PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na drva z zalogovnikom, optimalna temp. dimnih plinov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdavjeni!
Končno se je malo shladilo da lahko kurim novo peč Big Grin
(centrometal 30kW + zalogovnik 1500l + seltron regulacija )

Zanima me, kakšna naj bi bila optimalna temperatura dimnih plonov.

( sam jih merim takoj ob izstopu iz peči z arduinotom in K-termoelementom )

Prav zanimivo mi je, da lahko to z lahkoto uravnavam z loputo dovodnega zraka.
Tudi z spremembo temp. povratka.

Moja opažanja:
varovanje povratka : 65°C
samson-dovod zraka: 90 °C
Peč: cca 77 °C ( dokler ni zalogovnik spodaj bolj segret Smile )
Zalogovnik polni z enako temp. 77 °C
TDP : cca 250°C
Ko odprev vrata, gori ko satan.... 8)

Če samsona dam na 80°C je pa :
Peč: 73 °C v zalogovnik približno enako...
TDP: 160°C

Ko odprev vrata se ravno kadi ne, ampak čist lepo počas gori....

Kaj je pametno nastavit ?
Kako imate ostali
Občutek imam da pri TDP nad 220°C preveč čez raufnik leti....

Mogoče bi bilo dobro naredit regulacijo za dovod zraka...

Še to ; A kurite tako da vam res nafila zalogovnik do konca,
ostane še nekaj drv v peči , se vam zapre loputa zraka in je zjutraj še žerjavica
( fajn k madona, samo za peč ne vem kako je )
Ali pač tako da čimprej vse pogori, pa nasledni dan na novo zakurite ....

Hvala za vaša mnenja....
Jaz imam 35 kW peč centrometal...dimne pline merim z industrijskim merilnikom z j tip termočlen. Tipalo imam prav v cevi in ne na cevi. Ko peč gori na polno se dimni plini gibljejo okoli 350°C. Kam imaš ti nameščeno tipalo? Na cevi ali v cevi? Kako to da dosegaš tako nizko temperaturo dimnih plinov?
Alex007 nažalost se tvoje meritve gibljejo okoli realnih TDP za tale kotel. Kolegi hrvatje so z dodatki šamotnih sten ter dovajanjem sekundarja preko izdelanih kanalov dosegli nekaj boljše rezultate z izgorevanjem. So pa z predelavo ter dodelavo dodatnih izmenjevalcev ter turbolatorjev kotel spravili ob polni moči na cca 240C.
(postavitev ter lega tipala ima velik upliv na izmerjen TDP)

Svedr lahko si z arduinotom izdelaš odprtos spodnje lopute z servomotorjem. Lansko sezono sem ponujal ino ali hex ki odpira loputo vleka v odvisnosti tdp. (bodi previden z max6675 ali max31558 predvsem cold-junction compensation ima velik upliv na izmerjeno temp)
lp
Tempeaturo merim v dimniku ( luknjica in vstavljen K-termocouple ).
350C mi gre samo ko zakurim in je loputa res na polno odprta....
Ko se peč segreje na delovno ( cca 75 ) se loputa pripre in dimni plini padejo....

Sid3, ja lahko bi naredil, se veliko igram s tem, bom enkrat probal....

Problem je , ker še vedno ne vem kakšna temperatura dimnih plinov naj bi bila ...
A je bolje da se z dimnika kadi malo, veliko ali nič ....vse to je s tem povezano...

Desjtvo je, da zalogovnik fila enako hitro, pa če TDP 180 al pa 300... vsaj tak imam občutek
Zdravo.
lahko uporabis digitalni servo ter z spodnjim zelo enostavnim stavkom krmiliš v izbranem območju TDP ter izbranem kotu premika motorja. Podobno deluje kot samson samo da upošteva TDP. (dodaj še senzor kotlu pa boš definiral naj loputo zapre ko je kotel segret 90C)

tdp = constrain(tdp, 160, 220); //od 160C do 220C
kot = map(tdp, 160, 220, 20, 92); // tdp 160-220C servo 20-90°
servo.write(kot); //premik motorja
delay(15);

lp
V prvi prekat nad kuriščem, ( izmenjevalec) dodaj zaviralec dimnih plinov... ( turbolator)... ogrevanje zalogovnika , spremeni hitrost obtočne črpalke in njim, seveda če lahko...
[quote
Desjtvo je, da zalogovnik fila enako hitro, pa če TDP 180 al pa 300... vsaj tak imam občutek][/quote]
Ja, samo v prvem primeru porabis eno pec drv, v drugem pa pec in pol
Hanzi Napisal:[quote
Desjtvo je, da zalogovnik fila enako hitro, pa če TDP 180 al pa 300... vsaj tak imam občutek]
Ja, samo v prvem primeru porabis eno pec drv, v drugem pa pec in pol[/quote]
... se strinjam s tabo.... bo potrebno ugotoviti v praksi
Sid3 Napisal:Zdravo.
lahko uporabis digitalni servo ter z spodnjim zelo enostavnim stavkom krmiliš v izbranem območju TDP ter izbranem kotu premika motorja. Podobno deluje kot samson samo da upošteva TDP. (dodaj še senzor kotlu pa boš definiral naj loputo zapre ko je kotel segret 90C)

tdp = constrain(tdp, 160, 220); //od 160C do 220C
kot = map(tdp, 160, 220, 20, 92); // tdp 160-220C servo 20-90°
servo.write(kot); //premik motorja
delay(15);

lp

..se bom obrnil nate ko se lotim, če mi ne bo šlo... hvala
Se kateri drugi klasični kotel obnese bolje kot centrometal brez da se gre uporabnik neke predelave ?
Kako je pri uplinjakih v p/p cenovnem razredu ?

