Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
To, da ne bo menjal vira, so samo tvoje domneve. Vsak bo ravnal po svoji logiki in približni projekciji cen za nekaj let naprej. Če se štrom npr. v kratkem času podraži za npr. 5x, bom kar hitro odšraufal notranjo enoto TČ in tja prišraufal plinsko peč. Seveda po preračunu, v kolikšnem času se mi bo ta menjava povrnila. Ampak ob močnih spremembah enega od energentov, se bo to hitro povrnilo. Ob manjših, se seveda ne bo in bom jasno pustil obstoječ vir, dokler ne bo crknil.
Objave: 2356
Teme: 2
Ocena:
0
No JaBK, koliko si do sedaj dala za vzdrževanje?
@Energetik: seveda je moja domneva (kot je tvoja, da bo vsak ravnal, kot si napisal). Da se štrom podraži za 5krat ne spremeni ničesar, štrom se mora podražiti za petkrat glede na druge energente, da ima posledice. Takrat se bo morda res odločal o menjavi. Odločitev bi bila lahka, če bi vedel, da bodo cene ostale. Pa tega ne ve. Kdo bo z lahkim srcem šel v prodajo npr. peči na pelete in vse pripadajoče mašinerije, ker se je cena pelet podražila za 5-krat? Nihče, ker ti nihče ne garantira, da 6 mesecev zatem, ko boš prodal, cena peletov ne bo šla za 10-krat dol. In dejansko nihče ne ve, ali se mu bo menjava povrnila ali ne. Bi ti šel v projekt, če ne bi vedel, ali se ti menjava povrne? Sedaj si lahko pogumen in napišeš, da bi, pa bi res?
Njemu se pa dejansko niti ne more podražiti elektrika za 5-krat. Ne zato, ker je praktično socialna kategorija (me prav zanima, katera vlada bi dovolila, da je mesečni strošek elektrike na gospodinjstvo 150€ pri 400€ penziona), ampak ker je zahedgan.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
Za vzdrževanje? Nič. Ne vem pa, koliko bo. Trenutno gremo v 4. zimo.
Objave: 7
Teme: 1
Ocena:
0
Uff. Se pa je razplemtela debata. Moram reči, da sem z vašimi komentarji dobil še novo dimenzijo razmišljanja. Elock peči, tiki, bojler električni. Super.
Imam pa še eno vprašanje, kar pa mojo polovico zelo zanima. Ali ima kdo osebne izkušnje s tem talnim ogrevanjem. Koliko let to zdrži preden začne potem to crkavati. Kot razumem je pri TČ veliko mehanskih delov in se po parih letih rado zgodijo "manjše" okvare. Ali je kaj takega tudi za pričakovati pri električnem talnem gretju.
Hvala za izvrstno debato
Ocena:
-69
Kjer je grelec zadej - ali tepih ali eloblock, praktično nima kaj crknit. Razen če imaš smolo. Popravljati smolo v obeh primerih je pa stroškovno svet razlike.
Si že dal kaj predračunov delati. In kako bi to reguliral? Priznam, da ne vem kako je cojko to rešil.
In kake talne obloge si si potem zamislil nad to dati?
Objave: 1344
Teme: 48
Ocena:
6
Kdo bo z lahkim srcem šel v prodajo npr. peči na pelete in vse pripadajoče mašinerije, ker se je cena pelet podražila za 5-krat?
Vsi. Samo nihče ne bo kupil iz tega razloga.
Objave: 2356
Teme: 2
Ocena:
0
@scuba123: in potem se bodo greli z ljubavnim tepihom, anede?
Ocena:
-69
Ne, če bi malo bolj spremljal debato tu gor, ki po moje kar povzema mišljenje povprečnega Janeza okoli teh zadev: komaj so čakali razlog/izgovor, da zamenjajo.
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Vodno talno + bojler z grelcem (namesto bojlerja je lahko sanitarna TČ).
Zdaj pa začnite računati amortizacije in podobno.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
@sigradim
Vse kar človek naredi, se lahko pokvari.
Pravzaprav se tudi mi kot "božja stvaritev" pokvarimo (eni celo zelo pogosto)
Pa hec na stran...
Iz komentarjev na forumu je razvidno, da je okvar izredno malo
Pravzaprav, zgleda da je največ možnosti za okvaro kmalu po montaži zaradi kakšnega puščanja plina in podobno.
Sam sem imel nekaj dni po montaži "neprijetnost" zaradi kapljanja vode na senzorju pretoka vode. Napisal sem neprijetnost, ker je razen kapljanja vse normalno delovalo.
Seveda je bil senzor brezplačno zamenjan v nekaj dneh kot garancijsko popravilo.
Mislim, da je najbolj pomembno, da ti dobavitelj zagotavlja servis hitro in kvalitetno.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
S sanitarno tč si ne bo kaj veliko grel talno. Je bilo že veliko napisanega na to temo.
Najcenejša opcija za ogrevanje takšne hiše so po mojem mnenju klima naprave tako gledano na komplet investicijo kot porabo...ampak da ti nekaj skoz nekje piha je pa tud krneki, sploh v neki pasivni hiši za katero si odštel ohoho €. Je pa velika prednost klime ko pride potreba hlajenja in razvlaževanja.
Objave: 3128
Teme: 98
Ocena:
1
Pa je dovoljeno po trenutni zakonodaji v pgd porinit ogrevanje direkt na elektriko? Ne pozabit, da tudi SE ima življensko dobo.
Objave: 534
Teme: 27
Ocena:
0
Spoštovani Jaki,
rad bi vedel, kako spraviš na skupni imenovalec ta dva komentarja:
Glej nobene potrebe nimam, da se s tabo učim abecedo in števila do 10. Takšne poduke mirno izpusti.
Ti sploh razumeš, kaj hedge pomeni in kako to vpliva na ekonomiko projekta?[/quote][/quote]
in se zdiš sam sebi še vedno spodoben?
O vsebini bi seveda lahko razpravljal, sem kompetenten (mimogrede: sem dipl. ing. str. in mag. econ.), vendar na tak način se jaz vsekakor ne grem.
Z odličnim spoštovanjem
Dušan