PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri MikMik butnglavec

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

no naj kar opišem moj sistem ogrevanja. Ogrevam nekje 180m2 na 22°C, kopalnica 23°C, kakšna soba 21°C, hiša iz leta 2000, izolacija temu primerna.
-Peč Riello Binomio 32K
- sobni termostat ST1 v najhladnejši sobi in na tem radiatorju navaden ventil, drugje po hiši termostatski ventili.
- ročni 4 potni mešalni ventil, katerega premaknem 5x v sezoni glede na zunanjo temperaturo. Pri temp. okoli 10°C v DV voda okoli 30°C, pri okoli 0°C v DV voda okoli 40°C, pri -10°C in manj pa v DV voda okoli 50°C.
- dimniška loputa za zmanjšanje hlajenja kotla ob nedelovanju.
- v kurilni sezoni gretje sanitarne vode s kotlom (100l), poleti z električnim bojlerjem (80l).
- za prehodna obdobja, je v kopalniški lojtri grelec priklopljen na termostasko vtičnico nastavljeno na 23°C.

Zadeva je enostavna in deluje odlično. Kotel deluje samostojno, neodvisno od temp. v hiši, vzdržuje temp. vode med 45-65°C.
ST1 vklaplja/izklaplja OČ. Predlog je bil naj ST1 prižiga in ugaša kotel, cevni termostat za zagon OČ na DV, ampak se zaradi kondenzacije in premajhnega prihranka za to nisem odločil.
Ugotovil sem, da je kotel za mojo hišo premočem, ampak ker je je.

Aha še poraba. V sezoni 16/17, 1100l KO in 50€ elektrike komplet. Lani sem vodo v kotlu po nepotrebnem vzdrževal med 60-80°C, v DV pošiljal pretoplo vodo, nisem imel ter. ventilov in glav, ter dimniške lopute.
Strošek letošnje investicije 150€. Če se kaj pokvari imam na bolhi za 200€ vse kar rabim.

Za vprašanja in idejo za optimizacijo sem na voljo in odprt. Wink

Lp, MikMik
Pozdravljen mikmik
Predvidevam da imate izolacijo med 5 in 10 cm oz. ste zelo varčni če je manj.
Število oseb je pri opisu tudi pomembno.
Jah kaj naj ti napišem da ne bom izpadel ovca.
Imaš pač zastarel sistem ogrevanja na kurilno olje.Vsaka investicija v obstoječe ti ne bo prinesla prihrankov.Morda bi lahko ob servisu zamenjal dizo za manjšo če ugotavljaš da je "peč premočna".Ročno nastavljanje mešalnega je v današnjih cajtih 100 let za leseno žlico.Ampak ni panike stvar ti dela.
Poraba elektrike 50€ v enem letu poleg olja??? Misija nemogoče.
Samo gorilec ti porabi 50€ v enem letu,kje je tukaj obtočna črpalka in grelec v bojlerju.
Oljarji radi povedo koliko olja pokurijo.Skoraj nihče pa ne nadzira in ne pripiše strošek elektrike za delovanje k porabi olja.
3 osebe.
50€ gre za gretje sanitarne vode, ko le to greje električni bojler.
Se strinjam, da je sistem zastarel, mi pa nudi udobje in toploto.
Diza je že manjša. Wink
Hvala. Smile
Tale tvoj sistem niti ni tako mimo kot te bodo nekateri popljuvali in ti pripovedovali da si v kameni dobi. Sam sem imel tako narejeno več kot 20 let, le da takrat še ni bilo termostatskih ventilov za radiatorje. Kuril sem drva oziroma premog ki je bil pred 40 in več leti pač glavni energent za ogrevanje, mešalni ventil na polovici in sobni termostat je vklaplajl obtočno črpalko. Mečalnega ventila nisem kaj dosti premikal morda malo bolj odprl v najhujšem mrazu, mi je že termosifonsko ogrevalo v prehodnem obdobju le paziti sem moral pri nalaganju peči, kajti tudi o zalogovnikih se nam še ni sanjalo. No je imelo to še eno prednost, položaj mešalnega ventila je spuščal del tople vode nazaj v peč in na ta način sem nezavedno varoval peč, saj je bila pri menjavi sistema na poceni olje zamenjana a mi je bilo potem ko je bila zunaj kar malo žal ko sem videl kako je ohranjena. Ni vse neumno kar je enostavno
Kurili, zakaj nisi ostal ne tem sistemu? Morda le ni bil tako dober...
Kar je opisal mikmik je tisto, kot pravijo "manj je več"
Čimbolj enostavno, je manj možnosti za kake piz....je, več navlake bo pa bolj skomplicirano in bo prej kaj zaštekalo.
MikMik Napisal:ST1 vklaplja/izklaplja OČ. Predlog je bil naj ST1 prižiga in ugaša kotel, cevni
pri meni cca 18 let: OČ v kurilni sezoni dela 24/7, mešalni ventil pa je električni in ga poganja Firštova elektronika (brez zunanjega tipala)....to je meni najboljši sistem
- kotel pa ugaša/prižiga termostat na kotlu_peč delala 365 dni v letu (poleti na 55° pozimi na 70° ).....na vseh radiatorjih term. ventili, OČ delala na najmanjši hitrosti
Glede porabe ne vem, to ti bodo drugi povedal. Glede dela pa... Če imaš možnost dodati kako regulacijo, da ti sama poviša DV pri določeni zunanji T. V bistvu je to krivulja po zunanji T.

