v pritličju hiše bomo polagali talno gretje. Vesel bi bil vašega nasveta, predloga in pripomb glede talnega. Predvsem me zanima kako bi vi razporedili veje po prostorih (tloris je v prilogi).
Zaradi omejitve pri višini tlakov bo izolacije nekoliko manj. Talno se bo polagalo na sistemske plošče (3-3,5cm)+2cm stiroporja za izravnano. Cev bo pe-xa oz pe-xb
Nagibam se k tej
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.heizung-bad-shop24.de/500m-buderus-fussbodenheizungsrohr-pexa-17x2-heizungsrohr-p-1674.html?XTCsid=96925858574e2163216da381c8fe5f5d">http://www.heizung-bad-shop24.de/500m-b ... 81c8fe5f5d</a><!-- m -->
Zunanje stene hiše so debeline 30cm + 15cm fasade.
Če pod betonom ni nič izolirano, se predlaga namesto stiropora XPS. Jaz bi dal 5cm XPS-a in sistemske brez izolacije.
Vsaj v kopalnicah ne šparaj s cevmi in jih daj skupaj toliko, kot omogočajo sistemske. Če bi jaz delal še 1x, bi dal v kopalnici vsaj okoli banje še na steno cevi.
Aja, če je spodaj klet, potem ni potrebe po XPS in raje na strop kleti prilepi še kakšen cm stiropora.
Do razdelilcev imam jaz napeljan 26mm alumplast, kar ustreza 3/4" pocinkani, in ni težav z doseganjem pretokov po vejah tudi preko 3L/min.
v pritličju hiše bomo polagali talno gretje. Vesel bi bil vašega nasveta, predloga in pripomb glede talnega. Predvsem me zanima kako bi vi razporedili veje po prostorih (tloris je v prilogi). ...
lp in hvala,
Samo
EPS100, 2 centimetrski bo čisto OK. Ali imajo sistemske plošče spodaj tudi kaj stiroporja (v gumbih je, kaj pa spodaj??). Jaz sem bil omejem v višino, pa sem uporabil plošče "adapt", ki so imele spodaj nekaj stiroporja.
Cevi polagaj v razmiku 10 cm (oz. ker vlečeš nejprej v eno smer, imej razmik 20 cm, da ti ostane za povratek). Zanka naj bo dolga MAXIMALNO (!!!) 100 m. Raje delaj krajše, če ti le razdelilnik dovoljuje. V dnevno sobo s kuhinjo smo mi spravili 3 zanke po malo manj kot 100 m (seveda vse zanke niso enako dolge). Po stenah v kopalnici nič ne vlači, gosto po tleh, ni pa treba pod tuš ali banjo). V kopalnici raje dodaj "lojtrni" radiator, ki ima vgrajen tudi električni grelec (glaj, da imaš dozo/vtičnico blizu :lol: ), izredno prav pride v prehodnem obdobju.
Kakšna so okna? Dihtajo?
Cevi? Ni neke panike, vzami tiste, ki jih največ prodajajo
Glede sistemskih plošč gledam HIRSCH COMBITOP ND 11+20mm ali pa Fragmat StiroTermal ADAPT 1,5+2,1 tam do skupne višine max 3,6cm kot jo ima zadnja.
Ali predlagate za podložni stiropor (2cm) navadnega ali grafitnega?
Glede tackerja sem tudi nekaj razmišljal, pa bi sponke držale v stiropor debeline 3cm?
Skupna debelina izolacije, ki jo imam na razpolago je max 5 oz. s sistemskimi ploščami in stiroporjem bi bilo 5,6cm.
Glede cevi, pozna kdo mogoče Blansol PEX-a cevi?
Če se komu da, naj prosim pogleda tloris in predlaga koliko zank v kateri prostor. Nekateri so namreč malo "smotanih" velikosti in ne vem ali 1 ali 2 zanki, pa tudi pri dnevni 2 ali 3 in to potem kombinirati dalje s kuhinjo. Ali dati na hodnik svojo zanko ali ne?
Johan okna so ok, plastična, zasteklitev je sicer še dvoslojna, točnega podatka o izolativnosti trenutno nimam.
No takšne (Fragmat StiroTermal ADAPT 1,5+2,1) sem uporabil tudi sam. Stiropor (EPS) trdnosti 100 je povsem dovolj! Temperatura se bo akumulirala v estrih nad sistemsko ploščo, seveda pa bo nekaj tudi izgube v nasprotni smeri. 30 cm zidovi in 15 cm izolacije, dobra okna, ...
zeblo vas ne bo
Pritrjevanje cevi talnega na mrežo s sponkami pomeni samo to, da boš imel več estriha (ne bo gumbov med cevmi), akumulacija bo večja in fazni zamik ogrevanja oz. ohlajevanja bo daljši oz. bolj zamaknjen.
Jaz sem na sistemske plošče zelo OK polagal. Morate pa to početi dva ali trije. Kolut je velik/težak in vsaj dva morata cev lepo/ravno polagati. Čepki jih dobro držijo. V zavojih smo si mi pomagali z električarskimi PVC sidri :mrgreen:
Johan_R Napisal:Po stenah v kopalnici nič ne vlači, gosto po tleh, ni pa treba pod tuš ali banjo). V kopalnici raje dodaj "lojtrni" radiator, ki ima vgrajen tudi električni grelec (glaj, da imaš dozo/vtičnico blizu :lol: ), izredno prav pride v prehodnem obdobju.
Pri dobro hidravlično uravnoteženem sistemu imajo vse veje enak dvižni in povratni vod.
Če v kopalnici ni dovolj cevi, mora imeti višjo T dvižnega voda oz. je treba ostale prostore pripirati.
Kopalnica ima ponavadi manjšo površino, ki je deloma še prekrita s kadjo ali tušem, zato se hitro zgodi, da je cevi premalo.
Za tiste, ki kot vir ogrevanja uporabljajo TČ, je zelo pomembno, da zaradi premalo cevi v enem prostoru ni potrebno vse ogrevalne vode segrevati na višjo T.
Zato velja: V kopalnici cevi po tleh, po stenah in pod tuš in kad, kolikor je to mogoče. Cevi pod tušem so sploh zakon, ker se po tuširanju tuš hitro posuši in ni nobenih problemov s plesnijo.
Lojtrica pa naj bo samo na elektriko, ker poruši hidravlično ravnotežje, zahteva višjo T dvižnega voda in v ogrevalnem krogu lahko povzroča korozijo.
Jest pa če bi se enkrat delala, tudi ne bi dajala nič po stenah. Pustila bi jaz je narejeno. Talno povsod tudi pod banjo in kadjo ter lojtra na el. Grelec. Dodala bi pa el.tepih pod ploščice. Na tipko kot pri lojtri, samo za med in direktno po tuširanju. Da se ne stopica po "hladnih" ploščicah.
Ker sumim da bo pri meni tudi talno tako bolj na knap v kopalnici, imam pa predviden radijator -električni, bi še vseeno pred polaganjem keramike vrgel dol elektro mrežo vsaj pribrižno 1,5 m2.
Kolega me prepričuje da to dosti troši in da je brez veze.
Kake so vaše izkušnje?
Položit jo pred keramiko je bagatela,samo pristimi tipko za njo, da upravljas po želji. Če ti bo delala pozimi kako uro na dan, ne bo nobenega konec, če ne boš rabil ne boš prižgal. Klinc je pol po keramiki razmišljati, da bi bilo fino imet.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.