PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Centralno ogrevanje s "šparghetom" in zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hanzi Napisal:
Citat:Mi kdo ve povedat, zakaj se za izhodišče namesto T vode, ki vstopa v štedilnik, ne vzame T vode okrog kurišča?

Kot vem je scc namenjen varovanju povratka. (da ob vtoku ne nastaja kondenz na peči, rkondenz>rja> luknja v kurišču. Zato večina starih peči preteče pri mestu vtoka v peč.
Torej njegova osnovna funkcija je Temperatura vtoka v kurišče....
Saj me ne briga temperatura iztoka. Ideja je le imeti stalno temperaturo iztoka in s tem višjo temperaturo povratka, kadar štedilnik ne dela na max ali pod optimalnim.
Npr., če dela s polovično močjo zdaj popravljam povratek iz 65 stC na 70 stC. Je to brez veze?
In pa ko zakurim z zelo suhimi drvmi. Notri je cca 5-8 kg drv, zakurim seveda zgoraj. Čez kake pol ure postane ogenj včasih tako močan, da se T v kotlu dviga proti 90 stC. Taka intenzivnost-moč gorjenja traja le kakih 5 do 10 minut in za ta čas moram na elektroniki znižam temperaturo povratka na 60 stC. Če bi imel stalno nastavljeno na teh 60 stC, bi pa bilo v kotlu mnogokrat pod 75 stC.
Na [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")lanordica-extraflameunichr("46")com/it/prodotti/cucine-legna/rosetta]tem[/url] se bolje kuha in peče.
[url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")lanordica-extraflameunichr("46")com/en/products/woodburning-cookers/termorosa-xxl-dsa]Tale[/url] pa ima večjo pečico.
Izkoristek imata enak ampak pri tamalem uhajajo skozi dimnik bolj vroči plini. Ko se stemperira se ne vidi da kurimo. Že to pove, da mora bit zgorevanje v tamalem, ki nima odjema toplote z vodo (višja Tmax izgorevanja) bolj popolno za enak izkoristek.
No, se pa je le lepo razvila tema in kakor kaže, se da tudi kaj na tem sistemu kakor je sedaj dogradit. Videl sem, da je eden spraševal kakšen šparghet imamo: <!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/M/7b/1DobccEn/img20150703153532.jpg">http://shrani.si/f/M/7b/1DobccEn/img20150703153532.jpg</a><!-- m -->, ogrevamo pa 110m^2 v dveh etažah.
Ego, Google in Fekonja našel še eno pet let staro temo
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?p=445675">viewtopic.php?p=445675</a><!-- l -->
''KARMEN1''
Koliko je meni znano, ti imaš talno izklopljeno kadar gori v šporhetu. To je potem tudi razlog, da ti takoj sprazni mali zalogovnik. Kajti takrat se ti začne ohlajati estrih, in potem ga moraš ponovno segreti. Talno je najbolje terati 24/7. Jaz imam talno na vremensko regulacijo, ki pa mi za vikende ob sončnem vremenu in kuhanju izklopi črpalko. To potraja ponavadi do sončnega zahoda in še 1-2 uri potem. Po tem se ponovno vklopi črpalka in počasi dviguje temp v talno ogrevanje.
Če bi ti talno laufalo med kurjenjem v šporhetu, bi bilo talno deloma zalogovnik toplote in bi tisti mali zalogovnik za tvojo izolirano hiško lahko potrajal nekaj ur, ne pa celo noč ali pol dneva.

Jaz tudi nameravam kupiti šporhet, da ga bom lahko imel v času izpada elektrike in za kuhanje ozimnice. Strošek takega back up sistema je nekje 300-500€. Je pa sistem, ki ne more crkniti. Saj za taki denar tudi dobim agregat, ki pa ne bo mogel poganjati indukcije zaradi prevelikih A.

