PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitev krivulje ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bom ti povedal ko bo tak daleč. Ker tast pa tašča glig nista šparavna kar se luftanja tiče. Mi smo v hiši od maja in od takrat imamo samo sanitarno vodo, ki je kot sem napisal nekje 200 KWh na mesec (smo pa 4 članska družina in 1000l zalogovnik). Podatke o porabi mi je dal tast in sedaj pač poizkušam najti optimalno rešitev, da ne bom dosegal njegove porabe. Ker tudi meni je poraba zelo velika.
Miki: krivuljo imas ok. Pri -20 40 DV je cisto ok. Nekaj drugega he problem, po moje el. grelci prevec delajo. Kaksno imas pa porabo recimo oktobra, novembra ali marca? Januar vemo, da je en od dveh najhujsih mesecev.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Fenomenalno, vsak je njegovo porabo malo drugače napisal, kot po sistemu baba rekla - kazala, pa vsi narobe:

miki76 Napisal:.... v povprečju 3000 Kw ur kr dosti porabe na mesec. ...

Poldee Napisal:3mW / mesec? In to pri zemlja/voda crpalki?...

sassapo Napisal:miki76... 3000kw/h na leto je pri zemlja voda čisto normalen podatek za dobro izolirano hišo 200m2 na talnem gretju.
Če je to res mesečna poraba je pa nekaj hudo hudo narobe!

Miki76 in ostali, najprej si razjasnite, kako se podajajo enote za energijo in potem pišite. Ker tako nima smisla nič komentirat.
Ok, Miki jaz te razumem, vem da tudi ti mene. Poanta je, da imam jaz z naso TC pol nizjo porabo, kar je reci pisi cudno. Sem pa vesel, da so zdaj se pikolovci v debato prsli, zdaj bo tezava resena tik tao. Se tapametnega rabmo, da vse v 3 krasne poslje in zlatarsko ponudbo objavi pa bo reseno v sekundi.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Ok ena ,,mali,, popravek. Tast mi je dal podatke za celotno porabo energije. ko sem natančno raziskal njegove račune so podatki naslednji:
oktober 342 kWh, november 1155 kWh, december 2486 kWh, januar 2418 kWh, februar 1884 kWh, marec 626 kWh.

Povprečna torej ni 3000 kWh kot sem omenil ampak skoraj 2000 kWh v najmočnejših štirih mesecih.

Ker nimam izkušenj (prej sem bil na plinu) ne vem ali je to dosti ali ne.
No, zdej k je malo več znanega. poldee vs miki

- novo mesto (al tam nekje?) povprečna T nov-feb=1,65 vs Maribor povprečna T 1,075
- eden greje do 22 stopinj, drugi nad 22
- eden ima nekje 170m2 površine drugi 200m2
- eden se nonstop igra s porabo in optimizira, drugi rad posedi pri odprtih oknih
- obadva pa notri devata podatke za SV. resda pozimi kolektorji prvemu ne prinesejo kaj dosti, ampak če ima drugi poleti porabe 220-250kwh za SV, ima pozimi koliko do 500kwh lahko

in potem sama primerjava 1500 vs 2500kwhv najhujšem mesecu zadnjih 30 let. Glede na vse zgoraj - a je res taka razlika, da bi človek rekel, da je nekaj zelo zelo narobe?
miki76 Napisal:Ok ena ,,mali,, popravek. Tast mi je dal podatke za celotno porabo energije. ko sem natančno raziskal njegove račune so podatki naslednji:
oktober 342 kWh, november 1155 kWh, december 2486 kWh, januar 2418 kWh, februar 1884 kWh, marec 626 kWh.

Povprečna torej ni 3000 kWh kot sem omenil ampak skoraj 2000 kWh v najmočnejših štirih mesecih.

Ker nimam izkušenj (prej sem bil na plinu) ne vem ali je to dosti ali ne.
No, to je nekaj drugega, daleč od 3MWh sezonskega povprečja.
Jaz sem imel letošnjega januarja 1100 kWh porabe TČ, vključno s SV. 130m2 in 15cm fasade, s term da še nisem imel izoliranih par kvadratov podstrešja.
Več kot 2x več za 200m2 pri Mikiju je še vedno veliko, ker poraba bajte ne gre linearno s kvadraturo, ker večje bajte na kvadrat uporabne površine načeloma manj porabijo.

