PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Električno talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sigradim Napisal:Zdravo,

Ok. Če prav razumem je
1. povprečna poraba v gospodinjstvu cca. 2,4 kWh na dan na prebivalca. (3500)
2. ogrevanje vode cca. 3500 kWh na leto
3. Ogrevanje hiše 2.250 kWh na leto

Znese to v mojem teoretičnem izračunu za električno talno cca. 9.250 kWh na leto. Se motim?

Kar je pa že problem če to drži saj nimam potem dovolj strehe za te panele saj lahko instaliram 7 m2.

Je pa potem opcija TČ saj potem za ogrevanje s COP 3 rabim 750 kWh za ogrevanje vode s TČ in COP 2 rabim 1.750 kWh in 3.500 za gospodinjstvo na letno porabo 6.000 kWh. Kar pa mi nekako daje pri SE cca 1.000 kWh rezerve na leto.
En panel ima površino tam 1,65 m2. Za 9250 kWh bi potreboval med 30 in 34 panelov moči 275 W (za pričakovan donos med 1000 in 1100 kWh/kWp). Za 34 panelov potrebuješ minimalno 60 m2 strehe. Ker imaš na razpolago 70 m2 bi to šlo. Je pa seveda lahko problem geometrija strehe in dokler ne boš po njej (na papirju) razporedil kvadratke 1650x1000 mm tega ne boš vedel.

Če pa se odločiš za TČ potem pač daš na streho konstrukcijo za 7 kWp, dobiš dovoljenje za 7KW a daš na streho le za 6 kWp panelov. Če ti bo hodilo malo, potem enostavno (hitro in poceni) dodaš še panel ali dva ali tri. Boljše, kot pa da plačaš predimenzionirano SE in potem daruješ elektriko nekemu trgovcu.
Hvala Bozgom za pojasnilo.

Se strinjam. Zdaj pa moram še samo oceniti, kaj in koliko bom potreboval elektrike v katerem scenariju in se potem odločil.

1. Toplotna črpalka + talno + SE
2. Električno talno + Eloblock + sanitarna TČ + SE
3. Električno talno + električni bojler + SE

Vsaka ima svoje prednosti, kot tudi slabosti. Danes zvečer si bom naredil kalkulacijo in vas vprašam, če bom imel še kakšno dilemo.

Hvala za dosedanjo pomoč
2. Vodno talno v kombinaciji z eloblockom
Paneli so standardne velikosti 1.7x1m moči do 300w. Elektrana se najhitreje povrne v kombinaciji s TC. Na trgu je 11 kW elektrano s povrnjeno subvencijo mogoče dobiti za evro/watt po sistemu na ključ. V tem primeru je povračilna doba osem do devet let.
JaBK Napisal:2. Vodno talno v kombinaciji z eloblockom
Zakaj za boga Eloblock!!??
Totalno stran metanje denarja. Bojler rabiš (ali sanitarno), vtakneš grelec in imaš eloblock.
Pa si ne date dopovedati in konec.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
JaBK Napisal:Ne, to ni poanta pasivne hiše. V biti se niti ne ukvarja s tem, s čim se boš grel, niti se ne ukvarja z dejanskimi potrebami, temveč referenčnimi. Vsekakor pa ne predlaga rešitev, ki se jih najbrž po stroki ne bi smelo delati.
Res je, pasivni standard ne predpisuje načina ogrevanja, a omejitev 10W/m2, ki jo standard predpisuje, izhaja prav iz tega, da je tak toplotni tok še možno dovesti le z gretjem svežega zraka ob standardni količini prezračevanja 0,5/h.
Citat: Elektrana se najhitreje povrne v kombinaciji s TC
Ta trditev povsem drži pri standardno zgrajenih hišah. Pri nizko energijskij, kjer letne potrebe za ogrevanje znašajo 3000 kWh ali manj pa je vprašanje investicije v TČ. Pri SCOP 3 je letna razlika med direkt in TČ namreč zgolj 200€. Eloblock te pride 600€ neka TČ pa od 4000 € naprej. 3400€ pa pomeni 17 let (brez obresti) da si na nuli. Medtem pa ti TČ že lahko odpove.
Na drugi strani pa bi seveda moral dati v SE tam 2000 € več, torej je razlika 1400 € ali 7 let. Ker pa je pričakovana življenjska doba SE preko 30 let je potrebno gledati daljše obdobje. V 30. letih pa bo skoraj zagotovo moral zamenjati TČ ali celo dve, eloblock pa bo najverjetneje še deloval. Pa četudi odpove imaš ob kasnejši menjavi okvarjene TČ ali Elobloka razliko najmanj 3400€.