Torej iščem kotel:
ki ima nizek tdp,
dober p/p ratio (cena/kakovost)
relativno velik prostor nalaganje polen (vsaj 100 dm^3).

Dosedaj sem našel Orlan 25 SUPER <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ika.si/ogrevalna-tehnika/kotli/biomasa/kotel-na-biomaso-orlan-super">http://www.ika.si/ogrevalna-tehnika/kot ... rlan-super</a><!-- m --> cena ca 2k eur.
V tujini dobis kotle za pol slovenske cene(okoli jurja in pol s prevozom). Pa slovenci ti sploh nocejo.prodat kotlov po 2x visji ceni. Raje ti ponujajo kotle po 4x visji ceni.
O tem tudi s Sidom kaj podebatirata.
Je pa tudi res, da tudi (nekateri) tujci nocejo prodat dolocenih modelov slovencem.
Moj kolega živi v sosednji vasi je pred kakimi 3 leti nabavil na hrvaškem komplet kotlovnico, kotel, zalogovnik, toplotno... Takoj po montaži nekej maja zaženejo toplotno, ki lavfa in lavfa....po 2 dneh temp vode 41stopinj. Kliče v trgovino kjer je kupil so mu dali št. serviserja vendar po 1 tednu servisa nikjer. potem mu je nek naš klimaš napolnil za 30€. Lani v drugi sezoni mu spusti kotel. Šel je v trgovino ki je nabavil robo, oni mu oblubijo za "2 dana" bo servis ki je za te kotle spet nič. Nato ga je razjezilo, sploh ker je bilo med sezono kotel vrgel ven dal drugega kupljenega pri nas.
On je imel slabe izkušnje glede garancije ne vem kako je bilo pri drugih, če so kupovali kaj na Hr in je bilo potrebno uveljavljati garancijo. Recimo televizijo naložiš v avto in jo pelješ na servis, pri takšnih stvareh kjer mora servis pridit na dom pa ne vem.

Čudi pa tudi mene kako so lahko pri nas cene tako navite pri njih dobiš pol ceneje, recimo opremo za kotlovnice, edino če nimaš smole kot kolega.
Točno ta kotel (kot razumem, gre za centrometal EKO-CK P) 30kW imam tudi jaz. V tehničnih navodilih ni podatka o temperaturi dimnih plinov, ko kurimo drva, pač pa samo o TDP za pelete. V Hrvaških navodilih 160°C, v slovenskih pa 170°C.

Je pa podatek v prospektu, kjer ob kurjenju drv piše, da TDP = 190°C.

Je to sploh mogoče doseči? Dam not turbulatorje Samson na slabih 90°C, T povratka =60°C, ustali se na nekih 73 do 75°C, TDP pa kot pravi @Sid3, skoraj 350°C.

[Slika: PyaW1qU.jpg]

[Slika: 1Vu4l0i.jpg]

[Slika: LsRXOGA.jpg]
Naložil sem polno lepih bukovih drv in zakuril zgoraj.

1.)
V peči turbulatorji.
Samson nastavil na 88 -  89°C.
Tpovratka = 65°C
črpalka - diferenčni tlak 0,19bar, na njej je izpisalo 27W.
T kotla je nihala na okrog 81 - 82°C
TDM pa cca 240 - 270°C.

2.)
V peči turbulatorji.
Samson nastavil na 88 -  89°C.
Tpovratka = 70°C
črpalka - diferenčni tlak 0,19bar, na njej je izpisalo 27W.
T kotla je nihala na okrog 84 - 86°C
TDM pa cca 190 - 225°C.

Ob tem seveda ne vem s kakšno močjo je zares delala peč, se pa bojim da z zmanjšano, da na sebe ni prevzela toliko toplote.
Imam http://www.wvterm.si/wp-content/uploads/...al2428.pdf ki ima tudi šamot in zgornji zrak.
TDP merim s 100 omskim platina uporom pritrjenim na rosfraj cev in je temp. približno pol manjša kot v resnici.
Temperatura DP je premosorazmerna moči peči, več ji daš zraka, več moči je in več gre v dimnik in prej je cisterna polna. Vse je torej odvisno od vleka dimnika, nastavitve lopute in odvoda vode v zalogovnik. Vse to seveda pogojuje moč. V bistvu bi moral stehtati drva in iz kalorične vrednosti, izkoristka in časa kurjenja izračunati moč na kateri je delala peč. Ali pa iz pridobljene energije, torej volumna in temperatur zalogovnika in seveda časa gorenja. Moč naj bi bila enaka deklarirani moči peči.

Pri nas se redkokdaj vidi, da gori, gledam pa proti oblačnemu nebu Smile

TDP merim z Arduinom in mi jo kaže tudi v dnevni. Ko pade pod 200 vem, da je zmanjkalo drv ali so se zataknila. Tipično imajo 250 do 300, pri odprtih vratih pepelnika gredo pa v nebo, tako sem zahebal prvi senzor, ker je bil izoliran (cev ovita z alu trakom z malo steklene volne nad uporom).
1 2 3 4
Iskanje po temi