Sem že razmišljal, da dam malo več in ga kupim na priklop za centralno. Samo ta varianta ne vem, če imam potem tako dobre temp. v pečici, kuhanje bi še nekako šlo. Mogoče bom raje naredil register, kjer ga za šporhetom priklopim na dimno tuljavo in tako dodatno polnim zalogovnik. Samo ne vem, če se to meni splača, ker že imam sončne kolektorje in v prehodnem obdobju še vedno dovolj vroč zalogovnik. Ampak tako dodatno zadevo lahko naredim sam, kar je strošek nekje par 100€. Sam register zavarim sam, načrte za izdelavo narišem, laserski razrez materila je kar poceni in imam tisto, kar lahko tudi hitro odstranim. rabim še dodatno črpalko in mogoče dvig povratka, da ne ohladim preveč dimnih plinov.

Moram pa še prej imeti nekaj odvečnega denarja da kupim navadni šporhet, mogoče letos konec sezone, ko bodo dali trgovci zadnji možni stranki pravi popust za 20-30%. Drugače pa ga kar naj imajo v trgovini v skladišču. Ker bom imel šporhet v kletnem prostoru, mi ni pomemben izgled, ampak funkcionalnost.

Bomo videli kaj še bomo investirali v hiško, ker je trenutno prioriteta drugje.
Ja, Jozl, tako je! Talno zaženem, ko štedilnik ugasne, zaradi tega se vedno znova segreva. V nasprotnem primeru je v hiši prevroče, razen ko zunanja temperatura pade pod 0. Zadnjih nekaj dni bi recimo lahko imeli talno vedno vključeno.
Imam pa Fekonjevega, enako kot Mav3r1ck, le da je moj 25 kw.
KARMEN1 Napisal:Saj jaz tudi ogrevam, rekla sem le, da mi od 50-60 stopinj 300 litrov vode, v pol ure v zalogovniku pade na 25-30 stopinj.
Kar pomeni da gre iz zalogovnika v maso poda 37.710.000 J kar je 10 kWh, ekvivalent 3,15 kg zelo suhih drv(80% izkoristek) ali 1€ če ogrevaš z električnim grelom.
Pri nas imamo relativno potratno bivališče. Stropi povsod visoki 6m (kopalnici bodo v prihodnje zaprti na 2,5 ter 3,75m). Streha dobro izolirana 40 cm (Slovenske 8) ) celuloze. Celo ostrešje izredno pedantno izvedena zrakotesna parna ovira. Pod solidno izoliran 15 cm celuloze. Stene: precej masivna brunarica, nič izolacije. Zasteklitev: najboljše v smislu €/kvaliteta 8) in okrog oken še ne povsod zatesnjeno.
V teh pogojih s povprečno dnevno temperaturo -6 stC in stalnim vetrom avg10 km/h s celodnevnim kurjenjem v malem štedilniku pokurimo cca 30 kg drv in imamo od jutranjih 16 do popoldanskih 21 stC. Na galerijah pač topleje.
Torej tudi nam ponoči pade za kakih 5 stC. Če mi ne bi bilo čisto mimo razmišljanje, da rabim neko stalno T v domu bi si zgradil drugačno hiško z vso novodobno mubo-jumbo tehnologijo. Eni se crkljajo s tem da ima pri stalno prižganem TV stalno temperaturo v stanovanju, drugim so pomembne druge stvari. Eni imajo pozimi notri stalno 24, poleti 20 stC, drugi pa bolj ko je mrzlo zunaj, hladneje imajo v domu, poleti pa, ko se prvi samozadovoljujejo s šopanjem klime, grejo drugi v največji vročini, pa makar na Hawaii 8) , bicikl gonit.
Sem zelo občutljiv na mraz, ampak od malega furam življenski stil, ki ima za posledico prvo uro izostanka od pouka šele v 8. razredu (sem šprical). Kasneje v življenju ko sem počel tudi zelo ekstremne stvari, ki so daleč od zdravega življenskega stila, sem se navadil vsesort, pa bi si delal problem s tem, da je še kej druzga kot LUŠTNO zjutraj pri le 15 stC vstat iz dobre tople postelje, malo potelovadit in pol ure v gatah okol skakat. Skozi zastekljeno steno v temi gledam, kako zunaj mede sneg, čistim štedilnik, naložim, lepo zgoraj zakurim in opazujem, kako se ogenj čisto počasi širi po trskah ... na polena ... vodo gor za vročo limonado ...
Živ ogenj, štedilnik v domu sem pogrešal 30 let. Zdaj imam dva Big Grin