Seveda so razlike možne, jaz sem ogreval na 20-21°, Miki morda na 25?
No, sem rekel, misterij bo takoj resen, samo pravi morjo pridet zraven Wink

Glede na to, da naj bi zemlja-voda imela boljsi izkoristek napram zrak-voda (sploh januarja bi rekel, da je ta najbolj izrazit) se mi se vedno zdi, da jurja visja poraba ravno ni normalna. Ali ima premajhen kolektor, ki ze januarja zmrzne ali pa nekje drugje kak problem, ki mu generira 30 kWh / dan razlike. Meni se to ne zdi ravno malo za samo 30m2 vecjo povrsino ogrevanja. In ce smo pikolovski: mi ogrevamo dobrih 180m2 (jebiga, uradne meritve so pokazale tako). Drugace pa z novimi stevilkami, ki jih je podal, je situacija ublazena. Vse to pa govorim na podlagi stevilk, ki mi jih iz leta v leto govorijo kolegi, ki imajo zemlja-voda crpalko. In njihove stevilke niso ravno tako visoke, pa imajo skoraj vsi po vrsti 200m2+ ogrevalnega prostora.

Miki: mogoce malo manj luftat pa bo stevilka nizja, najvec bos sam dognal. Eno leto se bos malo vec igral pa ti bo vec jasno.
Hvala vsem za trud. Bom videl kako se bo vse skupaj obnašalo to zimo (moja prva).

@Energetik81 greto je bilo na 22°

Imam pa še eno vprašanje. Imam zunanje tipalo. kakšen je vpliv luftanja na porabo?
JaBK Napisal:No, zdej k je malo več znanega. poldee vs miki

- novo mesto (al tam nekje?) povprečna T nov-feb=1,65 vs Maribor povprečna T 1,075
- eden greje do 22 stopinj, drugi nad 22
- eden ima nekje 170m2 površine drugi 200m2
- eden se nonstop igra s porabo in optimizira, drugi rad posedi pri odprtih oknih
- obadva pa notri devata podatke za SV. resda pozimi kolektorji prvemu ne prinesejo kaj dosti, ampak če ima drugi poleti porabe 220-250kwh za SV, ima pozimi koliko do 500kwh lahko

in potem sama primerjava 1500 vs 2500kwhv najhujšem mesecu zadnjih 30 let. Glede na vse zgoraj - a je res taka razlika, da bi človek rekel, da je nekaj zelo zelo narobe?

Nekaj nikakor ne štima! Računaj, da ima zemlja voda v mrzli zimi vsaj polovico nižjo porabo za enako količino pridelane toplotne energije v primerjavi z zrak voda! Pri njemu gre, ali veliko toplotne energije v nič, kar pomeni, da je hiša slabo izolirana, ali TČ ne deluje ok, ali je kolektor krepko poddimenzioniran, oz. je položen preplitko v neustrezno zemljino...
ps. čeprav je sedaj porabo zmanjšal, še vedno velja dejstvo, da je njegova dvo mesečna poraba enaka letni porabi takšne dobro izolirane hiše na talnem gretju z brezhibno izvedenim sistemom zemlja voda. Ali drugače! V € imajo v takšnih hišah 400 do max 600€ porabe električne energije skozi celo leto Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
miki76 Napisal:Bom ti povedal ko bo tak daleč. Ker tast pa tašča glig nista šparavna kar se luftanja tiče.
miki76 Napisal:kakšen je vpliv luftanja na porabo?

sašo lahko de. me pa zanima ali je tole nalašč spregledano. bolj važno kot cm izolacije...

