16.1.2017 ob 13:17
Hanzi Napisal:Saj me ne briga temperatura iztoka. Ideja je le imeti stalno temperaturo iztoka in s tem višjo temperaturo povratka, kadar štedilnik ne dela na max ali pod optimalnim.Citat:Mi kdo ve povedat, zakaj se za izhodišče namesto T vode, ki vstopa v štedilnik, ne vzame T vode okrog kurišča?
Kot vem je scc namenjen varovanju povratka. (da ob vtoku ne nastaja kondenz na peči, rkondenz>rja> luknja v kurišču. Zato večina starih peči preteče pri mestu vtoka v peč.
Torej njegova osnovna funkcija je Temperatura vtoka v kurišče....
Npr., če dela s polovično močjo zdaj popravljam povratek iz 65 stC na 70 stC. Je to brez veze?
In pa ko zakurim z zelo suhimi drvmi. Notri je cca 5-8 kg drv, zakurim seveda zgoraj. Čez kake pol ure postane ogenj včasih tako močan, da se T v kotlu dviga proti 90 stC. Taka intenzivnost-moč gorjenja traja le kakih 5 do 10 minut in za ta čas moram na elektroniki znižam temperaturo povratka na 60 stC. Če bi imel stalno nastavljeno na teh 60 stC, bi pa bilo v kotlu mnogokrat pod 75 stC.
Na [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")lanordica-extraflameunichr("46")com/it/prodotti/cucine-legna/rosetta]tem[/url] se bolje kuha in peče.
[url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")lanordica-extraflameunichr("46")com/en/products/woodburning-cookers/termorosa-xxl-dsa]Tale[/url] pa ima večjo pečico.
Izkoristek imata enak ampak pri tamalem uhajajo skozi dimnik bolj vroči plini. Ko se stemperira se ne vidi da kurimo. Že to pove, da mora bit zgorevanje v tamalem, ki nima odjema toplote z vodo (višja Tmax izgorevanja) bolj popolno za enak izkoristek.

), dodal 16cm izolacije na podstrešje ter 3,5kw inverter ki ponoči dela na minimum in ti povem da za tot 7000eur se že pozna razlika, trenutno sem v fazi zamenjave peči (plin trenutno 24kW) za en toplovodni kamin na pelete...to je moja izkušnja, hiša je stara 200let stanovanje veliko 100m2 zunanji zidi so kamniti debeli 90cm (milina poleti) je pa izpostavljena burji ma tudi konstantno na soncu (tipo zdaj) in je brez zunanje izolacije