PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Podzidek

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
projektant je za izdelavo podzidka (cokla) dal v popis fibran xps 300l, nadzorni meni, da je bolj primeren stirocokl. Ob dejstvu, da sem že nabavil xps 300l, me zanima vaše mnenje, ali bi res bilo vse narobe, če bi za cokl dal xps in ne stirocokla.

Hvala.
Kvečjemu bi bilo lahko narobe, če bi dal stirocokl namesto XPS.
Jasno da daj XPS.
Sam bi se vprašal o kvaliteti nadzornega. S čim je utemeljil svoje mnenje?
Edina prednost strirocokla je malo boljša paropropustnost in nižja cena, vse ostalo je na strani XPS. Za nezasuti del bi bil sicer stirocokel OK, ampak ponavadi se izolacija tudi nadaljuje v globino in za tam on ni.
Stirocokel naj bi bil za nadzemni del bolj primeren, ker naj bi se XPS zaradi segrevanja deformiral. Verjetno je odvisno tudi od barve fasade in je pri temni to treba upoštevati.
Mi imamo cokel iz XPS-a in svetlo fasado in deformacij zaenkrat ni bilo.
No ko sem rezal XPS z vročim rezilom sem imel kar nekaj dela ker se je precej upiral, medtem ko je skozi EPS (kar v bistvu stirocokel je) šel kot skozi puter.
Pa glede na to, da iz XPS-a delajo škatle fasad pod napušči ki so zelo na udaru sonca ne bi rekel, da je tako občutljiv na temperaturo.
nintakiu1,
v kolikor imaš XPS že nabavljen ga uporabi. Upoštevaj, da se zaradi sonca (toplote) precej razteza in je potrebno sidranje .

kar zelo drži, kar je " remi " napisal.
Sem podobno izkušnjo zapisal pred leti, ko se je naredilo kot je kolega zapisal. V danem primeru smo ga razrezali in ponovno nalepili; dodatno sidrali.

Pri škatlah so male debeline XPS-a in z tem manjši raztezki. Sem pa videl , kako je "razgnalo" atiko z 8 cm XPS-a ( na soncu na južni strani). Običajno se na škatčah xps dobro sidra v podlago.
Lep pozdrav
Opažam, da se na coklih fasad vse manj uporablja Kuliplast in se daje kar fasadni zaključni sloj. Je Kulirplast še tako problematičen, ali se je že kaj izboljšal?
Iskanje po temi