takle podatek sam po sebi ne pove nič, je treba v cifre dati. to me vedno spomne na količino popitega alkohola in perspektive ljudi kaj je malo/normalno/preveč. ena jamra, da se boji da je mož alkoholik, ker skoraj vsak dan spije pivo, drugemu se zdi da pije malo. samo 1l vina/dan, ampak sosedje pa po 2l. folk tukaj lufta 2x/dan po 5 min vse na stežaj, sredi januraja so pa najbrz še kako spustili. to je neka norma tu gor. imaš pa ljudi, ki takoj ko se sonce pokaže ob 12h odprejo dokler ob 4h ne zaide. ali vse na kip ali balkonska na stežaj. kam spadata tast in tašča? če v prvo kategorijo, ali pa se jima zdi veliko, da skoraj vsak dan odpreta, potem je seveda poraba velika. če pa kot sem zgoraj sarkastično napisala, rada malo posedita pri odprtih oknih, ker pač svež zrak>mraz, potem pa spet ni taka reč. pa poraba tople vode 200kWh/mesec poleti. a po banjah posedajo, pa 2x dofilajo ali se tuširajo na timer? poleti 200kwh za vodo mene bolj na rit vrže kot 2000kwh za ogrevanje letos januarja.
Dostikrat sta imala odprta vrata na teraso, ne sicer na stežaj ampak bila so. Na vprašanje zakaj, odgovor da rabita sveži luft. Ko sem jima omenil, da zaradi tega porabita več je tast reko, da se ne pozna ker imata zunanje tipalo in da pač nimata tak toplo poraba pa ni zaradi tega nič večja. To mi sicer ni bilo nikoli jasno ampak OK.
Saj pravim najboljši pokazatelj bo letošnja zima, kjer bomo samo regulirali luftanje. Zanimala me je pač krivulja, če je dobro nastavljena ali ne.
Kar se pa SV tiče smo 4 članska družina (tri dekline) in imamo 1000l zalogovnik. 200-250kWh je nekje med 35-40€ na mesec. to pa smo imeli že tudi na plin zato se mi ni zdelo pretirano. Lahko bi bilo manj samo reči ti ženskam naj šparajo z vodo ;-).
Kot sem napisal! nekaj ne štima s TČ ali pa s hišo! Z slabimi navadami enostavno ne verjamem, da bi lahko povečali porabo za 500% Confusedhock:

miki... 1000L bojler za sanitarno vodo??
Če je ogrevanje vodeno samo po vremenski krivulji res zračenje enega prostora nima vpliva na povečanje porabe. posledično je ta prostor hladnejši, seveda pa ima manjši vpliv tudi na sosednje prostore. Poraba je lahko v tem primeru samo zanemarljivo večja, nikakor ne more biti generalni razlog.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Tebi bi moral vseeno nekdo pregledat nastavitve TČ in pa zemeljski kolektor.
200-250kWh porabe za SV poleti je enostavno nenormalno. Na koliko pa imate nastavljeno SV? Še vedno sumim, da se vam vklapljajo el. grelci.
Mi trije smo imeli zdaj čez poletje tam okoli 70kWh/mesec porabe, s tem da smo ene parkrat nafilali s toplo vodo tudi 300L bazen.
Naslednjo pomlad bo lahko več jasnega, če se bo spremljalo in upoštevalo:
- navade prebivalcev (poraba SV - bana ali tuš, koliko uporabnikov)
- tempratura solnice v kolektorju (malo spremljat od jeseni do pomladi, pa se bo na osnovi tega lahko zaključilo, ali je kolektor primeren ali ne)
- povedati bi bilo treba kaj več o izolacijah (vseh, ne samo imamo 15cm in to je to)
- kakšna je hiša, morda je razgibanih oblik, morda je garaža v sklopu hiše, kjer vrata slabo dihtajo in izolirajo
- kakšno je stavbno pohištvo
- način in pogostost prezračevanja (ali morda kje kar pustijo kakšno okno na kip)
- ne nazadnje tudi nastavitve TČ, morda se je kdo kaj igral z njimi in pustil neoptimalne
- itd, itd... veliko faktorjev lahko vpiva na porabo.
Treba se bo malo bolj poglobiti v zadevo, pa se lahko optimira.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 19 Pojdi na stran 
Iskanje po temi