Ko bom izvedel odvzem toplote (ogrevanje) iz zalogovnika, ki sedaj služi le za sanitarno vodo, ga bom nadziral s časovnikom v smislu, naj se vključi talno/stensko gretje npr ob 4h zjutraj.
@Mav3r1ck: jaz sem imel tudi ta problem da se je stanovanje čez noč ohladilo, prvi upkep je da preveriš izolativnost objekta, predvsem nad stropom in stavbno pohištvo (ne boš verjel kakšna razlika prej lesena okna stara 20 let z dvojno zasteklitvijo ma daleč stran od min. 1,1W/m²K in lesena vrata obi varjanta 250eur/tot zamenjano z današnjim PVC isto dvojna zasteklitev (ps živim na obali tako da ne rabi biti picajzlast glede tega Smile), dodal 16cm izolacije na podstrešje ter 3,5kw inverter ki ponoči dela na minimum in ti povem da za tot 7000eur se že pozna razlika, trenutno sem v fazi zamenjave peči (plin trenutno 24kW) za en toplovodni kamin na pelete...to je moja izkušnja, hiša je stara 200let stanovanje veliko 100m2 zunanji zidi so kamniti debeli 90cm (milina poleti) je pa izpostavljena burji ma tudi konstantno na soncu (tipo zdaj) in je brez zunanje izolacije
Izolativnost, podstrešje potrebno izolirati, okna so nova Wink
Pozdravljeni,
Če si lahko si bom kar izposodil to temo.
Z mojo drago trenutno gledava za nov šparget na drva ki je primeren za centralno kurjavo hiše na primorskem ( vipavska dolina ) 160m2 v dveh etažah, če vzamemo kar zunanje dimenzije hiše. Hiša ni izolirana - so pa pvc okna na eni strani 2 slojna in sedaj na drugi strani hiše 3 slojna. Nova vhodna vrata in Streha je nova in izolirana mislim da je cca 8cm neke izolacije. Streho in en del oken je menjal prejšnji lastnik nekaj pa še mi.

Problem je ker imava na mestu ,kjer je sedaj star zelo dotrajan štedilnik z doma narejenim dodelanim kotlom (kateri je pred leti odpovedal ) samo 100cm dolžine in 60cm širine ( na koncu kuhinjskega pulta )

Ni nujno da uporabimo štedilnik - lahko je tudi peč, sam da bo vsaj malo videt ogenj (steklo na vratih) Nikakor mi niso všeč tej inox štedilniki, Ni pa konec sveta če ne najdem kaj bol všečnega.

Danes bo priklopljen na centralni sistem kateri nima skoraj nič samo osnovno za gretje radjatorjev po prostorih. .
V parih letih pa je plan da bi imel kotlovnico - kakšen zalogovnik in regulacija. Po adaptaciji pa bivalni del talno gretje - splani del 1. nadstropje pa radiatorji ki so že sedaj. Vendar ta adaptacija trenutno ni mogoča žal.

Zato bi se priporočal za priporočila , usmeritve kakšen štedilnik bi za naju prišel v poštev da bi ga lahko tudi kasneje priklopil na sistem, proizvajalec in model.

Do sedaj sem našel Nordica extraflame termosuprema d.s.a

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.lanordica-extraflame.com/en/products/woodburning-cookers/termosuprema-compact-dsa">https://www.lanordica-extraflame.com/en ... ompact-dsa</a><!-- m -->

Nekje sem prebral - da na grobo računajo 100w na 1m2 tlorisa stanovanja. To bi zame pri 160m2 ratalo 16kW na vodi - GROB IZRAČUN če ne upoštevamo da so kuhinja in jedilnica ogrevana tudi direktno. kar oddaja sam štedilnik. ( nekaj rezerve bi bilo dobro če bi v prihodnje imel nek zalogovnik ki bi čez dan pobral viške in naprimer ponoči držal neko temperaturo v stanovanju.

Vem da se čudežev ne da naredit. Vendar ne bi rad zdaj totalno zgrešil z nakupom štedilnika.

Že v naprej hvala za pomoč in ideje.

LP Martin
Midva sva vložila veliko časa in tuhtanja v izbiro štedilnika. Ampak jest sem imel od davno močno željo po kuhanju na takem štedilniku. Šla sva tudi v Verono na sejem in izbrala [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")lanordica-extraflameunichr("46")com/en/products/woodburning-cookers/termorosa-xxl-ready-dsa-20]tole[/url]
Ker pa imaš le 1m v širino in ker mora imet štedilnik neko minimalno razdaljo od pulta, ti verjetno pridejo v poštev variante podobne
[url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")lanordica-extraflameunichr("46")com/en/products/wood-stoves/loriet-dsa]tej[/url]
pa [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")lanordica-extraflameunichr("46")com/en/products/wood-stoves/loriet-s-dsa]tole[/url]
Pozdravljeni,

Najprej najlepša hvala za odgovor in predlog.

Na sejmu v Udinah, Casa moderna - sem našel podjetje Thermorossi in njihov model štedilnika ,ki mi je zelo všeč: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.thermorossi.com/3/106/en/products/Wood/bosky-country-F30-fiori">https://www.thermorossi.com/3/106/en/pr ... -F30-fiori</a><!-- m -->

Zanimam me ali imate o tem štedilniku kakšno mnenje?

Zanima me tudi izvedba hidravlične vezave v centralni sistem radiatorskega ogrevanja. Shema.
Če ima , gdo kak dober predlog oz. izvedbo vezave brez zalogovnika za enkrat ,bi se priporočal . ( ker sem na tesnem z prostorom si moram prej pripravit prostor in bi rad vedel , kaj vse rabim postavit v sistem . itd. )

Malo sem v dilemi - ker mi je všeč takšen štedilnik in bi ga rad tudi v prihodnje imel v hiši, bi to bil zame glavni vir toplote tudi v prihodnje... bi pa enkrat, ko bom lahko prenovil hišo in bo izgrajena tudi kotlovnica z zalogovnikom ...prišel takšen štedilnik v upoštev ali bo pre švoh za segrevanje zalogovnika , hiše in zalogovnika za sanitarno vodo ?

19kW ima pri polni moči za segrevanje vode po tehnični dokumentaciji.
Hiša 160m2 , nova streha z nekaj izolacije 8cm , nova plastična okna. Brez izolacije na fasadi.

Se opravičujem, ker imam polno vprašanj - mogoče tudi napačnih .

Že v naprej Hvala Vam za odgovore.

LP Martin
Tole bos pa.nakladal ob hudem.mrazu vsakih 15 minut.... Imas le nekaj m2, pa se te slabo izolirane.
Kako veliko kurisce Ima?
Ne misli si da bos tole po sihtu malo zakuril pa da bo potem se zjutraj toplo v hisi.
Pozdrav,

kurišče ima 520x300x442 .

Vem da nebo tako komfortna zadeva ...bi pa morali začeti radiatorji v dokaj kratkem času po začetku gorenja greti hišo.

Kasneje bi pa dogradil še prostor, kjer bo kotlovnica ...in v njej zalogovnik.
Ob tej priložnosti me zanima še kakšen " cikel " kurjenja imate že obstoječi uporabniki štedilnikov z centralno kurjavo ?
Pri nas kurimo kakšne dve do tri ure na dan.
Pozno popoldne, proti večeru.
S štedilnikom ogrejemo celo spodnje nadstropje+1.nadstropje+radiator v kopalnici+zalogovnik 300 l+bojler 80 l.
Talno zaženemo le ob hudem mrazu, ker je drugače prevroče.
1 2 3
Iskanje po temi