Torej je tako kratkoročno (nižja investicija) kot dolgoročno (stroški servisov in menjav) boljša varianta brez TČ. Če pa seveda denar ni primarni in odločujoč dejavnik potem k nizko energetski hiši vsekakor sodi TČ in ne eloblock.

PS- še vedno pa sem najbolj navdušen nad kanalsko klimo.
BojanF Napisal:Res je, pasivni standard ne predpisuje načina ogrevanja, a omejitev 10W/m2, ki jo standard predpisuje, izhaja prav iz tega, da je tak toplotni tok še možno dovesti le z gretjem svežega zraka ob standardni količini prezračevanja 0,5/h.

spet, on je predvidel 15, ne 10. in dobil 150*15=2250kWh, kar ni več 1500kwh. Še zdaj se ni zjasnil ali je to iz lufta potegnil ali mu je kdo izračunal PHPP. Zdaj bi pa on rad imel 22 stopinj notri, ne več samo 20... kar meni recimo dvigne naračunano porabo iz 14,6 na 19,1. Pa izkoristek rekuperatorja ni 97% kot v izračunu, ampak je bolj 85% (optimistično), pa sem že na 21,2kWh/m2a. ok pri njemu bržkone ne bo isto, ampak je pa vseeno boljši približek kot vztrajati na 15. pa smo že na 150*21,2=3180kwh. pa pustimo notranje dobitke, ko je on enostavno standardnih 4300 za 4 člansko familijo znižal na 3500, ker je toliko povprečje v Sloveniji pa pozabil prišteti to k ogrevanju. 5 mesecev, če ne 6 bi se on dodatno ogreval s tem, kar je dodatnih 400kWh. Smo že na dobrih 3500kWh/leto za ogrevanje. KJe je zdaj tvojih 1500kWh, ki je na zgornji limiti, kar se da preko nekega prezračevlnega sistema dovesti - navadnih prezračevalnih rorov. V kombinaciji z kanalsko klimo, ki jih domnevam, če se danes tako forsira, je malo morje s pretokom slabih 300m3/h kolikor od sebe da rekuperator. ali bi delali bypasse. če že ne bo gnoja pa dima od zunaj potegnil, bo pa z notranjim bypassov vonjave lastnega sekreta in kuhinje. Oziroma v primeru zunanjega bypassa je tudi 80% izkoristek rekuperatorja pravljica za lahko noč, pa na polno bo delal.

Najceneje je pa itak par komadov tegale:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/elektricna-ogrevala/elektricni-radiatorji/elektricni-radiator-mq-or-05">https://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlaj ... r-mq-or-05</a><!-- m -->
poceni, modularni (dodajaš število njih po potrebi), regulacija samodejna in jo je tudi enostavno povoziti ročno. prestavljaš grelna telesa tja, kjer jih rabiš. Vzdrževanje enostavno. Prah pobrišeš pa pajčevine enostavno z vseh strani, pa komot ga odpelješ stran, da spodi posesaš in pomiješ tla. V kopalnici pa fensi lojtro za 100 evrov. Pa tikija za SV.
Z SE po sistemu net-Metering v idealni legi je mogoče letno dobiti cca 13500 kWh električne energije. Če to energijo danes kupite po ET je to cca 1450 EUR. Za lažji izračun glede SE.
JaBK, mešaš kWh/m2a v katerih se meri kumulativna letna poraba in W/m2 v kateri se meri trenutna poraba pri projektnih pogojih. Pasivni standard postavlja pogoj za oba, pri prvem je to 15kWh/m2a, pri drugem pa 10W/m2, s tem da je dovolj da objekt izpolni enega od teh dveh pogojev, od zasnove objekta je odvisno kateri pogoj bo lažje izpolniti, lahko pa objekt izpolnjuje tudi oba.

