PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dimnik za kaminsko peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ker se v dimnih plinih med drugim nahaja tudi žveplena kislina, ki ti v kombinaciji z vlago tistem delu kjer si z železom poškodoval inox prežre le tega.
Tako, dimnik je plačan. V končnem izboru sta ostala Stone in Karodi in na koncu je slednji zmagal. Karodi je s svojimi elementi najbolj zadostil mojim potrebam in je cenovno tudi ugodnejši od Stone-a (kljub 20% izvensezonskem popustu). So pa pri Stone-ju preverjeno podkovani strokovnjaki in so mi določene pojme dobro razčistili.
tomi5 Napisal:V novi hiši imam planiran notranji dimnik za kaminsko peč (fi 150).

Vprašanja:
1. Kaj izbrati: zidan dimnik (zidak, izolacija, inox) ali troslojni inox (inox,izolacija,inox).
Najprej sem bil prepričan da bom imel troslojnega inox sedaj sem pa dobil predračun za oba in je pri višini dimnika zidan celo nekaj cenejši.
2. Troslojni dimnik se obleče v ognjevarni knauf, kaj pa zidan dimnik - mora biti ometan s posebnim ometom?
3.Kakšni so odmiki pri obeh od gorljivih predmetov. Kako se izvede izolacija v mansardi?
Na splošno torej, kaj priporočate in na kaj naj bom pozoren?
Hvala in Srečno 2010.

Takole, kar sam sebi odgovorim Smile
Na koncu sem se odločil za enoslojnega (seveda vzidanega v zidake) in sicer pri Karodiju in dobrih 10 m dimnika že pridno služi namenu ....
tomi5

a si dajal kaj izolacije okoli tuljav al samo zidaki,...

LP
I.
Tidra Napisal:tomi5

a si dajal kaj izolacije okoli tuljav al samo zidaki,...

LP
I.

Ja, je izolacija. In sicer gre inox tuljava, zunaj zidak, vmes pa izolacija.
Mene pa zanima če ste kje dobili podatek kakšna je najvišja zunanja temperatura troslojnih inox ali pa pločevinastih dimnikov. Sam imam zunaj 24 cm izolacije (neopor - isorast) skozi katerega bo preboj dimnika, zato me zanima koliko in če je potrebno okoli inox dimnika še kaj dodatno izolirati.

Prodajalci Spartherma so mi rekli da mora biti za kaminsko peč debelina inoxa ali pločevine 1 mm in da 0,6 mm ni dovolj. Kaj so vam svetovali?
Ne vem, če sem te prav razumel. Zunanji troslojni dimnik bo pri tebi šel med oz. v fasado?
Par cm moraš v vsakem primeru pustiti naokoli prosto - zaradi ognjevarnosti. Torej, če pustiš okoli zrak bo po moje čisto ok.
Dimnik bo zunanji trislojni, ki bo imel preboj skozi steno ca 40 cm pod stropom v pritličju. Ta preboj ki bo pod kotom 45 st ne vem kako rešiti da mi ne bo topilo 24 cm izolacije. Je potrebna toliko večja luknja da pride okoli dimnika tervol? Kako narediti ta preboj čimbolj zrakotesen.
Še ena slikica:
@rocinni: kako si to rešil? Imam namreč identičen problem.
Rocinni Napisal:Dimnik bo zunanji trislojni, ki bo imel preboj skozi steno ca 40 cm pod stropom v pritličju. Ta preboj ki bo pod kotom 45 st ne vem kako rešiti da mi ne bo topilo 24 cm izolacije. Je potrebna toliko večja luknja da pride okoli dimnika tervol? Kako narediti ta preboj čimbolj zrakotesen.
Še ena slikica:

Izolacijo ti ne bo topilo če boš izoliral s mehkim in trdim tervolom. Potem pa zakitaš in zatesniš še z zidno rozeto, za kot 45 stopinj s 300 stopinjcem. S tem boš tudi rešil zrakotesnost.

Fajn je da ima cev nekaj lufta, katerega pač izoliraš s tervolom. Upoštevati pa je tudi potrebno odmike vsaj 5 cm od gorljivega materiala. Še posebej pri Inox dimniku.
Sam imam zazidan dimnik na sredini hiše, na katerega bom priključil kamin.
Sedaj delamo izolacijo in knauf. Zanima me ali morata biti izolacija in knauf kaj stran od dimnika oz. kaj dat med knaufom in dimnikom; izolacijo in dimnikom?

Nad izolacijo imam podeskano in so deske do dimnika, je to vredu?

To me zanima zaradi požarne varnosti... Wink
Če je dimnik narejen tako kot mora bit, da ne gori direktno čez zidak ni panike tudi če knauf direktno nalepiš nanj, ali pa če narediš konstrukcijo in daš vmes volno.
1 2
Iskanje po temi