Če te pa se teh 4X ne moti to šaltat, pa nimaš kaj spreminjat, če si zadovoljen.
MikMik Napisal:3 osebe.
50€ gre za gretje sanitarne vode, ko le to greje električni bojler.
Se strinjam, da je sistem zastarel, mi pa nudi udobje in toploto.
Diza je že manjša. Wink
Hvala. Smile
Ne nasedaj! šoba ne more biti nikoli manjša od tiste, ki je za tvoj kotel predvidena, ker bo drugače več škode kot koristi.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Kadotr, da sem spremenil sistem je več razlogov, služba poceni olje in toplo ko prideš domov a tudi ko sem vgradil oljno peč sem spremenil regulacijo samo toliko da sem na mešalni ventil dodal pogon ki ga je odpiral sobni termostat, v bistvu isto. Po odhodu v pokoj sem se vrnil k drvam in dodal zalogovnik seveda je to zahtevalo malo drugačno regulacijo predvsem dvig povratka a v bistvu ostaja enako sobni termostat še vedno krmili motorni pogon mešalnega ventila brez zunanjih tipal in krivulj. Hiša je dobila nekaj izolacije in radiatorji termostatske ventile da je povsod toplo kot si želimo. Glavno je da nas ne zebe, vroče nam je pa toliko kot odpiramo radiatorje. Ne vem a se niti stari niti mladi do najmlajših ne pritožujejo. Nisem proti novostim a se mi zdi da bolj ko je sistem kompliciran raje nagaja, sem pač stara šola čeprav inženir.
Saj ni tako malo. V bistvu je vse, razen vremenske regulacije.
kurili Napisal:Nisem proti novostim a se mi zdi da bolj ko je sistem kompliciran raje nagaja, sem pač stara šola čeprav inženir.
+1
V moji bivši hiši že +30 let brez ene same napake dela odprt termosifonski sistem na olje, ki ga je naredil moj oče, mojster stare šole.
Nobenega mešalnega ventila, nobene obtočne črpalke. Termosifonsko se tudi bojler ogreva. Temperatura se kontrolira s termostatom kotlovne vode in zunanjo stikalno uro, ki vklaplja gorilec na urnike (to sem kasneje dodal jaz).
Bolj enostavno kot to ne gre, pokvarit se razen gorilca nima kaj. Pa tudi ta se ni nikoli pokvaril, ampak je bil nekoč preventivno zamenjan z novejšim pa tudi rabljenim iz bolhe, ki je imel predgretje.
Nikoli nobenih težav na meritvah izpustov. Poraba pa je bila (ne)izolaciji primerna.
Stvar bi delala še naprej, bo pa verjetno kljub temu drugo leto zamenjana za TČ (pa še to samo zaradi ugodne subvencije EKO sklada pri zamenjavi ogrevalnega sistema). Vem pa že sedaj, da ta TČ ne bo toliko zdržala.
Fantocci Napisal:V moji bivši hiši že +30 let brez ene same napake dela odprt termosifonski sistem na olje, ki ga je naredil moj oče, mojster stare šole.
Nobenega mešalnega ventila, nobene obtočne črpalke. Termosifonsko se tudi bojler ogreva. Temperatura se kontrolira s termostatom kotlovne vode in zunanjo stikalno uro, ki vklaplja gorilec na urnike (to sem kasneje dodal jaz).
Bolj enostavno kot to ne gre, pokvarit se razen gorilca nima kaj. Pa tudi ta se ni nikoli pokvaril, ampak je bil nekoč preventivno zamenjan z novejšim pa tudi rabljenim iz bolhe, ki je imel predgretje.
Nikoli nobenih težav na meritvah izpustov. Poraba pa je bila (ne)izolaciji primerna.
Stvar bi delala še naprej, bo pa verjetno kljub temu drugo leto zamenjana za TČ (pa še to samo zaradi ugodne subvencije EKO sklada pri zamenjavi ogrevalnega sistema). Vem pa že sedaj, da ta TČ ne bo toliko zdržala.
Čemu boš potem menjal? Kaj te je pripeljalo do tega?
kurili Napisal:Kadotr, da sem spremenil sistem je več razlogov, služba poceni olje in toplo ko prideš domov a tudi ko sem vgradil oljno peč sem spremenil regulacijo samo toliko da sem na mešalni ventil dodal pogon ki ga je odpiral sobni termostat, v bistvu isto. Po odhodu v pokoj sem se vrnil k drvam in dodal zalogovnik seveda je to zahtevalo malo drugačno regulacijo predvsem dvig povratka a v bistvu ostaja enako sobni termostat še vedno krmili motorni pogon mešalnega ventila brez zunanjih tipal in krivulj. Hiša je dobila nekaj izolacije in radiatorji termostatske ventile da je povsod toplo kot si želimo. Glavno je da nas ne zebe, vroče nam je pa toliko kot odpiramo radiatorje. Ne vem a se niti stari niti mladi do najmlajših ne pritožujejo. Nisem proti novostim a se mi zdi da bolj ko je sistem kompliciran raje nagaja, sem pač stara šola čeprav inženir.
Imaš sobno termostat, imaš mešalni ventil, imaš motorni pogon pa si zadovoljen z enostavnim sistemom.
Vremensko vodena regulacija pa ima na takšno škatlo kot je sobni termostat napeljano zunanjo sondo, ima mešalni ventil in ima motorni pogon. Tak sistem pa je kompliciran?
1 2 3 4 5 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi