PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri IR panel za dogrevevanje tal/stene

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,

zaradi slabše izolacije sem razmišljal o dogrevanju predvsem tal (tudi sten) z IR panelom.

Pod sobo je zunanja terasa, tla v sobi so premalo izolirana in zato hladna. Obstoječi radiator sicer pozimi segreje sobo do 22-23 stopinj vendar tla ostajajo hladna.

Ali bi lahko z namestitvijo IR panela na steno (ali eventuelno na strop) segreval tla/steno? Predvsem zaradi tega, da se otroci lahko igrajo na tleh.

lp
Seveda lahko, če imaš preveč denarja. Vloži v izolacijo pa se ti bo prej, kot slej, povrnilo.
Izolirat žal ne morem, praktično kakršnikoli posegi razen kej "prišraufat" na notranji zid niso možni.

Zato pa razmišljam o nečem, kar bi segrelo tla/steno. Temperatura zraka je načeloma OK.
Za začetek daj debel tepih na tla, kjer se otroci igrajo.
Na tleh je čez parket že itision pa bi vseeno raje bolj topla tla. Zame so OK, če pa otrok leži na tleh med igro bi pa vseeno hotel kakšno stopnijo več.

Je IR panel primeren za ta namen?
boris445 Napisal:Zdravo,

zaradi slabše izolacije sem razmišljal o dogrevanju predvsem tal (tudi sten) z IR panelom.

Pod sobo je zunanja terasa, tla v sobi so premalo izolirana in zato hladna. Obstoječi radiator sicer pozimi segreje sobo do 22-23 stopinj vendar tla ostajajo hladna.

Ali bi lahko z namestitvijo IR panela na steno (ali eventuelno na strop) segreval tla/steno? Predvsem zaradi tega, da se otroci lahko igrajo na tleh.

lp
Če res ne moreš nič drugega, z dobro namestitvijo panela na strop se bodo tla nekaj segrela. Ampak priporočam ti halogenske IR pečke (kot za v kopalnico), ki več toplote oddajo sevanjem (IR paneli vs. IR pečka 80 vs 500°C) in tako bo večji učinek na tla. Pa še 10x cenejša je IR pečka. Bo pa drago za štrom plačat.
Najceneje kot so že napisali pa debel tepih na tla.

boris445 Napisal:Je IR panel primeren za ta namen?
Kot sem napisal, nizkotemperaturni panel bo bolj ogreval zrak tam pri stropu kot pa tla. IR pečka pa bo tla preverjeno segrela s sevanjem. Predlagam vsaj 2-3 komade na različnih koncih sobe in na vsaki prižgan morda le 1/3 grelec.
Hvala za nasvete. Zaradi postavitve debel tepih ni možen/praktičen, kopalniške pečke pa ne bi imel v sobi...skratka edina možna varianta se mi zdi IR panel, samo bi rad iz izskušenj izvedel ali dejansko kaj segreje tla.

Recimo, da je čisto pri tleh 19-20 stopinj...bi segrel to IR panel za kakšno stopinjo ali dve? Strop je visok 2,7m.
Odvisno od mnogih dejavnikov.
Jaz bi dal na vašem mestu električno talno gretje pod itison.
magma Napisal:Jaz bi dal na vašem mestu električno talno gretje pod itison.
+1

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Če ne gre drugače je to dobra ideja. Seveda brez stroškov tudi ne bo šlo.

Energetik81 Napisal:Ampak priporočam ti halogenske IR pečke (kot za v kopalnico), ki več toplote oddajo sevanjem (IR paneli vs. IR pečka 80 vs 500°C) in tako bo večji učinek na tla.
S tem se pa jaz ne bi strinjal. Kot bi primerjal 100 W žarnico s 500 W reflektrojem.
Citat:Kot sem napisal, nizkotemperaturni panel bo bolj ogreval zrak tam pri stropu kot pa tla. IR pečka pa bo tla preverjeno segrela s sevanjem
Oba oddajata toploto s sevanjem in najprej ogrejeta predmete, zrak pa se ogreje s konvekcijo od predmetov. Razlika je v tem, da so IR pečke primerne za hitro in kratkotrajno segrevanje relativno majhne površine (n.pr. nag človek v kopalnici), IR paneli pa za splošno ogrevanje večjih površin.
Ne glede na vse, pa je to res potraten način ogrevanja, če tla nimajo nobene izolacije.
mirator Napisal:
Energetik81 Napisal:Ampak priporočam ti halogenske IR pečke (kot za v kopalnico), ki več toplote oddajo sevanjem (IR paneli vs. IR pečka 80 vs 500°C) in tako bo večji učinek na tla.
S tem se pa jaz ne bi strinjal. Kot bi primerjal 100 W žarnico s 500 W reflektrojem.
Ni isto. Poglej si Wienov in Stefanov zakon.
Pol pa ta mali polije čaj, zmoči itison...Pomislite malo, preden svetujete!!!

PS- bi pa tu mogoče (!!!) prišlo v poštev nizkonapetostno talno o katerem smo debatirali v neki drugi temi. Če bi med talno in itison dal še izolacijsko preprogo (takšna, kot se uporablja v električnih stikališčih) bi bilo mogoče celo varno tudi za otročka in polit čaj.
mirator Napisal:... Razlika je v tem, da so IR pečke primerne za hitro in kratkotrajno segrevanje relativno majhne površine (n.pr. nag človek v kopalnici), IR paneli pa za splošno ogrevanje večjih površin. ...
hm ...

mirator Napisal:... Oba oddajata toploto s sevanjem in najprej ogrejeta predmete, zrak pa se ogreje s konvekcijo od predmetov. ...

Torej so v tem primeru paneli v bistvu v večji prednosti ker neposredno ogrevajo tla, ker toplota gre kam že? vsvojoklet?

Sicer pa, ja, je treba pazit da se slučajno ne bojo otročički nebogljeni slučajno kaj prehladkali ko se bojo igračkali na premrzlih tleh. Potem bojo pa smlkali in bo mogla mama bolnisko jemat, kar pa ne gre ... Le kako je do sedaj človeštvo preživelo.

Aja, kako se že bojo igrali na tleh, če je prostor tak da v njega ne gre niti, tist kvadratni meter površine, debel tepih?

LP, steklenicka
LP, steklenička
Energetik81 Napisal:
mirator Napisal:S tem se pa jaz ne bi strinjal. Kot bi primerjal 100 W žarnico s 500 W reflektrojem.
Ni isto. Poglej si Wienov in Stefanov zakon.
Seveda ni isto. Podal sem samo kot asociacijo, paralelno primerjavo.
Ne vem, kaj si v tem primeru hotel dokazovati z Wienovim in Stefanovim zakonom. Oba pač ugotavljata, da vsako telo, ki ima temperaturo nad absolutno ničlo seva, vendar toplejša telesa bolj, kot hladnejša.
Jaz si tudi ne morem zamisliti, da bi stene dnevne sobe opremil z IR halogenimi sevalniki.
1 2 3
Iskanje po temi