Vkolikor bo predvidena hiša izpolnjevala pogoj 10W/m2 največje potrebe po ogrevanju, je ogrevanje s kanalsko klimo v prezračevalnem sistemu (in dopolnilnimi grelnimi telesi v kopalnicah, ki bi jih imeli tudi pri drugih rešitvah) izvedljivo in po mojem mnenju najbolj optimalna izbira.

Kar se pa tiče vodnega talnega gretja in primerjave investicije in stroškov med TČ in elektro grelcem pa je potrebno upoštevati, da grelna naprava poleg hiše ogreva tudi sanitarno vodo, zato razlika v porabi med enim in drugim sistemom ni tako nizka, kot nekateri prikazujejo. Med tema dvema variantama bi sam zato raje izbral TČ.
Heating load misliš, moja napaka. jaz ga imam 15W/m2. Takrat se noben ni obešal na to, niti PHPP. Mogoče so zaostrili. Pa to je pri projektni T -8. Včasih zna biti pa malo bolj mrzlo. Pa takrat sosed najbolj nalaga, ti pa najbolj odpiraš rekuperacijo. Če malo spremenim tamle gori na omenjenih 22 stopinj pa ustrezna sprememba rekuperatorja je pa heat load 17W/m2.

Kar ne odgovori na moje naslednje vprašanje. So potem, če je to zdaj neka praksa, že naredili ustrezne kanalske klime za normalen denar. 5 let nazaj je bil Mr. Slim. minimalen pretok 2x tolikšen kot standarden 300m3/h rekuperator, ki nikdar nima 300m3/h v praksi najbrž. Bypassi - notranji, zunanji, mješovito? Kako rešuješ in na podlagi česa - se pravim, upam da zadaj za takimi nasveti tičijo ustrezni izračuni za katerimi svetovalec stoji - morebiten kondenz pri tako nizkih pretokih. Tole so nasveti, ki delujejo samo, če se vse poklapa, nobenega maneverskega prostora. Ko sem jaz dala mojo revco od TČ, ki je nobeden noče dati v pol manjše hiše, sem se odločila jaz in napake bi plačevala jaz. "put your money, where your mouth is". je v tvojem primeru enako, ali je bolj "s tuji k* po koprivah"? Jaz sem samo na glas razmišljala o kanalski klimi za rekuperatorjem za pozimi, kjer je cooling load bogi boščkan, pretoka pa nazivnih 500m3/h pa so vsi malo nervozni ratal...

in na vodo nismo pozabili. je pa tiki 80€, če misli to tudi ogrevati s COP = 1.
Fery Napisal:
JaBK Napisal:2. Vodno talno v kombinaciji z eloblockom
Zakaj za boga Eloblock!!??
Totalno stran metanje denarja. Bojler rabiš (ali sanitarno), vtakneš grelec in imaš eloblock.
Pa si ne date dopovedati in konec.

Mogoče pa nimajo vsi enega bojlerja viška doma pa da ima še regulacijo za talno zraven :-)
Bojler s spiralo za centralno!?
To je pa res redkost.
Aja, sobni termostat vseeno rabiš.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
In čemu ti bo služil recimo 100 litrski bojler s spiralo v kombinaciji SV in ogrevanja preko talnega?
namesto eloblocka, sam še črpalko rabiš.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi