Objave: 3
Teme: 2
Ocena:
0
Hočem izračunati toplotno moč za pretočno pripravo tople sanitarne vode za enostanovanjsko hišo.
V hiši so porabniki tople vode naslednji: 3x umivalnik, 1x pomivalno korito, 2x tuš in 1x kopalna kad.
Po projektu je skupen potrebni pretok tople vode (z upoštevanjem faktorja istočasnosti) 0,43 l/s.
Če izhajam iz tega pretoka bi za pretočno pripravo vode potreboval cca. 72 kW (segrevanje iz 15∘ na 55∘)
Ali je izračun pravilen? Zdi se mi veliko glede na to da je toplotna moč za ogrevanje hiše 8 kW.
Objave: 1022
Teme: 0
Ocena:
7
Če bi hotel zagotoviti toplo vodo vsem porabnikom istočasno, potem bo najbrž kar držalo. Brez neke akumulacije najbrž ne bo šlo. Stanovanjske hiše centralno nimajo pretočnega ogrevanja, ker to po mojem niti nima smisla. Morda posamezen porabnik, skupno pa ne bi šlo.
Objave: 3128
Teme: 98
Ocena:
1
Ni mi jasno zakaj bi kompliciral z pretočnim za celotno hišo. Za navadni bojler ni prostora?
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Zakaj poenostaviti, če lahko zakompliciras? In podražiš. In poslabšaš. Itd.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Bravo Fery,
moj moto (star je približno 45 let, če je starejši, potem sem ga pa nekomu ukradel :lol: ): "zakaj enostavno, če lahko komplicirano" si dopolnil:
" zakaj poceni če lahko dražje" (upam, da te trgovci nagradijo) in
"zakaj dobro, če je lahko slabše" - tukaj pa ne vem, če te bo kdo nagradil, je pa na žalost res.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Pilgrim, najbolje, da toplo vodo greješ tako, kot mi, običajni uporabniki. Ma, ne kompliciraj...
Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
Saj ni nič kompliciranega.
Vzameš lahko recimo IDM hygienic ali kaj podobnega z prenosnikom toplote.
Ali kakšen drug zalogovnik z cevno kačo za pripravo. Še posebaj ta druga možnost je dobra zardi nizke temperature ogrevanja SV z TČ in preprečitvijo legionele.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Pretočmni bojlerji na plinskih pečeh delujejo prav fino. Potrebna je samo pravilna lokacija peči, da porabniki niso preveč oddaljeni in pa seveda organizacija pri porabi vode. Če se nekdo tušira, pač drugi v tem času ne sme pomivat posode z toplo vodo. Sicer se reakcija iz kopalnice takoj sliši, ko oni pod tušem preklinja. Vendar so takšne situacije pri neki normalni 4 članski družini zelo redke.
Tale IDM-ov higienik pa je idealna varianta za dogrevanje z solarnimi kolektorji.
Merlin, tvoj zadnji stavek mi ni najbolj jasen.
Razvoj legionelle se prepreči z vzdrževanjem visoke tem. (med 60-70 C) v toplovodnem sistemu.
Pretočni bojlerji imajo to prednost, da je v njih mala količina sanitarne vode, kar pomeni, da je voda skoz v obdtoku, kar zelo zmanjša možnost razvoja legionell.
Ocena:
49
Delujejo fino.
Če je peč prav locirana!
Če porabniki niso oddaljeni!
Če je organizacija vode!
Če se le eden tušira!
...
To je res fino delovanje.
BTW, normalna 4-članska družina (po neki čudni logiki, se tudi mi štejemo mednje), ima zvečer navado, da si mami toči kad, mulc se ta cajt tušira, oči pa posodo pomiva. Ne enkrat, ampak mnogokrat. Ponavadi se ne sprašujemo med sabo, če je oni nehal, da drugi lahko začne s svojim početjem. Zame je pa to normalno.
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Objave: 3
Teme: 2
Ocena:
0
Jaz sem samo spraševal, če je izračun pravilen.
Ogrevali bi se iz mestnega ogrevanja 90/70 C. V ta namen bi zadostovala stenska toplotna postaja s pretočno pripravo vode. (seveda lahko imam tudi bojler)
Edina slabost je potreben zakup večje moči za pripravo vode in s tem večji strošek.
Ocena:
49
No, če denar ni problem (oz. je zgolj slabost), potem se danes dobi vse. Brez problema boš segrel vodo "pretočno".