, kjer se nahaja blizu želene vrednosti, v ostalih prostorih pa temperatura precej bolj niha. Nekje je lahko prevroče in drugje prehladno. Nihanje temperatur pa lahko povzroči kondenzacijo, kondenzacija lahko povzroči plesen...
bozgom Napisal:Če pa daš na radiatorje še termostatske ventile pa je nihanje temperature še manjše in s tem poraba energija nižja.
Kaj nakladaš preberi MikMik ov prvi post v tej temi
bozgom Napisal:Vremensko vodena regulacija pa ti npr. vsako minuto prebere zunanjo temp. in ti odpre/zapre mešalni ventil za toliko, kot potrebuješ toplote v tistem trenutku. Tako ogrevaš prostore bolj enakomerno in v peči porabiš manj goriva.
Nimaš pojma kako deluje VR
Da se razumemo, sem privrženec VR in kot tak, jo imam..
@najrad1 in še kdo
da se ne pogovarjamo samo na načelni ravni.... zanimivo bi bilo, da razložiš svoj pogled kako deluje VR... mogoče se kaj naučim
Enostavna vremenska regulacija potrebuje dva podatka za svoje delovanje. Temperaturo dvižnega voda in zunanjo temperaturo. Na podlagi teh dveh podatkov in nastavljene strmine ogrevalne krivulje, katero nastavimo na toplotne izgube naše hiše
Izračuna potrebno temperaturo dvižnega voda, katero nenehno vzdržuje s premikanjem mešalnega ventila. Takšna osnovna regulacija zadostuje za večino nezahtevnih uporabnikov kateri si lastijo kotel na trda kuriva in zalogovnik. Že takšna poceni osnovna regulacija je kriva, da imamo enakomernejšo temperaturo v prostorih, vseskozi enakomerno tople radiatorje, počasnejše praznjenje zalogovnika in manj transmisijskih izgub zaradi temperaturnih šokov.
Boljše (dražje) regulacije računajo še vpliv notranje temperature, omogočajo lomljenje in točkovno premikanje krivulje, vsebujejo časovnik, WI FI imajo lep prikazovalnik itd.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Saj vem, da se že ponavljam, ampak vse kar ste do sedaj našteli imam jaz brez VR (nihanje temp. za manj kot 1°C, enakomerno tople radiatorje, o temp. šokih nobene sledi, nobenega pokanja...
Kaj od udobja poleg tega kar že imam VR še prinese?

Kar se tiče prihranka. O kakšnih % govorimo? Meni peč že sedaj deluje na najmanjši še dopustni temp. da ne kondenzira. Koliko s tem obračanjem ventila sploh prihranim, saj so cevi speljane po hiši in toplota tako in tako ostane v hiši?
Od vsega kar si napisal sassapo (da ne omenim pisanje bozgom-a, ha ha ha, dajte prebrati, kaj je napisal), se strinjam le s podpisom.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Stepski
Enostavna VR vzdržuje temperaturo v prostoru ti ogreva SV

Naj bi povečala udobje -odpravi ročno korekcijo mešalnega ventila DV

Še moj odgovor : Po vgradnji enostavne VR je poraba energenta višja

Za prihranek po vgradnji VR po katerem sprašuje mikmik pa odgovori še ti , ker vem ,da si poizkusil vse za dosego minimalne porabe

Fery
tam maš temo v kateri se podpisuj
@sassapo @najrad1

Smo kar na skupnem imenovalcu... malo me "jebe", tale krivulja, nekega dne jo že udanem... hvala za odgovor...

@MikMik
Res da si ti nosilec tele teme, ampak v mojem primeru si samo bilateralna škoda....ko boš v eni uri caa desetkrat premaknil mešalni ventil na roko... naspram elektroniki... sory, res si mi neda... si zadovoljen, si... te kdo sili v vremensko regulacijo, nihče... torej... v čem je problem... pač obvladaš ročno... sory, me pač spominjaš na neke moje znance ki so ob nekem času trdili, nikdar in nikoli nebom imel, mobitela, klime v avtu itd...
@Fery
Da slišimo tvoje argumentirano mnenje, seveda razen haha... si sposoben napisati kaj več od tega....
MikMik Napisal:Saj vem, da se že ponavljam, ampak vse kar ste do sedaj našteli imam jaz brez VR (nihanje temp. za manj kot 1°C, enakomerno tople radiatorje, o temp. šokih nobene sledi, nobenega pokanja...
Kaj od udobja poleg tega kar že imam VR še prinese?

Kar se tiče prihranka. O kakšnih % govorimo? Meni peč že sedaj deluje na najmanjši še dopustni temp. da ne kondenzira. Koliko s tem obračanjem ventila sploh prihranim, saj so cevi speljane po hiši in toplota tako in tako ostane v hiši?
stepski si ti sposoben odgovoriti na to?
Ni treba na roko šaltat. To kar prinese k udobju. Glede ostalega pa ne vem...
mik mik
Ročni 4 potni mešalni ventil, katerega premaknem 5x v sezoni glede na zunanjo temperaturo.
No to je tisto kateremu se reče ročna vremenska regulacija, danes je sigurno moral premaknit mešalni ventil, ker je zunanja temperatura kar nekaj stopinj pod ničlo, konec tedna ko bo zapihal jugo bo pa spet treba mešalni ventil premakniti za nekaj milimetrov nazaj in tako celo zimo!
Enostavno kot pasulj to dela vremensko vodena regulacija, katera bi prihranila pot v kurilnico in kar nekaj everčkov.
VDC se odziva na vsako spremembo zunaje temperature in temu prilagaja temperaturo dvižnega voda, bolj kot je hladno višja je temperatura dvižnega voda toplejeje je nižja je temperatura dvižnega voda.
Tu so možni še prihranki in večje je udobje!!!
Pa še tisto, ko mene ni ali me več ne bo za koliko je že potrebno premakniti mešalni???? ventil
Še kar nabijate isto. Vse to jaz dosežem brez VR. Ventila pa v tej sezoni še nisem premikal. DV 35-40°C lahko vzdržuje stalnih 22-23°C v hiši.
Kaj še mi VR nudi poleg tega kar že imam brez nje?
Koliko je to 'kar nekaj everčkov'? Lahko bolj natančno?

Peleti12, če nimaš nič pametnega za napisati pojdi raje malo prelagat vreče, polnit zalogovnik in sesat peč. To je tvoja definicija udobja.Wink
Pa kaj ne razumeš. Zdaj na roko šaltas, pol ti ne bi bilo treba. To je v vsakem primeru večje udobje za vsakogar. Ovrednoti ga pa sam. A ti je za to denar dajat ali ne...
To nabijanje je podobno temu "kdo ima daljšega"
Sassapo je milijon X povedal, vsaka hiša je unikat, vsaka rabi svoj ogrevalni sistem,ljudje imajo različne navade in različne potrebe po toploti, po topli vodi, po svežem zraku, po svetlobi, ...itd
Eden rad obrača ventil, drugi bi rad da to naredi VR, eden bi rad nosil pelete, drugi da malo vonja EL-KO, tretji rad cepa drva, ...itd
1 2 3 4 5 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi